Braškių tortas “Fraisier”
Biskvitui
3 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų
1 a. š. vanilinio cukraus
~900 g braškių
Kremui
500 ml pieno
4 kiaušinių tryniai
80 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
75 g miltų
100 g sviesto
4 lapeliai (3 a. š.) želatinos
300 ml riebios grietinėlės
Biskvitui sulaistyti
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
1 - 2 v. š. braškių ar aviečių likerio
Tortui papuošti
250 ml trintų braškių su cukrumi
2 lapeliai (1 - 1,5 a. š.) želatinos
Biskvitui atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Išplakti baltymus, kol suputos. Palaipsniui plakant suberti 50 g cukraus. Išplakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės. Persijoti miltus, suberti į trynius, dėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Tada įmaišyti likusius baltymus. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą arba ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nusibrėžti 24 cm skersmens apskritimus ir juose ją tolygiai paskleisti.
Jeigu kepsite du atskirus biskvitus, reikia kepti iki 210° C (su ventiliatoriumi – iki 190° C) įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Kepant visą tešlą kepimo formoje, reikėtų kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje ~30 minučių. Iškepusį biskvitą ataušinti ir, jei kepėte kepimo formoje, perpjauti į dvi dalis.
Kremui želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje.
Pieną užvirti puode. Trynius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską išplakti iki purumo. Iš lėto įmaišyti miltus. Plona srovele įmaišyti pieną. Masę supilti atgal į puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sutirštės, apie 5 minutes. Į karštą kremą sudėti išbrinkusią želatiną ir maišyti, kol ji visiškai ištirps. Įmaišyti kubeliais supjaustytą sviestą. Dabar kremą galima ataušinti uždengus plėvele arba tiesiog nuolat vis pamaišant, kad nesusidarytų plėvelė. Kai kremas visiškai atauš, įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę.
Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti likerį.
Biskvitus sulaistyti paruoštu sirupu. Vieną biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Braškes nuplauti, perpjauti pusiau ir išdėlioti ant biskvito pjūvio puse atremiant į formos kraštą. Užpilti šiek tiek kremo ir ant viso paviršiaus išdėlioti supjaustytas braškes. Supilti beveik visą likusį kremą (šiek tiek pasilikti užpilti ant viršutinio biskvito). Ant viršaus uždėti antrą biskvito lakštą ir aptepti likusiu kremu. Tortą šaldyti šaldytuve mažiausiai tris valandas, o geriausiai – per naktį.
Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Pusę trintų braškių pakaitinti ir jose ištirpinti išbrinkusią želatiną. Sumaišyti su likusia tyre ir užpilti ant sustingusio torto. Šaldyti mažiausiai 4 valandas.
P. S. neišsigąskite druskos kreme – ji suteikia kremui ryškumo. Puošti galima ir ne braškių želė, o tiesiog išdėlioti pjaustytas braškes ir šiek tiek aptepti pakaitinta abrikosų tyrę, kad neapdžiūtų. Aš biskvitus kepiau atskirai – daug greičiau iškepa ir nereikia vargti pjaustant. Paprastai į šį tortą vietoje grietinėlės dedama daugiau sviesto ir nededama želatinos. Tačiau grietinėlė gerokai palengvina kremą :) Nepaprastai skanus ir pakankamai gaivus tortas!
Na tikras meno šedevras
AtsakytiPanaikintiGrožis, tikrai! Gal kažkada ir aš tokiems pribręsiu, tikiuos :)
AtsakytiPanaikintivakar vakare padariau -saldytuve dabar sveciu laukia;)parasysiu kaip gavosi:)
AtsakytiPanaikintivaizdas pasakiškas
AtsakytiPanaikintiGaminau sita torta..jis fantastiskas..toks saknus, tirpsta burnoje :) visi isgyre o moterys prase papasakoti gamybos eigą :D
AtsakytiPanaikintiLabai skanus tortas :) Visi isliaupsino :)
AtsakytiPanaikintikiek tiems 3a.s. zeltinos reiketu vandens? man niekada nebuvo aisku kaip ja reikia isbrinkinti :) nes kiek dapilu vandens, tiek ji brinksta :)
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū, džiaugiuosi, kad tortas patiko!
AtsakytiPanaikintiPaprastai 1 arbatiniam šaukšteliui želatinos išbrinkinti reikia 2 šaukštų šalto vandens. Tad šiuo atveju reikėtų 6 šaukštų vandens :)
sveiki, sudomino šis torčiukas. noriu paklausti koks gaunasi kremas: lengvas, riebus, sotus? kažin, nesusigadintų skonis paimprovizavus ir įbėrus į jį šiek tiek kokoso drožlių? :)
AtsakytiPanaikintiSakyčiau, kad kremas gaunasi pakankamai lengvas ir purus. Jei kokosus mėgstate - kodėl gi nepaeksperimentuoti?
AtsakytiPanaikintiSveiki, norėjau pasiteirauti dėl biskvitų. Gal galėtumėte papasakoti daugiau apie jų kepimą? Ar teisingai suprantu, jog imat, tarkime, du kvadratus kepimo popieriaus, juose nubraižot apskritimus, juos aptepat tešla ir dedat kepti ant grotelių? Ar neišbėga į kraštus? Beje, ar abu lakštus dedate vienu metu? Mano orkaitėje tilptų tik vienas, tad ir mąstau, ar čia orkaitės bėda, ar tiesiog galima vieną paplotį dėti kepti aukščiau, tik tada jis keptų ilgėliau? Ačiū už atsakymus :)
AtsakytiPanaikintiTaip, tešlą tolygiai paskleidžiu ant kepimo popieriaus ir dedu į skardas, o ne ant grotelių. Jeigu tešla paruošta teisingai, t. y. puikiai išplakta, ji tikrai neišbėgs į kraštus. Aš kepu abu lakštus vienu metu - jungiu kepimą iš viršaus ir apačios + ventiliatorių. Ta prasme aš iškart dedu kepti dvi skardas dviem aukštais. Abu papločiai iškepa vienu metu.
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū. Na, maniškė orkaitė primityvi, dujinė, bet mėginsiu po vieną kepti ant popieriaus, tikrai paprasčiau nei pjaustyti biskvitą perpus :-)
PanaikintiNorejau padekoti uz labai labai gera receptuka!!!! torta kepiau jau kelis kartus ir niekada nenusivyliau ir visiem labai patinka. Net ir draugai, nevalgantys tortu, praso vis iskepti butent si! Darbe gavau net kelis uzsakymus ateinancioms sventems. Ir tikrai nera sudedingas paruosti. Dar karta aciu Sonatina!!!
AtsakytiPanaikintiReikės šį torčiuką įsitraukti į sąrašus. Labai jau teigiami vertinimai, o ir atrodo pasakiškai skaniai!
AtsakytiPanaikintisveiki, ka as darau blogai? man gaunasi gelsvas ir biskvita primenantis kremas?
AtsakytiPanaikintiMan irgi gavosi geltonas, nežinau kame bėda, bet tortas jau šaldytuve, ryt bandysim ragaut.
PanaikintiSveika Sonatina, norejau paklausti ar galima butu kazkuo pakeisti ta braskiu ar avieciu likeri?
AtsakytiPanaikintiSveiki,Sonatina.Labai dėkui už nesudėtingą ir tikrai gaivų torto receptuką.Gavosi ne tik gražus bet ir nuostabiai skanus. Kadangi prasidėjo braškių sezonas, greitai vėl išbandysiu sekanti Jūsų tortą su braškėmis! Gerų darbų ir naujų idėjų,Sonatina!
AtsakytiPanaikintiAciu uz recepta, nuostabus tortas gavosi! As neturejau braskiu likerio, tai pyliaus apelsinu likerio.
AtsakytiPanaikintiSveiki, noreciau paklausti i kokia forma reikia deti torta nes tortuka darysiu pirma karta, tai nezianu ar cia tinko pyragu formos ar kazkokios turi buti specialios. Aciu
AtsakytiPanaikintiPaprastai tortams naudojamos tokio tipo formos
PanaikintiAciu uz nuostabu recepta !!! Pavyko papirkti net italus :)))
AtsakytiPanaikintiO dieve kaip man čia atrodė kad reikia trijų biskvitu o ne dviejų,vienu žodžiu tortas padarytas iš trijų biskvitu,kaip gausis nežinau,ir tas kremas man gavosi labai gelsvas o ne baltas,ragausiu tik ryt nu įdomu koks bus skonis
AtsakytiPanaikintiSonatina kokio tirstumo turejo gautis tas kremas,man gavosi kazkoks skystokas ne purus ir man miltai jautesi kreme,torta dariau vakar o valgem siandien,
AtsakytiPanaikintiIsbandziau ir as si recepta,viska dariau kaip parasyta,bet man nesigavo spalva geltona o ir tesla nesukietejo taip kaip reikia,laikiau per nakti ir dar 5 valandas su braskiniu virsum...
AtsakytiPanaikintiŠis tortas mūsų šeimos vasaros topas - darytas 3 kartus, tad dar bus ir 4 -tas :) O kremas... kad ir gelsvokas, manau, kad nuo naminių kiaušinių, nors nesu tuo tikra, bet skonio nuostabaus.
AtsakytiPanaikintiIr kremui tirštėjant jį reikia maišyti ir maišyti, kad miltai nsušoktų į gumuliukus ir vėsinant jį vis stipriau pamaišydavau. A, tiesa, plakant grietinėlę pasinaudojau stndikliu, na, dėl visa ko :) Puikus vasariškas tortas :) Ačiū už šį receptuką.
kiek sveria šis tortuas?
AtsakytiPanaikintiApie 2 kg.
PanaikintiIšbandytas :) ryt lauksiu įvertinimo :) Sonatina, Jūsų receptais jau senokai naudojuosi bet taip ir nepadėkojau už tikrai nerealius tortukus. Triufelinis jau seniai pelnė mano simpatijas. Ačiū Jum. Už receptus ir šitą puslapiuką:)
AtsakytiPanaikintiIšbandytas :) ryt lauksiu įvertinimo :) Sonatina, Jūsų receptais jau senokai naudojuosi bet taip ir nepadėkojau už tikrai nerealius tortukus. Triufelinis jau seniai pelnė mano simpatijas. Ačiū Jum. Už receptus ir šitą puslapiuką:)
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiSveiki, jei tortuka noriu daryti 21cm skersmens formoje, ar butina mazinti ingridientu kiekius? Aciu :)
AtsakytiPanaikintinetilps į formą
Panaikintipagal šiuos kiekius :)
Dariau ir aš šį tortą. 28 cm formoj, kiekius didinau proporcingai formos dydžiui. Gavosi puikiai. Biskvitas aušdamas susitraukė, bet nieko tokio, aplink dedamos braškės tarpą apačioj užpildė, viršuj apibėgo kremu, išbrinko nuo sulaistymo, gavosi gerai. Turiu tik vieną pastebėjimą, į kremą dėčiau daugiau želatinos, nes aplink braškes iki galo kremas nesustingo. Šiaip apgaulingai lengvas :)
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiTortas labai labai skanus,visi valgiusieji labai isgyre,visi Jusu receptukai labai geri,niekad nenuvyle,viskas pavyksta puikiai.Aciu labai uz labai saunaus torto recepta.
AtsakytiPanaikintiKaži, ar neišbėgtų tortas, jeigu kremas būtų su grietinėle, bet nedėčiau želatinos?:-) Gal kaip tik būtų ne toks standus o dar drėgnesnis, lengvesnis?;-) Nemėgstu želatinos, bet noriu lengvesnio grietinėlės kremo, o ne vien sviestinio...:-( Dėkui!
AtsakytiPanaikinti