2009 m. birželio 7 d., sekmadienis

Šokoladinis tortas su avietėmis ir pistacijomis

P60700221 copy
Biskvitas
2 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
2 kiaušinių baltymai
100 + 20 g cukraus
30 g miltų
25 g kakavos

Išplakti kiaušinius, trynius ir 100 g cukraus. Pakaitinti masę ant vandens garų vonelės iki 40° C. Nukelti masę nuo garų vonelės ir plakti, kol patrigubės (apie 5 minutes). Tuomet atsargiai įmaišyti miltus ir kakavą. Baltymus išplakti iki standumo su 20 g cukraus ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Supilti tešlą į 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 210° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 min.

Aviečių želė
300 g šaldytų aviečių
5 lapeliai želatinos
70 g cukraus pudros

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Atšildytas avietes blenderiu sutrinti su cukraus pudra į tyrę. Tyrę pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklų. Tris šaukštus tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti nuspaustus želatinos lapelius. Tuomet įmaišyti į likusią aviečių tyrę. Masę supilti į formą ir palaikyti šaldytuve, kol sustings.

Šokoladinis kremas
125 g šokolado
150 ml pieno
150 ml riebios grietinėlės
3 kiaušinių tryniai
40 g cukraus
2 lapeliai želatinos

Šokoladą susmulkinti. Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. Pieną ir grietinėlę pakaitinti. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir plona srovele nuolat maišant supilti karštą pieną ir grietinėlę. Gautą masę kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol ji lengvai sutirštės. Tik neužvirti, nes trynius sutrauks. Nukelti nuo viryklės ir užpilti ant šokolado. Gerai išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius. Ataušinti.

Pistacijų putėsiai
130 ml pieno
2 kiaušinių tryniai
35 g cukraus
1 v. š. pistacijų pastos
100 ml riebios grietinėlės
2 lapeliai želatinos
100 g šokolado gabaliukų

Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. Pieną išmaišyti su pistacijų pasta ir užvirti. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir plona srovele nuolat maišant supilti karštą pieną. Gautą masę kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol ji lengvai sutirštės. Nukelti nuo viryklės ir įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius. Ataušinti. Grietinėlę išlakti, bet ne labai standžiai, ir įmaišyti į pistacijų kremą. Galiausiai įmaišyti šokolado gabaliukus.

Šokoladinė glazūra
100 g šokolado
100 ml riebios grietinėlės

Grietinėlę užvirti ir užpilti ant šokolado. Gerai išmaišyti.

Pirmiausiai iškepti biskvitą ir paruošti aviečių želė. Kai želė sustings ir atauš šokoladinis kremas, biskvitą apjuosti torto formos kraštu ir ant viršaus uždėti aviečių želė. Užpilti šokolado kremą ir padėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. Tuo metu paruošti pistacijų kremą ir užpilti ant šokoladinio kremo. Dėti į šaldytuvą, kad tortas gerai sustingtų. Nuimti torto formos kraštą ir tortą padengti šokoladine glazūra. Papuošti smulkintomis pistacijomis ir avietėmis.

P. S. tiesiog ištaigingas tortas :) Biskvitą dariau pagal šio torto receptą ir sunaudojau abu jo sluoksnius. Kitą kartą dėčiau tik vieną biskvitą, o aviečių želė, šokoladinio ir pistacijų kremų sluoksnius daryčiau iš dvigubos normos... Skanaus!

P60700271 copy
Šaltinis Mirliton

23 komentarai:

  1. O kiek gramų yra 5 lapeliai želatinos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. 1 lapelis atitinka 2 g arba 1/2 a. š. želatinos, tad 5 lapeliai būtų 2,5 a. š. arba 10 g želatinos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ačiū :) renkuosi kokį tortą padaryti, tai visus studijuoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika Sonatina, o kur galima nusipirkti nesūdytų pistacijų?,nei vienoj parduotuvėj nemačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Alma, nesūdytų pistacijų parsivežiau iš užsienio... Bet tikrai žinau, kad Lietuvoje esančias sūdytas pistacijas galima nuskalauti vandeniu, gerai išdžiovinti ir naudoti kaip nesūdytas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, bandysime daryti šį šedevrą, tikėkimės pavyks :) aguonų ir morengų tortas puikiai pavyko :))) norėčiau visiems papasakoti, kad nesūdytų pistacijų yra iki prekybos tinkle - 100 g. pakuotėje 10.99 Lt :) o va želatinos lapeliais niekur nepavyko rasti, dėkui už paaiškinimus bandysime su tradicine želatina :)

      Panaikinti
  6. Sonatina, jeigu Jūs naudojate pirktines šaldytas uogas, tai kokios firmos renkates? Aš kartą pirkau lietuviškas šaldytas mėlynes, tai labai nusivyliau, daugiau tokių nepirksiu. Ką patartumėte?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar man kilo klausimas (gal ir kvailas): ar galima plakamąją grietinėlę naudoti kaip paprastą, t.y. ją kaitinti, virti ir pan. Ar geriau visgi plakimui naudoti plakamąją, o kaitinimui ir panašiai - paprastą. Dėkoju už atsakymus iš anksto.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Emilija, kad pas mus labai mažas šaldytų uogų tiekėjų pasirinkimas, tad perku tas, kurias randu… Arba naudoju savo užšaldytas :) O plakamąją grietinėlę tikrai galima naudoti ir padažams, bei kaitinti ar virinti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Senai buvo istriges atmintin sitas karaliskas tortas!!!, ir sukaupus drasa pagaminau ji per Kaledas. Jis NEREALUS; SKANUS; FANTASTISKAS ir dar visoks visoks pats geriausias!!!!!!!!!!!
    Siaip jau esu isrankaus skonio tortams, na bet sis VAUUUUUUU!!!
    Dariau, kaip ir patarei Sonatina is vieno biskvito laksto ir dvigubu porciju visu kremu ir dar suraiciau sokoladini kaspina (pirma karta):))))Tiesiog viskas buvo TOBULA!!!Kai kurie sveciai, kurie jau nelabai megejai tortu, suvalge po keturis torto gabaliukus!!! Tai cia manyciau yra geriausias ivertinimas!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Beda kad neradau avieciu ir pistacijos pastos
    kur rast tos pastos ?
    eisiu dabar daryt su braskem, o pistaciju krema bandyisu pakeisti riesutu kremus
    zesim kas gausis ):

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pistacijų pastos Lietuvoje ir nerasite pirkti, bet paspaudę recepte ant žodžių "pistacijų pastos" pamatysite receptą, kaip ją pasigaminti...

    O šaldytų aviečių tikrai yra parduotuvėse...

    AtsakytiPanaikinti
  12. avieciu neradau nei maximoj nei rimi
    paskui pamaciau apie pasta:)
    bet va dabar kaip tik darau sokladini krema ir man jis labai skystas bijau kad nesustengs :(

    AtsakytiPanaikinti
  13. beje darant dvigubus sluoksnius man nebetelpa i tortine is aukscio
    padarus biskvita ir uogas, lieka 1cm iki tortines krasto
    pirma kart man kazkuris sonatinos recepto tortas nesigauna :(
    zesim kuo cia baigsis
    ir kremas sokoladinis nenoris stengti

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gaila, kad taip nesiseka... Tortinę galima paaukštinti įdėjus keliagubai sulenkto kepimo popieriaus juostą...

    AtsakytiPanaikinti
  15. gal per anksti pradejau nerimauti :)
    ir sokolado ir putesiu sluoksniai pukiai sustengo:)
    ryt ragausim:)

    AtsakytiPanaikinti
  16. labai skanu, nors dariau su braskem
    darysiu dar tikrai ne viena karta:)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Tortas svečiams patiko, kai kuriems labai labai :) Bet man toks reikaliukas nepatiko, kad apatinis biskvitas atsiskyrė nuo aviečių želės. Šiaip tortas iš kitokių tortų serijos, toks sakyčiau "poniškai šokoladinis" :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sonatina,
    Ačiū JUms , kad esat!..:)
    Kuo galima būtų pakeisti pistacijų kremo sluoksnį? Labai jau norisi išbandyti šį tortą..., bet ieškoti reikiamų pistacijų nelabai yra laiko ..

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gavosi tobulas tortas... Aciu, Jums, Sonatina :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Fantastiškas tortas...dabar mūsų švenčių mėgstamiausias.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Dariau, pavyko kuo puikiausiai. Labai skanus tortas, kol kas skaniausias is mano valgytu. ACiu, Sonatina! Laimingu 2015-uju metu!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveiki,

    Norejau paklausti ar galima naudoti saldytas avietes, tik trintas?

    aciu! :))

    AtsakytiPanaikinti