2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Šokoladiniai pyragaičiai Rigó Jancsi

Rigó Jancsi - tradiciniai Vengrijoje ir Vienoje paplitę pyragaičiai, susidedantys iš dviejų šokoladinio biskvito sluoksnių, šokoladinių putėsių ir šokoladinės glazūros… Receptų yra galybė, tad čia sudėtinėms pyragaičių dalims pasirinkau man labiausiai patikusius…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvitui
6 kiaušiniai
6 v. š. cukraus
4 v. š. miltų
3 v. š. kakavos
½ a. š. kepimo miltelių

Biskvitui sulaistyti
100 ml vandens
2 v. š. cukraus
1 – 2 v. š. romo

Šokoladiniams putėsiams
500 g riebios grietinėlės
2 a. š. tirpios kavos
250 g šokolado

Glazūrai
100 g juodojo šokolado
75 ml pieno
30 g sviesto

Biskvitui kiaušinių baltymus išplakti, kol suputos, tuomet palaipsniui suberti 3 šaukštus cukraus ir išplakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiais 3 šaukštais cukraus iki purios beveik baltos masės. Miltus persijoti su kakava ir kepimo milteliais, suberti į trynius. Ant viršaus dėti trečdalį baltymų ir masę atsargiai, bet kruopščiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus.

Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą didelę skardą (esančią prie orkaitės), išlyginti paviršių ir kepti 180° C įkaitintoje orkaitėje ~10 – 12 minučių. Iškepusį biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lakšto ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė. Ataušinti ir perpjauti į dvi lygias dalis.

Putėsiams grietinėlę ir kavą užvirti, užpilti ant susmulkinto šokolado ir maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Masę gerai ataušinti šaldytuve – mažiausiai 3 – 4 valandas. Ataušusį kremą išplakti mikseriu iki standumo.

Vandenį užvirti, suberti cukrų ir maišyti, kol cukrus ištirps. Į ataušusį sirupą įmaišyti romą. Šiuo sirupu sulaistyti vieną biskvito dalį. Ant biskvito lygiu sluoksniu paskleisti šokoladinius putėsius. Kitą biskvito lakštą taip pat sudrėkinti sirupu ir uždėti ant kremo sudrėkinta puse žemyn.

Glazūrai šokoladą susmulkinti. Pieną užvirti, užpilti ant šokolado, maišyti, kol šokoladas ištirps. Sudėti kubeliais supjaustytą sviestą ir maišyto, kol sviestas ištirps.  Glazūrą užpilti ant pyrago, išlyginti. Pyragą kelias valandas šaldyti šaldytuve, kol putėsiai ir glazūra sustings. Pjaustyti karštu sausu peiliu. Skanaus!

P. S. jeigu mėgstate tortą "Triufelis", šie pyragaičiai Jums tikrai patiks! Skonis labai panašus, bet darbo gerokai mažiau :) Be abejo, romo į sirupą galite nepilti, bet jis suteikia nepakartojamą aromatą…

20 komentarų:

  1. Man negalima tokių žiūrėti! Ir kepti irgi ne :D bet vistiek žinau, kad iškepsiu kada ;D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sonatina, atrodo tobula! Bandysiu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, merginos :) Būtinai išbandykite!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, Sonatina, sugundei :) Tavo "Triufelinis" - mano favoritinis, kiekvienakart siek tiek kitoks, o dabar dar ir su situo suintrigavai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kad Jūs žinotumet, kaip pasiilgau jūsų naujų receptų :) Šiandien šis bus išbadytas, keliauju į parduotuvę produktų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Savaitgalį išmėginau šį receptą, neapsakomai skanūs pyragėliai, tik mano skarda gal didesnė nei įprastai ar kaip, tai man gavosi pakankamai plonytis ir didelis biskvitas, kurį didelių pastangų dėka pavyko perpjauti per pusę, ir pertepus kremu gavosi daugiau sausainukai nei pyragėliai, bet skonis nerealus :) Ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. skanus pyragaiciai,tik man putesiai nesigavo tokie ,kokie turi buti.neturejau tirpios kavos ,tai pyliau 2 saukstus uzplikytos stiprios,ir toje kavoje istirpiau sauksta isbrinkinros zelatinos,viska ismaisiau pasildytoje grietineleje su sokoladu kad kartu istirptu.atvesinusi isplakiau.tai gavosi tvirtoka konsistencija,tok pasigedau vos ryskesnio skonio.gal todel kad biskvitus sulaisciau ne sirupu su romu ,o su brendziu,gal kava ,kad netirpi buvo.bet vis tiek skanu buvo.as naudojau 35 proc.grietinele.o kokia naudojote jus.kt.karta imciau 36 proc.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas Sonatina,
    as taip pat ismeginau si pyraga. Iskilo keletas klausimu: visu pirma mano biskvitas nesigavo toks rudas, taciau plotis ir purumas panasus (naudojau tikrai gera kakava), o va kremas - siek tiek sunkesnis ir daug tamsesnis, nors naudojau tiek kiek parasyta sokolado ir 38 proc. grietinele. Del to man iskilo klausimas, gal naudojai pieniska sokolada? Mano sokoladas buvo 70%.. Visgi pastebejau, ne visi megsta sokoladinius pyragus :) Man asmeniskai patiko, bet tikiu, kad tavasis buvo dar skanesnis.. ;)

    Gerbeja is supermamos

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, merginos!
    Daiva, biskvitą neturėtų būti sunku pjauti, nes jo nereikia pjauti kaip to, kuris kepamas torto formoje. Tereikia padalinti skersai į dvi dalis.
    Želatinos tikrai čia nereikia naudoti - šokoladas puikiai sustandina grietinėlę.
    Aš naudoju 36% riebumo grietinėlę, bet 35% taip pat yra tinkama.
    Biskvitui naudoju šokoladinę kakavą (ją perku Urmo bazėje esančioje Baivos prieskonių parduotuvėje), kuri yra gerokai tamsesnė už įprastinę kakavą.
    Šokoladą naudoju juodąjį karūnos (46%), nes nelabai mėgstu šokoladų su dideliu kakavos procentu...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuostabus pyragaiciai,jau trecia jusu recepta bandau ir puikus rezultatai kiekviena karta!Nelengva patenkinti mano tris vaikucius,bet jusu desertai neuzsilieka,reikes dvigubinti kita karta:) Sekantis kulinarinis bandymas- tortas "Juodasis miskas",mano dukrytes 8-jam gimtadieniui! Dekui dar karta uz puikius receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jau labai skaniai atrodo, reikės būtinai pabandyti ;)

    Dar norėjau pasiteirauti Sonatina, buvote minėjusi komentaruose, kad darbuojatės virtuvėje su Kenwood Prospero kombainu. Koks jūsų kenwood modeliukas ir ar esat patenkinta? Planuoju įsigyti, bet vis kamuoja klausimai ar užteks galingumo tu 900W minkyti rimtesne tešlą? Ar jūs juo patenkinta?

    Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Išbandyta, šaunus desertas, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pyragaičiai labai skanūs, pavyko kuo puikiausiai. Tiesą sakant, nesupjausčius, galima pavadinti ir tortu :) Ačiū Sonatinai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Įdomioji statistika - Sonatinos dažniausiai receptuose naudojamas produktas - šokoladas... mmmm.... Skiltyje "Kategorijos" šiuo metu jis turi net 39 balus :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Super skanus pyragas ! Esu Jusu receptu fane. Viskas gaunasi tobulai. Didelis dekui
    p.s sio pyrago sulaistymui naudojau Vana Talin, tiko puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
  16. grietineles ir sokolado kremas plakesi gerai, bet plakant ilgiau, pradejo poretis. naudojau 30 proc. grietinele, nes gyvenu Vokietijoje ir riebesnes kolkas nepasiseke rasti. idomu, ar del to, kad grietinele per liesa buvo? taip pat kremo sluoksnis isejo zymiai plonesnis, nei paveikslelyje.daugmaz trecdalis - biskvito, trecdalis-kremo ir vel trecdalis- biskvito. kaip ji padaryti dar puresni? nors pyragaiciai isejo labai skanus!

    AtsakytiPanaikinti
  17. Noreciau paklausti o ar galima biskvito tesla padalinti per puse ir kept atskirai 2 biskvitus, nes butu sunku perpjauti viena biskvita i 2 lygias dalis :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sonatina, norejau jusu dar karteli paklausti del skardos bikvitui. Rasete, kad reikia kepti skardoje, kuri buna prie orkaites. Pas mane buvo didele kvadratine skarda, tokia, kokia dazniausiai buna. Tik ji man pasirode gana didele ar tokioje skardoje jus kepete? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Nepavyko. :(. Vienintelis pasisekes dalykas - biskvitas. Klaidos:
    1) nuotraukoje putesiu sluoksnis labai aukstas. Kaip toki padaryti? Putesius plakiau tol, kol nelinko 'spygliukas' pakelus mikseri is mases. Bet kai tepiau ant apatinio biskvito, putesiu sluoksnis ne aukstejo, o virto nuo biskvito. Taip ir norejosi ideti biskvita i forma, kad prilaikytu putesius is sonu ir jie liktu ant biskvito. Dar blogiau pasidare, kai uzdejau virsutini biskvito sluoksni. Putesiai visai paplauke per sonus. Jei buciau uztepusi plona ju sluoksni, viskas butu buve gerai, bet vietoj pyragaicio, butu gavesi sausainiai;
    2) su glazura irgi nepasiseke. Nuotraukoje velgi matomas jos storis. Ar pries tepant ja taip pat reikia keleta valandu atsaldyti?
    Mano pastangu rezultatas - is sonu putesiais, o is virsaus glazura paplaukes biskvitas. :-) Lauksiu jusu komentaru.

    AtsakytiPanaikinti