2010 m. vasario 8 d., pirmadienis

Vokiška šventinė duona (Partybrot)

Ši duona papuoš bet kurį šventinį stalą...

P20700611-1 copy
2½ a. š. sausų mielių
250 ml pieno
60 g sviesto
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
560 g miltų
2 a. š. druskos

1 trynys ir 1 v. š. pieno bandelėms aptepti

Į dubenį įpilti 100 ml pieno ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps. Pašildyti likusį pieną puode su sviestu ir cukrumi. Maišyti, kol ištirps sviestas. Ataušinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti kiaušinius.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieną su mielėmis bei pieno - sviesto mišinį. Maišyti, kol gausis minkšta lipni tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Jei tešla per lipni - po šaukštą įmaišyti miltų. Nepadauginkite miltų, nes tešla bus per kieta.

Dėti tešlą į sviestu pateptą dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 - 1½ val.

Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti bandeles. Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens formą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 30 minučių. Patepti bandeles kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, saulėgrąžomis, kmynais ir t.t.

Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. tešlą maišiau ir kildinau duonkepėje. Be galo skanios bandelės - per dvi dienas kepiau jau tris kartus :) Žinoma, nebūtina jų kepti formoje - galima suformuoti norimos formos bandeles, aptepti trynio ir pieno plakiniu ar tirpintu sviestu, pabarstyti pagal skonį ir kepti 15 - 20 minučių, kol gražiai pagels...

P20700441-1 copy

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine

15 komentarų:

  1. Katik iškepė - neiškenčiau, paragavau karštą - kepiau kaip duoną paprastoje formoje kol kas pati skaniausia balta duona kokią esu kepusi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kepiau vakar sita duona - viskas pavyko puikiai. Duona minksta, puri ir labai skani. Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabiai skani. Taip ivertino visi, kurie ragavo. Tik kepe man siek tiek trumpiau ir karsti teko mazinti. Tikrai verta kiekvieno stalo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kiek gi vis gi ją reik kepti?:
    "Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai apkeps"
    ar
    "kepti 15 - 20 minučių, kol gražiai pagels"

    AtsakytiPanaikinti
  5. Formoje visa duonele kepti 45 minutes. Jei suformuosi atskiras mazas bandutes, tai kepti uzteks tik 15-20 minuciu. Juk aiskiai viskas parasyta. Man gaila Sonatinos, kuriai tenka simtus kartu skaityti tokius bereiksmius komentarus ir desimtis kartu atsakineti i tuos pacius uzduodamus banalius klausimus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. To Anonimiškas:
    Suformavau atskiras bandeles ir sudejau i forma. Jos pakilo prasiplete ir susijunge i viena visuma. Anot jusu paaiskinimo turejau kept 45 min (nes kepiau formoje, ne atskirom bandelem), kepiau keliom min maziau, bet ir tai buvo gerokai per daug, todel ir uzklausiau.
    Kas vieniem banalu ir nereiksminga, kitiems gal pakankamai svarbu. Dziaugiuos, kad jus turiningai prakeidziat laika komentuodama/komentuodamas ne jums skirtus komentarus.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū už šį puikų receptą! Gavosi labai skanu, tikrai kepsiu dar ne vieną kartą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai skanu :) tik pirma karta gavosi super, antra siek tiek padauginau miltu (cia jau mano kalte)..bet faktas kad kepsiu dar ne karta. ACIU

    AtsakytiPanaikinti
  9. O kada deti tuos du kiausinius?
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki,
    Ar galima butu deti ne sausas mieles? Ir kaip jas reiktu apdoroti, ir kiek ju reiktu? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. dar vienas klausimas, ka reiskia atvesinti ant groteliu? palikt orkaitej atvest ar isimt? jau baigia iskept tai nezinau kaip daryt :) bet paliksiu pradarytoj orkaitej..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Atvėsinti reikia ištraukus iš orkaitės. Duonos reikia nepalikti skardoje, o perkelti ant grotelių, kad nesikondensuotų drėgmė ir duonos apačia laisvai vėstų.

    AtsakytiPanaikinti
  13. O kaipgi del sausu/nesausu mieliu? Ar galima butu deti ne sausas, Sonatina?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Be abejo, galima naudoti ir šviežias mieles. Va čia labai puikiai aprašyta, kaip kepti šią duoną su šviežiomis mielėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kepiau šitą duoną turbūt šimtą kartų :)) niekad neatsibosta. Šviežia, minkšta, puru ir labai patinka plėšyti mažesniais gabaliukais :))

    AtsakytiPanaikinti