2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Trapūs sausainiai su spanguolėmis, pistacijomis ir imbieru

PC2000081-1 copy
385 g miltų
½ a. š. druskos
165 g sviesto
200 g cukraus
2 v. š. citrinų sulčių
1 citrinos tarkuota žievelė
½ a. š. citrinų aliejaus (arba 1 a. š. citrinų ekstrakto)
½ puodelio smulkiai supjaustytų džiovintų spanguolių
½ puodelio smulkiai sukapotų skrudintų pistacijų
½ puodelio smulkiai supjaustyto minkšto imbiero cukruje

Mikseriu išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Sudėti citrinos žievelę, supilti citrinų sultis ir citrinų aliejų, išmaišyti. Suberti spanguoles, pistacijas, imbierą ir tolygiai įmaišyti į sviesto masę. Suberti miltus, persijotus su druska, ir nedideliu greičiu trumpai maišyti, kol gausis tešla.

Tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti diskus, suvynioti į plėvelę ir šaldyti mažiausiai 2 valandas (jei reikia, tešlą šaldytuve galima laikyti 2 - 3 dienas).

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti 5 mm storio tešlos lakštą ir išpjauti norimos formos sausainius. Sausainius išdėlioti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 11 - 13 minučių. Po 5 minučių skardas apsukti, kad sausainiai tolygiai apskrustų. 3 - 4 minutes aušinti skardose, tuomet sudėti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Sausainius galima laikyti sandariose dėžutėse vėsioje sausoje vietoje 3 - 4 savaites. Pastovėję sausainiai vis skanesni. Skanaus!

P. S. vietoje spanguolių įbėriau džiovintų vyšnių ir mėlynių. Puikūs gaivūs sviestiniai sausainiai! Tik svarbu naudoti ne per daug sausas uogas ir imbierą...

Šaltinis LunaCafe

10 komentarų:

  1. Labai vilioja šie sausainukai, tik nesupratau vienos recepto dalies:
    ½ puodelio smulkiai supjaustyto minkšto imbiero cukruje
    Ar tikrai pusę puodelio šviežio imbiero?? Tada turėtų būti aštru...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia reikia ne šviežio imbiero, o kristalizuoto cukruje. Tik geriau, kad imbiero gabaliukai nebūtų labai sudžiūvę - reikėtų naudoti kuo šviežesnius ir minkštesnius... Aštrumo tikrai nesijaučia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo, tik norėjau paklausti, ar naudoti sūdytas pistacijas, nes nesūdytų niekur neužmačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš tiesų, nesūdytų pistacijų parsivežiau iš užsienio... Bet žinau, kad sūdytas pistacijas galima nuskalauti ir gerai išdžiovinti (galima ir nekarštoje orkaitėje). Tuomet jos bus tinkamos saldiems kepiniams.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas paliko komentarą jūsų pranešime "Trapūs sausainiai su spanguolėmis, pistacijomis ir...":

    mano komentaro jauciu nepastebesit, bet gal....

    Tesla saldyti seip ideju i saldytuva ar saldiklije?
    Daznai parasyta saldyti tik nesuprantu kur. Idedu i kamera. tada isitraukiu ledo gabala ir vel laukt kol prasyla kad kociot galeciau. Gal sakau ne ten delioju :)

    Atsakau:
    Tešlą reikia šaldyti šaldytuve, o ne šaldiklyje.

    AtsakytiPanaikinti
  6. mano komentaro jauciu nepastebesit, bet gal....

    Tesla saldyti seip ideju i saldytuva ar saldiklije?
    Daznai parasyta saldyti tik nesuprantu kur. Idedu i kamera. tada isitraukiu ledo gabala ir vel laukt kol prasyla kad kociot galeciau. Gal sakau ne ten delioju :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. aciu.

    man cia truputi sunkei gaunasi parasyt komentara. Atsiprasau, kad pritersiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. As dejau sudytas pistacijas, bet jos skonio visiskai nesugadino :) Skanus sausainiai gavosi, tik gal kiek per saldus. Kita karta maziau cukraus desiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. ooo.. :) labai savotiški pikantiški sausainiai, ne klasikos mėgėjams. man patiko, bet ne taip. ir skalsūs :) svarbu neperkepti, nes tampa aitrūs - įkaitintoj orkaitėj pakanka dešimties minučių. o dar - kitą kart kepdama mažinčiau imbiero, gal net perpus nažiau dėčiau - mūsų skoniui aitroki gavos. nors, šiuo viduržirmio peršalimų laikotarpiu jie net labai, labai "į temą" :))

    AtsakytiPanaikinti