2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Varškiniai mini štolenai su džiovintomis vyšniomis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

180 ml džiovintų vyšnių be kauliukų
60 ml + 30 ml vyšnių brendžio (romo, konjako ar pan.)
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
250 g kreminės varškės
340 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių

2 - 3 v. š. sviesto
cukraus pudros

Vyšnias užpilti 60 ml vyšnių brendžio (ar kito alkoholio) ir palikti, kol vyšnios sugers beveik visą skystį.

Sviestą išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios šviesios masės, įmušti kiaušinį, kiaušinio trynį, išplakti. Sudėti varškę, supilti 30 ml brendžio ir dar kartą išplakti.

Po truputį suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išmaišyti.

Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus, ant jos suberti šaukšte miltų apvoliotas nuvarvintas vyšnias ir išminkyti iki lygios konsistencijos (per daug neminkyti).

Atsignybti nedidelius tešlos gabaliukus, juos ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuoti į 2 cm skersmens cilindrus ir aštriu peiliu supjaustyti į 3 – 4 cm ilgio gabaliukus.

Štolenus dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 minučių, kol lengvai apskrus (tikrinti mediniu pagaliuku).

Dar karštus sudėti ant grotelių ir aptepti 2 – 3 šaukštais ištirpinto sviesto. Ataušusius gausiai pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. vietoje vyšnių brendžio naudojau šiek tiek vyšnių likerio, sumaišyto su romu. Tešlą palieku gana lipnią ir kočioju ant miltuoto paviršiaus. Taip štolenai gaunasi minkštesnis. Iš šio produktų kiekio man gaunasi ~50 štolenų. Dalį tešlos kepiau keksiukų formelėse – gaunasi gražios dovanėlės :) Labai labai skanūs kepinėliai – minkšti, kvapnūs, tikrai gražūs ir šventiški, puikiai tinkantys kalėdinėms dovanoms!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šaltinis Carina-forum

2012 m. gruodžio 10 d., pirmadienis

Prieskoniais pagardinti šokoladiniai keksiukai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

200 ml pieno
35 g (4 v. š. ) kakavos miltelių
100 g šokolado 
1 a. š. meduolių prieskonių (imbiero, cinamono, muskato riešuto, gvazdikėlių ir kt.)
100 g sviesto
80 g rudojo cukraus (galima pakeisti baltu)
1 kiaušinis
1 a. š. sodos
195 g miltų

Į puodą supilti pieną ir užkaisti ant silpnos ugnies. Sudėti gabaliukais susmulkintą šokoladą ir kakavą. Kruopščiai išmaišyti. Suberti prieskonius, cukrų ir maišyti, kol cukrus ištirps.

Nukelti puodą nuo viryklės ir į jį sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą. Maišyti, kol sviestas ištirps. Dubenėlyje lengvai išplakti kiaušinį ir jį įmaišyti į šokolado masę. Po truputį suberti miltus, sumaišytus su soda, ir kruopščiai išmaišyti šluotele ar mikseriu.

Tešlą išpilstyti į 24 mini keksiukų formeles ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Skanaus!

P. S. labai minkšti ir purūs, kvapnūs ir be galo skanūs keksiukai!

Šaltinis Addio pomidory

2012 m. gruodžio 7 d., penktadienis

Marmuriniai sausainiai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

250 g minkšto kambario temperatūros sviesto
130 g cukraus pudros
2 a. š. vanilinio cukraus
1 kiaušinis
500 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
2 v. š. kakavos miltelių

Sviestą išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki šviesios purios masės. Įmušti kiaušinį ir gerai išplakti. Po truputį įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Turi gautis minkšta minkoma tešla. Tešlą padalinti į dvi dalis. Į vieną tešlos dalį kruopščiai įminkyti kakavą.

Abi tešlas iškočioti į vienodo dydžio stačiakampius. Tamsią tešlą uždėti ant šviesios tešlos ir susukti vyniotinį. Vyniotinį supjaustyti plonomis riekėmis. Iš kiekvienos riekės suformuoti 2 – 3 cm dydžio rutuliukus. Rutuliukus dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas 5 cm atstumu vieną nuo kito. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Skanaus!

P. S. greitai pagaminami, labai išvaizdūs ir skanūs, ne per daug saldūs sausainiai :)

Šaltinis Coolinarika

2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis

Vyniotinis su trimis įdarais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tešlai
500 g miltų
2 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
100 g cukraus
100 ml pieno
150 ml aliejaus
½ a. š. kepimo miltelių

Aguonų įdarui
100 g maltų aguonų
50 g cukraus
50 ml verdančio pieno

Riešutų įdarui
100 g maltų riešutų
50 g cukraus
50 ml verdančio pieno

Taip pat reikės
abrikosų ar kitokio džemo
riebalų ir miltų formai paruošti
cukraus pudros

Aguonas sumaišyti su cukrumi, užpilti karštu pienu, gerai išmaišyti ir palikti, kol bus paruošta tešla. Riešutus taip pat sumaišyti su cukrumi, užpilti karštu pienu, išmaišyti ir palikti.

Tešlai kepimo miltelius suberti į šiltą pieną. Kai jie suputos – išmaišyti ir supilti į dubenį, kuriame sudėti kiaušiniai, trynys, cukrus ir aliejus. Gerai išmaišyti. Tuomet suberti miltus ir maišyti mentele, kol gausis tešla. Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus, šiek tiek paminkyti ir iškočioti stačiakampį.  Stačiakampio ilgis turėtų atitikti jūsų formos ilgį.

Ant tešlos šaukštu išdėlioti aguonų įdarą, riešutų įdarą ir džemą, juos paskleisti ant tešlos. Susukti vyniotinį ir įkelti į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą su skyle viduryje.

Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 45 minutes, kol gražiai apskrus. Ataušinti ir pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P. S. tešla gaunasi labai minkšta ir lengvai kočiojama. Įdarui džemą reikėtų rinktis rūgštesnį – aš naudojau slyvų džemą. Galbūt galima vyniotinį kepti ir ne formoje, o tik įdėjus į kepimo skardą, tik tiek, kad jis gali šiek tiek prarasti formą… Labai skanus ir sotus vyniotinis :)

Šaltinis Minjina Kuhinjica

2012 m. gruodžio 3 d., pirmadienis

Sausainiai su šokolado gabaliukais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

¾ puodelio (~170 g) minkšto kambario temperatūros sviesto
¾ puodelio (~165 g) rudojo cukraus
¼ puodelio (~50 g) cukraus
1 kiaušinis
2 a. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai (~300 g) miltų
2 a. š. kukurūzų krakmolo
1 a. š. sodos
½ a. š. druskos
1 ir ¼ puodelio (~200 g) šokolado gabaliukų

Sviestą išplakti su cukrumi ir ruduoju cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišyti kiaušinį ir vanilę ir gerai išplakti. Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, soda bei druska, ir lėtai išmaišyti. Įmaišyti šokolado gabaliukus. Tešla bus tiršta ir lipni. Tešlą pašaldyti šaldytuve 30 minučių. 

Iš tešlos formuoti rutuliukus ir dėti į kepimo popieriumi išklotas skardas 5 cm atstumu vieną nuo kito (negalima dėti tešlos rutuliukų į karštas skardas – prieš kepant kitą dalį sausainių skardas būtina ataušinti). Kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 8 – 10 minučių, kol krašteliai šiek tiek apskrus. Nekepti ilgiau nei 10 minučių! Išimtus iš orkaitės sausainius 3 minutes aušinti skardose, tuomet perkelti ant aušinimo grotelių ir visiškai ataušinti. Skanaus!

P. S. puodelis – 250 ml. Šių sausainių slaptieji ingredientai – rudasis cukrus, suteikiantis ryškų išskirtinį aromatą, ir krakmolas, duodantis lengvumą :) Tešlą kabinau šaukšteliu, tad man gavosi apie šešiasdešimt 5 cm skersmens sausainių. Originaliame recepte siūloma tešlą kabinti šaukštu ir formuoti didesnius rutuliukus. Tuomet turėtų gautis ~36 didesni sausainiai. Sausainiai tikrai be galo skanūs ir labai lengvai paruošiami!

Šaltinis Sally’s Baking Addiction