2010 m. rugpjūčio 30 d., pirmadienis

Gerbeaud (Žerbo) pyragas su obuoliais ir aguonomis

"Gerbeaud" yra turbūt žinomiausias kepinys Vengrijoje, turintis 125 metų istoriją. Jis kilęs legendinėje Gerbeaud kavinėje, esančioje Budapešte, Vengrijoje, vienoje seniausių ir garsiausių kavinių Europoje.  Originalus pyragas kepamas iš plonų minkštų saldžios mielinės tešlos lakštų, perteptų abrikosų džemu ir maltais graikiniais riešutais.  O čia puiki šio pyrago improvizacija su obuoliais ir aguonomis…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tešlai
450 g miltų
1 pakelis (2 ¼ a. š.) sausų mielių
100 g cukraus
250 g margarino
tarkuota citrinos žievelė
100 ml pieno

6 v. š. abrikosų džemo

Aguonų įdarui
200 g maltų aguonų
100 ml pieno
100 g cukraus
½ a. š. malto cinamono

Obuolių įdarui
1 kg obuolių
150 g cukraus 
2 a. š. vanilinio cukraus
½ a. š. malto cinamono

Šokoladinei glazūrai
150 g juodojo šokolado
50 g sviesto
5 v. š. vandens

Tešlai miltus sumaišyti su mielėmis, suberti cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir sutarkuotą margariną. Pieną pašildyti. Minkyti tešlą po truputį pilant šiltą pieną. Išminkytą tešlą palaikyti šiltai apie 30 minučių ir padalinti į keturias dalis.

Aguonas sumaišyti su cukrumi ir cinamonu, užpilti karštu pienu ir gerai išmaišyti.

Obuolius nulupti, sutarkuoti, užberti cukrumi ir cinamonu, išmaišyti ir palikti, kad obuoliai išskirtų sultis. Išsiskyrusį skystį nupilti.

Vieną tešlos dalį iškočioti į 20 x 30 cm stačiakampį, dėti į kepimo popieriumi išklotą gilesnę skardą ir subadyti šakute. Aptepti 2 šaukštais abrikosų džemo. Ant viršaus sukrėsti pusę aguonų įdaro ir tolygiai paskleisti ant tešlos.

Iškočioti antrą tešlos dalį, dėti ant aguonų, subadyti šakute ir aptepti 2 šaukštais abrikosų džemo. Sukrėsti obuolių įdarą ir išlyginti.

Iškočioti trečią tešlos lakštą, dėti ant obuolių, subadyti šakute ir aptepti likusiais 2 šaukštais abrikosų džemo. Ant viršaus tolygiai paskleisti likusį aguonų įdarą.

Paskutinįjį tešlos lakštą iškočioti, uždėti ant aguonų įdaro ir subadyti šakute.

Pyragą kepti iki 160º C įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol paviršius gražiai apskrus.

Glazūrai šokoladą ištirpinti su sviestu ir vandeniu bei užpilti ant praaušusio pyrago. Skanaus!

P. S. pyragą kepiau 26 cm skersmens išardomoje torto formoje. Į tešlą dar įbėriau žiupsnelį druskos. Labai aromatingas, turtingo skonio pyragas…

Šaltinis Coolinarika

24 komentarai:

  1. Panašų, pavadinimu Prekmursko gibanica esu kepusi, tik ten tešla ne mielinė. Tikrai labai skanu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, toks Kalėdinis... Aguonos, obuoliai, cinamonas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. As si pyraga gaminau praeita savaite. Tai tikrai vertas demesio labai jau visiems patiko :)))))))))))))))))))))))))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Obuoliai, aguonos, šokoladas... nepaprastas ir nepaprastai gražiai atrodantis pyragas :) Tik štai nusiteikimo tokiam reikia - čia jau šis tas Tokio, sudėtingesnio :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vakar kepiau šį pyragą. Galvojau, kad bus žymiai sudėtingiau, o rezultatu likau sužavėta. Tikrai nesudėtingas, greitai pagaminamas pyragas, tik reikia turėti kantrybės sulaukti kol pravės, nes karštas pradeda nelaikyti formos. Bet jau kai sulauki.... labai labai skanu! Ačiū, Sonatina, už receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  6. o vat mes ir nesulaukem kol atves :( - tai toks sugriuvo, bet skonio neprarado - NUOSTABUS :))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nuostabus pyragiukas :) jau puse nebera :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Idejau i orkaite si piraga tik va esla gavosi skistoka nekociojama tai as ja rankom aptampiau , aguonu idaras ir skystas, ziuresiu kas cia gausis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. jau kokius 5 kartus dariau, niekaip atsivalgyt negaliu. labai skanus!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuostabus pyragas!! iskepiau draugo gimtadieniui - visiems labai patiko :) Draugas sake, kad tai geriausias kada mano keptas pyragas - dregnas, nepersaldus, ir labai malonaus skonio :) Aciu dar kartą, Sonatina, kad daliniesi tokiais lobynais. Beje, kepiau laikydamasi visu instrukciju, tik pakeiciau pagrindini abrikosu dzema viename sluoksnyje savomis trintomis melynemis, o kitame sluoksnyje - trintomis avietemis. Nuo siol manau daznai ji kepsiu, nes ir salyginai nebrangus, greitai pagaminamas, o rezultatas - fantastiskas!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir aš pabandžiau šį pyragą. Viską dariau pagal receptą, tai mums šokolado ant viršaus buvo žymiai per daug, per jį nesijautė pyrago skonio, atrodė tik šokoladą valgai, dėl to buvo labai saldu ir sotu :) Šį pyragą, manau, kepsiu dar ne kartą, bet su šokoladiniu glajum reiks kažką daryt :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kepiau šį pyragą (man jis panašesnis į tortą)kaip dovaną gimtadieniui, tai visi nuo jo svaigo, ačiū Tau Sonatina!!!Būtinai dar ir dar jį kepsiu, begalinis skanumas!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sakykit, o obuolių 1kg tai čia "natūralių" ar 1kg jau supjaustytų ir be sėklidžių?


    p.s. šiandien kepiau obuolių pyragą su aguonom...žiauriai skanu ir paprasta gaminti bei ingredientai įprasti. Vyras sakė, kad bandyk visus gaminti, o mes ragausim :)


    ačiū už tikrai skanius receptus

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai skanus pyragas:) Tik gal Sonatina galetu parasyti iseiga, nespejam dviese suvalgyt:(

    AtsakytiPanaikinti
  15. Birute, aš paprastai pasveriu obuolius prieš pjaustydama...

    O dėl išeigos - tai jau labai individualu... Turite patys įvertinti nurodytą skardos dydį ir, jei reikia, susimažinti produktų kiekį...

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ačiū, Sonatina, už nuostabų receptą.
    Kepiau šį pyragą Velykoms. Nepaprastai skanus, turtingo neatsibodusio skonio. Super:)
    Jau laukiu, kada vėl galėsiu kepti:))

    AtsakytiPanaikinti
  17. Labas, Sonatina. Pirmiausia noriu padekoti uz nuostabius receptus, viska noriu isbandyti, ypac pyragus. Bandziau si pyraga, viskas gavosi neblogai, tik tesla man gavosi labai kieta. kazkaip 100 ml skysciu beveik pusei kilogramo miltu atrodo mazoka, o dar kazkas rase kad tesla gavosi skysta...? Ir vidus truputi nedakepe. Bet siaip tikrai skanus

    AtsakytiPanaikinti
  18. tikrai ipatingas pyragas. man labai patiko

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ačiū uz receptą, gavosi labai skanus. Aš irgi kepiau išardomoje torto formoje (26 cm) ir, mano manymu, reikėtų mažiau glajaus. Bet čia nedidelė problema, kiekvienas bepilant gali nuspręsti kiek užteks:) O visa kita, ir tešla ir įdarai išėjo puikiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  20. sveiki, kuo būtų galima pakeisti abrikosų džemą?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Visi liko patenkinti šiuo pyragu pas mane :) Ačiū už receptuką.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Kepiau tradicinį variantą su džemu ir riešutais, valgyti galima.
    Reiks išbandyti ir šį variantą, gal bus skanesnis?

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sonatina, ar tikrai nereik į tešlą kiaušinių? Aš kepiau šį pyragą du kartus, ir visada keista ta tešla būdavo, darydavau pagal tavo receptą, be kiaušinių. Dabar i-te panaršiau, kad visur rašo reik dėti 3 trynius! Tai kaip turi būti? Parašyk prašau, nes šiandien noriu kepti.Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  24. Man tai tobūlas šventinis Kalėdinis (ir ne tik )pyragas , kvapnus , dregnas, kitoks nei visi kiti obuolių pyragai
    Labai ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti