Pyragas su abrikosų įdaru
Biskvitui
5 kiaušiniai
150 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
75 g miltų
75 g krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių
Įdarui
250 g natūralaus jogurto
400 g šviežių nuplikytų arba konservuotų abrikosų
25 g kapotų pistacijų arba lazdyno riešutų
3 a. š. želatinos
cukraus
20 ml abrikosų likerio ar citrinų sulčių
200 g riebios grietinėlės
5 v. š. abrikosų džemo
cukraus pudros
Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol suputos, tada nenustojant plakti palaipsniui suberti pusę cukraus (po 1 – 2 v. š.). Padidinti greitį ir plakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki šviesiai geltonos, beveik baltos purios masės. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, maišant sukamaisiais judesiais. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 minučių.
Iškepusį biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lapo, nuimti popierių, ant kurio kepė, ir gerai ataušinti. Perpjauti pusiau į dvi dalis.
Želatiną išbrinkinti 6 v. š. šalto vandens.
Įdarui abrikosus sudėti į sietelį ir gerai nuvarvinti. Pusę abrikosų pertrinti per sietelį (sutrinti blenderiu), kitus supjaustyti kubeliais. Visus vaisius sumaišyti su jogurtu. Pagardinti cukrumi pagal skonį ir vaisių saldumą, likeriu ar citrinų sultimis. Įmaišyti 1 v. š. kapotų riešutų.
Indą su išbrinkinta želatina įstatyti į karšto vandens vonelę. Ją ištirpinus, plona srovele supilti į abrikosų ir jogurto masę, išmaišyti ir pastatyti šaltai. Grietinėlę išplakti ir atsargiai įmaišyti į pradedančią stingti abrikosų masę. Pirmąjį biskvito lakštą apjuosti torto formos kraštu, supilti įdarą ir uždėti antrąjį biskvitą. Gerai atšaldyti.
Abrikosų džemą pakaitinti ir juo aptepti pyrago viršų. Pabarstyti cukraus pudra ir likusiais riešutais. Skanaus!
P. S. pyragas tiesiog tirpsta burnoje...
Šaltinis Kepimo paslaptys Nr. 3
Sonatina, fantastiškas pyragas, vakar tavo įkvėpta puoliau prie puodų ir taškiausi taškiausi kremais :)
AtsakytiPanaikintiDžiugu vėl matyti tave sugrįžusią.
... kolegos lapnoja ir atsivalgyt negali.
Džiaugiuosi, kad įkvėpė ir patiko :)
AtsakytiPanaikintiSonatina, nelabai suprantu kaip tuos lakstus isdelioti. Vienu apjuosti tortines sonus, supilti krema ir ant virsaus uzdeti kita laksta? Kai sustings pyragas ji reikia apversti pries patiekiant ar ne? Tai pagrinas nebus is biskvito? Tik sonas ir virsus? Ar as kazka ne taip supratau. Labai jau noriu ji pabandyti iskept.
AtsakytiPanaikintiTuri būti du biskvito lakštai - vienas apačioje ir vienas viršuje. Tarp jų - visas kremas. Pyrago apversti nereikia.
AtsakytiPanaikintiO šonus reikia apjuosti ne biskvito lakštais, o formos kraštu arba pasidaryti bortelius iš kartono, kad būtų galima supilti kremą ir, kad jis neišbėgtų :)
Oi, aciu. Dabar viskas aisku. Puikus pyragas. Ne per saldus - nepagailejau citrinos sulciu ;) Bet as apacia ir sonus dariau is biskvito. o virsu aptepiau abrikosu uogiene. Abrikosu parduotuvej neradau, tai sudejau persikus. Va, tokios modifikacijos gavosi. Skanu :)
AtsakytiPanaikintiLabai malonu, kad pyragas pavyko ir gavosi skanus :)
AtsakytiPanaikintiLaba diena, galėčiau Jus girti ir girti ir daug gražių žodžių galėčiau Jums pasakyti (Jūsų vardas mūsų virtuvėje minimas nuolat), bet ne šį sykį, nes dabar turiu klausimą :) Sakykite, o kokioje skardoje Jūs kepetė pyragą? Nesugalvoju kaip čia jį kept tortinė per mažą... o po to nesumąstau kaip kremą sustingdyti...
AtsakytiPanaikintiSarmite, labai ačiū :)
AtsakytiPanaikintiBiskvitą reikėtų kepti didelėje, prie orkaitės esančioje skardoje. Mano skarda yra maždaug 38 x 40 cm. Aš patį tortą dariau tokioje formoje. Galima pačiai pasidaryti kažką panašaus iš standaus kartono...
ačiū, bandysiu, o Jūsų forma labai šauni reiks tokios pasidairyti, kažkaip nesu mačiusi tokios...
AtsakytiPanaikintiSitas pyragas skanumo virsune, o gaminasi ne taip sunkiai :) visi gyre :)
AtsakytiPanaikintiLaba diena,
AtsakytiPanaikintiLabai seniai žaviuosi jūsų gaminiais ir labai norėčiau pasigaminti šį nuostabų pyraga, tik norėjau paklausti, o kaip tą biskvitą reikia perpjauti ?
Ačiū visiems už gerus žodžius :)
AtsakytiPanaikintiViktorija, biskvitas čia kepamas kaip vyniotiniui, didelėje skardoje (mano atveju 38 x 40 cm) ir tiesiog perpjaunamas skersai į dvi dalis (po 38 x 20 cm).
Sveiki, noriu padėkoti Jums už nuostabų receptą, pabandžiau ir man išėjo, skonis pasakiškas, ačiū
AtsakytiPanaikintiLaba diena,patarkit ar galima butu i pyraga vietoj jogurto,pilt kefyra arba grietine,nenukentes nuo to jo skonis?
AtsakytiPanaikinti