2009 m. liepos 1 d., trečiadienis

Braškių tortas su maskarponės putėsiais ir mėlynių želė

P62900051-1 copy
Braškių – maskarponės putėsiai
2 puodeliai braškių tyrės
1 a. š. citrinų sulčių
3/4 puodelio riebios grietinėlės
3/4 puodelio maskarponės
2 a. š. želatinos
1/4 puodelio cukraus ar daugiau, pagal skonį

Mėlynių želė
1 puodelis trintų mėlynių
1/2 a. š. citrinų sulčių
2 – 3 v. š. cukraus
1 a. š. želatinos
šviežių mėlynių

Braškių – maskarponės putėsiai
Trintas braškes sumaišyti su citrinų sultimis.

Želatiną užpilti 4 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Po to želatiną pakaitinti mikrobangų krosnelėje, kol ji visiškai ištirps.

Išplakti maskarponę su cukrumi, supilti braškių tyrę ir plakti apie 3 minutes, kol gerai susimaišys. Paragauti, ar pakanka saldumo – masė turi būti saldesnė, nei norėtumėte, nes įmaišyta nesaldinta grietinėlė sumažins saldumą. Po šaukštą berti cukraus iki norimo saldumo. Į maskarponės – braškių masę įmaišyti praaušusią želatiną.

Grietinėlę išplakti iki vidutinio standumo ir įmaišyti į braškių masę.

Supilti paruoštus putėsius ant biskvito, apjuosto torto formos kraštu, ir šaldyti, kol bus ruošiamas viršutinis torto sluoksnis.

Mėlynių želė
Želatiną užpilti 2 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Išbrinkusią želatiną pakaitinti mikrobangų krosnelėje, kol ji visiškai ištirps.

Sumaišyti trintas mėlynes su citrinų sultimis ir cukrumi (cukraus kiekį pakoreguoti pagal skonį). Įmaišyti ataušusią želatiną. Iškart pilti ant sustingusių putėsių, užberti šviežių mėlynių ir šaldyti mažiausiai 4 valandas.

P. S. aš naudojau tik vieną biskvito sluoksnį. Kepant biskvitą pagal nurodytą receptą 22 cm skersmens formoje, gaunasi 2 sluoksniai, kuriuos abu galima ir sunaudoti, tiesiog ant pirmo biskvito pilti pusę putėsių, dėti kitą biskvitą ir supilti likusius putėsius. Tada ant viršaus užpilti želė. Biskvitą aptepiau trintomis braškėmis. Kadangi turėjau mažai mėlynių, tai želė dariau pusiau iš trintų mėlynių ir trintų braškių. Tiesą sakant, vaisius ar uogas šiam tortui galima naudoti bet kokius ir derinti juos pagal savo skonį :) Nepaprastai skanu!

Idėja iš Fresh from the Oven

20 komentarų:

  1. Atrodo fantastiskai!
    Sonatina, o kas pas jus tuos pyragus valgo? Nes as jeigu iskepu porakart per menesi ir tai girdziu skundus kad 'pilvus auginu', o taviskiai tokie dazni ir tokie nuostabus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū :) Kažkaip pastaruoju metu vis pasitaikydavo įvairių progų :) O jei ir be progos, tai mano ar vyro kolegos mielai suvalgo visus desertus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Miela Sonatina,
    aciu uz puiku vasariska recepta. Maniskis tortas isejo netoks tobulas, bet turbut nemaziau skanus! norejau patarimo del recepte naudojamos zelatinos - naudojau dali vokiskos ir dali lietuviskos "kiaulines":). mascarpones ir braskiu sluoksnis truputi "ciuoze lauk", atrode, kad truksta kietumo, todel noriu pasikonsultuoti kokia gerau naudoti kita kart... is anksto dekoju uz patarima! beje, mes dideli tamstos bandeliu/duoneles receptu gerbejai!
    Vilija

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vilija, ačiū!

    Aš paprastai naudoju Dr. Oetker želatiną arba želatinos lapelius. Tačiau paskutinį kartą pirkau smulkios baltos želatinos Urmo bazėje - ji taip pat puikiai stingdo, kaip ir Dr. Oetker.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ka reiskia v.s. ir a.s.?

    AtsakytiPanaikinti
  6. V. š. yra valgomasis šaukštas (15 ml), o a. š. yra arbatinis šaukštelis (5 ml)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atrodo atradau ko ieskojau:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Be proto skanus, gaivus tortas! Visiems labai patiko:) ypač pasiūlytas biskvitas nepaprastas, tiesiog tirpsta burnoje!:) ačiū už itin vasarišką receptą! Labai mėgstu visus Jūsų receptus, Justina.

    AtsakytiPanaikinti
  9. o kas ta maskarpone? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū, merginos!

    Maskarponė – labai riebus kreminis sūris.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kadangi ziema ir svieziu melyniu neturiu tai toks klausimas ar galima melyniu uogiene panaudoti virsutiniam sluoksniui? Sumaisius uogiene su citrinos sultim ir aisku jau nededant cukraus 1a.s. zelatinos sustingdins?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Norejau paklausti,o vietoj marskapones galima naudoti tarkim Philadelphia kremini suri?Man marskapone asmeniskai ziauriai riebi.
    Siaubingai nemegstu gamint desertu,bet kai ziuriu i jusu tortu nuotraukas tai nervai nelaiko ir einu gamint.Ikvepiat! :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sonatina jusu receptai atrodo fantastiskai. Reikes butinai pabandyti. Tik norejau paklausti puodelis ,tai mazdaug kiek bus.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gal galite parasyti mazdaug mililitrais kiek visko deti, nes pas mane puodeliai nestandartiniai ir nezinociau kiek yra 3/4 ... Ir dar klausimelis, saldyti torta kameroje ar galima ir saldytuve? aciu

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sonatina, ačiū už receptą, tortas išėjo nuostabus. Labai greitai pagaminamas. Šokoladinis biskvitas tiesiog tirpsta buronje. Sudėjau abu sluoksnius, buvo gaila tiesiog šiaip suvalgyti, vis dėl to geriau būtu su vienu biskvito sluoksniu. Nors ir vyras, kuriam buvo skirtas šis tortukas ir svečiai, sakė, kad ne per daug :). Skaičiavau, kad puodelis (stiklinė) yra ~237ml. (kituose receptuose duodate lyg ir šį matą)

    AtsakytiPanaikinti
  16. O kur rasti šokoladinio biskvito receptą? Dabar kepdama paėmiau iš "šokoladinio torto su kava", bet šiaip trūksta nuorodos;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Biskvito nuoroda yra tekste, sakinyje "Supilti paruoštus putėsius ant biskvito". Paspauskite ant žodžio "Biskvitas" ir rasite receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Norejau paklausti kokiomis uogomis patartumete pakeisti melynes? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geriausia naudoti mėgstamas uogas. Paprasčiausia variantas - trintos braškės.

      Panaikinti
    2. O grietinėlės 3/4 puodelio dar neplaktos ar jau isplaktos?

      Panaikinti