2011 m. gegužės 3 d., antradienis

Tortas “Juodasis miškas”

Torto recepto ieškojau beveik metus, nes  nuotraukose šis Pierre Hermé šedevras atrodė įspūdingai…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvitui
5 kiaušinių baltymai
9 kiaušinių tryniai
150 g cukraus
75 g sviesto, ištirpinto ir ataušinto
40 g kakavos miltelių
35 g miltų
3 ½ v. š. krakmolo

20 – 22 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi.

Miltus sumaišyti su kakava, krakmolu ir persijoti. Kiaušinių trynius išplakti su 75 g cukraus, kol masė bus šviesi ir puri. Švariame dubenyje iki standumo išplakti baltymus palaipsniui beriant likusį cukrų.

Į trynius įmaišyti persijotus miltus su kakava ir krakmolu ir 1/4 baltymų. Kelis šaukštus šios masės įmaišyti į sviestą, o tada sviestą atsargiai įmaišyti į likusius trynius. Įmaišyti likusius baltymus.

Tešlą sukrėsti į paruoštą formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 25 – 30 minučių. Iškepusį biskvitą gerai ataušinti ir perpjauti į tris sluoksnius.

Šokoladiniam kremui
65 g juodojo šokolado
1 v. š. cukraus
375 g riebios grietinėlės

Nedideliame puode pakaitinti grietinėlę su cukrumi, kol beveik užvirs. Užpilti ant susmulkinto šokolado ir maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Šaldyti šaldytuve mažiausiai 5 – 6 valandas. Prieš surenkant tortą, kremą išplakti iki vidutinio standumo. Kremas turi likti pakankamai minkštas.

Vyšnioms
170 g vyšnių be kauliukų
125 ml raudonojo portveino ar saldaus raudonojo vyno
4 juodieji pipirai, susmulkinti
citrinos žievelė
2 v. š. apelsinų sulčių
1 cinamono lazdelė

Visus ingredientus, išskyrus vyšnias, užvirti. Po kelių minučių suberti vyšnias ir virti 2 – 3 minutes. Vyšnias palikti sirupe bent 4 valandoms. Tuomet gerai nuvarvinti.

Grietinėlės kremui
370 g riebios grietinėlės
¼ a. š. vanilės ekstrakto
1 - 2 v. š. vyšnių likerio
2 želatinos lapeliai (1 a. š. birios želatinos)

Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. 60 g grietinėlės pakaitinti su vanile. Karštoje grietinėlėje ištirpinti išbrinkusius želatinos lapelius. Šią masę šiek tiek ataušinti. Likusią grietinėle plakti, kol ims standėti, tuomet supilti likerį, praaušusią grietinėlę su želatina ir viską išplakti iki standumo. 

Sirupui biskvitams sulaistyti
75 g vandens
75 g cukraus
1 – 2 v. š. vyšnių likerio

Vandenį pavirti su cukrumi kelias minutes, kol cukrus ištirps. Ataušinti ir įmaišyti likerį.

Vieną biskvito lakštą dėti į lėkštę ir apjuosti torto formos borteliu. Biskvitą sudrėkinti cukraus sirupu. Dėti 3/4 plaktos grietinėlės, ant viršaus paskleisti gerai nuvarvintas vyšnias, sudėti likusią plaktą grietinėlę. Šis kremo sluoksnis turi būti aukštas.

Dėti antrąjį biskvito lakštą, sudrėkinti sirupu ir ant viršaus supilti 2/3 šokoladinio kremo. Dėti likusį biskvito lakštą, sudrėkinti ir supilti likusį šokoladinį kremą. Tortą mažiausiai kelias valandas šaldyti šaldytuve, kad sustingtų kremai. Skanaus!

P. S. man labai patiko biskvitas – drėgnas ir purus. Tiesa, kepė jis ilgiau – 40 minučių. Vyšnių nekaitinau su vynu – tiesiog pakelį šaldytų vyšnių užbėriau keliais šaukštais cukraus ir palikau, kad atšiltų. Susidariusį skystį, pagardinusi cukrumi, panaudojau biskvitams sulaistyti. Į grietinėlės kremą po didelių dvejonių vis dėl to įbėriau kelis šaukštelius vanilinio cukraus. Mėgstantiems saldesnius tortus patarčiau grietinėlę pasaldinti keliais šaukštais cukraus. Šis tortas turėtų ypač patikti drėgnų nelabai saldžių tortų mylėtojams…

Šaltinis Lace

47 komentarai:

  1. Atrodo tikrai viliojančiai:) o nepersaldūs drėgni torčiukai mano mėgiamiausi. Reiks ieškoti progos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano išraiška dabar tokia, kaip Homerio iš "Simpsonų", kai jis pamato kokią spurgą ar kitą gardėsį: "Ooooohhhh" :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. as pagal si recepta ne viena karta dariau ir tikrai labai skanus gavosi :) http://www.youtube.com/watch?v=jZDXsj9V2DA

    AtsakytiPanaikinti
  4. sveiki;) šiuo metu gaminame šį tortą ir šokoladinis kremas visai nesiplaka,šaldėme šiek tiek mažiau,negu parašyta,tai galėjo turėti įtakos?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kremą būtina gerai atšaldyti, kitaip jis tikrai neišsiplaks. Juk grietinėlė buvo pakaitinta, o ji išsiplaka tik gerai atšaldyta.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Koks gardumynas :) Norėčiau bandyti, bet kažkaip sudėtingai atrodo viskas, tortai matyt ne mano sritis...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveika, esu didele gerbeja jusu puslapio. Noreciau si torta daryti savo pusseseres 10 metu vestuviu jubiliejui, turiu klausima del puosimo. Is tiesu norejau puosti su butter-cream, daryti krepselio tipo http://www.wilton.com/idea/The-Berry-Basket-Cake bet vietoj uogu geles desiu. Ar ant virsutinio kremo sluoksnio tinka det buttercream, ar jau nelabai? :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  8. O nenorite vietoje sviestinio kremo rinktis šokoladinį ganašą? Su ir vaizdą tokį patį galima išgauti, ir jo skonis tikrai derėtų su torto skoniu...  Štai čia pateiktos ir tokio kremo proporcijos. Aš pripažįstu tik tokius tortų puošimus, kuriuos visi mielai valgo, o nenukrapšto ir palieka lėkštėse :)

    O jei vis dėl to puošite sviestiniu kremu, manau tuomet geriau visą šokoladinį kremą pilti ant antrojo biskvito, o ant trečiojo biskvito tepti sviestinį kremą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aciu, Sonatina uz atsakyma ir patarimus, reikalas tas, geles bus "narcizai" ir nelabai as ju "matau" ant sokoladinio kremo, del skonio tikrai sutinku, kad geriau tinka.. O gal daugiau grietineles kremo pasidaryti ir is jo krepseli pinti? Dekoju dar karteli
    Kristina

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš tikrai mieliau rinkčiausi grietinėlės kremą arba ganašą iš baltojo šokolado. O jūs jau išbandžiusi tą sviestinį kremą? Gal jis labai skanus ir čia puikiai tiks?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tai sviestinis kremas manau standartinio skonio :) labai saldus (as truputeli citrinos ispaudziu), tai visgi manau prie grietineles sustosiu, bet dar vienas klausimas iskilo (atsiprasau, kad tiek trukdau) gal i grietineles krema, kuri naudosiu puosimui zelatinos ideti, kad man tas krepselis neisskystu? Aciu uz pagalba
    Kristina

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na, žiūrint kiek ilgai tas tortas stovės ir kokioje temperatūroje :) Gal tikrai verta apsidrausti su šiek tiek želatinos. Nors aš paprastai nieko nededu, tik retkarčiais grietinėlės standiklio, priklausomai nuo grietinėlės, kurią naudoju...

    AtsakytiPanaikinti
  13. neissiplake man grietineles kremas
    beplakant susoko i gumuliukus zelatinas,
    ryt is ryto bandysiu plakti grietinele su vos cukraus, be zelatino
    nes ryt jau per pietus reik valgyt torta, bet ziuriu kad neturiu grietineles daugiau namie

    ka ne taip dariau >?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jeigu želatina sušoko į gumuliukus - ji buvo neataušusi iki kambario temperatūros. Želatiną būtina gerai ataušinti.

    AtsakytiPanaikinti
  15. man nepavyko grietineles kremas suplakt suplakiau o kai sudejau zelatina su tuo trupuciu grietineles pasileido vel i vandeny ir nezinau kas dabar gausis nepavyko niekaip isplakt tai tiesiog palaukiau kol apstinks ir sutirstes pats kremas ir supyliau i torta ziuresiu ryt kas gausis! O del sokoladinio kremo tai man vos issiplake nors sldziau nuo ryto desimtos iki vakaro sestos tai nezinau vistiek nesigavo standi mase!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kepiau šį tortą Šv. Kalėdų proga. Viskas pavyko, receptas puikus, torto skonis nuostabus. Blaškiausi tarp šito ir kitų "Juodas miškas " receptų, negaliu atsidžiaugti, kad nusprendžiau kepti būtent pagal Jūsų pateiktą . Dėkui už dar vieną šaunų receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Ir aš noriu padėkot už pasidalinimą šituo receptu. Likom patenkinti rezultatu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sonatina, ar į grietinėlę būtina dėti želatinos? Gal ją galima būtų pakeisti, pvz., grietinėlės standikliu?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Renata, daug kas priklauso nuo grietinėlės. Jeigu grietinėlė tikrai kokybiška ir puikiai išsiplakanti, tai gal ir rizikuočiau nedėti želatinos. Tada įberčiau pakelį standiklio. O kodėl nesinori želatinos?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Na, kadangi niekad nebandžiau maišyti grietinėlės su želatina, tiesiog būgštauju, kad gali nepavykti... Ačiū, bandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  21. kodel sokoladiniu roziu mase trupa? :(

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sonatina, niekaip nesuprantu, kodel biskvitas neishkilo ? :(

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki, beveik visuose receptuose naudojamas likeris, kuris pilamas i syrupa. Kas cia per likeris? Aciu iz anskto!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Likerį tortuose naudoju įvairų, tokį, kokio tuo metu turiu - apelsinų, aviečių, vyšnių. Jeigu neturiu likerio - įpilu romo ar brendžio.

      Panaikinti
  24. Sonatina ar galima išviso nepilti alkoholiniu gerimu? :) neapsisprendziu kuri daryti kaledoms sita ar jusu torta su obuoliais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Be abejo, alkoholiniai gėrimai tikrai nėra būtini - tiesiog vienas kitas šaukštas sirupui suteikia puikų aromatą... Galima sulaistyti tik paprastu cukraus sirupu :)

      Panaikinti
  25. turiu as vysnes vakuotas cukraus sirupe labai saldzios ir tas sirupas labai skanus, jeigu panaudociau tas vysnias ir ta sirupa manau tiktu visai :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. atrodo skaniai ir tt, tik tai toli grazu nuo originalo 'Schwartz Wald' torto...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai gal butu galima gauti orginalu recepta?

      Panaikinti
  27. Super tortukas, pats geriausias "Juodo misko" receptas!!! Viskas gavosi puikiai, nors strioko turejau... Supylus zelatina i grietinele - ji praskydo(turbut per daug vandens i zelatina ipyliau), bet palaikius krema saldytuve viskas sustandejo. Sokoladinis kremas gavosi puikiai ir labai skanus. Didelis ACIU, uz nuostabu recepta. Gaminsiu dar ir dar :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Šv. Velykoms ruošiuos daryti šį tortą, tačiau man iškilo klausimas dėl miltų, ar nėra įsivėlusi klaida?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai nėra jokios klaidos, nes be miltų dar dedama ir krakmolo, ir kakavos miltelių.

      Panaikinti
  29. Labai skanus tortas,viskas puikiai pavyko, isskyrus, tai, kad sudejus sokolada i grietinele, jis neistirpo visiskai, vistiek ant dugno liko smulkiu sokolado drozleliu.Todel pertepimas gavosi kiek tamsesnes spalvos, nei foto. Naudojau Karunos juoda sokolada, gal jis netiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš visuomet naudoju tik Karūnos juodąjį šokoladą. Tiesiog reikia tol maišyti grietinėlę su šokoladu, kol šokoladas visiškai ištirps. Aš paprastai ilgokai maišau šluotele.

      Panaikinti
  30. Kita karta pabandysiu sluotele maisyti, nes dabar tiesiog saukstu maisiau, bet skonio vistiek nepagadino. Sakyciau tobulai gavosi. Tikrai nesudetingas receptas. Aciu uz puikius receptus, kai norisi kazka pasigaminti, visada uzsuku pas Jus. Siandien bandysiu obuoliu pyraga kepti.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Sveiki, tik noriu pasakyti, kad tikrajame recepte vyšnių likeris nėra pilamas. Čia yra vertimo klaida. Esu gyvenusi Schwarzwalde Vokietijoje (vert. Juodajame miske), is kur originaliai kilęs receptas. Taigi, yra pilamas Kirschwasseris, kuris yra savotiška samanė, arba vyšnių kauliukų užpiltinė.

    AtsakytiPanaikinti
  32. Sveiki,ar tikrai 35 g miltų?

    AtsakytiPanaikinti
  33. O kam reikia kaitinti grietinėlę?

    AtsakytiPanaikinti
  34. Neapsisprendžiu tarp šio torto ir torto "Triufelis", kuris Jums asmeniškai skanesnis, kad nebūtų per daug saldus, ir toks, kad suvalgius gabalėlį apsaltų širdis ir nebesinorėtų visai pažiūrėti į tortus?:D Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  35. Šiandien kepiau biskvitą. Gavosi labai geras, toks koks rašote.

    AtsakytiPanaikinti
  36. Grietinėlė susitraukė. Įtariu nuo likerio. 🙄

    AtsakytiPanaikinti
  37. Ačiū! Po viso mano nerimo dėl grietinėlės, rezultatas gavosi tobulas. Puikus purus prabangus tortas. ❤️

    AtsakytiPanaikinti
  38. You actually explained this terrifically!

    Try to check my webpage :: 부산달리기
    (jk)

    AtsakytiPanaikinti