Ciabatta
Jei turite gerą stacionarų mikserį - būtinai pabandykite išsikepti šią duoną :)
500 g miltų
475 g vandens (~2 puodeliai)
2 a. š. sausų mielių
15 g druskos
Visus ingredientus sumaišyti mikseriu tešlos plakimo antgaliu ir palikti 10 minučių. Tada plakti mikseriu tuo pačiu antgaliu apie 10 - 30 min., kol tešla tiesiog ims lipti antgaliu aukštyn ir atšoks nuo indo sienelių bei apačios. Po 4 - 5 minučių plakimo antgalį galima pakeisti į tešlos minkymo kablį.
Dėti į tešlą į gerai aliejumi ištepą dubenį, uždengti ir kildinti, kol patrigubės, apie 2,5 - 3 val.
Išversti tešlą ant gausiai miltais pabarstyto stalo, padalinti į 3 - 4 dalis ir apibarstyti miltais. Pridengti miltais pabarstytu rankšluosčiu ir leisti pastovėti 45 minutes.
Orkaitę įkaitinti iki 260° C. Tešlos gabaliukus apversti į kepimo popieriumi išklotą skardą (apversti būtina, kad tolygiau pasiskirstytų tešloje esantys oro burbulai) ir ištempti į 27 - 30 cm ilgio kepaliukus. Kepti 15 - 20 min., po 10 minučių skardas apsukti 180 kampu. Po 10 minučių kepimo orkaitę galima prisukti iki 230° C.
P. S. labai skani duona, o darbo bei sąnaudų labai mažai :)
Šaltinis The Fresh Loaf
Skaniausia duona kokia esu valgiusi .. pas mus yra jos pirkti, bet butinai isbandysiu ir pati ja issikepti . As karta kepiau man rodos tavo bandeles ciabattos, tai ir sieneles purskiau vandeniu orkaites.Duonai nereikia purksti?
AtsakytiPanaikintiI will try it.
PanaikintiYou will like it.
PanaikintiJau kelis kartus kepiau ir orkaitės nepurškiau :) Tikrai labai skanu!
AtsakytiPanaikintiar galėtum įdėti nuotrauką to antgalio, kurį vadini tešlos plakimo antgaliu? ir to tešlos minkymo kablio taip pat...
AtsakytiPanaikintibea, tešlos plakimo antgalis atrodo maždaug taip , o kablys atrodo taip
AtsakytiPanaikintiSonatina, čia tik sutapimas su Kepėjų be stabdžių mėnesio iššūkiu ar jis tave įkvėpė iškepti šią duoną? :)
AtsakytiPanaikintiVilma, tiesiog atsitiktinai taip sutapo :) Pamačiau šį receptą ir būtinai norėjau išbandyti :)
AtsakytiPanaikintina mano kombaine panašių antgalių nėra. Kaip manai, su kombainu gautųsi?
AtsakytiPanaikintibea, čia svarbiausia tešlą labai gerai išplakti, kad susidarytų gliutenas, kuris padeda iškilti duonai ir suteikia akytą struktūrą. Siūlau tiesiog bandyti plakti, kol tešla atšoks nuo indo sienelių - gal ir pavyks?
AtsakytiPanaikintiišsikepiau ir aš :) nes baisiai mėgstu... bet naudojau tamsius miltus... viską dariau pagal instruktažą, bet deja deja... tokios truktūros neišgavau :( neiškilo... pakilo, bet ne tiek... skonis tai superinis :) vieno kepaliuko jau nėra... bandysiu dar su paprastais miltais :)
AtsakytiPanaikintiAkvile, tikiuosi kitą kartą pavyks geriau :)
AtsakytiPanaikintiKur pirkai KitschenAid mikserį? :)
AtsakytiPanaikintiApie KitchenAid kol kas tik svajoju :) O dabar naudoju Kenwood Prospero...
AtsakytiPanaikintiNoriu padėkoti už šį receptą, nes mūsų visa šeima miršta dėl tos ciabatos. Bet bėda ta, kad neturiu gero mikserio, tai žvalgausi į Kenwood Prospero... jis turi tą antgalį K formos, ar jis vertas tų pinigų, tu juo patenkinta?
AtsakytiPanaikintiBanga, ačiū :) O Kenwood Prospero kol kas labai džiaugiuosi ir naudoju praktiškai kasdien. Naudoju ne tik plakimo antgalius, bet ir tarkas, ir kokteilinė, ir mėsmalę...
AtsakytiPanaikintiO kiek jis kainuoja?
AtsakytiPanaikintiKiek mačiau, dabar toks kombainas kainuoja šiek tiek virš 900 Lt...
AtsakytiPanaikintio tesla ir turi but tokia skystoka?
AtsakytiPanaikintiir man įdomu, kokio tirštumo/skystumo tešla turi gautis? nes aš jaučiu, kad man per skysta gavosi :(
AtsakytiPanaikintiŠtai čia yra nufilmuotas visas tešlos gamybos procesas. Siūlau pažiūrėti ir tuomet bus visiškai aišku, kokia turi gautis tešla. Sėkmės!
AtsakytiPanaikintisita duonyte tapo jau mums kasdienine - labai gerai gaunas, skonis nepakartojamas. Kepu beveik kas antra diena. Beje, kadangi apie stacionaru mikseri dar galiu tik pasvajot, tai plaku paprastu rankiniu, bet visada tesla puikiai pakyla ir duonyte gaunas iskorijus ir labai skani. Aciu uz recepta!!
AtsakytiPanaikintiPuikiai gavosi, nors plakiau paprastu mikseriu. Noreciau kept ir kept, bet turbut jis neatlaikys... aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikintiLaba, Sonatina, gelbėk...Nu nevykus man ciabatta išėjo..Pluta per stora, minkštimo labai mažai, nors tų didelių skylių yra, bet vistiek neiškilo, kiek reikia. Manau, subliuško ji man, kai perkelinėjau į karštą skardą..ir miltuota aplink labai.. Bet kad be miltų nė žingsnio ten nežengsi..Stengiaus panašiai daryt kaip tavo duotoj nuorodoj, bet... Duok man patarimų, kaip su tokia tešla elgtis, labai prašau. Mums taip patinka šita duonelė. Ugnė
AtsakytiPanaikintiUgne, galbūt duoną per ilgai kepėte arba per karštoje orkaitėje, nes perkepus pluta gaunasi stora ir kieta. Galbūt duoną prapjovėte dar karštą? Leidus duonai normaliai ataušti, joje esantys garai suminkština plutą.
AtsakytiPanaikintiO ką reiškia perkėlinėjant į karštą skardą? Kepalas dedamas į nekarštą skardą...
O be miltų tikrai neišsiversite - kadangi ciabattos tešla ir turi būti gana skysta, tai tik miltai padeda su ja susitvarkyti :)
Patyriau visišką fiasko su šia duonele.... Bandžiau kepti du kartus, maniau po pirmo karto, kad mielės pasenusios, nusipirkau naujas. Bet tešla niekaip neatsikabino nuo sieneliu plakant - nei su naujom mielėm,nei su senom.... Plakiau beveik valandą... Ir po to visiškai neiškilo. Mielės - Dr. Oetker tos kur maišomos su miltais. Mikseris rankinis, bet pakankamai galingas, plakiau su tešlos minkymo antgaliais. Tai kas ne taip, niekaip nesuprantu. Ta tešla, kur su senom mielėm, vos vos pakilo, tai iškepiau, o ta antroji nepakilo visiškai. Produktus visus atmatavau tiksliai, gramais. Gal pabandyti su gyvom mielėm, ne milteliais?
AtsakytiPanaikintisveiki, vakar kepiau ciabattą. labai abejojau, dėl tešlos skystumo, bet pasitikėjau dupotais produktų kiekiais ir nekreipiau dėmesio :) viskas gavosi PUIKIAI. duonelė skani, labai skylėta, tokia kokia ir turi būti tikra ciabatta. Pluta minkšta.
AtsakytiPanaikintiTikrai kepsiu dar ne kartą, pasakysiu, kad nuo šiol tai mno mėgstamiausia balta duona. Mano vyras grįžęs iš darbo rado duoną, ir apipylė komplimentais, vis klausė, kaip man pavyko iškepti tokią duoną. Jis virėjas, italas, todėl man jo komplimentai, kaip apdovanojimai :)
ačiū
kepiau ir as sita duona, pasirode tesla, kad per skysta yra, bet kiek supratau pagal komentarus, tokia ir turi buti :)) tai zodziu man jinai net skardoj ten vos nebego, nes sakau, ziauriai skysta, o del pakilimo irgi ji man visiskai turbut neiskilo, bet skylutes duonoj ghavosi, viskas tvarkoj, galvoju gal bandysiu i forma siandien pilti tesla ir taip susidarys daugiau teslos ir gal storesne gausis, nes gavosi tai du tokie ploni kepaliukai :) bet skonis geras, viskas super, lengvas receptukas :))
AtsakytiPanaikintiIskepemn duona, bet nepakilo kaip tavo duotame vido, Sonatina. Ten tobulai viskas. Mikseris stacionarus, bet ne toks galingas,tesla neatlipo nuo seneliu, nezinau kodel. Bet skonis galutiniame rezultate neblogas isejo, tik priplota gavosi.Bandysiu dar karta!
AtsakytiPanaikintinemeluok sonatina ir nekvailink zmoniu- cia ne receptas ciabatos
AtsakytiPanaikintiMan pavyko, geras receptas. Bet tik kad suriai isejo. Nzn ar as cia druskos drebtelejau per drasiai, ar mano skoniui per suru.
AtsakytiPanaikintiToks klausimas iškilo- jau susiruošiau kept ir žiūriu, kad temperatūra kepimo nurodyta 260 laipsnių, o pas mane iš viso tik 220 yra ir tai nuo tokio karščio ji kažką kepant net išsijuninėja vėdintis- gal žinot kaip su tokia orkaitės temperatūra reikėtų elgtis? Ačiū :)
AtsakytiPanaikintiI wanted to take a moment to express my sincere appreciation for the time I spent reading your post
AtsakytiPanaikintiThe SSO ID Login Portal in Rajasthan stands as a cornerstone of digital governance, revolutionizing access to a myriad of government services through a unified platform. Empowering citizens with seamless authentication, it simplifies interactions with various departments, ensuring efficiency and transparency. SSO ID Login
AtsakytiPanaikintiSSO ID is an exclusive identification for individuals that permits them to access different government services online with just one login credential.
AtsakytiPanaikinti