2009 m. liepos 14 d., antradienis

Pyragaičiai su varške ir vyšniomis

P70900421-1 copy
Tešlai
250 g miltų
65 g cukraus pudros
125 g sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Vyšnių įdarui
750 g konservuotų ar apvirtų šviežių vyšnių
2 gvazdikėliai
1 a. š. cinamono
30 g krakmolo
1 a. š. želatinos

Varškės įdarui
3,5 a. š. želatinos
300 g varškės
100 g cukraus
2 kiaušinių tryniai
1 a. š. vanilės
1/2 citrinos ar 3 v. š. citrinų sulčių ir tarkuota žievelė
20 ml migdolų likerio
400 g riebios grietinėlės

Pyragaičiams papuošti
100 g tarkuoto šokolado
125 ml grietinėlės
1 a. š. cukraus

Persijoti miltus, druską ir cukraus pudrą. Suberti sutarkuotą sviestą, dėti kiaušinį ir greitai užminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į plėvelę ir pašaldyti 1 - 2 valandas. Iškočioti 20 x 35 cm dydžio 1/2 cm storio stačiakampį ir dėti į kepimo skardą. Keliose vietose subadyti šakute ir kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 20 min.

Konservuotas ar apvirtas vyšnias nuvarvinti. 14 gražiausių uogų palikti pyragaičiams papuošti. 300 ml skysčio nuo konservuotų vyšnių ar skysčio, kuriame buvo apvirtos vyšnios, suberti cinamoną ir gvazdikėlius ir pavirti 2 - 3 minutes. Tada gvazdikėlius išimti. Krakmolą išmaišyti su nedideliu kiekiu šalto vandens, įmaišyti į karštą sirupą ir atsargiai įmaišyti vyšnias. 1 a. š želatinos išbrinkinti 2 v. š. šalto vandens ir ištirpinti karštame sirupe su vyšniomis. Ataušinti.

Iškeptą pagrindą apjuosti borteliu, ant jo užtepti vyšnių masę. Bortelius galima pasidaryti patiems: iš kartono išsikirpti atitinkamo ilgio + 5 cm juosteles. Įkirpti juosteles 2 cm nuo krašto maždaug iki vidurio – viename krašte iš apačios, kitame – iš viršaus. Juosteles sujungti ir gausis stačiakampė forma.

3,5 a. š. želatinos išbrinkinti 7 a. š. šalto vandens. Varškę sumaišyti su cukrumi, tryniais, vanile, citrinų sultimis, žievele ir likeriu. Želatiną ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, ataušinti iki kambario temperatūros ir įmaišyti į varškę. Kai masė šiek tiek sutirštės, išplakti grietinėlę ir įmaišyti į varškę.

Varškę užpilti ant vyšnių, išlyginti ir šaldyti mažiausiai 2 valandas.

Pabarstyti tarkuotu šokoladu. Likusią grietinėlę išplakti su cukrumi. Supjaustyti tortą gabaliukais. Ant kiekvieno gabaliuko išspausti plaktos grietinėlės ir dėti po vyšnią. Iškart patiekti. Skanaus!

P. S. pagrindą kepiau iš 1/4 šios tešlos. Vietoje varškės naudojau maskarponę ir nedėjau kiaušinių trynių. Trešnes apviriau su 1 puodeliu cukraus ir 1/2 puodelio vandens. Labai gaivūs ir skanūs pyragaičiai!

Šaltinis Kepimo paslaptys Nr. 3

12 komentarų:

  1. Sonatina, labai nuoširdžiai pasakysiu, Tu -nereali! Tavo vienintelės pyragai ir desertai patinka ir mano antrąjai pusei, tad lenkiu galvą už kiekvieną receptą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bri, tavo nuotraukos irgi fantastiškos!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabus piragaičiai, jau taip senai juos gaminus. Reiktu prisiminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Deja man kazkas nesigavo :(
    Vysniu idaro gavosi labai daug, o varskes idaro neuzteko net uztepti visam pagrindui, o ka jau kalbeti apie toki sluoksni (varskes idaro) kaip parodyta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaila, kad pyragaičiai nesigavo... Labai sunku pasakyti, kodėl nesigavo. Aš dariau viską tiksliai pagal receptą ir viskas puikiai pavyko...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Recepte pamirsta parasyti, kiek reiketu grietineles i varskes mase. Matyt del to pritruko varskes mases. Man irgi idomu, kiek gi tos grietineles reiketu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Deja, Jūs visiškai teisi - recepte tikrai nebuvo nurodyta, kiek riekia grietinėlės į varškės įdarą... Labai atsiprašau ir pasitaisau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. o gal galima kur nors pirkti specialus bortelius kepiniams?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bortelius kažkada pirkau Arevitos įrangoje, bet dabar čia nematau tokių. Tačiau radau, kad Scilyje jų taip pat yra…

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba diena,neesu patyrusi gaminime desertu su zalatina ar varske . Ar tokiai zailiai naujokiai verta pameginti padaryti toki pyraga? O gal kazka paprasto galetumete parekomenduoti.?

    AtsakytiPanaikinti