Šokoladinis tortas su avietėmis ir pistacijomis
Biskvitas
2 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
2 kiaušinių baltymai
100 + 20 g cukraus
30 g miltų
25 g kakavos
Išplakti kiaušinius, trynius ir 100 g cukraus. Pakaitinti masę ant vandens garų vonelės iki 40° C. Nukelti masę nuo garų vonelės ir plakti, kol patrigubės (apie 5 minutes). Tuomet atsargiai įmaišyti miltus ir kakavą. Baltymus išplakti iki standumo su 20 g cukraus ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Supilti tešlą į 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 210° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 min.
Aviečių želė
300 g šaldytų aviečių
5 lapeliai želatinos
70 g cukraus pudros
Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Atšildytas avietes blenderiu sutrinti su cukraus pudra į tyrę. Tyrę pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklų. Tris šaukštus tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti nuspaustus želatinos lapelius. Tuomet įmaišyti į likusią aviečių tyrę. Masę supilti į formą ir palaikyti šaldytuve, kol sustings.
Šokoladinis kremas
125 g šokolado
150 ml pieno
150 ml riebios grietinėlės
3 kiaušinių tryniai
40 g cukraus
2 lapeliai želatinos
Šokoladą susmulkinti. Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. Pieną ir grietinėlę pakaitinti. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir plona srovele nuolat maišant supilti karštą pieną ir grietinėlę. Gautą masę kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol ji lengvai sutirštės. Tik neužvirti, nes trynius sutrauks. Nukelti nuo viryklės ir užpilti ant šokolado. Gerai išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius. Ataušinti.
Pistacijų putėsiai
130 ml pieno
2 kiaušinių tryniai
35 g cukraus
1 v. š. pistacijų pastos
100 ml riebios grietinėlės
2 lapeliai želatinos
100 g šokolado gabaliukų
Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. Pieną išmaišyti su pistacijų pasta ir užvirti. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir plona srovele nuolat maišant supilti karštą pieną. Gautą masę kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol ji lengvai sutirštės. Nukelti nuo viryklės ir įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius. Ataušinti. Grietinėlę išlakti, bet ne labai standžiai, ir įmaišyti į pistacijų kremą. Galiausiai įmaišyti šokolado gabaliukus.
Šokoladinė glazūra
100 g šokolado
100 ml riebios grietinėlės
Grietinėlę užvirti ir užpilti ant šokolado. Gerai išmaišyti.
Pirmiausiai iškepti biskvitą ir paruošti aviečių želė. Kai želė sustings ir atauš šokoladinis kremas, biskvitą apjuosti torto formos kraštu ir ant viršaus uždėti aviečių želė. Užpilti šokolado kremą ir padėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. Tuo metu paruošti pistacijų kremą ir užpilti ant šokoladinio kremo. Dėti į šaldytuvą, kad tortas gerai sustingtų. Nuimti torto formos kraštą ir tortą padengti šokoladine glazūra. Papuošti smulkintomis pistacijomis ir avietėmis.
P. S. tiesiog ištaigingas tortas :) Biskvitą dariau pagal šio torto receptą ir sunaudojau abu jo sluoksnius. Kitą kartą dėčiau tik vieną biskvitą, o aviečių želė, šokoladinio ir pistacijų kremų sluoksnius daryčiau iš dvigubos normos... Skanaus!
Šaltinis Mirliton
O kiek gramų yra 5 lapeliai želatinos?
AtsakytiPanaikinti1 lapelis atitinka 2 g arba 1/2 a. š. želatinos, tad 5 lapeliai būtų 2,5 a. š. arba 10 g želatinos :)
AtsakytiPanaikintiačiū :) renkuosi kokį tortą padaryti, tai visus studijuoju :)
AtsakytiPanaikintiSveika Sonatina, o kur galima nusipirkti nesūdytų pistacijų?,nei vienoj parduotuvėj nemačiau.
AtsakytiPanaikintiAlma, nesūdytų pistacijų parsivežiau iš užsienio... Bet tikrai žinau, kad Lietuvoje esančias sūdytas pistacijas galima nuskalauti vandeniu, gerai išdžiovinti ir naudoti kaip nesūdytas :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, bandysime daryti šį šedevrą, tikėkimės pavyks :) aguonų ir morengų tortas puikiai pavyko :))) norėčiau visiems papasakoti, kad nesūdytų pistacijų yra iki prekybos tinkle - 100 g. pakuotėje 10.99 Lt :) o va želatinos lapeliais niekur nepavyko rasti, dėkui už paaiškinimus bandysime su tradicine želatina :)
PanaikintiSonatina, jeigu Jūs naudojate pirktines šaldytas uogas, tai kokios firmos renkates? Aš kartą pirkau lietuviškas šaldytas mėlynes, tai labai nusivyliau, daugiau tokių nepirksiu. Ką patartumėte?
AtsakytiPanaikintiDar man kilo klausimas (gal ir kvailas): ar galima plakamąją grietinėlę naudoti kaip paprastą, t.y. ją kaitinti, virti ir pan. Ar geriau visgi plakimui naudoti plakamąją, o kaitinimui ir panašiai - paprastą. Dėkoju už atsakymus iš anksto.
AtsakytiPanaikintiEmilija, kad pas mus labai mažas šaldytų uogų tiekėjų pasirinkimas, tad perku tas, kurias randu… Arba naudoju savo užšaldytas :) O plakamąją grietinėlę tikrai galima naudoti ir padažams, bei kaitinti ar virinti.
AtsakytiPanaikintiSenai buvo istriges atmintin sitas karaliskas tortas!!!, ir sukaupus drasa pagaminau ji per Kaledas. Jis NEREALUS; SKANUS; FANTASTISKAS ir dar visoks visoks pats geriausias!!!!!!!!!!!
AtsakytiPanaikintiSiaip jau esu isrankaus skonio tortams, na bet sis VAUUUUUUU!!!
Dariau, kaip ir patarei Sonatina is vieno biskvito laksto ir dvigubu porciju visu kremu ir dar suraiciau sokoladini kaspina (pirma karta):))))Tiesiog viskas buvo TOBULA!!!Kai kurie sveciai, kurie jau nelabai megejai tortu, suvalge po keturis torto gabaliukus!!! Tai cia manyciau yra geriausias ivertinimas!
Beda kad neradau avieciu ir pistacijos pastos
AtsakytiPanaikintikur rast tos pastos ?
eisiu dabar daryt su braskem, o pistaciju krema bandyisu pakeisti riesutu kremus
zesim kas gausis ):
Pistacijų pastos Lietuvoje ir nerasite pirkti, bet paspaudę recepte ant žodžių "pistacijų pastos" pamatysite receptą, kaip ją pasigaminti...
AtsakytiPanaikintiO šaldytų aviečių tikrai yra parduotuvėse...
avieciu neradau nei maximoj nei rimi
AtsakytiPanaikintipaskui pamaciau apie pasta:)
bet va dabar kaip tik darau sokladini krema ir man jis labai skystas bijau kad nesustengs :(
beje darant dvigubus sluoksnius man nebetelpa i tortine is aukscio
AtsakytiPanaikintipadarus biskvita ir uogas, lieka 1cm iki tortines krasto
pirma kart man kazkuris sonatinos recepto tortas nesigauna :(
zesim kuo cia baigsis
ir kremas sokoladinis nenoris stengti
Gaila, kad taip nesiseka... Tortinę galima paaukštinti įdėjus keliagubai sulenkto kepimo popieriaus juostą...
AtsakytiPanaikintigal per anksti pradejau nerimauti :)
AtsakytiPanaikintiir sokolado ir putesiu sluoksniai pukiai sustengo:)
ryt ragausim:)
labai skanu, nors dariau su braskem
AtsakytiPanaikintidarysiu dar tikrai ne viena karta:)
Tortas svečiams patiko, kai kuriems labai labai :) Bet man toks reikaliukas nepatiko, kad apatinis biskvitas atsiskyrė nuo aviečių želės. Šiaip tortas iš kitokių tortų serijos, toks sakyčiau "poniškai šokoladinis" :)
AtsakytiPanaikintiSonatina,
AtsakytiPanaikintiAčiū JUms , kad esat!..:)
Kuo galima būtų pakeisti pistacijų kremo sluoksnį? Labai jau norisi išbandyti šį tortą..., bet ieškoti reikiamų pistacijų nelabai yra laiko ..
Gavosi tobulas tortas... Aciu, Jums, Sonatina :)
AtsakytiPanaikintiFantastiškas tortas...dabar mūsų švenčių mėgstamiausias.
AtsakytiPanaikintiDariau, pavyko kuo puikiausiai. Labai skanus tortas, kol kas skaniausias is mano valgytu. ACiu, Sonatina! Laimingu 2015-uju metu!
AtsakytiPanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintiNorejau paklausti ar galima naudoti saldytas avietes, tik trintas?
aciu! :))