2009 m. liepos 23 d., ketvirtadienis

Juodųjų serbentų želė su vaniliniu padažu

P71700141-1 copy
Želė
500 g juodųjų serbentų
50 - 150 g cukraus
2 a. š. želatinos

Vaniliniam padažui
250 ml pieno
3 kiaušinių tryniai
8 v. š. cukraus
1 v. š. vanilės

Serbentus suberti į puodą ir užpilti šlakelį vandens. Užvirti. Išspausti sultis ir jas perkošti. Supilti atgal į puodą ir berti po 50 g cukraus, kol sultys bus pakankamai saldžios.

Želatiną išbrinkinti 4 v. š. vandens. Išmaišyti karštose serbentų sultyse. Supilti želė į 4 indelius ir šaldyti, kol sustings.

Padažui nedideliame puode ant vidutinės ugnies užvirti (tik kol pradės kilti mažyčiai burbuliukai) pieną. Tuo tarpu dubenyje mediniu šaukštu išmaišyti trynius. Suberti cukrų ir maišyti, kol gausis lygi masė. Nuolat maišant lėtai pilti karštą pieną į trynių – cukraus masę.

Gautą masę supilti vėl į puodą. Ant silpnos ugnies nuolat maišyti mediniu šaukštu, kol masė sutirštės. Svarbu nepervirti, nes trynius sutrauks. Kai tik pradės garuoti, nukelti padažą nuo viryklės ir įmaišyti vanilę. Maišyti reikėtų šluotele ir gana intensyviai, kad padažas praauštų ir kiaušiniai nustotų virti.

Padažas paruoštas, kai įkišus šaukštą į padažą ir ištraukus iš jo, pirštu perbraukus per šaukšto apačią pėdsakas lieka beveik be padažo. Padažą ataušinti uždengus plėvele, taip, kad ji liestų visą paviršių (kad nesusidarytų pluta). Jeigu padažas gavosi su gumuliukais, jį galima perkošti per sietelį.

Želė užpilti vaniliniu padažu ir patiekti. Skanaus!

P. S. labai gaivu ir skanu!

Šaltinis BBC Good Food

3 komentarai:

  1. Sveiki, Sonatina,
    vakar darem si deserta, gavosi labiau ne zele, o miuso tipo skanumynas... o as dar karta perzvelgiau visus Jusu uogu receptus, savo eiles laukia raudonuju serbentu pyragas! turiu mazyti pastebejima - radau ivairiausias vasaros uogas, isskyrus ...agrastus... ar su sia uogele nieko saunaus negalima pagaminti?! mano namuose sio derliaus agrastai kolkas tik saldyti, dzemas su tresnemis ir pagargas ziemai su krapais bei cesnakais. na bet negi tai viskas?!
    Sekmes ir gero savaitgalio!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vilija, ačiū! O dėl agrastų nieko negaliu patarti, nes tiesiog kol kas neturiu jų, tad nieko iš jų ir negaminu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki,aš irgi gaminau šį skanumyną iš šaldytų j.serbentų,tik kremas gavosi skystokas,ar per mažai maišiau ar reikėjo dar pavirti,tai tiesiog įmaišiau šiek tiek kukurūzų krakmolo,nieko nesugadino,bet... :)))

    AtsakytiPanaikinti