2010 m. vasario 24 d., trečiadienis

Plikytos tešlos sausainiai

P22100171-2 copy
125 ml pieno
125 ml vandens
½ a. š. druskos
40 g cukraus
100 g sviesto
150 g miltų
4 kiaušiniai

perlinio cukraus sausainiams pabarstyti

Pieną, vandenį, druską, cukrų ir sviestą sudėti į puodą storu dugnu, užvirti ir maišyti, kol sviestas ištirps. Suberti miltus ir kaitinti maišant, kol susidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienelių.

Tešlą sudėti į dubenį ir po vieną įmaišyti kiaušinius, kol tešla pasidarys lygi ir vientisa.

Ant kepimo popieriumi išklotos skardos konditeriniu maišeliu išspausti apie šešiasdešimt 3,5 cm skersmens sausainių, juos pabarstyti perliniu cukrumi.

Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 30 - 35 minutes. Skanaus!

P. S. kiaušinius į tešlą įmaišau mikseriu - daug lengviau, nei šaukštu :) Labai skanūs sausainėliai, bet vis dar tikiuosi rasti tų minkštųjų netuščiavidurių plikytų sausainių receptą...

Šaltinis Cakes in the city

23 komentarai:

  1. Jergutėliau !!! koks receptas!! dieviname šiuos sausainukus tik kad štai parduotuvėse labai retai kada pavyksta šviežių rasti :) Na dabar ši problema išspręsta - bandysiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi saugausi į sąrašiuką. Labai mėgstu plikytus sausainukus ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikiuosi nesupyksit,tu netusciaviduriu recepta kaip tik turiu,tikrai labai skanus.340g miltu,150g sviesto,260g cukraus,6-7 kiausiniai,700ml pieno.Piena+sviesta uzvirinti,suberti miltus,maisyti,kols susoks i gumula,tik tada suberti cukru.kiauinius paciam gale imusti.Tikri plikytiniai kur budavo parduotuvese.

    AtsakytiPanaikinti
  4. ta pati recepta ir as norejau siulyti tiems minkstiesiems.. tikrai be proto skanus gaunasi :)

    http://www.alfa.lt/straipsnis/153335/?Alfa.lt.kulinarine.knyga..Kopustai.ir.kiti.plikyti.malonumai=2007-10-11_04-00

    AtsakytiPanaikinti
  5. gardutėliai - jau matau. labai mėgstame plikytus sausainėlius, net nespėju jų kepti - kol iš orkaitės ištraukiu naują skardą, senosios nebelieka.
    beje, o kaip atrodo 'netuščiaviduriai' plikyti sausainėliai? visad maniau, kad būtent tokie - su ertme viduje - jie ir turi būti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. as irgi senai jieskojau plikytu sausainiu recepta,ir radau spice.Lt uz kurious dekojau tutsi.tikrai neviena as juos kepu ir daug kartu kepta iseina tikrai geri sausainiai,o kad minksti butu juos reikia tik iskepusius sudeti i maisiuka,palaukti kol atves ir uzdaryti, tokie pat gaunasi kaip kulinarijose buvo senais laikais.

    AtsakytiPanaikinti
  7. as irgi labai labai megstu plikytus sausainius, mmm...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sonatina, jei nori butent tu, senoviniu sausainuku, drasiai gali kepti is Alfos straipsnio apie plikytinukus. Ji rasydama ikeliau butent gamybini recepta sausainuku :) Tokių drėgnų :)))
    Sitie irgi smagus, kaip itariu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O man nepavyko :(, prilipo prie popieriaus ir nenusieme...tesla gavosi skysta - ir ka tada padariau negerai???? labai gaila, bet....

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man istraukus skarda taip pat buvo lyg prilipe...ranka isimti nepavyko..subliusko, suiro. Tuomet sumasciau labai primityvu ir paprasta buda :)) Plona mentele, staigiais judesiais kiekviena sausainuka atkrapstyti.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū, merginos, išbandžiau ir tuos iš Alfos straipsnio sausainius - tikrai labai panašūs į tikruosius :)

    Dar niekada niekas nėra prilipęs prie gero kepimo popieriaus. Niekuomet neperku pigiausio popieriaus, renkuosi Fino ar Serla (ar kitokį kokybišką) kepimo popierių. Jei tešla gavosi per skysta, galbūt kiaušinius naudojote labai didelius, o gal nepakankamai užplikėte miltus (turi gautis gana standus tešlos rutulys) - nemačius proceso sunku ką ir pasakyti. Plikytus pyragėlius ir sausainius kepiau tikrai daugybę kartų - dar niekuomet neprilipo ir nesubliūško...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai aciu uz atsakyma...siaip Jusu receptus dievinu, ka esu darius visada pavyko...bet si karta gal klaida buvo, kad sudejau kiausinius ne po viena....dar vietoj popieriaus visada naudoju daugkartini folijos kilimeli - sekanti skarda buvo geriau, bet sausainiukai gavosi tarsi dugnas sulipes i sausainio vidu....
    Dekui uz atsakyma - meginsiu dar karta....
    P.S. stikline tai butu 200 ar 250 ?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Silikoninius kilimėlius ir aš dažnai naudoju - prie jų tuo labiau niekas nelimpa :)
    O kiaušinius tikrai patariu maišyti po vieną ir tiesiog pasikoreguoti jų kiekį pagal tešlos tirštumą...
    Šiame recepte viskas nurodyta gramais ir mililitrais, o jei rašau stiklinėmis ar puodeliais, tuomet ir nurodau tūrį, nes receptai iš skirtingų šaltinių, tad ir tūris vis kitoks būna :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. aciu Sonatinai uz nuostabu receptuka...labai skanus,tik as dar i vidu su svirkstu ipurskiau kremo braskinio,tai staigiai nebeliko siu grozybiu...

    AtsakytiPanaikinti
  15. sveiki, per velykas isbandziau siuos sausainukus, antroje dienos puseje jie buvo ne tusciaviduriai!! :) nerealus sausainiai!

    AtsakytiPanaikinti
  16. jeigu prastesnio glitimo miltai,tai gaunasi netusciaviduriai :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Gerb. Sonatina, sutrukdysiu su klausimkeliu: kokio tirstumo tesla turi gautis?gaminau vakar, man tesla gavosi labai skysta, tai dadejau miltu i tesla. siaip gavosi skanus. kaip ir parduotuviniai, tik aisku naminiai zymiai skanesni :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. O man ir iškilo gražiai ir nesubliuško, bet gavosi keptų kiaušinių skonio :( Įdomu kame bėda? Dėjau 4 kiaušinius, kaip ir pasakyta recepte. Bet gal būtų užtekę trijų?

    AtsakytiPanaikinti
  19. as irgi viska isbandziau dariau kaip recepte ir nieko gero nesigavo... Sorry... :-(((((

    AtsakytiPanaikinti
  20. Kaip tik baigiau kepti ir galiu pasakyti skonis nuostabus, niekad nebuvau ragavusi naminių, o juolab kepusi, pirktiniai tikrai ne tokie gardūs. Viskas pavyko puikiai, iškilo, nesubliuško ir neprilipo, tik formavimui naudojau švirkštą kulinarinį. Ačiū eilinį kartą Sonatinai, puikūs receptai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Puikus receptas. Reiks kitą kartą dvigubą porciją kept :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nu zinot man tai nepasiseken net i orkaite nesiryzau det. tas gniutulys teslos, kaip pavadinciau "molis" nesimaise su kiausiniais normaliai, visa tesla su gumuliukais gavosi, skysta. Net bandziau dar taisyt situacija- vel uzvirint vandens ir ipilt miltus kaitinant ir maisant , ir sudet i ta mase pirmutine gauta. Visviena tesla nepatirstejo. Gal cia labai sudetinga pagaminti? Nors ir nesijauciu "zalia" maisto gaminime... Nesirysiu daugiau gaminti plikytos teslos sausainiu po tokio fiasko. Paaiskinkit ka ne taip dariau, jei galit...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti