2009 m. liepos 13 d., pirmadienis

Mėlynių tortas su ramunėlėmis

P71200191-1 copy
Mėlynių pyragui
280 g miltų
1,5 a. š. kepimo miltelių
130 g cukraus
2 kiaušiniai
80 g tirpinto ir ataušinto sviesto
240 g natūralaus jogurto
150 g mėlynių

Mėlynių putėsiams
5 g želatinos
250 g mėlynių
40 g cukraus
200 g riebios grietinėlės

Ramunėlių putėsiams
3 kiaušinių tryniai
4 g želatinos
50 g vandens
100 g cukraus
250 g riebios grietinėlės
15 g džiovintų ramunėlių

Ramunėlių sirupui
150 g vandens
1 - 2 v. š. džiovintų ramunėlių
cukraus pagal skonį

29 x 38 cm kepimo formą patepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi. Persijoti miltus su kepimo milteliais, įmaišyti cukrų. Kitame dubenyje sumaišyti kiaušinius, jogurtą ir sviestą. Įmaišyti šią masę į miltus, kol nebesimatys sausų miltų. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Tešlą sukrėsti į paruoštą skardą, išlyginti paviršių ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ataušinti.

Mėlynių putėsiams želatiną užpilti 2,5 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Mėlynes sutrinti, suberti cukrų ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Įmaišyti želatiną. Ataušinti masę iki kambario temperatūros ir įmaišyti išplaktą grietinėlę.

Ramunėlių putėsiams į puodą supilti vandenį, cukrų ir ramunėles. Uždengti ir užvirti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs - nukelti dangtį ir pavirti iki 114° C.

Tuo metu želatiną užpilti 2 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Trynius išmaišyti. Išbrinkusią želatiną ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Kai cukraus sirupas pasieks 114° C temperatūrą, išimti ramunėlių žiedus ir lėtai pilti į plakamus trynius. Nenustojant plakti plona srovele supilti ištirpintą želatiną ir masę išplakti iki baltumo, kol jos tūris padidės kelis kartus ir ji atauš. Įmaišyti išplaktą grietinėlę.

Sirupui užvirti vandenį su cukrumi. Suberti ramunėles, uždengti puodą ir leisti pastovėti 15 minučių. Sirupą nukošti.

Iš mėlynių pyrago išpjauti 24 cm skersmens apskritimą ir apjuosti torto formos borteliu. Pyragą gausiai sulaistyti ramunėlių sirupu. Sukrėsti ramunėlių putėsius, išlyginti paviršių ir 30 minučių pašaldyti, kad šiek tiek sustingtų.

Supilti mėlynių putėsius, išlyginti paviršių ir pašaldyti per naktį. Nuimti torto formos bortelį, papuošti šviežiomis mėlynėmis ir cukraus pudra. Skanaus!

P. S. cukraus termometro neturiu, tad cukraus sirupą viriau tol, kol jis ėmė burbuliuoti stambiais burbulais ir per sietelį pyliau į plakamus trynius. Tik ramunėlių putėsiuose sumažinčiau cukraus kiekį beveik perpus... Mėlynes tortui papuošti sumaišiau su keliais šaukštais pakaitinto aviečių džemo. Tikrai skanus tortas!

Šaltinis SweetToothFairy Blog

16 komentarų:

  1. Nerealu, kaip tik ruošiausi šį mėlynių tortą išbandyti ateinantį savaitgalį, tad puikios rekomendacijos ir pastebėjimai tik dar labiau "į temą" :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba :) labai patiko šis torto variantas. Tik norėjau pasikonsultuoti, o jei naudočiau ne mėlynes, o juoduosius serbentus, ar derės prie ramunėlių.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, mane taip suintrigavo šis tortas, kad padariau be jokios ypatingos progos :)

    Dalia, manau, serbentai tikrai turi čia tikti, nes tas mėlynių sluoksnis gavosi toks rūgštesnis, tad ir rūgštesni serbentai turi derėti su ramunėlėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dar vienas klausimas :) o jei daryčiau iš baltymų jų nepalaikius, ar kažkas nesigautų, nes užsimaniau išsikepti šnd, kol mano pana miegos, o neturiu baltymų iš vakaro pasiruošusi.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Žiupsneli, ačiū :)

    Dalia, apie kokius baltymus klausi?..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai atsiprašau :) tortus sumaišiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. I am glad you liked the cake.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gražesnis net už originalą :DDD Tobulai atpjautas torto gabalėlis! :))))

    AtsakytiPanaikinti
  9. ar tikrai dedama trynis o ne baltymas??nes man gavosi ramuneliu putesis ne baltas ir jo nesigavo daugiau,kaip ten rasoma... bet seip su torciuku viskas tvarkoj,saldituve stingsta..laukiu nesulaukiu kada galesiu paragauti.. as dar ant virsaus pabarsziau melyniu ir uzpyliau braskiu zale

    AtsakytiPanaikinti
  10. Živile, ačiū :)

    Tikrai dedami tryniai, o ne baltymai. Na, putėsiai ir pas mane nėra balti. Nors trynius labai gerai išplakus, jie būna praktiškai balti :) Ar nors skanu gavosi?

    AtsakytiPanaikinti
  11. liux gavosi, žadu ji ir per kaledas pasigamint:)))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Mmm...man siek tiek iskilo klausimu su tais sluoksniais: nuotraukoje matau arba 3, arba 4. Melyniu pyrgas eina apacioje? Paskui ramuneliu putesiai ir ant virsaus melyniu putesiai? Ir man dar nelabai aisku, kad reikia ispjauti is melyniu pyrago 24cm apskritima? Tai gal geriau is karto kepti tokia forma? Labai noreciau iskepti si torta, bet man dar reikia siek tiek instrukcijos.:) Labai labai aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Neringa, yra trys sluoksniai - mėlynių pyragas, ramunėlių putėsiai ir mėlynių putėsiai.
    Galima ir iškart kepti apskritimo formos, tik iš šio tešlos kiekio gausis gana storas biskvitas... Galbūt tada reikėtų perskaičiuoti tešlos proporcijas. Bet maniškiai buvo laimingi galėdami suvalgyti pyrago nuopjovas :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. na va - išbandytas. ir, turiu patikinti, super skanus. labai geras patarimas mažinti cukraus ramunėlių putėsiuose - sumažinus jo Kaip Tik!!

    tiesa, man sunku pamatuoti tokį kiekį želatinos, mat svarstyklėlės, kad ir elektroninės, ne tokios jautrios. gal žinai, kiek (maždaug?) tai būtų šaukšteliais? regisi, skaičiau, kad arbatinis šaukštelis - 4g, ar taip? tiesa, kokią želatiną apskritai naudoji, juk jos būna skirtingų rupumų, stiprumų..

    na va, masė klausimų, ir čia viskas už tai, kad man želatina - ligi šios vasaros netyrinėta žemė; baisu padauginti, kad nebūtų kieta; bet ir numažinti - kad neliktų košė..

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai skaniai atrodo receptas ir tortas :-) o pagal produktu kieki, kiek panasiai toras sveria? ir is ko tie balti grazus papuoimai padaryti?

    AtsakytiPanaikinti