2013 m. sausio 29 d., antradienis

Obuolių pyragas su riešutais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tešlai
350 g miltų
250 g sviesto ar margarino
100 g cukraus
2 v. š. grietinės
2 kiaušiniai
1 a. š. kepimo miltelių

Obuolių įdarui
2 kg obuolių
2 pakeliai geltonos spalvos želė

Riešutinei masei
220 g graikinių riešutų
120 g cukraus
3 v. š. medaus
2 v. š. pieno
80 g sviesto

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti cukrų, įmušti kiaušinius, dėti grietinę ir mažais gabaliukais supjaustytą (ar sutarkuotą) sviestą. Suminkyti vientisą tešlą ir padalinti į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočioti į 25 x 30 cm dydžio lakštą ir kepti iki 210° C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių, kol gražiai apskrus. Ataušinti.

Obuolius nulupti, sutarkuoti burokine tarka, sudėti į puodą ir kaitinti uždengus apie 10 minučių, kol suminkštės. Suberti želė miltelius ir gerai išmaišyti. Šiek tiek ataušinti.

Riešutus paskrudinti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių ir susmulkinti. Cukrų, medų, pieną ir sviestą sumaišyti nedideliame puode ir kaitinti, kol cukrus ištirps ir gausis vientisa masė. Įmaišyti riešutus. Ataušinti.

Ant vieno tešlos lakšto dėti pusę obuolių įdaro ir paskleisti lygiu sluoksniu. Dėti antrą tešlos lakštą, tuomet paskleisti likusį obuolių įdarą ir uždėti paskutinį tešlos lakštą. Ant viršaus lygiai paskleisti riešutinę masę. Pyragą pašaldyti, kad sustingtų obuolių įdaras. Skanaus!

P. S. aš visus tris tešlos lakštus kepiau iš karto, įjungusi ventiliatorių ir temperatūrą sumažinusi iki 210° C. Obuolių įdarui naudojau apelsinų želė, vietoje graikinių riešutų -anakardžius. Deja, obuolių turėjau tik ~800 g, tad ir obuolių įdaro sluoksniai gavosi plonyčiai. Bet pyragas gavosi be galo skanus – būtinai išbandykite!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šaltinis Babeczka

27 komentarai:

  1. Čia jau tortas gaunas :) tokį gal ir aš įveiksiu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skanus:) tik as palaikiau tesla saldytuve pries kociojant...

    AtsakytiPanaikinti
  3. O i obuoliu mase, kai kaitinama nereikia deti cukraus ir siek tiek vandens? Jau labai skaniai atrodo, jauciu ir skonis nuostabus :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vandens tikrai nereikia - kaitinami obuoliai išskiria nemažai sulčių. Cukraus papildomai berti taip pat nereikia - saldumo visiškai pakanka iš želė esančio cukraus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Žiauriai skaniai atrodo, norisi išbandyti :) Tik geltonos želė neturiu, turbūt tinka ir paprasta, tik spalva bus netokia graži,hmm?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, aciu uz recepta! vakar kepiau :) mano dukrai ir vyrui labai patiko. Visgi, pyragas nestandartinis ,bet labai skanus. Atlikau viska pagal recepta, graikiniai riesutai idealiai tiko!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man lakstai neiskilo gavos kietas, kodel

    AtsakytiPanaikinti
  8. sveiki! aciu labai uz recepta, kepiau pries pora dienu, labai skaniai isejo:) aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba, o man jis ispudzio nepadare....

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai skanus ir nesunku pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. pabandžiau padaryti aš šitą pyragą... bet prisikamavau kaip reikiant, pradžiai kočiojant lakštus, nes teko kočioti atšaldytą tešlą per plėvę, kad neliptų tešla, o galiausiai lakštai visiškai neiškilo ir gavosi sausaininiai - trapūs kaip nežinia kas, nors berods viską dariau pagal receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lakštai ir turi gautis trapūs. Juk tai paprasčiausia trapi tešla. Tačiau pertepus juos obuolių įdaru, jie suminkštėja. Kuo ilgiau pyragas stovi - tuo lakštai būna minkštesni.

      Panaikinti
    2. ačiū ačiū už receptą :) perdariau iš naujo pyragą (su trapiais lakštais), gavosi nerealiai skanus (pasak kitų), nes pačiam neliko visai... tad teks dar kartą daryt

      Panaikinti
  12. Man gavosi lygiai taip pat kaip jums Unknown..

    AtsakytiPanaikinti
  13. Vakar vakare kepiau, o siandien pusryciams ragavom su kava. Nuostabaus skonio pyragas, tikrai kepsiu dar ne karta.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ir man sis pyragas patiko, vargo kepant yra, bet ir rezultatas atperka tai :) Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. sito pyrago ragavau drauges deka,jis buvo minkstutis,net rankoje nejo nulaikyti ir tirpstantis burnoje,o vat siandien as ji pati kepiau ir jis visai neminkstas,teslos lakstai kieti,bandant sauksteliu atgnybti neiseina,visas issidalina i dalis,stovejo jau kokias 5-6val saldytuve bet nesudreko biskvitai visai,ar taip ir turi buti,ar kazkas negerai,man jo norisi minksto :( gal para pastovejas kazkiek dar suminkstes?ar jau net nebesitiketi..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi lakstai gavosi kieti bet pastovejes per nakti saldytuve susigere, ryte dar kiek trapus buvo, tai palikau kambario tem, vakare buvo skaniausias :)

      Panaikinti
  16. NEREALUS PYRAGAS !! KA cia bepridursi, SUPERINIS, visimes labai patiko. Ouoliukai tik nepakankamai sustingo, deciau kiek daugiau zelatinos.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Siandien zadu kepti si pyraga, taciau nezinau kiek yra gramu lietuviskose zeles pakeliuose. Gyvenu ne LT. Pas mus cia viename zeles pakeluje yra 125g. Gal galit parasyti kiek gramu tuomet reikia deti? Atrodo labia skaniai pyragas!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labai skanus pyragas. Vaišinau drauges ir kaimynes. Tik vienai trūko saldumo, o kitos prašė recepto.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Tikras skanumelis. O del saldumo, man tai kaip tik. Cia tiesiog skonio reikalas.

    AtsakytiPanaikinti
  20. labai gardus pyragas! Mano vyriskis kirto kaip reikiant. Labai mazas gabalelis ir man liko prie rytines kavukes.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ačiū už tokius puikius receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveikos, kaip jus tuos lakstus kepete visus vienu metu? as turiu apvalia torto forma su nusiimamais krastais, planuoju joje daryti, bet kaip tuos lakstus man iskepti visus per karta? :/

    AtsakytiPanaikinti
  23. Pyragas super,parą laiko pastogėje,lakštai paliko puús,minkšti,įdaras tobulas,ačiū kad dalinamės😊

    AtsakytiPanaikinti