2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Mandarinų tortas “Marakešas”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Trapios tešlos lakštams
200 g minkšto kambario temperatūros sviesto ar margarino
200 g cukraus
2 kiaušiniai
200 – 250 g miltų
žiupsnelis druskos
½ a. š. kepimo miltelių
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės

Kremui
250 g maskarponės
800 g riebios grietinėlės
100 g cukraus pudros
3 – 4 dideli mandarinai

Mandarinų želė
8 - 10 dideli saldūs mandarinai
100 g cukraus + 20 g vandens
20 g želatinos + 30 g vandens želatinai brinkinti

Tešlai sviestą išplakti su cukrumi ir druska iki purios šviesios masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius ir citrinos žievelę. Įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla bus labai minkšta. Tešlą suvynioti į plėvelę ir pašaldyti valandą šaldytuve ar pusvalandį šaldiklyje.  Atšaldytą tešlą iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir išpjauti keturis ar penkis 24 cm skersmens 6 – 8 mm storio apskritimus.

Lakštus kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 15 minučių, kol gražiai parus. Iškepusius lakštus ataušinti.

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Iš vandens ir cukraus ant vidutinės ugnies virti sirupą, kol cukrus visiškai ištirps . Karštame sirupe ištirpinti išbrinkusią želatiną. Šį skystį sumaišyti su iš mandarinų išspaustomis sultimis ir padėti į šaldytuvą 20 minučių, kad želė imtų tirštėti.

Kremui plakti grietinėle su cukraus pudra, kol ims tirštėti, sudėti maskarponę ir kremą išplakti iki standumo. Mandarinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis, nulupti plėveles ir susmulkinti. Atsargiai įmaišyti į kremą.

Ant tešlos lakšto užtepti 1,5 – 2 cm storio kremo sluoksnį. Tuomet atsargiai užpilti ploną želė sluoksnį ir dėti tortą 5 minutėms į šaldiklį, kad želė sustingtų. Ant sustingusios želės vėl dėti biskvito lakštą, tepti kremo, pilti želė, šaldyti. Taip susluoksniuoti visus produktus. Viršutinis sluoksnis turėtų būti biskvito lakštas. Tortą šaldyti šaldytuve bent 4 – 5 valandas.

P. S. tortas gavosi gana aukštas, tad gal vertėtų jį daryti 26 cm skersmens – tik tuomet kepti ne penkis, o tik keturis tešlos lakštus. Tešla gavosi labai minkšta ir gana lipni net pašaldžius, bet papildomai miltų į ją nebėriau, tik kočiodama gausiau miltais pabarsčiau stalą. Man mandarinų želė pasirodė šiek tiek per saldi – joje tikrai galima pamažinti cukraus. Beje, želė stingo labai greitai – net nereikėjo sluoksniuojant dėti torto į šaldiklį. Labai skanus, pakankamai drėgnas ir aromatingas tortas. Būtinai išmėginkite, kol dar pats mandarinų sezono įkarštis :)

Šaltinis U samovara

14 komentarų:

  1. Atrodo nerealiai skaniai ir gaiviai! Galvoju, gal verta sudrėkinti lakštus prieš sluoksniuojant, kad būtų drėgnas. Ar užteko ir nuo kremo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš dėl to labai abejojau darydama šį tortą, bet surizikavau ir nedrėkinau - tortas tikrai nebuvo sausas. Tik, aišku, reikia neperkepti tešlos lakštų. Nors šiek tiek papildomos drėgmės torto tikrai nesugadins :)

      Panaikinti
  2. Labai skanu!!! Bet man gavosi 3 biskvitai....nes tesla gavosi labai skysta.Bet visko uzteko 3 biskvitai ir trys pertepimai pilna torto forma.Daug suvalgyt neimanoma,bet labai sknu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kodel kazin gavosi skysta?

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai skanus tortas! man pavyko! aciu uz recepta!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. o man isejo labai ploni teslos lakstai, padalinau lygiai i 5 dalis ir kociojau tiesiai ant popieriaus, likuciu neliko, bet noretusi storesniu padu

    AtsakytiPanaikinti
  6. labai skanus,bet su tesla vargau,tikrai miltu mazoka,neistengiau iskocioti,viskas lipo prie kocelo.Teko tiesiog ranka po truputi spaudziant formuoti blynus :( .Maniau viska mesiu lauk,bet gaila buvo mandarinu ismest,knisausi nuimant odeles ir kremas buvo jau isplaktas...Nezinau ar kada dar daryciau ,nes labai siutau :))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki,kokio svorio mazdaug gaunasi tortas?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tortas nuotraukoje, mano nuomone, su biskvitiniais, o ne trapios teslos lakstais. Kepu dabar savuosius, bet nepanasu, kad bus toks kaip nuotraukoje, kociojau tik tarp popieriaus lapu, kitaip neimanoma, jau apeme nusivylimas, matysim kaip toliau...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai skanus, esu darius ne vieną kartą.. mmmm.. ačiū už receptuką!

    AtsakytiPanaikinti
  10. O tas eglutes šokoladines pati formavot? Nuotraukoj nesimato

    AtsakytiPanaikinti
  11. Thank you! You've mentioned all your reader needs to know. Roofing Contractor

    AtsakytiPanaikinti