2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Ciabatta

Jei turite gerą stacionarų mikserį - būtinai pabandykite išsikepti šią duoną :)

P62800061-2 copy
500 g miltų
475 g vandens (~2 puodeliai)
2 a. š. sausų mielių
15 g druskos

Visus ingredientus sumaišyti mikseriu tešlos plakimo antgaliu ir palikti 10 minučių. Tada plakti mikseriu tuo pačiu antgaliu apie 10 - 30 min., kol tešla tiesiog ims lipti antgaliu aukštyn ir atšoks nuo indo sienelių bei apačios. Po 4 - 5 minučių plakimo antgalį galima pakeisti į tešlos minkymo kablį.

Dėti į tešlą į gerai aliejumi ištepą dubenį, uždengti ir kildinti, kol patrigubės, apie 2,5 - 3 val.

Išversti tešlą ant gausiai miltais pabarstyto stalo, padalinti į 3 - 4 dalis ir apibarstyti miltais. Pridengti miltais pabarstytu rankšluosčiu ir leisti pastovėti 45 minutes.

Orkaitę įkaitinti iki 260° C. Tešlos gabaliukus apversti į kepimo popieriumi išklotą skardą (apversti būtina, kad tolygiau pasiskirstytų tešloje esantys oro burbulai) ir ištempti į 27 - 30 cm ilgio kepaliukus. Kepti 15 - 20 min., po 10 minučių skardas apsukti 180 kampu. Po 10 minučių kepimo orkaitę galima prisukti iki 230° C.

P. S. labai skani duona, o darbo bei sąnaudų labai mažai :)

P62800101-1 copy
Šaltinis The Fresh Loaf

32 komentarai:

  1. Skaniausia duona kokia esu valgiusi .. pas mus yra jos pirkti, bet butinai isbandysiu ir pati ja issikepti . As karta kepiau man rodos tavo bandeles ciabattos, tai ir sieneles purskiau vandeniu orkaites.Duonai nereikia purksti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau kelis kartus kepiau ir orkaitės nepurškiau :) Tikrai labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. ar galėtum įdėti nuotrauką to antgalio, kurį vadini tešlos plakimo antgaliu? ir to tešlos minkymo kablio taip pat...

    AtsakytiPanaikinti
  4. bea, tešlos plakimo antgalis atrodo maždaug taip , o kablys atrodo taip

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sonatina, čia tik sutapimas su Kepėjų be stabdžių mėnesio iššūkiu ar jis tave įkvėpė iškepti šią duoną? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vilma, tiesiog atsitiktinai taip sutapo :) Pamačiau šį receptą ir būtinai norėjau išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. na mano kombaine panašių antgalių nėra. Kaip manai, su kombainu gautųsi?

    AtsakytiPanaikinti
  8. bea, čia svarbiausia tešlą labai gerai išplakti, kad susidarytų gliutenas, kuris padeda iškilti duonai ir suteikia akytą struktūrą. Siūlau tiesiog bandyti plakti, kol tešla atšoks nuo indo sienelių - gal ir pavyks?

    AtsakytiPanaikinti
  9. išsikepiau ir aš :) nes baisiai mėgstu... bet naudojau tamsius miltus... viską dariau pagal instruktažą, bet deja deja... tokios truktūros neišgavau :( neiškilo... pakilo, bet ne tiek... skonis tai superinis :) vieno kepaliuko jau nėra... bandysiu dar su paprastais miltais :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Akvile, tikiuosi kitą kartą pavyks geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kur pirkai KitschenAid mikserį? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Apie KitchenAid kol kas tik svajoju :) O dabar naudoju Kenwood Prospero...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Noriu padėkoti už šį receptą, nes mūsų visa šeima miršta dėl tos ciabatos. Bet bėda ta, kad neturiu gero mikserio, tai žvalgausi į Kenwood Prospero... jis turi tą antgalį K formos, ar jis vertas tų pinigų, tu juo patenkinta?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Banga, ačiū :) O Kenwood Prospero kol kas labai džiaugiuosi ir naudoju praktiškai kasdien. Naudoju ne tik plakimo antgalius, bet ir tarkas, ir kokteilinė, ir mėsmalę...

    AtsakytiPanaikinti
  15. O kiek jis kainuoja?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kiek mačiau, dabar toks kombainas kainuoja šiek tiek virš 900 Lt...

    AtsakytiPanaikinti
  17. o tesla ir turi but tokia skystoka?

    AtsakytiPanaikinti
  18. ir man įdomu, kokio tirštumo/skystumo tešla turi gautis? nes aš jaučiu, kad man per skysta gavosi :(

    AtsakytiPanaikinti
  19. Štai čia yra nufilmuotas visas tešlos gamybos procesas. Siūlau pažiūrėti ir tuomet bus visiškai aišku, kokia turi gautis tešla. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  20. sita duonyte tapo jau mums kasdienine - labai gerai gaunas, skonis nepakartojamas. Kepu beveik kas antra diena. Beje, kadangi apie stacionaru mikseri dar galiu tik pasvajot, tai plaku paprastu rankiniu, bet visada tesla puikiai pakyla ir duonyte gaunas iskorijus ir labai skani. Aciu uz recepta!!

    AtsakytiPanaikinti
  21. Puikiai gavosi, nors plakiau paprastu mikseriu. Noreciau kept ir kept, bet turbut jis neatlaikys... aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Laba, Sonatina, gelbėk...Nu nevykus man ciabatta išėjo..Pluta per stora, minkštimo labai mažai, nors tų didelių skylių yra, bet vistiek neiškilo, kiek reikia. Manau, subliuško ji man, kai perkelinėjau į karštą skardą..ir miltuota aplink labai.. Bet kad be miltų nė žingsnio ten nežengsi..Stengiaus panašiai daryt kaip tavo duotoj nuorodoj, bet... Duok man patarimų, kaip su tokia tešla elgtis, labai prašau. Mums taip patinka šita duonelė. Ugnė

    AtsakytiPanaikinti
  23. Ugne, galbūt duoną per ilgai kepėte arba per karštoje orkaitėje, nes perkepus pluta gaunasi stora ir kieta. Galbūt duoną prapjovėte dar karštą? Leidus duonai normaliai ataušti, joje esantys garai suminkština plutą.
    O ką reiškia perkėlinėjant į karštą skardą? Kepalas dedamas į nekarštą skardą...
    O be miltų tikrai neišsiversite - kadangi ciabattos tešla ir turi būti gana skysta, tai tik miltai padeda su ja susitvarkyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Patyriau visišką fiasko su šia duonele.... Bandžiau kepti du kartus, maniau po pirmo karto, kad mielės pasenusios, nusipirkau naujas. Bet tešla niekaip neatsikabino nuo sieneliu plakant - nei su naujom mielėm,nei su senom.... Plakiau beveik valandą... Ir po to visiškai neiškilo. Mielės - Dr. Oetker tos kur maišomos su miltais. Mikseris rankinis, bet pakankamai galingas, plakiau su tešlos minkymo antgaliais. Tai kas ne taip, niekaip nesuprantu. Ta tešla, kur su senom mielėm, vos vos pakilo, tai iškepiau, o ta antroji nepakilo visiškai. Produktus visus atmatavau tiksliai, gramais. Gal pabandyti su gyvom mielėm, ne milteliais?

    AtsakytiPanaikinti
  25. sveiki, vakar kepiau ciabattą. labai abejojau, dėl tešlos skystumo, bet pasitikėjau dupotais produktų kiekiais ir nekreipiau dėmesio :) viskas gavosi PUIKIAI. duonelė skani, labai skylėta, tokia kokia ir turi būti tikra ciabatta. Pluta minkšta.
    Tikrai kepsiu dar ne kartą, pasakysiu, kad nuo šiol tai mno mėgstamiausia balta duona. Mano vyras grįžęs iš darbo rado duoną, ir apipylė komplimentais, vis klausė, kaip man pavyko iškepti tokią duoną. Jis virėjas, italas, todėl man jo komplimentai, kaip apdovanojimai :)
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  26. kepiau ir as sita duona, pasirode tesla, kad per skysta yra, bet kiek supratau pagal komentarus, tokia ir turi buti :)) tai zodziu man jinai net skardoj ten vos nebego, nes sakau, ziauriai skysta, o del pakilimo irgi ji man visiskai turbut neiskilo, bet skylutes duonoj ghavosi, viskas tvarkoj, galvoju gal bandysiu i forma siandien pilti tesla ir taip susidarys daugiau teslos ir gal storesne gausis, nes gavosi tai du tokie ploni kepaliukai :) bet skonis geras, viskas super, lengvas receptukas :))

    AtsakytiPanaikinti
  27. Iskepemn duona, bet nepakilo kaip tavo duotame vido, Sonatina. Ten tobulai viskas. Mikseris stacionarus, bet ne toks galingas,tesla neatlipo nuo seneliu, nezinau kodel. Bet skonis galutiniame rezultate neblogas isejo, tik priplota gavosi.Bandysiu dar karta!

    AtsakytiPanaikinti
  28. nemeluok sonatina ir nekvailink zmoniu- cia ne receptas ciabatos

    AtsakytiPanaikinti
  29. Man pavyko, geras receptas. Bet tik kad suriai isejo. Nzn ar as cia druskos drebtelejau per drasiai, ar mano skoniui per suru.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Toks klausimas iškilo- jau susiruošiau kept ir žiūriu, kad temperatūra kepimo nurodyta 260 laipsnių, o pas mane iš viso tik 220 yra ir tai nuo tokio karščio ji kažką kepant net išsijuninėja vėdintis- gal žinot kaip su tokia orkaitės temperatūra reikėtų elgtis? Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti