Ploni švediški imbieriniai sausainiai
3 puodeliai miltų
1,5 a. š. sodos
1,5 a. š. malto cinamono
1,5 a. š. malto imbiero
1,5 a. š. maltų gvazdikėlių
½ puodelio gerai atšaldytos riebios grietinėlės
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis cukraus
½ puodelio tamsaus kukurūzų sirupo (medaus)
Į didelį dubenį kartu persijoti miltus, sodą ir prieskonius. Mikseriu iki standumo išplakti grietinėlę. Kitame dubenyje mikseriu išplakti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės, nedideliu greičiu plakant įmaišyti sirupą ar medų ir išplaktą grietinėlę, kad ingredientai tik susimaišytų. Suberti miltus ir gerai išmaišyti.
Tešlą padalinti į 4 dalis, iš kiekvienos suformuoti diską, suvynioti į plėvelę ir šaldyti, kol sustings, mažiausiai 2 valandas (galima šaldyti iki 2 dienų).
Kiekvieną tešlos diską kuo ploniau iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos storis neturėtų būti didesnis kaip 3 mm. Išpjauti įvairių formelių sausainius ir atsargiai perkelti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius.
Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 6 minutes, po trijų minučių apsukant skardas, kad sausainiai tolygiai apskrustų. Minutę aušinti skardoje, tuomet perkelti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Sausainius sandariose dėžutėse kambario temperatūroje galima laikyti apie savaitę. Skanaus!
P. S. puodelis - 237 ml. Iš šio produktų kiekio gaunasi apie 150 sausainių. Gvazdikėlių, kaip visuomet, nebėriau. Nepaprastai skanūs sausainiai, tik būtina tešlą iškočioti kuo ploniau ir stebėti, kad kepdami sausainiai nesudegtų, nes tuomet jie apkarsta :)
Šaltinis Epicurious
aš dabar taip prie visų prieskoninių sausainių kabinėjuosi -- ar panašūs į tuos žymiuosius plonuosius skonio-ir-kvapo imbierinius? tupėdama šitoj svečioj šaly taip jų užsimaniau, kad oi!!
AtsakytiPanaikintiManau, kad labai panašūs, nes šio recepto ieškojau būtent paragavusi tikrųjų plonųjų imbierinių sausainių :)
AtsakytiPanaikintigal galite patikslinti koks kiekis grietineles reikalingas - puse puodelio ar 1-2 puodeliai?
AtsakytiPanaikintiReikia ½ puodelio grietinėlės.
AtsakytiPanaikintiNuostabioji Sonatina.... tik neprisėdau keletą dienelių prie kompiuterio, ir žiū, jau krūva naujų receptukų....kaip koks narkotikas tapo pasileisti Jūsų puslapį - ką naujo turime:):)
AtsakytiPanaikintiAčiū!
Kol viena mažylė miega, o kita piešia, keliauju minkyti imbierinius sausainius...:)
o jeigu nedeciau medaus? ka tik baigesi :(
AtsakytiPanaikintiIrena, labai ačiū!
AtsakytiPanaikintiNemanau, kad be medaus sausainiai pavyktų, nes medus čia kaip ir "suriša" tešlą...
Dieviskas skonis. Siandien kaip tik su suneliu juos isbandeme. Vietoj medaus naudojau savo daryta pieniu galvuciu sirupa. Jis cia labai tiko. Tik kita karta gal cukraus kieki pamazinciau. Bet siaip labai skanus, ypac tie, kur plonyciai krastuose gavosi. Tirpsta burnoje. Aciu uz recepta. Nors man ir senieji zmogeliukai skanus buvo. Bet as jau kap ligone visus imbieriniu receptus turiu pabandyti...........
AtsakytiPanaikintiVakar iskepiau puse teslos, kita puse laukia, nes turiu labai mazas formeles, tai terliones per akis, o kai vienas tepamiega vos pusvalandi, o kitas is vis nemiega pietu miego, tai teko tenkintis trimis skardomis... bet Dzievuliau kaip jie tirpsta! akyse! dar sirdele, dar zvaigzdute, dar varpeli... dar dar dar... sumazinau cukraus kieki ir tiek medaus nedejau - vistiek labai saldu. Aciu uz recepciuka!
AtsakytiPanaikintiNoreciau pasiklausti, kaip kocioti tesla. Isemus ja is saldytuvo ji labai kieta, todel manau, kad ja reiktu atitirpinti.
AtsakytiPanaikintiLaurindre, Lu, ačiū!
AtsakytiPanaikintiNa, jei tešla stipriai sukietėjo - ją reikia palaikyti kambario temperatūroje, kol jau bus kočiojama. Nors aš šią tešlą laikiau nulinėje zonoje kelias paras ir išėmusi iš šaldytuvo iškart galėjau nesunkiai kočioti...
Kai pradejau daryti, tesla rankose atitirpo ir su ja nebuvo jokiu bedu. O sausianiai gavosi nuostabus ;-) Aciu, Sonatina! As kaip ir viena pries tai rasiusioji, dejau maziau cukraus - pats tas.
AtsakytiPanaikintisiai metais isbandysiu si recepteli(tik idomu ar man pavyks nes niekada nekepiau sausainiu is savo uzmaisytos teslos)
AtsakytiPanaikintiNuostabus sausainiai :) Labai aciu uz receptuka :) Beje, as kepdavau juos apie 4-5 min... cia gal nuo orkaites priklauso?... :)
AtsakytiPanaikintikiek cia tu sausainiu gaunasi? 150 tai cia pvz sriubos dubenis? ar pan...:))
AtsakytiPanaikintiPuikumėlis! Išbandėm šį savaitgalį - tiesiog nuostabūs sausainiai, man skanesni net už žymiuosius "skonio ir kvapo" :) Tiesa, aš du-tris sykius didinau cinamono ir imbiero kiekį.. Ir buvo pats tas.
AtsakytiPanaikintiAčiū už puikų receptą!
Norejau paklausti: kiek laiko pries Kaledas
AtsakytiPanaikinti(tarkim pries savaite) galeciau isikepti siu sausainiu ir kur juos laikyti, nes labai daug darbu buna pries sventes, tai nelieka laiko sausainiu kepimui???
Sausainius kambario temperatūroje sandariame indelyje galima laikyti savaitę :)
AtsakytiPanaikintikažin, vietoj svisto galima dėti margariną?
AtsakytiPanaikintisveiki, norėčiau išbandyti šį receptą, bet galvoju ar pavyktų gerai jai dėčiau dirbtinį medų? kaip manot?
AtsakytiPanaikintiBeja, o grietinėlė tai tą kur plakti reikia ar kur į kavą pilama?
AtsakytiPanaikintiO jei be grietinėlės daryčiau, ar gautųsi?
AtsakytiPanaikintinuostabus sausainiai!!! :) aciu Jums, Sonatina, dar ne karto nenusivyliau Jusu receptais!:)
AtsakytiPanaikintiNerealiai skanus sausainukai! :)Esu bandziusi kitokius, bet si receptuka viskas pasilieku, o tuos braukiu is savo saraso! :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, norejau paklausti jei pasidaryciau tesla is vakaro tai ar galeciau ja laikyti saldytuve iki ryto ir issikepti sausainukus tik kita diena?
AtsakytiPanaikintiTai ir rekomenduojama tešlą laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Tik iškart išėmus iš šaldytuvo gali būti sunku kočioti - teks šiek tiek palaukti, kol tešla paminkštės.
AtsakytiPanaikintiLabai labai skanūs :) !
AtsakytiPanaikintisveiki, ar gautusi sie sausainiukai su viso grudo miltais, ar kokiais kitokiais, ne kvietiniais?
AtsakytiPanaikinti