2011 m. vasario 22 d., antradienis

Sausainiai su aguonų įdaru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tešlai
250 g margarino
200 ml grietinės
žiupsnelis druskos
400 g miltų

Įdarui
200 g maltų aguonų
100 g cukraus pudros
8 – 10 v. š. abrikosų džemo

cukraus pudros sausainiams pabarstyti

Margariną sutarkuoti ar supjaustyti smulkiais kubeliais, suberti miltus, sumaišytus su druska, ir maišyti mikseriu ar kapoti peiliu, kol neliks sausų miltų. Sudėti grietinę ir suminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į plėvelę ir 1 valandą pašaldyti šaldytuve.

Įdarui maltas aguonas sumaišyti su cukraus pudra ir dėti abrikosų džemo, kol masė bus drėgna ir lipni, kad būtų galima padaryti rutuliukus.

Atšaldytą tešlą iškočioti į 5 mm storio lakštą ir stikline išspausti 6 – 7 cm skersmens apskritimus. Į kiekvieno apskritimo centrą dėti aguonų įdaro rutuliuką ir suėmus tešlą pirštais suformuoti tešlos rutulį.

Paruoštus rutuliukus dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių. Rutuliukai turėtų likti šviesūs, o ne apskrudę.

Ataušintus rutuliukus gausiai pabarstyti cukraus pudra ir ragauti. Skanaus!

P. S. dariau iš pusės normos, gavosi ~50 sausainių. Vietoje abrikosų džemo galima naudoti bet kurį kitą skanų džemą. Tešla minkšta, trapi, sausainiai tiesiog tirpsta burnoje…

Šaltinis Coolinarika

10 komentarų:

  1. Ta tešla jaučiu man patiktų, reikia išsisaugot

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sonatina, o galimavietoj margarino naudoti sviesta?
    Butinai pasidarysiu situs sausainius.Aciu tau uz puikias idejas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinoma, galima naudoti ir sviestą, tačiau su kepinių margarinu tešla gaunasi trapesnė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labas, kadangi su aguonom reikalų neturėjau, kyla vienas neaiškumas: jas malti sausas ar prieš malant mirkyti? Ir dar - kaip manai, kas, be aguonų, dar tiktų kaip įdaras?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš perku jau sumaltas aguonas. Bet labai paprasta sausas aguonas sumalti blenderiu.

    Čia dar puikiai tiktų riešutų įdaras (vietoje maltų aguonų - malti riešutai), paprasčiausias tirštas džemas ar tiesiog obuolio skiltelė...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš būtinai pabandysiu su kondensuoto pieno ir aguonų arba kondensuoto pieo ir kokosų įdaru:) Seilė jau dabar tįįįsta:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sonatina,pas mane saldiklyje dar guli likutis maltu ir nuspaustu aguonu,nuo Kuciu....tai dabar galvoju pamegint si recepta,bet ar nereik kazkokios dregmes ipilt ,nes jos buvo gerai nugreztos???Ar tiesiog uztektu dzemo???...nebus sprangu??

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sparnuoti, jei išbandysi su kondensuotu pienu, parašyk, kaip gavosi :)

    Lina, tikrai neturėtų būti sprangu - aš naudojau visiškai sausas maltas aguonas ir džemo tikrai pakako...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki.pirmiausiai pagirti reikia Sonatina uz puiku receptuka,aciu,kad pasidalinai...vakar tik atradusi neturejau ramybes,rupejo ismeginti,na ir ka manot :) 21val jau sausainukai garavo ant mano stalo(taip ir atsiranda bereikalingi kd :D)
    Dabar man iskilo klausimas,as aguonas maliau su kavamale,sumaisiau su keliais saukstais kondensuotu ir cukraus pudros dar dejau,bet va man nelabai patiko,nes jautesi kazkoks kartumas idomus,itariu netaip aguonas apdorojau :(
    teslos liko dauk, nes iskepiau tik kokiu 20 sausainuku,formavau koldunu formos, apvalus nesigavo sunkiai kazkaip lipo,bet neesme,svarbu skanu.dabar meginsiu is sitos teslos tortui paplotelius sukepti,nes as kepdavau panasiai tik vargdavau ilgai kol pagamindavau, o cia per 15 min jau buvo paruosta...dar syki aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  10. O negali būti, kad pačios aguonos buvo kartokos? Nes nemanau, kad galėjo turėti įtakos tai, kad malėte kavamale. Aš maldavau aguonas blenderiu, o dabar atsivežu iš Lenkijos iškart maltų sausų aguonų.

    AtsakytiPanaikinti