2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Trapūs sausainiai su spanguolėmis, pistacijomis ir imbieru

PC2000081-1 copy
385 g miltų
½ a. š. druskos
165 g sviesto
200 g cukraus
2 v. š. citrinų sulčių
1 citrinos tarkuota žievelė
½ a. š. citrinų aliejaus (arba 1 a. š. citrinų ekstrakto)
½ puodelio smulkiai supjaustytų džiovintų spanguolių
½ puodelio smulkiai sukapotų skrudintų pistacijų
½ puodelio smulkiai supjaustyto minkšto imbiero cukruje

Mikseriu išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Sudėti citrinos žievelę, supilti citrinų sultis ir citrinų aliejų, išmaišyti. Suberti spanguoles, pistacijas, imbierą ir tolygiai įmaišyti į sviesto masę. Suberti miltus, persijotus su druska, ir nedideliu greičiu trumpai maišyti, kol gausis tešla.

Tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti diskus, suvynioti į plėvelę ir šaldyti mažiausiai 2 valandas (jei reikia, tešlą šaldytuve galima laikyti 2 - 3 dienas).

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti 5 mm storio tešlos lakštą ir išpjauti norimos formos sausainius. Sausainius išdėlioti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 11 - 13 minučių. Po 5 minučių skardas apsukti, kad sausainiai tolygiai apskrustų. 3 - 4 minutes aušinti skardose, tuomet sudėti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Sausainius galima laikyti sandariose dėžutėse vėsioje sausoje vietoje 3 - 4 savaites. Pastovėję sausainiai vis skanesni. Skanaus!

P. S. vietoje spanguolių įbėriau džiovintų vyšnių ir mėlynių. Puikūs gaivūs sviestiniai sausainiai! Tik svarbu naudoti ne per daug sausas uogas ir imbierą...

Šaltinis LunaCafe

Šokoladiniai sausainiai su pistacijomis

PC1900281-1 copy
250 g kubeliais supjaustyto sviesto
150 g rudojo cukraus
1 a. š. vanilės
1 išplaktas kiaušinis
340 g miltų
30 g kakavos miltelių
100 g smulkiai sukapotų pistacijų

Į nedidelį puodą sudėti sviestą, suberti cukrų ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sviestas ištirps, vis pamaišant, kad gautųsi lygi masė. Nukelti nuo viryklės, įmaišyti vanilę ir aušinti 10 minučių.

Į dubenį persijoti miltus ir kakavą. Suberti pistacijas, supilti kiaušinį ir ataušusią sviesto masę. Gerai išmaišyti.

Tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti diskus, suvynioti į plėvelę ir šaldyti, kol sustings. Tešla labai minkšta, todėl ją geriausia kočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, pabarstytų miltais. Išpjauti norimos formos sausainius ir dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas.

Kepti iki 170° C įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes. 5 minutes aušinti skardose, o tuomet perkelti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Skanaus!

P. S. labai lengvai pagaminami, labai skanūs, trapūs, ne per saldūs sausainiai :)

Šaltinis Cook Almost Anything

Ploni švediški imbieriniai sausainiai

PC1900791copy-1 copy
3 puodeliai miltų
1,5 a. š. sodos
1,5 a. š. malto cinamono
1,5 a. š. malto imbiero
1,5 a. š. maltų gvazdikėlių
½ puodelio gerai atšaldytos riebios grietinėlės
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis cukraus
½ puodelio tamsaus kukurūzų sirupo (medaus)

Į didelį dubenį kartu persijoti miltus, sodą ir prieskonius. Mikseriu iki standumo išplakti grietinėlę. Kitame dubenyje mikseriu išplakti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės, nedideliu greičiu plakant įmaišyti sirupą ar medų ir išplaktą grietinėlę, kad ingredientai tik susimaišytų. Suberti miltus ir gerai išmaišyti.

Tešlą padalinti į 4 dalis, iš kiekvienos suformuoti diską, suvynioti į plėvelę ir šaldyti, kol sustings, mažiausiai 2 valandas (galima šaldyti iki 2 dienų).

Kiekvieną tešlos diską kuo ploniau iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos storis neturėtų būti didesnis kaip 3 mm. Išpjauti įvairių formelių sausainius ir atsargiai perkelti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 6 minutes, po trijų minučių apsukant skardas, kad sausainiai tolygiai apskrustų. Minutę aušinti skardoje, tuomet perkelti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Sausainius sandariose dėžutėse kambario temperatūroje galima laikyti apie savaitę. Skanaus!

P. S. puodelis - 237 ml. Iš šio produktų kiekio gaunasi apie 150 sausainių. Gvazdikėlių, kaip visuomet, nebėriau. Nepaprastai skanūs sausainiai, tik būtina tešlą iškočioti kuo ploniau ir stebėti, kad kepdami sausainiai nesudegtų, nes tuomet jie apkarsta :)

Šaltinis Epicurious

PC1900851copy-1 copy

Anakardžių riešutai karamelėje

 PC1900171-1-1 copy
2 puodeliai cukraus
110 g sviesto
1/3 puodelio kukurūzų sirupo (arba skysto medaus)
1/2 puodelio vandens
1/2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
~300 g skrudintų anakardžių riešutų

Kepimo skardą žemais kraštais šiek tiek patepti aliejumi ar sviestu.

Dideliame puode sumaišyti cukrų, sviestą, sirupą ar medų ir vandenį. Išmaišyti, kad cukrus sudrėktų. Virti masę ant stiprios ugnies nemaišant, kol ji taps tamsios gintaro spalvos, apie 10 - 15 minučių. Nukelti nuo viryklės.

Atsargiai įmaišyti sodą ir druską. Karamelė stipriai suputos. Įmaišyti riešutus. Masę supilti į paruoštą skardą ir paskleisti ~1 cm storio sluoksniu. Ant viršaus dar galima užberti šiek tiek druskos. Visiškai ataušinti.

Sustingusią karamelę sulaužyti į nedidelius gabaliukus. Galima laikyti sandariame indelyje kambario temperatūroje iki 2 savaičių. Skanaus!

P. S. puodelis - 237 ml. Riešutus paskrudinau iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių retkarčiais pamaišydama. Labai saldus, bet be galo skanus riešutinis desertas, tinkantis ir kalėdinėms dovanėlėms...

Šaltinis The Urban Spork

2009 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Sluoksniuotos tešlos sausainiai su aguonomis

 PC060060-1 copy

400 g sluoksniuotos bemielės tešlos

125 g maltų aguonų
30 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
120 g maltų migdolų
1 apelsino tarkuota žievelė
1 kiaušinis
100 ml pieno
1 a. š. krakmolo

Sumaišyti visus įdaro ingredientus ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė šiek tiek sutirštės. Ataušinti.

Iš tešlos iškočioti 20 x 30 cm dydžio lakštą. Aptepti įdaru, paliekant 1 cm kraštelius. Tuomet iš abiejų pusių tešlą standžiai susukti iki vidurio ir supjaustyti 1 cm storio riekėmis.

Sausainius išdėlioti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 20 - 25 minučių, kol sausainiai gražiai apskrus.

Ataušinti ir pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. į įdarą dar galima įmaišyti smulkiai supjaustytų apelsinų ar citrinų cukatų, įmaišyti šaukštą apelsinų likerio ar romo... Labai skanu, lengvai paruošiama ir šventiška! 

PC060064-1 copy
Šaltinis Amuses Bouche

2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Pipiriniai meduoliai (Pfeffernüsse)

PC050044-1 copy
2 1/4 puodelio (~315 g) miltų
1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
3/4 a. š. malto cinamono
1/2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/4 a. š. šviežiai malto muskato riešuto
1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a. š. sodos
1/2 puodelio (~110 g) minkšto kambario temperatūros sviesto
3/4 puodelio (~150 g) rudojo cukraus
1/4 puodelio melasos
1 didelis kiaušinis
1/2 a. š. vanilės ekstrakto

~1 puodelis cukraus pudros

Miltus sumaišyti su pipirais, cinamonu, kvapiaisiais pipirais, muskatu, gvazdikėliais ir soda.

Sviestą išplakti su cukrumi ir melasa iki purumo (~3 minutes). Įmaišyti kiaušinį ir vanilę. Maišant mikseriu nedideliu greičiu suberti miltų mišinį ir maišyti, kol nebesimatys sausų miltų.

Tešlą kabinti šaukštu ir miltuotomis rankomis suformuoti ~3 cm skersmens rutuliukus.

Juos dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant 4 cm tarpelius. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol meduoliai apskrus, o jų paviršius šiek tiek sutrūkinės. Meduolius 10 minučių ataušinti ant grotelių.

Cukraus pudrą suberti į maišelį, dėti į jį po kelis meduolius ir kratyti, kol jie pasidengs cukraus pudra. Visiškai ataušinti ant grotelių. Laikyti sandariame inde. Skanaus!

P. S. vietoje melasos įpyliau skysto medaus, cukrų naudojau paprastą, gvazdikėlių nebėriau visai... Iš pusės nurodytų produktų gavosi 15 sausainių. Labai aromatingi, minkšti kalėdiniai meduoliai :)

Šaltinis Martha Stewart

2009 m. gruodžio 1 d., antradienis

Užkandėlės su svogūnais (Mini Pissaladières)

 PB1400011-1 copy
3 v. š. aliejaus
4 svogūnai, supjaustyti plonais žiedeliais
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 v. š. balzamo acto
1 a. š. džiovintų Provanso žolių mišinio
druskos, maltų juodųjų pipirų
375 g sluoksniuotos bemielės tešlos
100 g juodų alyvuogių, supjaustytų riekelėmis
keli saulėje džiovinti pomidorai, susmulkinti
50 g ančiuvių, nuvarvintų ir perpjautų išilgai pusiau

Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejų ir retkarčiais pamaišant apie 20 minučių kepti svogūnus, kol suminkštės ir šiek tiek apskrus. Įmaišyti česnakus, actą, žoleles, druską, pipirus ir dar kepti kelias minutes. Ataušinti.

Tešlą supjaustyti 4 cm dydžio kvadratais ir išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paliekant tarp tešlos gabaliukų tarpelius. Ant viršaus dėti svogūnų įdaro, kelias alyvuogės riekes, pomidoro gabaliuką ir ančiuvio juostelę. Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 10 - 12 minučių, kol išsipūs ir apskrus. Skanaus!

P. S. labai aromatinga, nesunkiai paruošiama ir labai skani užkanda prie vyno ar alaus...

Šaltinis BBC Good Food