2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Moliūgų pyragas su virtu kondensuotu pienu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 puodelis (150 g) miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
1 a. š. prieskonių mišinio (malto muskato, kardamono, cinamono, gvazdikėlių ir pan.)
115 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis
1 a. š. vanilinio cukraus
¾ puodelio (190 ml) moliūgų tyrės
¾ puodelio (190 ml) virto kondensuoto pieno ar Rududu

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo, įmaišyti kiaušinį ir vanilę. Palaipsniui įmaišyti miltų mišinį, sudėti moliūgų tyrę ir dar kartą išmaišyti.

Tešlą supilti į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą.

Virtą kondensuotą pieną (pilnai apsemtą neatidarytą skardinę reikėtų virti apie 2 valandas) arba Rududu pašildyti mikrobangų krosnelėje ar vandens garų vonelėje, kol jis šiek tiek suskystės. Tuomet šaukštu išdėlioti ant tešlos ir peiliu šiek tiek įmaišyti į tešlą.

Pyragą kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 25 – 30 minučių. Ataušinti, supjaustyti ir patiekti. Skanaus!

P. S. cukraus dėjau šiek tiek mažiau – ¾ puodelio (150 g). Labai drėgnas, aromatingas, minkštas ir be galo skanus pyragas!

Šaltinis The Runaway Spoon

24 komentarai:

  1. Labas Sonatina, deku is puiku recepta, malonu sulaukti vis nauju Jusu receptu, beje kaip paruosti moliugu tyre, pas mus parduotuveje yra, Butter Squash, jis saldus, man jis kaip moliugas, ir tokia pat spalva, as supjaustau gabaliukais, paverdu kol pasidaro minksti, ir tada sudedu i blenderi ir sutrinu... Ar tai darau teisingai?
    O sviestas turi buti kambario temp? Siek tiek minkstesnis?
    Dekui

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Rūta :)

    Taip, sviestas, turi būti minkštas, jau patikslinau recepte.

    Galima ir taip ruošti tyrę, bet aš darau kitaip: moliūgą reikėtų supjaustyti, išimti sėklas, sudėti į kepimo skardą, uždengti folija ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie valandą arba kol moliūgas bus minkštas. Iškepusį moliūgą išimti iš orkaitės, šiek tiek ataušinti, išgremžti šaukštu visą minkštimą ir sutrinti blenderiu iki vientisos masės. Tokios tyrės daug prisišaldžiau, tad dabar vis suku galvą, kaip sunaudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na ką gi, išbandžiau :) Tik vietoj moliūgo dėjau žalią tarkuotą morką ir saują smulkintų migdolų. Labai skanus pyragiukas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabus turėtų būti! Tik va klausimą turiu. Ar Rududu labai jaučiasi šiame pyrage? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egidija, oho kokia greita :) Smagu, kad patiko!

    Renata, aš naudoju ne Rududu, nes pačios išvirtas kondensuotas pienas man nepalyginamai skanesnis (tiesiog išsiverdu 2 - 3 skardines ir laikau šaldytuve neatidarytas, kol prireiks). Todėl šiame pyrage jis man ir yra skaniausias dalykas, kuris tikrai labai jaučiasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš dar turiu pusę šaldiklio stalčiaus šaldytos tyrės ir vieną neprapjautą moliūgą :)

    Gal dar yra pirkti parduotuvėse ar ūkininkų turgeliuose? Tik turbūt labai brangūs...

    AtsakytiPanaikinti
  7. nuostabus pyragas, seima spejo puse jau suvalgyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš praeitais metais irgi gaminau tą tyrę su garų puodu, tik gavosi kiek skystoka :( Tik aš buvau juos į stiklainius sudėjus, tai supelijo visa beveik, o tiek vargti teko :( Nepagalvojau, kad galima šaldyti :D O kaip Tu juos laikai šaldiklyje? Gal šiais metais pavyks pasidaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. ne pyragas, o saldus blynas

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pyragas skanus, tik aš patingėjau normaliai ištirpinti Rududu ir padėliojau jį gabalais, tada įspaudžiau į pyragą, taigi gavosi toks margutis pyragas. Reikia kitą kartą patirpinti jo normaliai. Ačiū už receptą, Sonatina.

    AtsakytiPanaikinti
  11. ar galima butu siam pyragui naudoti ne svieta ar kepimo margarina? ar buna koks skirtumas?

    AtsakytiPanaikinti
  12. niu labai skanus pyragiuksas, truputi baiminausi kad bus toks slapias lyg neiskiles, bet gavosi puikiai :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  13. O man ne trupučio neiškilo :( Spėju, dėl to, kad moliūgo tyrės sudėjau 2 stiklines su viršum..., na gaila buvo palikti. Krašteliai šiek tiek pakilo, o vidurys liko sulipęs. Ech, gyveni ir mokaisi.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai skanus pyragas!Tik cukraus ir kondensuoto pieno dėjau per pus mažiau. Kadangi mūsų šeimyna pamišusi dėl keksiukų, paskutinį kartą kepėme iš šitos tešlos keksiukus - super! Dėkui už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na, šįkart kepiau griežtai pgl. receptą ir moliūgų tyrės nepadauginau. Laaabai skanus pyragas!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Skonis be priekaistu, taciau eilini karta pyragas sukrites, jokio purumo. Nesuprantu, ar blogus kepimo miltelius renkuosi, taciau mano pyragai buna lengvi ir purus tik tada, kai idedu ir sodos.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kepu si pyraga... susigundziau receptu :) nezinau, kas gausis, nes virtas kondensuotas pienas gavosi visiskai skystas... o be to norejau pasakyti, kad autore pokstus megsta :) Kai pradariau skardine kondensuoto pieno, jis kaip sove fontanu iki pat lubu... visa virtuve man aptaske...

    AtsakytiPanaikinti
  18. o pyragas vis del to gavosi superinis :) nepaisant to skysto pieno :) gaila, kad nesupyliau visos normos, issigandusi, kad bus sriuba ... o jau pyrago purumas.... mmmm :)
    aciu uz puiku recepta

    AtsakytiPanaikinti
  19. laba diena. atsakykit jei galit kas nors kuo greičiau...
    kiek reikia virti moliūgų, kad išeitų tas 190ml, neisivaizduoju koki kiekį man jų virti kilogramą ar mažiau....
    laukiu atskymo
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai skanus pyragas. Ačiū autorei, kad pasidalino šiuo receptu!

    AtsakytiPanaikinti
  21. mmm. nepakartojamas.skaniausia ka esu valgius is moliugu .didelis aciu

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nepaskaiciusi komentaru issisukau paprasciausiu budu - paemiau saldyto moliugo gabala ir neatitirpinta sutarkavau smulkia tarka. Ir viskas gavosi puikiai:) Tik mazdaug 20 cm skersmens kepimo formoje pyragas gavosi labai aukstas, tai ir kepiau ne 30 min., o virs valandos. Kita karta desiu i didesne forma, nes labai skanus pyrago virsus, kurio salyginau daugiau gautusi:) Gaila, kad nepavyko paragauti atvesusio pyrago, nes visa suslamsteme dar silta:)
    Aciu, Sonatina, uz dar viena puiku recepta! Dar Supermamose spausdintus receptus tebenaudoju:)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki, kolegė rekomendavo šį receptą ir dar moliūgo pridėjo :) Puikus skonis, puikiai pavyko! Tiksliai pagal receptą kitaip ir būti negali. Ir svarbiausia nesudėtinga :) Labai ačiū! ;)

    AtsakytiPanaikinti