2009 m. spalio 11 d., sekmadienis

Moliūgų ir apelsinų keksas

PA1000391-1-1-1 copy
100 g sviesto
2/3 puodelio cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
1 apelsino nutarkuota žievelė
1 puodelis moliūgų tyrės
1 puodelis apelsinų sulčių
2 puodeliai miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. sodos
1 a. š. malto cinamono
1/4 a. š. druskos

1 puodelis smulkintų džiovintų slyvų (razinų, džiovintų abrikosų ar vyšnių)
migdolų plokštelių
cukraus pudros

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Įmaišyti apelsino žievelę ir moliūgų tyrę.

Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.

Miltus nedideliu greičiu per tris kartus paeiliui su apelsinų sultimis įmaišyti į tešlą. Suberti džiovintus vaisius ir atsargiai išmaišyti.

Tešlą sukrėsti į 26 x 10 cm kekso formą, pateptą riebalais ir pabarstytą miltais, pabarstyti migdolų plokštelėmis ir kepti iki 160° C įkaitintoje orkaitėje 45 - 55 minutes.

Iškepusį keksą ataušinti, pabarstyti cukraus pudra ir patiekti. Skanaus!

P. S. puodelis - 237 ml. Vietoje džiovintų vaisių dėjau apelsinų cukatų, todėl apelsino žievelės nebedėjau. Minkštas, drėgnas, aromatingas, ne per saldus ir labai skanus keksas!

Šaltinis kuking.net

15 komentarų:

  1. O kas tas yra moliugo tyre? zalias sublenderiuotas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne, ne žalias :) Moliūgą reikėtų supjaustyti, išimti sėklas, sudėti į kepimo skardą, uždengti folija ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie valandą arba kol moliūgas bus minkštas. Iškepusį moliūgą išimti iš orkaitės, šiek tiek ataušinti, išgremžti šaukštu visą minkštimą ir sutrinti blenderiu iki vientisos masės. Taip paruoštą tyrę galima naudoti sriuboms, blynams, kepiniams arba galima užšaldyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu, reikes taip visus susitvarkyti :) ir sita recepta ismeginsiu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai viliojanciai atrodo, noreciau isbandyti su apelsinu cukatomis, tik nezinau, is kur ju gauti, tiesa sakant nemaciau niekur pirkti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš tiesų aš jų parsivežiau iš Vokietijos ir Estijos... Bet visai neseniai mačiau viename Kauno Urmo bazės skyrelyje. Blogiausiu atveju cukatų galima pasigaminti ir patiems kad ir pagal šį receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Netyčia radau, kad apelsinų žievelių cukatų galima įsigyti Delonoje

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū už receptą. Iškepė, skanus. Tik aš dėjau ir slyvas (namines džiovintas) ir apelsino žievelę. Gavosi toks gaivus pyragas su rūgštokų slyvų gabalėliais. Ačiū, kasdien atrandu vis naujus moliūgo skonius. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mažulėle, labai džiaugiuosi, kad keksas gavosi skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O kaip pačiai susidžiovinti slyvas? Gal galėtumėtė patarti? Kaime būna tokie slyvų derliai!

    AtsakytiPanaikinti
  10. o man nesigavo, nei tokia spalva, nei skonis ypatingas , gaila :(

    AtsakytiPanaikinti
  11. Geras, minkštutis, greit "susivalgantis" keksas - dariau jau kelis kartus, ka spaudžiau apelsinų sultis namie :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O reikia gesinti soda ar ne? Iskepiau, labai skanus, tik vyras pranese, kad tikriausiai pamirsau nugesint soda... Ar apelsinu sultys gesina soda? As sudejau visa apelsina, kuri radau "pavargusi" saldytuve, vietoj zieveliu ir sulciu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ne, sodos gesinti nereikia. Ataušus kepiniui ji nebesijaučia.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Viską dariau pagal receptą tik vietoj apelsinų sulčių dėjau antrą puodelį moliūgų tyrės ir vietoj sodos— kepimo miltelius, t. y. dėjau viso 2 nubrauktus šaukštelius kepimo miltelių. Mano pyragas kepė 160C 50 min ir 180C 20 min. Ir ką Jūs manot iškilo normaliai, įtrūko, susiformavo keksui būdinga kupra, o kai išėmiau pravėsusį iš formos pradėjo trauktis, kupros beveik neliko, o galiausiai pjaustant paaiškėjo, kad susmuko— tapo šlapia plyta.
    Noriu paklausti ar mano produktų pakeitimai galėjo įtakoti tokį rezultatą, nes jis buvo pilnai iškepęs—pagaliukas buvo sausas. Ar galėjo susmukdyti antras puodelis moliūgų tyrės? Galvoju, kad ji nėra sunkesnė už apelsino sultis? Taip norėjau moliūgo pyrago, o nesigavo. Turiu dar tyrės ir moliūgų, bet bijau , kad vėl susmuks. Kame gali būti nesėkmės priežastis?

    AtsakytiPanaikinti