2010 m. vasario 8 d., pirmadienis

Mėlynių tortas su jogurtu

P20700202-1 copy
Biskvitui
3 kiaušiniai
100 g cukraus
1/2 a. š. vanilės esencijos
50 g miltų
2 v. š. krakmolo

Biskvitams sulaistyti
50 g mėlynių
3 v. š. vandens
40 g cukraus
50 g mėlynių likerio

Mėlynių – jogurto kremui
180 g mėlynių
100 g cukraus
2 v. š. citrinų sulčių
3 a. š. želatinos miltelių
3 v. š. vandens
200 g natūralaus jogurto
250 g riebios grietinėlės

Mėlynių želė
40 g želė cukraus
2 v. š. vandens
20 g raudonųjų serbentų
100 g mėlynių

22 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi.
Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol suputos, tada nenustojant plakti palaipsniui suberti pusę cukraus (po 1 – 2 v. š.). Padidinti greitį ir plakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi iki beveik baltos purios masės, įmaišyti vanilę. Miltus ir krakmolą persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus. Dėti masę į paruoštą formą ir kepti iki 170º С įkaitintoje orkaitėje 20 – 30 min., tikrinant, ar iškepė, mediniu pagaliuku. Biskvitą ataušinti ant grotelių ir perpjauti į du sluoksnius.

Biskvitams sulaistyti užvirti vandenį su cukrumi ir mėlynėmis. Išmaišyti ir ataušinti. Įmaišyti likerį.

Kremui įkaitinti mėlynes su cukrumi ir citrinų sultimis iki 60° C. Kad nesusitrintų uogos, maišyti sukiojant puodą.

Želatiną išbrinkinti vandenyje, sudėti į dar karštas uogas ir maišyti, kol ištirps.

Biskvitus sulaistyti. Vieną biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Jogurtą išmaišyti ir sumaišyti su vaisių mase. Prieš kremui sustingstant įmaišyti išplaktą grietinėlę. Pusę kremo užpilti ant biskvito, dėti kitą biskvitą ir supilti likusį kremą. Atšaldyti.

Želė cukrų suberti į vandenį ir užvirti. Suberti uogas ir kaitinti, kol užvirs. Maišyti sukiojant puodą. Želė supilti ant torto ir atšaldyti. Skanaus!

P. S. mėlynes ir kitas uogas naudojau šaldytas. Labai skanus ir gaivus tortas!

Šaltinis Karl Schuhmacher "Wiener Süßspeisen"

16 komentarų:

  1. jau kaip skaniai atrodo,o jogurta skremui-naturalus??be priedu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, jogurtas natūralus, jau patikslinau recepte :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prašom įdėti daugiau reveptų su lietuviška varške. :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. kaip surasti zele cukraus? kuo jis skiriasi nuo paprasto cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Živile, įdedu beveik visus receptus, kuriuos išbandau pati :)

    Silvija, paspaudusi ant žodžių "Želė cukrus" pamatysite, koks tai cukrus. Štai čia yra daugiau informacijos apie šį cukrų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. SVeika SOnatina, kepiau si torta vakar, viskas kaip ir super gavosi, tik biskvitas sukrito kai kepiau ir pagaliuka iduriau paziuret ar iskepes. As taip suprantu kad negalima is vis darinet orkaites kai kepi :) na nezinau net kaip reik iskept iskilusi biskvita kaip pyraga?beje mano orkaite tik is apacios dega :)
    Indre

    AtsakytiPanaikinti
  7. Orkaitę galima atidaryti tik praėjus minimaliam nurodytam kepimo laikui. Biskvitas turi būti jau gražiai apkepęs ir iškilęs. Jei biskvitas sukrito, gali būti, kad kiaušiniai buvo nepakankamai išplakti... O šiaip rekomenduojama pasitikrinti orkaitės temperatūrą su specialiu termometru ir tuomet būtų viskas aišku...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sonatina, ar nereikia torto formos patepti su kažkuo, ar gerai paskui "atlimpa"? dar galvoju gal šonus paskui pabarstyti kokoso arba migdolų drožlėm, kažin ar priliptų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. superinis tortas :) nesitykejau kad pavyks nes neturejau zele cukraus tai naudojau stambia zelatina (gal tai ir buvo zele cukrus?:D)
    atrodo kaip nuotraukoje! Skonis toks vasariskas. Dekui

    AtsakytiPanaikinti
  10. Saunuole, kad tiek daug graziu tortu prikepus :) As vis ruosiuosi isbandyti kavos torta ir avieciu su pistacijom. Gal sitas ir skanus, taciau prapjautas atrodo nelabai - tos melynes viska taip negraziai nudaze...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kaip suprasti atvesinti ant groteliu, cia tipo neisimti is orkaites, kai jis iskepa, tik isjungti ta orkaite ir viskas ar cia kaip tai kitaip?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kepant biskvitus be riebalų negalima, torto formos šonų net negalima tepti riebalais, nes biskvitas tiesiog susmuks. Prie sustingusio torto kokosų drožlės ar migdolai gal ir nelabai lips, bet galima prieš tai aptepti plakta grietinėle - tuomet tikrai prilips.

    Silvija, džiaugiuosi, kad tortas patiko :)

    Ramune, biskvitą būtina išimti iš orkaitės, o tuomet padėti ant grotelių ir ataušinti. Visus kepinius rekomenduojama aušinti ant grotelių, kad oras cirkuliuotų po torto forma ir pyrago apačia nesudrėktų nuo susikondensavusių garų :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai skanus, gaivus tortas, uzvakar issikepusi nesiau i gimtadieni, torto bemaz akimirksniu neliko, kita diena mudu su vyru dar svajojome apie ji, kaip skanu butu suvalgyti jo. Tad nusprendziau pati sau issikepti, labai lengvai ir greitai be jokiu didesniu pastangu galima ji pasigaminti, beje vietoj zele cukraus, naudojau zele ir zelatina, nes anglijoj nelabai kur jo ir gausi, ir visiskai gerai gavosi. Aciu uz gerus receptukus!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Tai pirmas mano gamintas tortas, kuriam pati kepiau biskvita. Abejingu jam neliko, o ragavo visa mano plati gimine :)
    Ji, kaip ir sokoladini gervuogiu keksa, bei dar kazkuri Sonatinos kepini ruosiau praejusioms Velykoms :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Želatinos milteliai tai paprasta želatina? Ir dar norėjau paklausti kokį likerį naudojat?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Gaminau vakar - labai skanus, tikrai ne per saldus tortas, o ir atrodo gražiai. Ačiū už receptą - buvau nusižiūrėjusi nuo pat to laiko, kai tu jį paskelbei, ir PAGALIAU!!!

    AtsakytiPanaikinti