2007 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Lenkiška ruginė duona

PICT79202 copy

225 g ruginių miltų
225 g kvietinių miltų
2 a. š. kmynų
2 a. š. druskos
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
150 ml šilto pieno
1 a. š. skysto medaus
150 ml šilto vandens
rupaus malimo miltų pabarstyti

Sumaišyti miltus, kmynus ir druską ir viduryje padaryti duobutę.
Dubenėlyje sumaišyti mieles su pienu ir medumi. Supilti į miltus. Supilti vandenį ir palaipsniui nuo kraštų įmaišyti miltus, kol susiformuos tešla.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą minkyti 8 - 10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir šiltai kildinti apie 3 valandas, kol padvigubės.

Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, suformuoti kepalą ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pabarstyti rupaus malimo miltais, uždengti ir kildinti, kol padvigubės - 1 - 1,5 valandos.

Orkaitę įkaitinti iki 200º C. Aštriu peiliu padaryti kepale dvi įpjovas. Kepti 30 - 35 minutes. Ataušinti ant grotelių.

P. S. tešlą maišiau duonkepėje. Labai skani duona!..
 

14 komentarų:

  1. qSeniai norejau issikepti duona, bet vis nesiryzau. Siandien pabandziau lenkiska rugine duona ir tikrai nenuvyle. Labai aciu uz recepta.
    Gal kartais teko kur nors sutikri duonos recepta be mieliu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laurindre, smagu, kad nenusivylei :)
    O receptų be mielių yra tikrai nemažai. Kokiomis kalbomis tau tinka receptai? Kaip tik neseniai užkliuvo akis už šio recepto:
    http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=3423.0

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai aciu. Kaip tik tai, ko reikejo, o niekur neteko aptikti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sonatina o kur tu kildini tesla?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Užminkytą tešlą pakildinu duonkepėje, o suformavusi kepalą - skardoje.

    AtsakytiPanaikinti
  6. prieš keletą dienų gaminome šią duoną - ir kepėm duonkepėj; man labai patiko, jau pavargau nuo 'bulkučių' iš duonkepės. o šita tokia "rimtesnė", gardesnė. dar įmetėme keletą saujų kepintų saulėgrąžų bei linų sėmenų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aciu uz recepta, labai gardi duonele, tiesa pasakius vienas is nedauelio teisingu receptu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki.
    Ačiū už receptą!Pagal jį iškepta duona labai patiko!
    Kepiau vakar orkaitėje, duonkepės neturiu.
    Kadangi medaus neturėjau, įdėjau 1 a.š. cukraus.
    Nesuprantu, kaip Sonatinos siūlomuose profiliuose išsirinkti tinkamą,kad būtų vardas, todėl pasirašau ,,anonimas".
    O šiandien kepsiu jau 2 kepaliukus, nes šeimyna paprašė. Įdomu, kaip būtų, jei gaminčiau vien iš ruginių miltų, bet pridėčiau šiek tiek daugiau mielių?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dar pamiršau parašyti, kad tešlą kildinau ne 3 val, o 1 val, o paskui ant skardos tik 15 min., nes mielės buvo labai šviežios ir tešlą nerealiai greitai dvigubino.
    Man pasakojo mama, kad vieną kartą ji pražiopsojo pirmą kilimo momentą ir tešla surūgusi nusėdo, jokio pyrago iškepti nepavyko.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kaip tik kepu duonyte...jau valanda laukiu, bet man atrodo, kad kaip nekyla, taip nekyla....pradejau nerimauti...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,
    norėjau paklausti, ar būtina kepti orkaitėje ruginę duoną? Gal ir pačioje duonkepėje galėtų iškepti. Suprantu, kad forma tikrai nebus tokia, bet vis tiek...

    AtsakytiPanaikinti
  12. jo mes irgi jau neviena karta kepem ,kai tingiu su raugu ,tai sita uzmaisiau ,skani.labia gerai gaunasi

    AtsakytiPanaikinti
  13. Man tai druskos perdaug siame recepte. Uztektu vieno saukstelio manau. O siaip skani duonele.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labas, Sonatina, norejau paklausti, ar sios duonos repeptui butina naudoti rupius tiek ruginius tiek kvietinius miltus, ar pav galima ruginius deti rupius, o kvietinius paprastus? Aciu uz atsakyma! Aiste

    AtsakytiPanaikinti