2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Pipiriniai meduoliai (Pfeffernüsse)

PC050044-1 copy
2 1/4 puodelio (~315 g) miltų
1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
3/4 a. š. malto cinamono
1/2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/4 a. š. šviežiai malto muskato riešuto
1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a. š. sodos
1/2 puodelio (~110 g) minkšto kambario temperatūros sviesto
3/4 puodelio (~150 g) rudojo cukraus
1/4 puodelio melasos
1 didelis kiaušinis
1/2 a. š. vanilės ekstrakto

~1 puodelis cukraus pudros

Miltus sumaišyti su pipirais, cinamonu, kvapiaisiais pipirais, muskatu, gvazdikėliais ir soda.

Sviestą išplakti su cukrumi ir melasa iki purumo (~3 minutes). Įmaišyti kiaušinį ir vanilę. Maišant mikseriu nedideliu greičiu suberti miltų mišinį ir maišyti, kol nebesimatys sausų miltų.

Tešlą kabinti šaukštu ir miltuotomis rankomis suformuoti ~3 cm skersmens rutuliukus.

Juos dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant 4 cm tarpelius. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol meduoliai apskrus, o jų paviršius šiek tiek sutrūkinės. Meduolius 10 minučių ataušinti ant grotelių.

Cukraus pudrą suberti į maišelį, dėti į jį po kelis meduolius ir kratyti, kol jie pasidengs cukraus pudra. Visiškai ataušinti ant grotelių. Laikyti sandariame inde. Skanaus!

P. S. vietoje melasos įpyliau skysto medaus, cukrų naudojau paprastą, gvazdikėlių nebėriau visai... Iš pusės nurodytų produktų gavosi 15 sausainių. Labai aromatingi, minkšti kalėdiniai meduoliai :)

Šaltinis Martha Stewart

10 komentarų:

  1. kokie žavučiai!
    niekad nesu gaminusi minkštų meduolių. atrodo nuostabiai!
    aš, kai gaminau pfeffernusse, turėjau kitokį receptą - ten paruošta tešla brandinama bent savaitę, ir dar - ji gerokai tamsesnė. be to, sausainiukai mažučiai. (mat labai labai mėgau parduotuvinius imbierinius apvalius sausainiukus tokiam dideliam raudnam maišely, ar ne po puskilogramį - mėginau pamėgdžioti)

    AtsakytiPanaikinti
  2. MMM... labai Kalėdiškai atrodo, įtariu ir kvepia nuostabiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip tik vakar ieškojau minkštų meduoliukų recepto. O šiandien jie atsirado:-) Super! Būtinai išbandysiu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Susitarėm su šeima (tiksliau mes pasitarėm ir JIE nusprendė), kad iki Kalėdų daugiau jokių saldumynų... O man jau verkt noris, kaip dabar tų Kalėdų išlaukt???

    AtsakytiPanaikinti
  5. SUPER receptas. Vakar jau išbandėm su dukra. Dalį paslėpiau, nes šeimyna būtų visus sulapnojusi... Dar kepsiu Kalėdiniams dovanų maišeliams ir , manau, kad labai geras dalykas vaikams įdėti į mokyklą prie sumuštinių. Labai ačiū už receptą!!!
    Rasa

    AtsakytiPanaikinti
  6. as kepiau bet man jie gan pokstoki gavos is rutuliuku issiplojo. per mazai miltu dejau ? viska sveriau su maistinemis svarstyklemis

    AtsakytiPanaikinti
  7. o pipirų skonis labai jaučiasi?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai ačiū :)

    Man pipirai nesijaučia...

    Kepiau jau kelis kartus - tešla gaunasi kaip plastilinas, rutuliukai gaunasi pakankamai standūs, o kepdami jie pasiploja ir išsiplečia į šonus... Gal tikrai miltų šiek tiek per mažai - miltai miltams nelygūs...

    AtsakytiPanaikinti
  9. šiandien pabandžiau - tikrai minkštučiai, aromatingi, tik man per saldūs, nors cukraus pudroje net nevoliojau... kitą kartą bandysiu dėti mažiau cukraus... bet tikrai dar kepsiu :)
    Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kepu antra partija. Tikrai labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti