2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Bananų pyragas su aguonomis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyragui
1 ¾ puodelio (245 g) miltų
1 ½ a. š. kepimo miltelių
½ a. š. sodos
½ a. š. malto cinamono
¼ a. š. druskos
3 v. š. aguonų
¾ puodelio (170 g/2 maži ar 1 didelis) trinto sunokusio banano
1/3 puodelio + 1 v. š. (90 ml) pasukų ar natūralaus jogurto
½ puodelio (113 g) minkšto kambario temperatūros sviesto
¾ puodelio (150 g) cukraus
2 dideli kiaušiniai

Glazūrai
½ puodelio (70 g ) persijotos cukraus pudros
smulkiai sutarkuota 1 citrinos žievelė
1 ½ v. š. citrinos sulčių

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda, cinamonu ir druska. Įmaišyti aguonas.

Kitame dubenyje sumaišyti bananų tyrę ir pasukas ar jogurtą.

Sviestą su cukrumi išplakti iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius (po kiekvieno gerai išplakti). Maišant mažiausiu greičiu supilti bananų ir pasukų mišinį. Tuomet mentele per tris kartus įmaišyti sausus ingredientus, kol gausis vientisa tešla.

Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą apvalią 22 cm skersmens kekso formą su skyle ar paprastą kekso formą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 35 – 40 minučių. Iškepusį pyragą neišėmus iš kepimo formos 10 minučių aušinti ant grotelių, tuomet atsargiai išimti iš formos ir visiškai ataušinti.

Glazūrai cukraus pudrą sumaišyti su citrinos žievele. Palaipsniui pilti citrinos sultis vis maišant, kol glazūra bus norimo tirštumo. Pyragą aptepti glazūra ir patiekti. Skanaus!

P. S. glazūros nepadariau, nes neturėjau citrinos, tačiau ir be jos pyragas dingo akimirksniu :) Cukraus kiekį tešloje sumažinau iki 100 g – visiems saldumo visiškai pakako. Išmėginkite – pyragas kvapnus, drėgnas ir labai skanus…

Šaltinis Technicolor Kitchen

20 komentarų:

  1. Išmėginsim vos tik koks bananas namuose pajuos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o be aguonu (nevalgo ju mano seimyna ) ar nesugestu labai skonis??

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, pas mus namie nuolat juosta bananai, tai vis ieškau būdų jiems sunaudoti :) O gal tereikia mažiau pirkti bananų? :))

    Be aguonų skonis tikrai nenukentės :) Vietoje jų galite įberti tarkuoto šokolado...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va tame ir reikalas, kad mes jų dažnai neperkam, o ką nusiperkam suvalgom, todėl bananų pyragas retas svečias, nes niekada nebūna jam tinkamos žaliavos - juodų bananų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. kepiau šį pyragą šiandien.Fantastiškas gavosi :) ačiū už receptą, traukiam jį į populiariųjų kepinių sąrašą. Beje, kepiau be aguonų, nes negavau pirkti, vietoj jų, pusę tešlos sumaišiau su kakava. Gavosi, nerealiai skaniai. Būtinai pamėginsiu ir su aguonomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. skanus,drėgnas, tik mums 100 g cukraus pasirodė mažoka..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Visada dedu visą cukrų, kiek parašyta, nes mes irgi smaližiai. Jau tradiciškai tešlą išdalinau į keksiukus - turim šešiolika žavių, drėgnų gaivių, labai vasaros karšty valgyt tinkamų keksiukų. Glajus puikiai čia dera. Mmm... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Super pyragas! Tik be aguonu prarastu puse savo zavesio (mums). Glaisto nedariau, cukraus dejau maziau - 1/2 puodelio ir buvo saldoka. Kita karta bandysiu su glaistu daryti nes rugstele cia butu kaip tik. Tiesa, kepiau keksiuku pavidalu nes norejau isbandyti nauja forma. :) Tegyvuoja ant palangiu juostantys bananai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jau 5 kartus kepem si pyraga, labai skanus. Dariau ir be aguonu, su sokolado gabaliukais, labai gerai gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Norėjau pasiteirauti dėl sviesto. Ar jį reikia/galima ištirpdyti? Nesugalvoju kaip jį išplakti iki purios masės :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sviestas turėtų būti minkštas, kambario temperatūros. Tam jį tiesiog reikėtų kelias valandas palaikyti išėmus iš šaldytuvo. Tuomet jis nesunkiai išsiplaka iki purumo. Sviestą ištirpinus tešlas nebesigaus tokia pati, kaip naudojant išplaktą minkštą sviestą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na, isgirti si pyraga norisi ir man! Bananai, aguonos, glajus - SUPER! Jau kelinta karta kepu ir VEL pagyru gaunu! Gyvenu saly, kur gyvuoja posakis: ko kaimietis nezino, to ir i dantis neima. Tad pasisekimas be galo malonus. Jau ir prasymu yra receptu pasidalinti. O gal tai laikyti "musu maza paslaptim"? ;-)))

    AtsakytiPanaikinti
  13. ku galima pakeisti jogurta ar pasukas? turiu tik pieno ir grietines..

    AtsakytiPanaikinti
  14. Tai pamaišykite 3 v. š. grietinės su 3 v. š. pieno ir bus puiku!

    AtsakytiPanaikinti
  15. labai aicu uz toki grieta atsakyma. neapsisprendziu tarp sio ir marmurinio kekso su bananais. kuri kepti? :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. kepiau si pyraga. viska dariau pagal recepta, bet istrauktas is orkaites jis susileido (o buvo graziai iskiles). bet labai skanus, kvapnus ir dregnas.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Skanus pyragas, viskas gavosi puikiai. Labai tiko saldžiarūgštis glaistas. Tik gal norėjosi daugiau bananų, nes juos labai mėgstam :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš kepiau su kefyru, pavyko nuostabiai :) Labai ačiū. Gal tik saldumo tikrai norėtųsi daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kita vertus, šiandien saldumo jau nebesinori, pyragas pagulėjo per naktį saugiai ir šiandien dar skanesnis!

      Panaikinti
  19. Nerealiai skanus keksas - šeima kai tik užmato ne šaldytuve gulintį sviesto pakelį, tai iškart pradeda šokinėti iš džiaugsmo. Gaminau jau turbūt tuziną kartų, bet vėl ir vėl sulaukiu prašymų pakartoti :) Ačiū, Sonatina! PS. 100g cukraus tikrai pakanka

    AtsakytiPanaikinti