2009 m. birželio 12 d., penktadienis

Pierre Hermé šokoladinis keksas su riešutais

„Kaip ir daugelis Pierre' pyragų ar tortų, šis atrodo apgaulingai. Regis tai paprastas šokoladinis keksas, bet kai jį prapjauni, atrandi, kad jis drėgnas, ypač šokoladinis su šokolado gabaliukais, lazdyno riešutais, migdolais ir pistacijomis. Dėl tešloje esančios marcipaninės masės ir tirpinto sviesto jis gerai laikosi – galėsite mėgautis juos nuo pirmadienio iki penktadienio. Tiesą sakant, suvyniotas ir palaikytas kelias dienas jis bus dar skanesnis“ Dorie Greenspan

„Kurdamas šokoladinį pyragą, aš norėjau sukurti tikrą šokoladinį pyragą su tikru šokoladu, o ne tik kakava. Kad pabrėžčiau ypatingą šokolado skonį, į tešlą dedu didelius šokolado gabaliukus.“ Pierre Hermé


P6120009-1-1 copy
180 g sviesto
140 g marcipaninės masės
165 g cukraus
4 kiaušiniai
150 ml pieno
40 g kakavos
180 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
80 g šokolado
60 g lazdyno riešutų
55 g migdolų, susmulkintų
55 g pistacijų, susmulkintų

26 - 28 cm ilgio kekso formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais.

Sviestą ištirpinti ir ataušinti. Šokoladą stambiai sukapoti (lazdyno riešuto dydžio gabaliukais). Orkaitę įkaitinti iki 150° C.

Migdolus ir lazdyno riešutus paskleisti skardoje ir kepti 10 min., kelis kartus pamaišant. Išimti riešutus iš orkaitės, suberti ant virtuvinio rankšluosčio ir patrinti, kad nusiluptų žievelės.

Orkaitės temperatūrą padidinti iki 180° C.

Mikseriu su tešlos maišymo antgaliais maišyti cukrų ir sutarkuotą marcipaninę masę, kol gausis trupiniai. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Po kiekvieno gerai išmaišyti (2 minutes). Kai visi kiaušiniai bus įmaišyti, pakeisti mikserio antgalius į plakimo ir plakti dideliu greičiu apie 8 - 10 minučių, kol masė padidės, pabals ir taps panaši į majonezą. Sumažinti greitį ir po truputį supilti pieną. Gerai išmaišyti.

Miltus sumaišyti su kakava ir kepimo milteliais ir užsijoti ant tešlos. Mikseriu lėtu greičiu maišyti, kol gausis vientisa tešla. Suberti susmulkintus riešutus (pistacijų galima ir nesmulkinti) ir šokolado gabaliukus. Atsargiai įmaišyti mentele. Taip pat atsargiai mentele įmaišyti ištirpintą sviestą.

Supilti tešlą į paruoštą formą, paviršių išlyginti. Kepti apie 1 valandą. Po 30 minučių keksą pridengti. Kepdamas kekso viršus įtrūks. Jei norite, kad paviršius būtų lygesnis, po 15 – 20 minučių kepimo per kekso viršų perbraukite aliejumi pateptu ar tirpintam svieste pamirkytu peiliu. Keksą apie 10 minučių aušinti ant grotelių, tada išimti iš formos ir leisti visiškai ataušti. Galima patiekti iškart, bet geriau suvynioti į dvigubą plėvelę ir leisti keksui dieną "subręsti" prieš pjaustant.
Suvyniotas į plėvelę ir laikomas kambario temperatūroje keksas išliks drėgnas 5 dienas, o gerai suvyniotas šaldiklyje išsilaikys mėnesį.

P6120009-2 copy
P. S. nepaprastai skanus keksas :)

Šaltinis Desserts by Pierre Hermé, P.Hermé & D. Greenspan, Le Pétrin

16 komentarų:

  1. Labai dziaugiuosi, kad sugrizote :) :) Jusu receptai isties puikus!!!
    Pagaliau radau, ko ilgai ieskojau. Keksas atrodo dieviskai skanus. Norejau Jusu paklausti, kur pirkote marcipanine mase? O gal ja galima pasigaminti namuose? labai aciu uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū :)

    Marcipaninę masę aš pirkau Maximoje, tik ten ji brangi - 200 g kainuoja beveik 10 Lt. Štai čia galima įsigyti šiek tiek pigiau.

    Žinoma, galima pasigaminti ir namie. Tam reikės
    100 g nuvalytų migdolų, pašaldytų per naktį
    15 g kiaušinio baltymo (~1/2 kiaušinio baltymo)
    90 g cukraus

    Visus ingredientus maišyti blenderiu, kol gausis vientisa masė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip dėl tos masės?
    Naudojote tiesiai iš pakelio, ar kaip nurodyta ant pakuotės prieš tai sumaišėte su cukraus pudra?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nolita, aš naudojau tiesiai iš pakelio. Manau, kad cukraus pudros reikia dėti, norint iš masės ką nors nulipdyti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, jau metai, kai esu Jusu kepiniu gerbeja. Viskas iseina ir svarbiausia skanu. Labai noreciau isikepti ir si keksa, bet bijau, kad pas mus provincijoje tos mases nebus. Gal galetumete parasyti, kurioje vietoje tiksliai tos mases reiketu ieskoti, jei netycia papulciau i Akropoli?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gintare, labai ačiū :) O marcipaninė masė būna prie įvairių priedų kepiniams, želė, pudingų ir kitų panašių dalykų...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Noreciau paklausti, kokio mazdaug svorio gaunasi keksas is 1 porcijos?
    Reiks pavaisint 7 draugus. Svarstau, ar uzteks.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai negaliu atsakyti, kiek keksas sveria, bet manau, kad kiekvienas gaus po kelias riekes, tuo labiau, kad jis labai sotus...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kur galima (jeigu tik galima) rasti pistacijų, tinkamų šiam keksui?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tiesiog nuodėmingai skanu, AČIŪ, SONATINA! Su nekantrumu lauksiu kitų konditerijos virtuozo receptų - dar nei vienas Pierre Herme kepinys nenuvylė!!!
    p.s. vietoje pistacijų naudojau kapotus graikinius riešutus - puikiai tiko.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ką gi, jau praėjo 20 minučių kepimo, neseniai pasinaudojau aliejuotu peiliu. Tešla atrodė puikiai, skonis buvo toks pats, pistacijų nedėjau, bet gal nieko, bus gerai. Atrodo gerai, tikriausiai skonis bus toks pat puikus :}. Jeigu jau man su savo vyriška nepilnametiška patirtimi išeina ne tik viską puikiai padaryti (na, kol kas), bet ir šiek tiek neimprovizuoti, tai šis keksas negali nepavykti. Laukiu rezultatų :>.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Iškepiau si keksa, iskart buvo labai saldus, net semyna nevalge. Bet po paros..Dingo akimirksniu, jis labai skanus pastovejes

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pierre Hermé visi receptai yra tiesiog nerealūs . Tikiu, kad ir šis keksas toks pat pasakiško skonio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kad nuo migdolu nenusiima odeles pakaitinus orkaitej, visai kitaip nei lazdyno riesutu:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. o keksa galima kepti bet kokioje formoje?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kepiau šį skanėstą Kalėdoms - skonis nerealus, vyras sakė, jog sunku pasakyti, jog jis keptas namie :D Žodžiu, esu labai patenkinta, tikrai skanus ir rekomenduoju :)

    AtsakytiPanaikinti