2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Anakardžių riešutai karamelėje

 PC1900171-1-1 copy
2 puodeliai cukraus
110 g sviesto
1/3 puodelio kukurūzų sirupo (arba skysto medaus)
1/2 puodelio vandens
1/2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
~300 g skrudintų anakardžių riešutų

Kepimo skardą žemais kraštais šiek tiek patepti aliejumi ar sviestu.

Dideliame puode sumaišyti cukrų, sviestą, sirupą ar medų ir vandenį. Išmaišyti, kad cukrus sudrėktų. Virti masę ant stiprios ugnies nemaišant, kol ji taps tamsios gintaro spalvos, apie 10 - 15 minučių. Nukelti nuo viryklės.

Atsargiai įmaišyti sodą ir druską. Karamelė stipriai suputos. Įmaišyti riešutus. Masę supilti į paruoštą skardą ir paskleisti ~1 cm storio sluoksniu. Ant viršaus dar galima užberti šiek tiek druskos. Visiškai ataušinti.

Sustingusią karamelę sulaužyti į nedidelius gabaliukus. Galima laikyti sandariame indelyje kambario temperatūroje iki 2 savaičių. Skanaus!

P. S. puodelis - 237 ml. Riešutus paskrudinau iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių retkarčiais pamaišydama. Labai saldus, bet be galo skanus riešutinis desertas, tinkantis ir kalėdinėms dovanėlėms...

Šaltinis The Urban Spork

8 komentarai:

  1. O kam reikalinga soda? Kažkaip nedera ji man čia

    AtsakytiPanaikinti
  2. Soda karamelei suteikia minkštumo, porėtumo ir trapumo...

    AtsakytiPanaikinti
  3. o jei medus jau suketėjęs? Kaip galima jį suskystinti?
    Labai norisi tokį desertą padaryti kaip priedą prie ledų

    AtsakytiPanaikinti
  4. As tai kai noriu kad man medus pasidarytu skystas, tai padarau garu vonele.Paimu nedideli puoda su vandeniu ir uzdedu virti tada imu bliuduka su medum ir uzdedu ant puodo.O tada reikia laukti kol suskystes medus:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Medus drėkina, taigi, jei medaus dėsite į karamelę, jūsų karamelė bus kieta apie valandą, vėliau pasidarys lipni.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Truputį problema su išėmimu iš formos. Nors aliejum patepiau gan gausiai, karamelė "prišalo" prie dugno kaip akmuo. Pavyko kažkiek atkrapštyti tik pusvalandį pasidarbavus peiliu, bet ir tai tik labai smlukiais gabalėliais išsiėmė. Tai jei gaminsiu dar kartą (ko gero gaminsiu, nes skonis tai puikus), naudosiu tik silikoninę formą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Norejau paklaiusti ar nieko tokio, jei i karamele deciau smulkiau susmulkintus ar sukapotus riesutus? Nes noreciau padaryti kazka panasaus i "daim" sokoladuka. Taip pat pabaigoje, viskam sustingus, sukietejus galvoju deserta apipilti tirpintu sokoladu. Tik svarstau ar visa tai nepakenktu deserto skoniui, konsistencijai ir pan. :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Galbut pagelbetu jei pries pildama mase i forma itiesciau folija? Nes jauciu kad su isemimu bus prastai..

    AtsakytiPanaikinti