2010 m. rugpjūčio 25 d., trečiadienis

Šokoladinis kriaušių pyragas be miltų

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

85 g sviesto + 1 v. š. formai ištepti
85 g cukraus + šiek tiek formai pabarstyti
85 g juodojo šokolado, susmulkinto 
1 v. š. brendžio 
3 kiaušiniai
85 g paskrudintų ir sumaltų lazdyno riešutų
4 sunokusios kriaušės, nuluptos ir perpjautos pusiau 
cukraus pudros pyragui pabarstyti

25 cm skersmens apvalią kepimo formą išimamu dugnu ištepti tirpintu sviestu, dugną iškloti kepimo popieriumi ir dar patepti sviestu. Įberti kelis šaukštus cukraus, tolygiai paskirstyti po formą ir iškratyti cukraus perteklių.

Ant vandens garų vonelės ištirpinti sviestą ir šokoladą. Nukelti nuo viryklės, įmaišyti brendį ir ataušinti.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti su cukrumi iki purios baltos masės. Įmaišyti trynius į šokoladą kartu su maltais lazdynų riešutais.

Baltymus išplakti iki vidutinio standumo (nereikia išplakti per daug standžiai, nes bus sunku įmaišyti į tešlą). Šaukštą baltymų įmaišyti į tešlą. Tuomet per du kartus įmaišyti likusius baltymus.

Tešlą sukrėsti į paruoštą formą. Kriaušes išdėlioti ant tešlos perpjauta puse žemyn. Kepti pyragą iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, kol kriaušės bus minkštos, o pyragas visiškai iškepęs. Šiek tiek aušinti pyragą formoje, tuomet išimti ir visiškai ataušinti ant grotelių. Prieš patiekiant pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. riešutus skrudinu iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 8 – 10 minučių. Pyragas be galo minkštas, lengvas ir purus…

Šaltinis BBC Good Food

11 komentarų:

  1. labai skaniai atrodo pyragas. tik man klausimas iskilo: parasyta kriauses puselemis sudeti i skarda, bet nuotraukoje jos ne tik puselem, bet ir dar griezineliais supjaustytos lyg....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Originaliame recepte riekėmis pjaustyti nereikia, bet aš nutariau, kad taip bus ir patogiau valgyti, ir tolygiau iškeps kriaušės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sonatina,gal galetum pasiulyti koki pyraga rugsejo 1 proga? Butu labai malonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viktorija, tegaliu pasiūlyti rinktis iš jau pateiktų receptų, nes sunku kažką patarti, nežinant ką mėgstate, o ko ne...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šį ir aš nusižiūrėjus senokai :)
    Ir apskritai BBC Good food žurnalo receptai dažniausiai būna ypač vykę.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atrodo super fantastiskai...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na negaliu nepagirti tokio superinio pyrago. Nors maniskis be kriausiu, nes parduotuveje ne sezonas, o kieme kriause irgi tusciom sakom styro, ir vietoj lazdyno riesutu nusipirkau migdolu, bet gavosi labai labai skanus. Vienas trukumas - per mazas :DD Kita karta kepsiu is dvigubo kiekio. Aciu Sonatina :-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O mus nepavyko ataušinti....suvalgėm dar karštą:)))labai labai skanu....

    AtsakytiPanaikinti
  9. kaip smulkinate riesutus? ir kaip po to juos skrudinti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Fantastisko skonio pyragas!!!!Aciu Sonatina!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tobulai skanus!
    Valgėme karštą, todėl labai priminė šokoladinį suflė. Tikrai labai labai gardus pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti