2008 m. sausio 30 d., trečiadienis

Kriaušių pyragas su migdolais

PICT8653 copy
Tešlai

175 g minkšto kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
2 kiaušiniai
220 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
½ a. š. sodos
1 a. š. tarkuoto muskato riešuto
140 ml grietinės
tarkuota vienos citrinos žievelė
50 g maltų migdolų
2 kietos kriaušės
šiek tiek citrinos sulčių

Migdoliniam viršui
50 g sviesto
50 g cukraus
2 v. š. riebios grietinėlės
75 g migdolų plokštelių

Minkštą sviestą išplakti su cukrumi ir vanile iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Miltus persijoti su druska, kepimo milteliais, soda ir muskatu. Įmaišyti pusę miltų į sviesto masę. Įmaišyti grietinę, citrinos žievelę ir migdolus. Tuomet įmaišyti likusius miltus.

Kriaušes nulupti, supjaustyti riekėmis ir apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pusę tešlos sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens išardomą torto formą. Ant viršaus paskleisti kriaušes ir sukrėsti likusią tešlą bei išlyginti paviršių.

Kepti pyragą iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Tuo metu paruošti migdolinį viršų - puode ištirpinti sviestą, įmaišyti cukrų bei grietinėlę, tada įmaišyti migdolus.

Pyragą išimti iš orkaitės ir lygiu sluoksniu užpilti migdolų masę. Kepti dar 20 - 25 minutes, kol viršus bus karamelinės spalvos, o pyragą patikrinus mediniu pagaliuku, tešla prie jo nebelips. Patiekti šiltą ar atvėsintą. Skanaus!

P. S. nepaprastai skanus pyragas, o ypač skanus migdolinis viršus. Kriaušes dėjau konservuotas, todėl mažinau cukraus kiekį tešloje...

Šaltinis delicious. Magazine

39 komentarai:

  1. Laba diena, Sonatina,
    Norėjau paklausti, kur būtų galima nusipirkti tu migdolų plokštelių? Niekur nepavyksta aptikti paskutiniu metu. Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesą sakant, netyčia užtikau Kaune Urmo bazėj skyrelį firmos, fasuojančius migdolų plokšteles ir šiaip prekiaujančios prieskoniais, riešutais, šokoladu. Sveriamos plokštelės kainuoja po 3,50 Lt už 100 g, o fasuotos į dėžutes - po 4 Lt už 100 g. O anksčiau esu pirkusi fasuotas plokšteles Šilo parduotuvėse ir kelis kartus didžiosiose Rimi...

    AtsakytiPanaikinti
  3. O gal išduosi paslaptį, kur tas skyrius urme konkrečiau yra? O tai prekybos centre gal tik kelis kart esu užtikus:)
    Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reikėtų keliauti į bazių galą, kur yra mėsos, žuvies turgus. Žuvies turgaus kitame gale yra pieno produktų skyriai, o priešais juos yra tas skyrelis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau įsivaizduoju, kaip skanu, net seilės ištįso receptą beskaitant. Būtinai išbandysiu.O migdolų plokšteles paskutinį kartą pirkau prieskonių parduotuvėlėj, ten daug visokio gėrio galima rasti. Tik aš Klaipėdoje.

    AtsakytiPanaikinti
  6. NEREALUS PYRAGAS :) Daugiau net neturiu ką pasakyt... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Radau migdolus (atrodo pamažinau nusipirkt:)). Pyragas super, apsilaižydami visi valgėm, saviškius turėjau tramdyt, kad svečiai nors paragaut galėtų. Tikrai verta pabandyt, ir ne tik dėl migdolinio viršaus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Teks Vilniuje kur nors ieskoti...

    AtsakytiPanaikinti
  9. na va ir as issikepiau si pyraga,bet man su pyragais neiseina susidraugauti,gavosi vienas riebalas, nesuprantu,dariau viska pagal recepta, produktai buvo kambario temperaturos,gal nereikejo grietines isimti is saldytuvo?bet uztat migdolu glaistas labai skanus buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labas vakaras Sonatina, žemai lenkiu galva, nes jau kuris laikas (o t.y apie pora savaičių) viską gaminu tik pagal jūsų receptus ir viskas be galo skanu. AČIŪ labai už receptus!!! Va ir šiandien pietums buvo kepenys karališkai o vakarienei kepiau šitą pyragą nu niam niam kaip skanu tik kita karta dėsiu 1 kriauše (o gal mano per didelės buvo?!) nes man apačia pyrago skystoka gavosi, bet ir taip labai skanu buvo...
    p.s čia tiem kas gyvena ne didmiestyje ir kur nėra galimybės musipirkti migdolų plokštelių, o pyrago norisi :) migdolus užpilam verdančiu vandeniu ir palaikom per naktį. Ryte labai lengvai nusilups luobelė, o migdolai pjaustysis lengvai ir greitai. Tikiuosi kažkam pravers:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sonatina, tu esi mano gelbejimosi siaudas!!! Niekada nemokejau gaminti ir tik tavo receptuku deka atsirado begalinis noras gaminti. Gaminau viska nuo salotu, sriubu, pyraheliu,pyragu, viskas gaunasi labai skaniai. O sitas pyragas pasakiskai skanus! Kepsiu butinai dar ne karta! Aciu tau labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. isbandyta- gardumelis!!!!! tik gal vietoj kriausiu kitakart bandysiu det obuoliu, ka manot?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ieva, net neabejoju, kad obuoliai čia tiktų :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  14. cia tiosiog receptu rojus. Visus receptus norisi pabandyti, nes tiesiog esu garantuota, kad pyragai bus nuostabaus skonio. Pandziau ir si recepta, tik vietoj kriausiu dejau slyvas ir persikus (is kito recepto pasiskaiciau kaip paruosti slyvas, pavirti truputi su cukrumi ir cinamonu). Pyragas gavosi "pasaka" ir be migdolinio sluoksnio...

    AtsakytiPanaikinti
  15. Inga, ačiū! Džiaugiuosi, kad improvizacija nenuvylė :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Atvežė tėveliai pilną pintinę kriaušių, todėl šiandien galime skanauti gardaus, burnoje tirpstančio Sonatinos pyrago...
    Na, kitą kartą kepdami įdėsime keliomis kriaušėmis daugiau ;) O migdolų plokštelių skubėjau įsigyti į Sonatinos rekomenduotą "tašką" (UAB "Baiva") Urmo Bazėje. Sveriamų migdolinių plokštelių kaina 2 lt (100 gr), ir dar migdolų akcijoje sudalyvavau. Super!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Vilma, labai smagu, kad pyragas ištirpo burnoje :) Mačiau ir aš, kad migdolų plokštelės gerokai atpigo... O kokioje akcijoje sudalyvavai?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Akcija buvo migdolams, berods 12,90 lt/kg :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Pyragas ziauuuuuriai skanus gavosi, niam niam niam! Aciu uz recepta! Visai neseniai atradau tavo puslapi ir tikrai likau suzaveta kiek cia daug visokiu gerybiu, butinai pabandysiu pasigaminti dar kazka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Fantastiskai skanus!Nors 'prisiragavau' dar tebegamindama ir galvojau, kad jau nebesinores bet vos paragavus pirmo kasnio persigalvojau:)Pyragas tirpsta burnoje ir nuostabiai skanus jis visas, ne tik migdolinis virsus.Aciu uz puiku recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Lina, tikrai labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sonatina! aciu labai!!! nerealus pyragas! GAVOSI TOBULAI :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Na, prisidedu prie pagyru siam recepteliui! Ka tik ji labai skaniai valgem su kava! Siek tiek improvizavau, idejau viena kriause daugiau, i karamelini virsu dejau tik puse normos migdolu ploksteliu, kita puse dejau kokoso drozliu ;)!
    Aciu, receptelis puikus :)!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Nuostabus pyragėlis,ką jau bepridursi, net nesitikėjau, kad toks gausis.Dariaiu viską pagal receptėlį.Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  26. lb nuostabaus skonio sis pyragelis , as dirbu UK virtuveje ir sis skanestas yra pyragu favoritas vadinamas ,,Parenament,, superinis dalykas visiems rekomenduoju tikrai nenusivilsit kas pabandysite gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Laba diena Sonatina. Prisijungiu prie Jūsų gerbėjų būrio. Labai ačiū už gerus receptus. Kepiau šį pyragą jau ne vieną kartą. Jis man gavosi labai purus, bet gana riebokas (lyg būtų iš atskirų riebių trupinių). Suprantu, kad neturi gautis sausas biskvitas, bet pyrago norėtųsi gal šiek tiek sausesnio. Jeigu toks neturi gautis, gal galit pasakyti, ką padariau blogai. Skonis pyrago labai geras, todėl norėčiau jį kepti ir toliau. Iš anksto dėkoju už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Emilija, manyčiau, kad nepakankamai išplakėte sviestą su cukrumi. Reikėtų plakti maždaug 5 minutes, o tuomet po vieną mušti kiaušinius ir dar plakti bent po minutę. Kuo geriau bus išmaišytas sviestas - tuo kokybiškesnis gausis biskvitas.

    AtsakytiPanaikinti
  29. Pasaka. Net zodziu neturiu. Ta glaista, visu taip isgirta, dariau vos ne dviguba xDDD haha. Jis TOBULAS! Tirpstantis burnoje pyragas! Begalo sirdingai dekinga uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  30. Ka tik issikepiau. Glaista taip pat dariau dviguba. Tik.. skoni gadina muskatas. Kita karta tikrai jo nedesiu. Geriau cinamono vietoj muskato. Ir nepagaileti kriausiu. Manau cia tiktu ir obuoliai. Kita karta su obuoliais kepsiu. Aciu uz recepta:)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Kepiau vyro gimtadieniui - gardumėlis!!! Nuostabus receptas, dėkui :)))

    AtsakytiPanaikinti
  32. Labai skanus pyragas, vakar jį iškepiau kaimyno gimtadienio proga prie dovanos :) Liko labai patenkintas, muskatas priduota aromato.. Ačiū už receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
  33. ir istiesu labai skanus pyragas. patiko ir vyrui ir uosviams :) aciu Sonatina kad esi:)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Kol namie buvo kriausiu, neradau recepto..kai atradau recepta, kriauses pasibaige.. Bet namie buvo daug, daug obuoliu.. Nuostabus pyragas ir su obuoliais..
    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  35. Ir mane suviliojo sis receptukas, jau labai skaniai atrodo...ir as siuo metu jau ji kepu, taciau man jis 20cm torto formoje pasirode turetu buti truputi per aukstas, tad paemiau tokias dvi tortines ir siuo metu laukiu dvieju tokiu pyragu:D man kazkaip skaniau valgosi kai pyrago gabaliukas buna plonytis:) bet per savo ziopluma pamirsau ideti i tesla maltu migdolu, tad jau tuom skonis truputi skirsis...ir beje nedejau muskato, bet manau jog skonis bus nepakartojamas vis tiek.:)

    AtsakytiPanaikinti
  36. Sveiki. Pabandziau ir as. Stai kokie butu mano pastebejimai tiems, kas ji bandys pirma karta:
    Pyragas gana riebus, man gal net per riebus (laukiau kol atsals, karstas buvo per riebus); kadangi viska labai gerai isplakiau, pyragas kuo puikiausiai iskilo, taigi, gavosi labai aukstas, todel daugiau 20cm torto formoje nekepsiu (besikaramelizuojantis migdolu sluoksnis netgi truputi lipo per krastus, t.y. varvejo i orkaite); dejau pusantros dideles kriauses, kita karta desiu daugiau, kriausiu sluoksnis gavosi per plonas palyginti su biskvitu; mazinciau sviesto kieki migdolu maseje (pvz,. kad ir 10 g arba deciau 100g migdolu ploksteliu), nes pyragas toks riebus ir dar sviestas ant virsaus su migdolais (viska sveriau su elektroninemis svarstyklemis).
    Isvada: vyras sake, kad pyragas nuostabus, ypatingai virsus. Tikrai kepsiu ji dar ne karta (sis buvo pirmasis), tik dabar jau zinau, ka ir kaip reikia daryti. Aciu, Sonatina, uz gera recepta. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  37. Jei ieskau kazko ypatingo -visada ilendu i Sonatinos puslapi - is ten esu kepusi nemazai skaniu dalyku :). Sis receptas patalpintas labai seniai, bet ji kepiau isbandziau tik dabar - pyragas skanus - migdolo skilteles suteikia pyragui prabangumo. Ir as kaip kazkuri komentatore - deciau kriausiu daugiau ir ant ju pilciau daugiau citrinu sulciu, kad butu daugiau rugsteles, bet siaip pyragas tobulas.

    AtsakytiPanaikinti