2010 m. sausio 26 d., antradienis

Varškinės spurgos

P12500371-1 copy
250 g neriebios varškės
7 - 8 v. š. cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
1 kiaušinis
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
~250 - 300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių

cukraus pudros spurgoms pabarstyti

~1 l aliejaus spurgoms virti

Varškę sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska, kiaušiniu ir citrinos žievele. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir palaipsniui įmaišyti į tešlą. Tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipti prie rankų.

Iš tešlos suformuoti rutuliukus ir virti įkaitintame aliejuje. Išvirusias spurgas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Praaušusias pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. be galo skanios ir minkštos spurgos, tik nepadauginkite miltų ir tinkamai įkaitinkite aliejų, kad tolygiai keptų ir spurgų vidus, ir išorė...

Šaltinis Carina-forum

46 komentarai:

  1. Sonatina, net seile nutiso pamacius spurgas :) O kokio jos mazdaug dydzio? Nuotraukoje is arti sunku isivaizduoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokia tobula forma, nuostabu!
    Sonatina, kaip formuoji lipnią tešlą? Aš rankas pasitepu aliejumi, gal yra kitas būdas?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na aš ir neseniai kepiau šias spurgas, pagailėjau keletos litų ir nusipirkau pigesnį aliejų ir gavosi šnipštas, tad patariu nepagailėti keletos litų kokybiškesniam aliejuj:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aciu uz receptuka!!!!gavosi tiesiog tobulos spurgytes.....

    AtsakytiPanaikinti
  5. o ką daryti su panaudotu aliejumi? išpilti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepti spurgas dar kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. super spurgos, o ypac ta citrinos zievele skoni gera padaro :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. siandien kepsime varskines spurgytes :)jau labai skaniai jos atrodo!!! aciu Sonatinai uz nepakartojamus receptukus!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mmmm, kaip vaikysteje... Gal kai baigsiu savo dieta gaminsiu, nes jau labai seniai noriu spurgu. Cia kazka panasaus radau bet vis ne to. Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kaip žinoti kada aliejus tinkamos temperatūros? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. reikia įkišti pirštą

    AtsakytiPanaikinti
  12. išbandžiau :) tikrai vertas dėmesio receptas. net labai. šviežios spurgytės tiesiog tirpsta burnoj. kepiau kelis kartus. dėl miltų Sonatina tikrai teisi, svarbiausia nepadauginti. ir dar dėl aliejaus pastebėjau, jei dedi spurgas į nepakankamai įkaitųsį aliejų, jos kepdamos sutrūkinėja ir nesigauna idealiai apvalios (skoniui tai įtakos aišku neturi) :) Ačiū labai už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sonatina, o ar galima vietoj paprastos deti grudeta varske? Nujauciu, kad tokiu atveju reiktu ja pertrinti per sieteli... Ar spurgos pavyktu?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai skaniai atrodo, bet man nesigavo :( Ir aliejus geras, ir lyg ikaites buvo bet aisku kad kazka ne taip padariau. Spurgos vidus liko neiskepes. Isore jau pradejusi degti o vidus zalias. Noreciau vel pabandyti bet bijau vel suklysti.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Džiaugiuosi, kad spurgos jums patinka :)

    Dėl grūdėtos varškės labai abejoju - nebent ją sutrinti blenderiu...

    Aliejus akivaizdžiai buvo per karštas. Jei aliejus normalios temperatūros - ir vidus, ir išorė kepa tolygiai. Jei per karštas - išorė staigiai apkepa, o vidus lieka žalias. Teoriškai geriausiai būtų naudotis termometru. Tinkama aliejaus temperatūra - 185 - 190º C.
    O šiaip aš aliejų kaitinu praktiškai ant didžiausios temperatūros, o prieš pradėdama virti spurgas primažinu iki vidutinės.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sitas receptukas dabar musu semos tradicija tapo :) aciu sonatinai

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sonatina, spurgos gavosi tiegio PASAKISKOS! Labai jaudinausi, kad nesigaus, o vaikas nesitraukia nuo lekstes! Labai, labai skanios, minkstos spurgos! Aciu tau labai , uz sita nuostabu recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  18. o jei nėra galimybių gauti lietuviškos varškės, gal būtų galima keisti ricotta ar kažkuo panašiu?

    AtsakytiPanaikinti
  19. va nepagailejau pinigu aliejui geram, ir viskas pagal reciapta bet gavosi snipstas....

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sunku kažką atsakyti į tokį komentarą... Kas būtent nesigavo? Neišvirė? Pervirė? Tešla nesigavo?

    AtsakytiPanaikinti
  21. mes su draugėm prieš pusvalandį pabaigėm gaminti ir gavosi visai neblogai. Anonimiškas: aliejus buvo paprastas, varškė irgi ne iš geriausių - taupiai pirkom produktus!
    darėm dvigubą porciją, bet miltų per daug buvo, tai palikom truputį, bet vistiek kietokos gavosi. o šiaip visa kita puiku! manau, dar ne kartą šitas spurgas gaminsiu...
    ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labai skanio spurgos.Dabar teks dazniau kepti, nes seimai labai patiko. Aiu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  23. as miltu dar maziau dejau ir spurgos isejo idealiai skanios ir minkstos :))) tik forma tokia juokinga :D

    AtsakytiPanaikinti
  24. Esu prisiekusi jusu puslapio gerbeja :) Sonatinos deka labai daug patiekalu ruosiau pirma karta. Stai ir spurgas pirma karta bandziau virti - gavosi dieviskos :) beje, dar nera buve tokio paiekalo is sio puslapio, kad nebutu gavesis.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Nuostabios spurgytes gaunasi. Tiesiog galima pirstus apsilaizyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. spurgos skanios, bet man per saldzios, dejau 6 cukraus, ir su tais miltais nelabai supratau, gerai kad nesudejau visu 250 is karto, idejau 150 ir ismaisius pajutau, kad tesla per kieta, tada dar 1 kiausini imusiau, dar karta ismaisiau, tada lyg ir geriai. Tai taip ir nesupratau, ka netaip padariau, gal varske per kieta buvo, nezinau.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Noriu paklausti man spurgos labai prisigeria aliejaus,ka daryti ,esu skaiciusi kad reikia ipilti spirito

    AtsakytiPanaikinti
  28. Galima į tešlą įmaišyti šaukštą spirito. Bet aš darau kitaip - į verdantį aliejų įmetu gabaliuką nuluptos bulvės...

    AtsakytiPanaikinti
  29. Idealios spurgytės! Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  30. Arba majonezo sauksta galima ideti ir neprisigers aliejaus.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Man panasi beda, kaip Simonai - dejau apie 360g varskes pusriebes (ji tokia minksta), 2 kiausinius, viso kito pusantros porcijos (pagal vasrke), o multu tereikejo apie 220g, nes buciau daugiau dejus, buciau sausainius galejus kocioti :)
    dabar kaip tik kaista aliejus, parasysiu galutini rezultata :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. Galutinis rezultatas - labai labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. ziauriai skanios, katik kepiau :) visiem patiko !

    AtsakytiPanaikinti
  34. skanumelis! gavosi tikrai labai labai skanios.pirma kart kai dariau gavosi kietos,bet antra kart dejau tik 150g miltu ir gavosi tobulos!

    AtsakytiPanaikinti
  35. Pirma karta kepiau, bet gavosi labai skaniai!:)

    AtsakytiPanaikinti
  36. Darau sias spurgas jau ne pirma karta.Tik is dvigubos porcijos,bet miltu pakanka maziau nei 250 gramu.Taigi,labai atsargiai su miltais!!!

    AtsakytiPanaikinti
  37. O kiek laiko maždaug reikia virti?

    AtsakytiPanaikinti
  38. Nerealiai skanios spurgytes!Is tiesu miltu ir as dejau tik 150g.O formavau jas aliejumi pasitepusi rankas,tad gavosi grazios ir lygios kaip pas Sonatina.Aciu uz saunu recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  39. Sveiki, kaip manote, kodel gavosi kieta isore spurgyciu? Tikrai nemanau, kad buvo miltu per daug.. Ka blogai padariau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai tiesiog per karštas aliejus - per greitai apskrudo spurgų paviršius. Reikėtų aliejų kaitinti tik ant vidutinės ugnies.

      Panaikinti
  40. Kad spurgu vidus neliktų neiskepes reikia virti nelabai karstame aliejuje. Jei karstame viešose tai isore isverda o visus zalias lieka.

    AtsakytiPanaikinti
  41. Kiek reiktu deti rikotos?

    AtsakytiPanaikinti
  42. Norejau pasigaminti kazka skaunaus. Narsiau internete - ir prisiminiau, kaip karta man turgelyje pardaveja parekomendavo Sonatinos receptus:) Atrodo, kad viska norisi isbandyti, viskas cia taip skaunu atrodo, o ir atsiliepimai geri:) Sikart viriau varskes spurgytes. Pirmasyk pavyko tokias minkstutes, skanutes iskepti! Tiesa, miltu uzteko 200 g:) Aciu uz receptuka:)

    AtsakytiPanaikinti