2010 m. kovo 22 d., pirmadienis

Tortas su Bailey's likeriu ir kava

P32000211-1 copy
Bavariškas Bailey‘s kremas
3 kiaušinių tryniai
40 g cukraus
135 g pieno
50 g Bailey‘s likerio
2 lapeliai (1 a. š.) želatinos
135 g riebios grietinėlės

Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų.
Pieną užvirti. Trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir nenustojant plakti plona srovele supilti karštą pieną. Masę supilti atgal į puodą, supilti likerį ir nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius ir ataušinti retkarčiais pamaišant. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į kremą. Supilti kremą į 22 cm skersmens torto žiedą ir pašaldyti šaldiklyje 2 valandas.

Biskvito juostelių dekoras
30 g kiaušinio baltymo
30 g cukraus pudros
30 g tirpinto sviesto
30 g miltų

Iš eilės sumaišyti visus ingredientus ir tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą bei paskleisti plonu sluoksniu. Išbraižyti ornamentus ir laikyti šaldytuve.

Migdolinis biskvitas
3 kiaušiniai
110 g cukraus pudros
110 g maltų migdolų
15 g kakavos miltelių
25 g tirpinto sviesto
30 g miltų
~100 g kiaušinių baltymų
15 g cukraus

Kiaušinius išplakti su persijota cukraus pudra ir maltais migdolais, kol masė padvigubės. Atsargiai įmaišyti sviestą it miltus, persijotus su kakava. Baltymus išplakti iki standumo po truputį beriant cukrų ir atsargiai įmaišyti į tešlą.

Pusę tešlos užtepti ant ornamentų ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Ataušinti ir supjaustyti 3,5 cm pločio juostelėmis.

Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 22 cm skersmens apskritimus, lygiomis dalimis paskleisti likusią tešlą ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 8 – 10 minučių. Ataušinti.

Kavos sirupas

15 g vandens
15 g cukraus
1 a. š. tirpios kavos

Cukrų ir vandenį užvirti. Pavirti 1- 2 minutes, įmaišyti kavą ir ataušinti.

Bavariškas kavos kremas
225 g pieno
1,5 a. š. tirpios kavos miltelių
4 kiaušinių tryniai
75 g cukraus
3 lapeliai (1,5 a. š.) želatinos
240 g riebios grietinėlės

Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų.
Pieną su kava užvirti. Trynius išplakti su cukrumi iki baltumo ir nenustojant plakti plona srovele supilti karštą pieną. Masę supilti atgal į puodą ir nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Įmaišyti nuspaustus želatinos lapelius ir ataušinti retkarčiais pamaišant. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į kremą.

24 cm skersmens torto formos vidų iškloti biskvito juostelėmis, į apačią dėti vieną apvalų biskvitą. Biskvitą sulaistyti kavos sirupu ir užpilti šiek tiek kavos kremo. Ant viršaus uždėti sušaldytą bavarišką Bailey's kremą ir užpilti dar šiek tiek kavos kremo. Dėti antrąjį biskvitą, sulaistyti kavos sirupu. Ant viršaus supilti likusį kavos kremą ir išlyginti paviršių. Per naktį šaldyti šaldytuve arba bent dvi valandas šaldiklyje. Skanaus!

P. S. kadangi neturėjau Bailey's ar kitokio kreminio likerio, susiradau Beatos likerio receptą ir pasidariau jo iš 100 ml brendžio. Nepanaudotą likerį labai skaniai išgurkšnojome :) Ornamentai ant biskvito juostelių nesigavo, bet dabar jau žinau, ką dariau ne taip ir kitą kartą jie tikrai pavyks :) Tortas labai skanus, prabangus, aromatingas, bet neriebus ir nesunkus :)

Šaltinis La cuisine de Loupiti

29 komentarai:

  1. na čia jau aukštasis pilotažas ;) gardžiai, gardžiai atrodo....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei galėčiau, tortų karaliene iškart tituluočiau :)) Tobulas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skamba panasiai kaip Tiramisu tortas ...kas tie
    Ornamentai ? apie ka tu cia kalbi...nelabai aiskiai aprasytas gaminimo budas ....pirma iskloti biskvito juostelemis...i apacia deti apvalu biskvita ...kas cia ?
    As kepu tortus daznai ir neblogai gaunasi...pagal uzsakyma taip pat...patinka tavo receptai...labai graziai papuosti ir profesionaliai nufotografuoti...Aciu uz receptus ! Sis kazkoks neaiskus !

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū, merginos :)

    Saulute, na, man regis, šis tortas irgi visiškai aiškus, ypač atidžiau pažiūrėjus į nuotrauką - tortas apjuostas biskvito juostelėmis, o ne papuoštas trupiniais ar kremu. Taip pat aiškiai matosi, kad jame yra du apvalūs biskvito lakštai...
    Tik tiek, kad šonų juostelės turėjo gautis raštuotos - kaip šiame pavyzdyje, o štai taip torto formos vidus išklojamas biskvito juostelėmis ir įdedamas apvalus biskvitas...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skaniai atrodo! Dievinu Bailey's, reikes būtinai išbandyti! Gan sudėtingai atrodo, bet sekant gamybos eigą, manau puikiai pavyks :). Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sonatina, puikus tortas, be abejo reikalaujantis nemazai laiko ir pastangu. Atidziai laikiausi recepturos ie gavisi nepriekaistingai.Dekoju uz nuostabu receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai graziai atrodo ...butinai reikes padaryti.Norejau paklausti patarimo kaip imaisyti zelatina i grietinele kad nesusoktu i gabala ? visaip bandau ...stipriai plaku ir silta zelatina pilu...bet sutraukia siulais tokiais ...gal koki kita buda zinai? Aciu !

    AtsakytiPanaikinti
  8. Džiaugiuosi, kad tortas patiko!

    Saulute, želatiną prieš pilant į grietinėlę būtina ataušinti bent iki kambario temperatūros, nes šilta želatina, supilta į šaltą grietinėlę, iškart sustingsta...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kepiau šį tortą velykoms. Tikrai skanus, tik kremo sluoksniai mano gavosi plonesni nei nuotraukoje. Naudojau airišką likerį.

    AtsakytiPanaikinti
  10. sveika, atrodo sis tortas pasakiskai, bandysiu ji daryti vyro gimtadieniui, norejau paklasuti ka tu darei ne taip kad nesigavo ornamentai?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rima, smagu, kad tortas patiko :)

    O darant ornamentus būtina tešloje juos brėžti taip, kad gautųsi ryškūs ir gana stambūs, t. y. kad tiesiog matytųsi po apačia esantis kepimo popierius...

    AtsakytiPanaikinti
  12. tiesiog:
    Sveiki. Norėjau paklausti dėl ornamentų. Nelabai aišku šioje vietoje: Pusę tešlos užtepti ant ornamentų ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Ataušinti ir supjaustyti 3,5 cm pločio juostelėmis. Kaip juos kepti, jei ornamentai turi būti laikomi šaldytuve? :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Iš biskvito juostelių dekoro tešlos paruoštus ornamentus reikia laikyti šaldytuve, kol bus paruošta migdolinio biskvito tešla. Tai reikalinga tam, kad ornamentų tešla sustingtų ir nesusilietu su ant viršaus užtepta biskvito tešla. Paruošus biskvito tešlą, ornamentus reikia išimti iš šaldytuvo ir ant viršaus paskleisti biskvito tešlą. Tuomet kepti :) Iškepus supjaustyti juostelėmis – tai ir bus biskvito juostelės torto šonams apjuosti.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū labai už išsamų ir tikslų paaiškinimą :)Sėkmės toliau dalinantis nuostabaus skonio receptais..

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki. Labai susidomėjau ir būtų įdomu sužinoti, kaip padarėte ant torto šokoladines dekoracijas, kokiu produktų reikia ir kokia gaminimo technologija? Iš anksto dėkoju už atsakymą.:)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Juste, jei klausi apie ant torto viršaus esantį šokoladą, tai čia tiesiog įdedu į tvirtą maišelį keletą šokolado gabaliukų, merkiu į karštą vandenį ir palaukiu, kol jis ištirps (galima šokoladą ištirpinti mikrobangų krosnelėje ar ant vandens garų vonelės ir tada sukrėsti į maišelį ar iš kepimo popieriaus susuktą tūtelę). Tuomet nukerpu maišelio kampą ir tiesiog įvairiais raštais išspaudžiu ant torto.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Labas visoms kulinarėms :) Šiandien kepiau šį tortą, viskas pavyko kuo puikiausiai, labiausiai mane nustebino ornamentai, grožis neišpasakytas, o skonis nepakartojamas.. Dar šiek tiek paeksperimentavau nuo Bavariško kavos kremo liko baltymų, išmesti gaila, tai išplakiau su cukraus pudra ir trupučiu tirpios kavos, dėl spalvos, na ir išlyginau gražiai torto viršų, skonio tikrai nepagadino..Labai ačiū už šį puikų tortą.

    AtsakytiPanaikinti
  18. jus rashete,kad pati daretes likeri. Gal galima butu suzinot kaip?:))

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki Sonatina,ketinu si nuostabu torta iskepti mamos gimtadienio proga, tik neaisku man kaip ornamentais iskloti vidu, nes nuoroda nebeveikia :(

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sonatina, nuorodoje kaip padaryti torto šonus (dekorą) lyg ir pirmasis tešlos sluoksnis yra tamsus (šokolado spalvos), o antrasis šviesus, tavo recepte - atvirkščiai. Ar nereikėtų kakavos miltelių dėti į pirmąjį sluoksnį, o ne į antrąjį? O gal nėra skirtumo, nes iškepus kurią pusę dėti į vidų galima nuspręsti savarankiškai (čia berašant kilusi mintis)?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Likerį dariau pagal šį receptą.

    Štai čia yra nauja nuoroda, kaip iškloti biskvitu torto formą.

    Monika, viskas recepte nurodyta teisingai, tik nuotraukoje matosi man nepavykę ornamentai :) Darant tiksliai, kaip nurodyta, turi gautis normalūs ornamentai, kuriuose matosi beveik po lygiai ir tamsios, ir šviesios tešlos :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveika, Sonatina. Ruosiuosi daryti sita torta. Iskilo klausimas, ar butina Bailey's krema sustingdinti atskirai, tada nereiketu pilti kavos kremo i apatini sluoksni...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Laurindre, manau, kad tikrai drąsiai galima taip daryti – taip būtų netgi žymiai paprasčiau. Tiesiog neliktų to vaizdo, kai matosi kitos spalvos mažesnio diametro kremo sluoksnis. Bet juk skoniui tai tikrai jokios įtakos neturės :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Labai aciu. Jau taip ir padariau. Supratau, kad tai daugiau del grozio. Tiek to, tiks ir taip.
    O sonuose biskvitas gavosi nelabai ryskiu rastu, bet kazkas matosi. Kita karta pasysiu su storesniu pagaliuku.
    Ragausim tik rytoj, bet jau tikiu, kad bus skanu...
    Aciu uz receptus ir labai grazias nuotraukas!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Tortas labai skanus.Aisku pirmas blynas pas mane truputi prisviles. Bet kita karta jau tikrai zinosiu, kaip geriau padaryti. Kadangi pirmo sluoksnio nesaldziau, o pyliau tiesiai i torta, tai jis gavosi truputi plonesnis. Kita karta darysiu abu vienodo kiekio.
    Labai aciu uz recepta....

    AtsakytiPanaikinti
  26. sveika Sonatina, darant Bailey's krema (pirmaji recepte) jis man susoko i gumuliukus, itariu jog maisant produktus siek tiek per ilgai pakaitinau juos? ar cia taip ir turi buti? bet kad jis man nuo tirstoko vel i skysta pasidare,,, ar verta testi ar geriau perdaryti sita kaip sakai? :)
    dekui ;)

    AtsakytiPanaikinti
  27. laba diena Sonatina. Pirmą kartą visiškai nepavyko tortas. Dariau vakar šį tortą ir nuo pat pradžių kažkaip ne taip gavosi. Nepadvigubėjo man tešla. Plakiau gal kokia 20 min., bet nieko.Nesuprantu kodėl? sudėjau kaip rašyta produktus kartu ir plakiau. Gal visgi reikia atskirti kiaušinių baltymus nuo tryniu? ar atskirai išsiplakti kiaušinius ir tik tada dėti pudrą ir migdolus maltus?
    toliau tas pats...darant kremą sušoko viskas gumulėliais. Pirmą kartą maniau kad gal pienas per karštas buvo ir man nepavyko jo gerai supilti. Viska išpyliau ir dariau iš naujo, bet vėl tas pats. NU bandžiau šaldyt nors ir nepavyko. Antrą kavos kremą darant vėl viskas tas pats -kremas sukibo mažais gumulėliais, bet viskas pasidaro tik kaitinant, o tai dariau tikrai ant mažos ugnies...
    kaltinau ir kiaušinius ir pieną ir save, o kur tiesa nežinau, bet viską išmečiau...ai meluoju: biskvitai nors ir labai ploni, bet daviau vyrui suvalgyt tiesiog kaip sausainį :) kas čia buvo ne taip? ką blogai dariau?

    AtsakytiPanaikinti
  28. na ir padariau si torta :) taip ilgai jis mane viliojo....viskas kaip ir gerai gavosi, tik gal as grietinele sudejau i nepakankamai atvesusi kavos krema, tai susoko i gabaliukus, pasidare kaip varske. lauksiu rytdienos....

    AtsakytiPanaikinti
  29. o ar tiktu naudoti amaretto likeri?

    AtsakytiPanaikinti