2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Sausainėliai su obuoliais

PA0601081-1 copy
200 g margarino
200 g grietinės
2 kiaušinių tryniai
3 stiklinės (po 200 ml) miltų
1 a. š. vanilinio cukraus
4 vienodo dydžio obuoliai
1 v. š. cukraus
1 a. š. cinamono

Miltus paberti ant lentos, į juos sutarkuoti margariną stambia tarka. Ant jo supilti grietinę, uždėti kiaušinių trynius ir užberti vanilinį cukrų. Dideliu peiliu, braukiant iš kraštų miltus, kapoti tešlą, kol visi komponentai susimaišys. Tuomet šaltomis rankomis suminkyti tešlą.

Tešlą padalinti į keturias dalis, suvynioti į plėvelę ir gerai atšaldyti šaldytuve (geriausiai per naktį).

Iš kiekvienos tešlos dalies iškočioti apvalų lakštą ir padalinti į dvylika dalių.

Obuolius nulupti ir supjaustyti į dvylika skiltelių. Jas apibarstyti cukrumi, sumaišytu su cinamonu. Ant kiekvieno tešlos gabaliuko plačiojo krašto dėti po obuolio skiltelę ir susukti į ragelį.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 15 - 20 minučių. Skanaus!

P. S. tešlą ruošiu daug paprasčiau - margariną sutarkuoju, mikseriu maišau kartu su miltais, kol nebelieka sausų miltų, tuomet sudedu grietinę, kiaušinių trynius ir dar šiek tiek pamaišau. O tada suminkau rankomis. Ant iškočiotos tešlos beriu šiek tiek cukraus su cinamonu, o susuktus ragelius aptepu išplaktu kiaušiniu ir dar pabarstau cukrumi su cinamonu. Be galo trapūs ir skanūs sausainiai...

Šaltinis K. Buožytė - Brundzienė "Viskas iš obuolių"

29 komentarai:

  1. Gal gali pasakyti kuriam puslapyje tas receptas ir ar jis taip pat vadinasi knygoje? Turiu tą knygą, bet toks receptas nebuvo užkliuvęs į akis, tai niekaip nesuprantu kodėl aš jo net ir dabar nematau, nors visą knygą jau kelis kartus perverčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš turiu 1988 m. išleistą trečią pataisytą ir papildytą šios knygos leidimą. Receptas, kuris taip ir vadinasi, yra 61 šios knygos puslapyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tada viskas aišku :) akinių dar nereikia :)
    Pas mane 1971m. leidimas, tai ir nėra tų papildymų. Receptas priminė labai mylimus vaikystėje sausainius. Labai skanūs būdavo. Spėju šitie irgi buvo pasakiškai skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šitą knygą ir aš turiu! :)) Tik išlepus, matyt esu, vis pavartau, bet paveiksliukų man trūksta, tai taip ir padedu į šalį... :)))
    O sausainiukai atrodo šauniai! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O galima bandyti vietoj margarino dėti sviestą? Ar būtinai turi būti margarinas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, merginos, sausainiai tikrai nepaprastai skanūs :)

    Daiva, aš anksčiau visur kategoriškai naudodavau tik sviestą, tačiau vis dėl to kai kur margarinas tinka labiau, nes jis suteikia tešlai daugiau trapumo... Bet neabejoju, kad čia galima naudoti ir sviestą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Woohoo - tiks jei gausiu obuoliu is kurnors :] maciau kambariokes puti ima....

    AtsakytiPanaikinti
  8. o būtina tešlą atšaldyti per naktį ar galima iš karto gaminti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kuo labiau atšaldyta tešla - tuo trapesni ir skanesni sausainiai. O ir kočioti atšaldytą tešlą žymiai lengviau...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Atrodo galbut ir paprastai, bet beprotiskai skanus! Mano seimynos vyrai suvalgo per pora valandu ir vel praso iskepti :) na bet as ir pati juos labai megstu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. viskas - šį savaitgalį kepam!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Išbandėm. Puikūs! Tiesiog tirpsta burnoj :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai ačiū, džiaugiuosi, kad patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  14. super!!!! dieviskass sskooonisss.... :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveika Sonatina, cia pirmas patiekalas is jusu svetaines, kuri gaminau ir deja nepasiseke..:( sausaineliai gavosi skanus, valgomi, bet tikrai ne tokie, kokie aprasyti. Jau bedarydama tesla, supratau, kad kazkas ne taip. Sutarkavau reikiama kieki margarino, sudejau 600ml miltu, isplakiau su mikseriu, kiek jis tai leido padaryt, nes labai jam sunkiai malesi, sudejau kiausiniu trynius, grietine ir dar pamaliau. Bet tesla buvo labai nemaloni, lipo tarp pirstu. Neatsalzius is jos kazka sulipdyti ar iskocioti butu visiskai neimanoma. Kai atsaldziau per nakti, pradejau kocioti irgi labai lipo prie stalo ir ant kocelo, barsciau daug miltu. Galu gale padariau sausainelius, iskepiau. Bet jie nebuvo trapus, netgi minksti, tiek karsti, tiek atvese. Gal galetumet patarti ka dariau ne taip, gal miltu truko? Kaip mazdaug turetu atrodyti tesla? Kokios konsistensijos? Ar jinai budama neatsaldyta, turetu graziai minkytis, ar turetu buti tokia tasi ir labai minksta. Kokio storio turetu buti iskociota tesla, ar labai plona, ar storesne? Dekui is anksto

    AtsakytiPanaikinti
  16. irgi gaminom supaprastintai, nors tešlą su dukryte kapojom peiliais - dėl smagumo :) tokiu būdu tešla išliko šalta. tik prieš galą perminkiau rankom. atšaldžiusios kočiojom negailėdamos miltų ir nelabai plonai, nes tešla minkšta, ir kitaip liptų prie rankų.
    nesaldūs, bet kaip greit suvalgėm... :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Nezinau kokie gaunasi jums. Man gavosi tokie kokie gavosi, bet jie buvo FANTASTISKI. Kepiau jau tris kartus, bet kazkaip vis nesigauna tokie pat, bet vis tiek buna pasakiskai skanus. Ir visi kas ragavo labai gyre. Tikrai geras receptas. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Absoliučiai visiškai tobuli. Vienareikšmiškai. Nerealus skonis, išvaizda paprastai tobula. Pasaka :) Tuoj vaišinsiu draugus, žiūrėsiu, ką sakys :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labai labai skanūs saunainiai :>
    Tiesa, kai dalinau išočiotą į apskitimus tešlą į 12 dalių, skarelės labai jau mažytės gavosi, neapjuosdavo obuolio skiltelės kaip reikiant. Tai likusius 3 tešlos apskritimus dalinau į 8 dalis ir gavosi labai puikiai.

    Dėkui, kad pasidalinai receptu!

    AtsakytiPanaikinti
  20. nereikia jokių skarelių, atpjauni apie 2 cm.juostelę ir ja apvynioji obuolio skiltelę, kad neliktų skylutės gale, užspaudi-neišbėga obuolių sultys

    AtsakytiPanaikinti
  21. Nustabus sausainiai. Ir sveciams, ir namams. Tik cia parodyti atvirais galais, o man kol visiskai iskepa, obuoliai isbega. Todel galus turiu ypatingai kruopsciai uzspausti. O tesla saldiklyje laikau ne ilgiau kaip 1,5 val. Kitaip sukieteja kaip plyta, ir neimanoma kocioti. Tesla pjaustau i 12 skareliu, bet dar kiekvina atskirai pakocioju i visas puses :)).

    AtsakytiPanaikinti
  22. Tešlą reikia šaldyti šaldytuve, o ne šaldiklyje... Tai patikslinau ir recepte :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. o i tesla nereikia deti kepimo milteliu?

    AtsakytiPanaikinti
  24. labai skanus sausainiai,viska ka bandziau is sonatinos receptu gaunas puikiai ir labai skaniai.dabar bandysiu bandeles su obuoliais.dekui jums sonatina uz nuostabius receptus.

    AtsakytiPanaikinti
  25. I vidu dejau kriause ir obuoli. Su kriause net skaniau. Super geras ir paprastas receptas.

    AtsakytiPanaikinti
  26. o man nepatiko
    neaišku kokio storio reikia iškočioti tešlą, taip pat neparašyta kad iš likusių kiaušinio baltymų reikia aptepti sausainius na o patys sausainiai - paprasta bulka gaunasi o ne "beprotiškai skanūs, tirpsa burnoje ir pan.)

    AtsakytiPanaikinti
  27. ar galima vietoj margarino deti kokoso sviesta

    AtsakytiPanaikinti