2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Duona su graikiniais riešutais

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 a. š. sausų mielių
350 ml vandens
250 g kvietinių miltų
125 g ruginių miltų
125 g rupaus malimo kvietinių miltų
2 a. š. druskos
150 g graikinių riešutų, susmulkintų

Į dubenį įpilti 100 ml vandens ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti vandenį su mielėmis. Mediniu šaukštu įmaišyti šiek tiek miltų į vandenį su mielėmis, kad gautųsi tiršta košelė. Dubenį pridengti ir palikti 20 minučių, kol košelė suputos ir pakils. Supilti pusę likusio vandens. Įmaišyti miltus. Pagal poreikį įmaišyti likusį vandenį, kad gautųsi standi drėgna tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Leisti tešlai pailsėti 5 minutes. Iš tešlos švelniai rankomis suformuoti ~2,5 cm storio apskritimą. Ant viršaus užberti riešutus. Perlenkti tešlą pusiau, tuomet švelniai minkyti, kol riešutai tolygiai pasiskirstys tešloje, apie 2 – 4 minutes.

Dėti tešlą į dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1½ – 2 valandas. 

Suformuoti pailgą ~25 cm ilgio kepalą. Duoną dėti į kepimo popieriumi išklotą ar miltais pabarstytą skardą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 45 minutes.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes – 1 valandą, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. tešlą ruošiau duonkepėje, tik papildomai įbėriau šaukštelį cukraus. Riešutus įminkiau rankomis ir toliau formavau pagal receptą. Nepaprastai kvapni ir skani duona, ypač kol dar šilta…

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine

8 komentarai:

  1. labas ,vienoj vietoj rasai kad naudoji piena ,kitoj kad vandeni .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už pastabą, jau patikslinau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kepiau šią duoną, man ji irgi labai patiko. :) Ta knyga tikrai puiki, nes viskas iš jos labai gerai gaunasi. Ir lentelę tokią pat turiu. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skaniai atrodo, o dar ir su ruginiais miltais, išbandysiu. Reikės ir man tos knygos pasiieškot.

    AtsakytiPanaikinti
  5. laba diena , jau iskepiau duonele ,bet turbut daugiau nekepsiu nes baigiu jau visa kepala suslamst .Kepsiu ,kepsiu dar simta kartu . Pasaka ,o ne duona ,tik neturejau graikisku ,tai dejau lazdyno ,riesutus ir kelis abrikosus . Lazdyno riesutus per nakti pamirkiau vandeny ,tai labai gerai pjaustosi . Aciu labai

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ši knyga man labai patinka :) Tik dar neprisiruošiu bandyti receptų su raugu...

    Jurgita, labai įdomus tavo duonos variantas :) reikės kada nors ir man taip paimprovizuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ar sia knyga atsisiuntei ,ar skaitai internetu ?o siaip tai abrikosu daugiau nedeciau ,nes kazkodel jie pasidare rugstus ,gal kokia dzioninta kriause butu neblogai . Man labai patiko kad tikslios proporcijos .Dabar kepsiu su graikiskais

    AtsakytiPanaikinti