Varškinės spurgos
250 g neriebios varškės
7 - 8 v. š. cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
1 kiaušinis
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
~250 - 300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
cukraus pudros spurgoms pabarstyti
~1 l aliejaus spurgoms virti
Varškę sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska, kiaušiniu ir citrinos žievele. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir palaipsniui įmaišyti į tešlą. Tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipti prie rankų.
Iš tešlos suformuoti rutuliukus ir virti įkaitintame aliejuje. Išvirusias spurgas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Praaušusias pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
P. S. be galo skanios ir minkštos spurgos, tik nepadauginkite miltų ir tinkamai įkaitinkite aliejų, kad tolygiai keptų ir spurgų vidus, ir išorė...
Šaltinis Carina-forum
Sonatina, net seile nutiso pamacius spurgas :) O kokio jos mazdaug dydzio? Nuotraukoje is arti sunku isivaizduoti.
AtsakytiPanaikintiKokia tobula forma, nuostabu!
AtsakytiPanaikintiSonatina, kaip formuoji lipnią tešlą? Aš rankas pasitepu aliejumi, gal yra kitas būdas?
Na aš ir neseniai kepiau šias spurgas, pagailėjau keletos litų ir nusipirkau pigesnį aliejų ir gavosi šnipštas, tad patariu nepagailėti keletos litų kokybiškesniam aliejuj:)
AtsakytiPanaikintiAciu uz receptuka!!!!gavosi tiesiog tobulos spurgytes.....
AtsakytiPanaikintio ką daryti su panaudotu aliejumi? išpilti?
AtsakytiPanaikintiKepti spurgas dar kartą :)
AtsakytiPanaikintisuper spurgos, o ypac ta citrinos zievele skoni gera padaro :)
AtsakytiPanaikintisiandien kepsime varskines spurgytes :)jau labai skaniai jos atrodo!!! aciu Sonatinai uz nepakartojamus receptukus!!!
AtsakytiPanaikintiMmmm, kaip vaikysteje... Gal kai baigsiu savo dieta gaminsiu, nes jau labai seniai noriu spurgu. Cia kazka panasaus radau bet vis ne to. Aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikintiO kaip žinoti kada aliejus tinkamos temperatūros? :)
AtsakytiPanaikintireikia įkišti pirštą
AtsakytiPanaikintiišbandžiau :) tikrai vertas dėmesio receptas. net labai. šviežios spurgytės tiesiog tirpsta burnoj. kepiau kelis kartus. dėl miltų Sonatina tikrai teisi, svarbiausia nepadauginti. ir dar dėl aliejaus pastebėjau, jei dedi spurgas į nepakankamai įkaitųsį aliejų, jos kepdamos sutrūkinėja ir nesigauna idealiai apvalios (skoniui tai įtakos aišku neturi) :) Ačiū labai už receptą!
AtsakytiPanaikintiSonatina, o ar galima vietoj paprastos deti grudeta varske? Nujauciu, kad tokiu atveju reiktu ja pertrinti per sieteli... Ar spurgos pavyktu?
AtsakytiPanaikintilabai gardzios spurgytes!
AtsakytiPanaikintiLabai skaniai atrodo, bet man nesigavo :( Ir aliejus geras, ir lyg ikaites buvo bet aisku kad kazka ne taip padariau. Spurgos vidus liko neiskepes. Isore jau pradejusi degti o vidus zalias. Noreciau vel pabandyti bet bijau vel suklysti.
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad spurgos jums patinka :)
AtsakytiPanaikintiDėl grūdėtos varškės labai abejoju - nebent ją sutrinti blenderiu...
Aliejus akivaizdžiai buvo per karštas. Jei aliejus normalios temperatūros - ir vidus, ir išorė kepa tolygiai. Jei per karštas - išorė staigiai apkepa, o vidus lieka žalias. Teoriškai geriausiai būtų naudotis termometru. Tinkama aliejaus temperatūra - 185 - 190º C.
O šiaip aš aliejų kaitinu praktiškai ant didžiausios temperatūros, o prieš pradėdama virti spurgas primažinu iki vidutinės.
Sitas receptukas dabar musu semos tradicija tapo :) aciu sonatinai
AtsakytiPanaikintiSonatina, spurgos gavosi tiegio PASAKISKOS! Labai jaudinausi, kad nesigaus, o vaikas nesitraukia nuo lekstes! Labai, labai skanios, minkstos spurgos! Aciu tau labai , uz sita nuostabu recepta!
AtsakytiPanaikintio jei nėra galimybių gauti lietuviškos varškės, gal būtų galima keisti ricotta ar kažkuo panašiu?
AtsakytiPanaikintiEgle, rikota tikrai puikiai tiks.
AtsakytiPanaikintiva nepagailejau pinigu aliejui geram, ir viskas pagal reciapta bet gavosi snipstas....
AtsakytiPanaikintiSunku kažką atsakyti į tokį komentarą... Kas būtent nesigavo? Neišvirė? Pervirė? Tešla nesigavo?
AtsakytiPanaikintimes su draugėm prieš pusvalandį pabaigėm gaminti ir gavosi visai neblogai. Anonimiškas: aliejus buvo paprastas, varškė irgi ne iš geriausių - taupiai pirkom produktus!
AtsakytiPanaikintidarėm dvigubą porciją, bet miltų per daug buvo, tai palikom truputį, bet vistiek kietokos gavosi. o šiaip visa kita puiku! manau, dar ne kartą šitas spurgas gaminsiu...
ačiū už receptą!
Labai skanio spurgos.Dabar teks dazniau kepti, nes seimai labai patiko. Aiu uz recepta.
AtsakytiPanaikintias miltu dar maziau dejau ir spurgos isejo idealiai skanios ir minkstos :))) tik forma tokia juokinga :D
AtsakytiPanaikintiEsu prisiekusi jusu puslapio gerbeja :) Sonatinos deka labai daug patiekalu ruosiau pirma karta. Stai ir spurgas pirma karta bandziau virti - gavosi dieviskos :) beje, dar nera buve tokio paiekalo is sio puslapio, kad nebutu gavesis.
AtsakytiPanaikintiNuostabios spurgytes gaunasi. Tiesiog galima pirstus apsilaizyti! :)
AtsakytiPanaikintispurgos skanios, bet man per saldzios, dejau 6 cukraus, ir su tais miltais nelabai supratau, gerai kad nesudejau visu 250 is karto, idejau 150 ir ismaisius pajutau, kad tesla per kieta, tada dar 1 kiausini imusiau, dar karta ismaisiau, tada lyg ir geriai. Tai taip ir nesupratau, ka netaip padariau, gal varske per kieta buvo, nezinau.
AtsakytiPanaikintiNoriu paklausti man spurgos labai prisigeria aliejaus,ka daryti ,esu skaiciusi kad reikia ipilti spirito
AtsakytiPanaikintiGalima į tešlą įmaišyti šaukštą spirito. Bet aš darau kitaip - į verdantį aliejų įmetu gabaliuką nuluptos bulvės...
AtsakytiPanaikintiIdealios spurgytės! Ačiū
AtsakytiPanaikintiArba majonezo sauksta galima ideti ir neprisigers aliejaus.
AtsakytiPanaikintiMan panasi beda, kaip Simonai - dejau apie 360g varskes pusriebes (ji tokia minksta), 2 kiausinius, viso kito pusantros porcijos (pagal vasrke), o multu tereikejo apie 220g, nes buciau daugiau dejus, buciau sausainius galejus kocioti :)
AtsakytiPanaikintidabar kaip tik kaista aliejus, parasysiu galutini rezultata :)
Galutinis rezultatas - labai labai skanu :)
AtsakytiPanaikintiziauriai skanios, katik kepiau :) visiem patiko !
AtsakytiPanaikintiskanumelis! gavosi tikrai labai labai skanios.pirma kart kai dariau gavosi kietos,bet antra kart dejau tik 150g miltu ir gavosi tobulos!
AtsakytiPanaikintiPirma karta kepiau, bet gavosi labai skaniai!:)
AtsakytiPanaikintiDarau sias spurgas jau ne pirma karta.Tik is dvigubos porcijos,bet miltu pakanka maziau nei 250 gramu.Taigi,labai atsargiai su miltais!!!
AtsakytiPanaikintiO kiek laiko maždaug reikia virti?
AtsakytiPanaikintiNerealiai skanios spurgytes!Is tiesu miltu ir as dejau tik 150g.O formavau jas aliejumi pasitepusi rankas,tad gavosi grazios ir lygios kaip pas Sonatina.Aciu uz saunu recepta!
AtsakytiPanaikintiSveiki, kaip manote, kodel gavosi kieta isore spurgyciu? Tikrai nemanau, kad buvo miltu per daug.. Ka blogai padariau?
AtsakytiPanaikintiGreičiausiai tiesiog per karštas aliejus - per greitai apskrudo spurgų paviršius. Reikėtų aliejų kaitinti tik ant vidutinės ugnies.
PanaikintiKad spurgu vidus neliktų neiskepes reikia virti nelabai karstame aliejuje. Jei karstame viešose tai isore isverda o visus zalias lieka.
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiKiek reiktu deti rikotos?
AtsakytiPanaikintiNorejau pasigaminti kazka skaunaus. Narsiau internete - ir prisiminiau, kaip karta man turgelyje pardaveja parekomendavo Sonatinos receptus:) Atrodo, kad viska norisi isbandyti, viskas cia taip skaunu atrodo, o ir atsiliepimai geri:) Sikart viriau varskes spurgytes. Pirmasyk pavyko tokias minkstutes, skanutes iskepti! Tiesa, miltu uzteko 200 g:) Aciu uz receptuka:)
AtsakytiPanaikintio man citrinos žievelė sugadino visą skonį
AtsakytiPanaikintiSpurgytės gavosi puikios. Tačiau pirmą kartą gaminanties šias spurgytes patarčiau pagalvoti dėl citrinos žievelių. Jos gana stipriai pakeičia skonį. Spurgytės su jomis taip pat skanios, bet man būtų labiau patikę klasikinės spurgytės.
AtsakytiPanaikintiSeniai buvau papuolusi ant tokio prasto recepto. Miltų nedėjau max normos, bet tešla išėjo be galo kieta. Cukraus tik 5 šaukštus,bet ir tai stipriai per saldu. Teko gelbėti tešlą pienu, vandeniu, kiaušiniu,kažkas gavosi, bet iki normalių purių,minkštų spurgų toli toli...
AtsakytiPanaikinti