2009 m. birželio 16 d., antradienis

Lazdyno riešutų ir kavos "Macarons" su šokoladu

P61600771-2 copy
90 g kiaušinių baltymų (apie 3)
30 g cukraus
200 g cukraus pudros
55 g smulkiai sumaltų migdolų
55 g smulkiai sumaltų lazdyno riešutų
2 a. š. kavos miltelių

Įdaras
160 g susmulkinto šokolado
80 g riebios grietinėlės

Sumaišyti ir kartu persijoti maltus lazdyno riešutus, maltus migdolus, cukraus pudrą ir kavos miltelius.

Baltymus reikėtų atskirti nuo trynių mažiausiai prieš 24 val. ir laikyti uždengtus kambario temperatūroje. Jei bus naudojami 48 val. (ar senesni) baltymai, juos reikėtų laikyti šaldytuve. Mikseriu plakti baltymus, kol suputos. Po šaukštą suberti cukrų. Padidinti greitį ir plakti, kol gausis standi blizgi masė. Apvertus dubenį ji turi neiškristi.

Atsargiai, bet kruopščiai į baltymus įmaišyti persijotus riešutus ir cukraus pudrą. Tešlos konsistencija turi būti panaši į tekančią lavą :) Svarbu nepermaišyti, nes masė labai suskystės. Norint pabandyti, ar masė tinkamos konsistencijos, galima šiek tiek masės padėti ant lėkštės šaukšteliu - jei paviršius išsilygins savaime - masė tinkama, jei liks kauburėlis - dar kelis kartus pamaišyti.

Tešlą sudėti į konditerinį maišelį su lygiu atgaliu ir į kepimo popieriumi išklotą skardą išspausti 2,5 - 3,8 cm skersmens apskritimus (aš naudojausi šiuo šablonu - tiesiog atsispausdinkite du lapus, juos suklijuokite, padėkite po kepimo popieriumi prieš spaudžiant makaronus ir išimkite prieš kepdami). Skardas kelis kartus stuktelėti į stalą, kad neliktų oro burbuliukų.

Makaronams leisti apdžiūti 30 minučių ar valandą, kad jų paviršius sustandėtų. Prilietus pirštu jis turi nebelipti.

Kepti iki 150° C įkaitintoje orkaitėje 15 - 20 min., priklausomai nuo makaronų dydžio.

Leisti ataušti skardoje 10 - 15 min. Tuomet juos bus lengva nuimti nuo kepimo popieriaus. Kai visiškai atauš, pertepti įdaru ir suklijuoti po du.

Įdarui grietinėle užvirti ir užpilti ant susmulkinto šokolado. Leisti pastovėti 1 min. ir gerai išmaišyti. Masę atšaldyti iki norimo tirštumo.

P. S. lazdyno riešutus prieš maldama paskrudinau iki 150° C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Tada rankšluosčiu nutryniau odeles. Ir tik tuomet praaušusius susmulkinau blenderiu. Labai labai skanu... Lazdyno riešutų ir kavos derinys tikrai vykęs... Iki idealios išvaizdos dar toli, bet pradžia jau yra :)

P61600751-1 copy

Šaltinis Delectable Deliciousness

16 komentarų:

  1. na ir kuklumas - iki idealios išvaizdos dar toli... .)jie nuostabūs!

    AtsakytiPanaikinti
  2. vau, nerealu, kaip džiaugiuosi aptikusi, jog vėl nauji įrašai:) ir dar labiau pritrenkiantys!

    AtsakytiPanaikinti
  3. džiaugiuos ir aš, kad grįžai. Valio valio :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū, merginos, ir aš džiaugiuosi sugrįžusi - tikiuosi įkvėpimas nebedings taip ilgam :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. na jau tikrai kuklumas neispasakytas... iki idealios išvaizdos dar toli...jie tikrai labai nuostabus, grazuciai...o man deja nepavyko pirmasis meginimas :( matyt, kad baltymai buvo pastoveje pora dienu saldytuve nuo creme briule gaminimo...ir gavo dregmes ir deramai nesusiplake, bet net ir nepavyke, neturintys prekines isvaizdos macaron'ai buvo skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gintare, man regis, kaip tik prieš ruošiant makaronus, baltymus patariama iš anksto atskirti nuo trynių ir palaikyti bent parą... Galbūt greičiau į baltymus pateko trynio, kad jie neišsiplakė?..

    AtsakytiPanaikinti
  7. ir man teko juos kepti, tik štai, migdolų miltų neturėjau teko su kavamale malti - niu neviškai į multus susimalė ir gan saldūs gavosi, paskubėjau ir lupua kol neatvėso, tai dugnas taip liko prikibęs prie pagrindo - bet šiaip tai skanus dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. IRRI, makaronai iš principo yra labai saldus desertas, tad nebent galima pažaisti su kremu - daryti kokį nors ne itin saldų...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nesigavo ir man, gavosi tokie blynukai :) Tai nuėjau ir nusipirkau juos parduotuvėje, nes čia Prancūzijoje labai jie dabar madingi. Galiu pasakyti, kad jokio įspūdžio jie man nepaliko, nieko labai skanaus, tačiau atrodo labai gražiai, tai manau, jei kada ir pirksiu tai tik pyragų puošybai :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rima, jais papuošti pyragai turėtų atrodyti tikrai įspūdingai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. siaip tai nebutina kiausiniu laikyti 24 val. kambario temperaturoje.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pasakykit man prašau, kas tie kavos milteliai?Gal tirpi kava? O gal galiu dėti paprastos netirpios kavos? Jau kepiau vieną kartą šitą skanėstą tik be kavos, gavosi super, dabar norisi to kavos skonio. Sonatina Jūs šaunuolė! Jau ne vieną Jūsų skanėstą išbandžiau ir dar bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. šitas derinys.. tiesiai į būtinų iškept sąrašą:))

    AtsakytiPanaikinti
  14. neatidaro sablonu makaronsams gal galite ideti is naujo nuoroda?

    AtsakytiPanaikinti
  15. O kodėl makaronai? Kur Jūs radot tokį šio deserto pavadinimą?

    AtsakytiPanaikinti