Prahos pyragas
Tešlai
1 kiaušinis
150 g cukraus
1 a. š. sodos
50 g margarino
2 v. š. pieno
2 v. š. medaus
1 a. š. kakavos miltelių
450 g miltų
Kremui
400 ml pieno
2,5 v. š. miltų
2 v. š. cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
150 g sviesto
2 v. š. cukraus pudros
Glazūrai
100 g šokolado
3 v. š. aliejaus
Tešlai sumaišyti visus ingredientus, išskyrus miltus, ir kaitinti ant vandens garų vonelės, kol margarinas visiškai ištirps ir masė suputos. Suberti miltus ir suminkyti minkštą elastingą tešlą.
Tešlą padalinti į 4 dalis ir iškočioti 25 x 30 cm dydžio stačiakampius. Tešla geriausiai kočiojasi, kol būna dar šilta. Lakštus kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 5 - 8 minutes, kol gražiai apskrus.
Kremui miltus sumaišyti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įpilti šiek tiek pieno ir maišyti, kol gausis vientisa tyrė. Supilti likusį pieną ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masės sutirštės. Išvirtą pudingą ataušinti retkarčiais pamaišant.
Sviestą išplakti iki purumo, įmaišyti cukraus pudrą. Plakant po truputį įmaišyti ataušusį pudingą ir plakti, kol gausis vientisas kremas.
Tris lakštus aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Ant viršaus uždėti ketvirtąjį lakštą ir šiek tiek prispausti.
Glazūrai šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir įmaišyti bekvapį aliejų. Glazūrą užpilti ant pyrago ir paskleisti lygiu sluoksniu.
Po kelių valandų jau galima mėgautis burnoje tirpstančiu skanėstu. Skanaus!
P. S. pirmiausiai siūlau pasigaminti pudingą kremui, kad kol keps lakštai jis spėtų ataušti. Neįtikėtinai skanus, drėgnas, minkštas ir aromatingas pyragas...
Šaltinis Coolinarika
Sonatina, o ar negalima sviesto pakeisti kuo nors sveikesniu? Čia ir kitiems pyragams taikoma, labai norėčiau išbandyti daugiau tavo receptų, bet vis tas nelemtas svietas sulaiko :(( Ta pačia proga padėkosiu už nuostabu bloga, esu gaminusi jau ne vieną tavo siūlytą patiekalą ir visuomet būna labai skanu!
AtsakytiPanaikintiIeva, aš labai ilgai vengiau daryti kremus su sviestu, bet šį pyragą gaminau jau kelis kartus - skonių derinys tikrai pukus, nesijaučia jokio riebumo.
AtsakytiPanaikintiGalbūt galima mėginti gaminti visiškai kitokį kremą - varškinį ar jogurtinį, bet negarantuoju, kad rezultatas bus toks pats...
O pyragas nepersaldus? Gal būtų galima jį gaminti kaip tortą? Ačiū
AtsakytiPanaikintiNa, saldumas sąlyginis dalykas - mums jis neatrodė per saldus... O kaip tortą šį pyragą gaminti tikrai tiktų.
AtsakytiPanaikintiPasakykit prašau, o kada dėti sodą, ar reikia ją nugesinti ?
AtsakytiPanaikintiKokį aliejų (bekvapį)naudojot ?
Nenugesintą sodą reikia dėti iškart su visais ingredientais. Aš naudoju aliejų "Natura".
AtsakytiPanaikintinepaprastai skanus pyragas!
AtsakytiPanaikintio tas pudingas tai tas kur su pienu daromas?
AtsakytiPanaikintiTaip, tai ir yra pudingas.
AtsakytiPanaikintiAciu uz recepta,vakar kepiau,tikrai labai skanus pyragas.
AtsakytiPanaikintiKiek dvejodamas, kaime, su biskvitų laužymo patirtimi nutariau pamėginti. Pradėjus gaminti, įpusėjus, ir netgi pačioje pabaigoje atrodė, kad aš susimoviau - netyčia į tešlos masę neįdėjau cukraus (kažkaip), todėl turėjau jį "įminkyti", neradau kvadratinės formos, pagal kurią galęčiau orientuotis - tik mažesnę apvalią, pagal kurią niekaip negalėjau taikyti, biskvitai taikėsi lūžinėti, ir pan.
AtsakytiPanaikintiTačiau - rezultatas puikus. Savo kreivą šleivą pyragą kaip kokį tiramisų padengiau kakavą, kiek užblatinau kokoso drožlėm (mėtėsi), ir suštrichavau likusiu šokoladu, kad matytusi, todėl ir vizualiai jis buvo geras. Lūžinėjantys biskvitai didvyriškai laikėsi, o perpjovus patį pyragą matėsi beveik toks pat žavus skerspjūvis kaip pas tavę. Ir nors ji dar nelabai sustingo, aplinkui jį kaip vanagai jau sukasi mano giminaičiai. Ir tai yra geras įvertinimas. Todėl, nutariau iškart, dar išsitepęs po kulinarinių eksperimentų pasidalinti savo nuomonę - man patiko. Ačiū!
Sonatina, o kokio tirstumo turi buti isvires pudingas? Kaip tik dabar verdu...
AtsakytiPanaikintiLabai skaniai atrodo! Ir labai grazi nuotrauka ;)
AtsakytiPanaikintiLabai smagu, kad pyragas patinka, ačiū!
AtsakytiPanaikintiFusion, tikiuosi ir skonis visiems patiks! O lakštai aušdami tikrai sukietėja, todėl su jais reikėtų elgtis gana atsargiai. Tačiau nuo kremo jie labai greitai suminkštėja :)
Vilma, pudingas turėtų būti panašus į kisielių. Geriausia tikrinti mediniu šaukštu - jei nugarėlė pasidengia pudingu, tirštumas tinkamas. Aušdamas pudingas dar labiau sutirštėja.
Sonatina,
AtsakytiPanaikintio lakstus kepant ar reikia forma kepimo pries tai aptepti riebalais kad nepriliptu?noriu rytoj iskepti ir vat toks neaiskumas truputi.. :)
Diana
Aš lakštus kočioju iškart ant kepimo popierius ir kartu su juo juos perkeliu į skardas. Galima tai daryti ir be kepimo popieriaus - tiesiog skardą šiek tiek pabarstyti miltais ir į ją atsargiai perkelti iškočiotą lakštą.
AtsakytiPanaikintiSOnatina, o veitoj margarino sviesta ar galima naudoti?ir kaip suprantu cia is situ kiekiu produktu gaunasi nedidelis pyragelis?
AtsakytiPanaikintiIndre
Super pyragas - tik man ir buvo neimanoma iskocioti keturkampe forma, tai padariau lekstes dideles apskritimus - ir valgem kita diena, nes ta pacia diena kazkaip man nesuminkstejo.. bet visi varg9ai ir laukimai pasiteisino - NUOSTABUS pyragas :)
AtsakytiPanaikintiman nelabai pavyko, parasysiu, mano manymu, 'ivykusias' pagrindines klaidas, kad kitos, irgi ne tokios patyrusios, netyciom nepakartotu :)
AtsakytiPanaikintitesla gaunas gan keistos konsistencijos. sakyciau kaip plastilinas. todel man nepavyko jos iskocioti iki reikiamo dydzio ir tai buvo pagrindine klaida. dariau mazesnius lakstus, o tada jie gavos per stori, kiek nevienodai iskilo.
kremas, kai sumaisiau pudinga ir isplakta sviesta, susoko i gabalelius, nors rodos abu pakankamai atvesinau. tuomet gavos per skystas.
uztat sokoladinis glajus gavos super! tikiuos, kad ir skonis toks bus, nepaisant kitu neskalndumu..
jei matome, kur padariau klaidas, parasykite, bandysiu taisytis! o sonatinai aciu, jos receptai visuomet nuostabus, tik ne visada pardedanciosioms matyt ;)
Sveika Sonatina, nusprendziau issikepi si pyraga, nusipirkau visus reikiamus produktus ir tik gryzusi namo supratau kad pamirsau cukraus pudra :) ar butu kaip nors imanoma issiversti ir be jos? Ar ji labai butina gaminan krema?
AtsakytiPanaikintiAciu uz atsakyma.
Ernesta.
vakar sutepiau si pyrageli-ir gavosi vaizdu kaip foto,ir skonis labai liuksiskas.aciu uz recepta ;)
AtsakytiPanaikintiSveika Sonatina, na esu labai nusivylusi siuo pyragu... kepu pyragus gan seniai ir megztu isbandyti naujus, bet pagal tavo aprasyma man nesigavo tesla nei elastinga nei ka, ji gavosi trapi, nors viska matavau. tad teko lipdyti po truputi i skarda, beto pas mane gavosi tesla tamsi, nors pas tave ji sviesi, tikriausiai tu nedejai kakavos? na sio lyrago tikrai daugiau nebebandysiu, nors vienu dalyku tai dziaugiuosi, kremas tiesiog puikus, ir tikrai ji naudosiu kitur, o ypac i plikytus pyragelius,mano nuomone jis ten idealiai tiks...
AtsakytiPanaikintitesla gal sudeginai per ilgai kepdama, as dariau vakar pyraga pagal sitas instukcijas ir gavos puikiai. tik lb plonai reik kocioti ir is karto ant kepimo popieriaus
AtsakytiPanaikintiačiū už receptą - labai skanus pyragas. Man nelabai pavyko kremo tekstūra - vis tiek matėsi sviesto skaidulos, vaizdas kaip varškytės. Bet skoniui nepakenkė:) O įdomu ar negalima būtų pertepti tiesiog pudingu? nepakankamai suminkštėtų biskvitas?
AtsakytiPanaikintiIsbandziau. Patiko - skanus. Siulyciau i si pyraga nedeti grikiu medaus, nes iskepus labai jauciasi specifinis skonis.
AtsakytiPanaikintiPuikus pyragas!Tikrai labai skanus ir aromatingas ir visai nesudetingas.Labai papuosia stala. Aciu uz recepta. Barbora
AtsakytiPanaikintiAčiū už nuostabų receptą! Puikus pyragas, o ypač buvo skanus kitą dieną.
AtsakytiPanaikintiVisai skanus pyragas gavosi, tik labai jau laiko daug reikia, na bet jis to vertas, savaitgali dukrytes gimtadienis, tad bandysiu torta pagal si recepta, manyciau bus neblogai :), beje, dekui uz receptus, ne vienu jau pasinaudojom, mano seimyna juos labai ivertino
AtsakytiPanaikintihttp://gabee.blogas.lt/prahos-pyragas-21.html
AtsakytiPanaikintinukopijuota viskas ir net nuorodos nesugeba parašyti. Negražu...
Labai ačiū, kad parašėte. Tikrai nemalonu, kai taip elgiamasi. Tikiuosi, kad Blogas.lt administracija tai sutvarkys...
AtsakytiPanaikintisitas pyragas yra lietuvisko Grietininio pyrago broliukas. Toms, kurios nori isvengti sviesto pertepime gali pakeisti tiesiog musu liaudisku tikrai ne ka blogesniu (sakyciau del rugsteles net skanesniu) grietines kremo pertepimu. Musu seima Grietinini pyraga jau gamina desimtis metu ir jis tikrai yra idealiai panasus i sita. Tik deja man sitas pyragas taipogi del riebumo ir zymiai didesniu kaloriju skaiciaus nepatiko. Beje turejom ta pacia problema su lakstais, jie del kakavos gaunasi tikrai rudesni nei nuotraukoje, net ilgai nekepant. Pyragui siame recepte tikrai truksta rugsteles.
AtsakytiPanaikintiLabas vakaras, Esu labai didele Jusu receptu megeja. Jie tiesiog nuostabus!!Si vakara kepiau si pyraga, nelabai supratau kaip kocioti tesla nes ji gavosi keistos konsistencijos ir labai lipni, teko ismaigyti rinkomis ir dar miltu pripyliau. Paploteliai gavosi kaip sausainiai. Visumoje skonis labai nuostabus, bet mano klaida, kurios nepatarciau kartoti : Reikalingas svelnus medus, as dejau grikiu medu. Del to skonis gavosi kartokas. Linkejimai!
AtsakytiPanaikintiSveika Sonatina,
AtsakytiPanaikintireikia konsultacijos... Kažką negerai padariau su kremu. Jis visiškai nesustingo. Nors kaitinant buvo pasiekęs kisieliaus konsistenciją, tačiau ataušęs nei kiek nesutirštėjo. O sumaišius su sviestu tik dar labiau suskystėjo. Gal turite minčių, kas negerai?
sveika sonatina :) visu pirmiausia norejau papausti ranka uz tavo nuostabius receptu :) saunuole :)
AtsakytiPanaikintiSi vakara tik ka ahos pasidariau Prahos pyraga, bet susiduriau su kliutim bedarydama... nezinau kokia klaida padariau,bet man su tesla ejosi nekaip.. tesla gavosi laaaaabaiiii lipni.. taigi nusprendziau dadeti miltu.. ir kociuoti paskui ja buvo nelabai lengva.. gal galetum parasyti truputi nuosekliau kaip darai tesla?? :) buciau labai dekinga :) tadar bandysiu dar karta :)
Gro vakaro :)
Sveika Sonatina,
AtsakytiPanaikintiDariau sita pyraga vasara,o dabar pagalvojau,kad is sios teslos turetum puikiai iseiti meduoliai kaledoms.Ka Jus manote apie tai? Padaryciau kaip is shrek multiko,apdazyciau tuos meduolius,tik nerimauju ar tesla tiks.. :)
aciu
Manau daug kam nesigauna tešla dėl to,kad visus ingridijentus sumetat į krūvą ir tada maišot (ar kažkas panašaus).. visada yra eiliškumas, kokie produktai tarpusavyje geriausiai išsimaišo ir pns.. manau į tą reiktų atkreipti dėmesį.
AtsakytiPanaikintiGaminau šiandien jau antrą kartą ir vėl kremas sušoko i gabalėlius, ir pudinga atvėsinau šalto vandens vonelėj,bet nepadėjo. Skoniui tas nepakenkė - labai skanus pyragas, tik norėčiau sužinot ką darau ne taip :) Andrėja
AtsakytiPanaikintiKaip reikia iskocioti tesla, kad ji butu taisyklingos formos, gal ant menteles kokios kociojat, nes man issikocioja i apvaluma, todel vienas lakstas vienos formos kitas kitos, todel vizualiai viska sutepus nesigauna graziai. Pas jus nuotraukoje tokios taisyklingos formos lakstai kaip jus darote ir kiek laiko kociojate tesla?
AtsakytiPanaikintiAš tešlą iškart kočioju ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus, kad perkeliant į skardą nesuplyštų. Į tešlą papildomai miltų tikrai neberiu, geriau jau gausiau pabarstau ant kepimo popieriaus ir ant pačios tešlos.
AtsakytiPanaikintiPrieš kočiojant tešlos gabaliuką patarčiau jį suformuoti į stačiakampį (panašų į sviesto pakelį), tuomet lengvai iškočiosite ir stačiakampį lakštą. Kad suteptas pyragas gražiai atrodytų, aš tešlą prieš kepdama lygiai apipjaustau. Tą galima padaryti ir iškepus lakštą, bet reikia daryti iškart ištraukus iš orkaitės, nes ataušęs lakštas pjaustomas trupės.
O kremui sviestą būtinai reikia labai labai gerai išplakti, t. y. minkštą sviestą plakti mikseriu mažiausiai 5 minutes. Manau nepakankamai išplakus sviestą kreme ir gaunasi kruopelės.
gaminu si pyraga ir tikiuosi, kad pavyks.... Senai seile varvinu i ji :)
AtsakytiPanaikintipasigaminau, skonis super... bet man ant tiek issipute paploteliai, kad gavosi pirsto storio.... nors iskociojau laaabai plonai :(
AtsakytiPanaikintiNoriu paklausti, čia ne į šio pyrago temą, bet kas yra pas anglus ir amerikiečius per kremas kurį jie vadina Frosting? Tarkim kaip šiame video http://www.youtube.com/watch?v=EyBh2JNkTMI&feature=relmfu tas chocolate frosting.. :)
AtsakytiPanaikintiKaip parodyta paveikslelyje sluoksniai yra vidutinio storumo ir purūs, o pas mane išėjo labai ploni ir labai kieti, manu, kad reikia deti mažiau miltu, tada bus minkštesni ir storesni, o ne tiek kiek nurodyta. Dar norėčiau paklausti kiek minučiu rekia virti kremą?
AtsakytiPanaikintiPapločiai man gaunasi plonyčiai ir kieti, kaip ir medaus tortui, tačiau nuo kremo jie puikiai suminkštėja. Tikrai nereikia mažinti miltų kiekio, nes tuomet nepavyks iškočioti tešlos... O kremą reikia virti, kol sutirštės. Kartais tai užtrunka 5 minutes, o kartais neužtenka ir 15 minučių.
AtsakytiPanaikintina dar nebandziau bet gal vietoj to pudingo galima padaryti krema is grietines cukraus ir citrinos rugsties
AtsakytiPanaikintiBandžiau ir aš pasigaminti šį pyragą, tačiau kiek nusivyliau (viską dariau pagal receptą), tačiau jau koks vargas su tais papločiais (neįmanoma normaliai kočioti). Jei pagal pastabas nebūčiau pirmiau išsivirusi pudingą, pyragėlio eiga būtų sustojusi ties papločių kočiojimu, bet kadangi vėso pudingas tai nebuvo kur trauktis. Praėjo 2 valandos bet pyragas dar tikrai nevalgomas, nes papločiai dar kieti. Belieka laukti žymiai ilgiau kol galės šeimyna ragaut... Daugiau jo nekepsiu
AtsakytiPanaikintisveiki. norejau paklausti ar galima naudoti kepimo miltelius ir kiek ju reiktu deti?
AtsakytiPanaikintiLabai skanus pyragas, o tesla kocioju tarp dvieju sviestinio popierio lapu, labai gerai issikocioja, ir niekas nelimpa :)
AtsakytiPanaikintiSonatina, Aciu uz toki saunu recepta !!! Sis paragas, tapo musu seimos megstamiausiu. Truputi pakeiciau ir i tesla dedu prieskoniu, kaip medaus tortui. O i pudinga, tarkuotos citrinos zieveliu. Primena medaus torta. Be to, palaikytas pernakt saldytuve, sekancia diena buna labai dregnas ir lakstai pasidaro purus.
AtsakytiPanaikintipats bjauriausias pyragas koki esu ragavus....
AtsakytiPanaikintihmm kazin ar cia praha, kiek ziurejau internete receptas torto praha ,tiek teslos tiek kremo visiskai kitoks
AtsakytiPanaikintiGaminimo procesas pavyko sklandziai. Bet jau saldumas ir riebumas - neispasakyti. Is sio recepto naudosiu tik paplocius (ir tai tik su dalimi saldumo). Pertepima darysiu grietinini(grietine, vanilinis cukrus, cukrus, citrinos rugstis). Ir be jokio glaisto. Aciu Sonatina uz ideja.
AtsakytiPanaikintiO aš va ką tik padariau ir man nepatiko. Gal kažką ne taip padariau...Visų pirma norisi intensyvesnio kremo skonio, toks blankokas gavosi, gal net norisi paprasto vanilinio kremo daromo su kiaušiniais, jis intensyvesnis. Nežinau kodėl lakštai tokie miltingi gavos, nors miltų dėjau mažiau net nei nurodyta ir kepiau neilgai. Gal ryt bus skanesnis.
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiSveika Sonatina,
AtsakytiPanaikintinorėjau pasiteirauti, ar galima biskvitą dėti pirktinį?
Ačiū :)
Bet jūs, žmonės, juokingi. Matot, kad kremas sviestinis ir šaukiat, kad pyragas per riebus :D parodykit man bent vieną sviestinį (ar tą patį grietininį) kremą, kuris būtų su dviem kalorijom :D ir iš vis, jei jau tokios skaičiuojančios kalorijas esat, tai geriau salotų lapus graužkit, o ne į tortus/pyragus ir kitus KALORINGUS gardumynus dairykitės.
AtsakytiPanaikintiSonatina, dariau si pyraga ir gavosi absoliutus nonsensas, noriu issiaiskinti kodel. Pirma - sviesta istirpinau ant ugnies o ne istryniau. Antra - pieno mano galva buvo laaabai per daug su tiek miltu, niekas netirstejo tik vos vos, todel visas kremas gavosi skystutelis. Kur padariau klaida?
AtsakytiPanaikintiGintare, pati iškart ir atsakėte į savo klausimą - jeigu sviestą ištirpinote, automatiškai gavote skystį. Išplaktas iki purumo sviestas ir ištirpintas sviestas - visiškai nesulyginami dalykai! Tik todėl kremas ir gavosi skystas. Pieno ir miltų proporcija čia tikrai teisinga - šį pyragą kepiau ne kartą :)
AtsakytiPanaikintiLabas, Sonatina. Norėjau pasiteirauti ar nebūtų galima medaus pakeisti kuo nors kitu. Labai norėčiau išbandyti šį pyragą, bet mano organizmas absoliučiai netoleruoja medaus...
AtsakytiPanaikintisveika,gavosi viskas super.. bet pas mane rudi lakstai gavosi, o pas tave foto sviesus, neperkepiau tikrai. jis toks meducio skonio gavosi. kremas nuostabiai pavyko..netikejau ,kad galima toki krema padaryti.aciu uz puikius receptus
AtsakytiPanaikintiMan taip pat labai aktualus klausimas dėl medaus pakeitimo kuo nors kitu. Prašau, atsakykite greičiau!
AtsakytiPanaikintiGalima vietoje medaus pamėginti naudoti Auksaspalvį sirupą arba tiesiog saldintą kondensuotą pieną.
AtsakytiPanaikintistingsta stai ir mano praha. tikiuosi, kad bus pavyke - kremas isejo puikiai, glazura - irgi. vat tie lakstai kiek nerimo kelia, nes labai jau, laaabai kieti isejo. "nuopjovas" ka tik pribaigem su kava kaip dziuveselius - tokios jau kietos. nors labai ir skanios :) hm, belieka tiketis, kad isties tie lakstai kazkokiu budu sugebes prisigerti kremo ir suminkstes.. tiesa, o susigulejimui pyraga geriau laikyti kambario temperaturoj ar saldytuve?
AtsakytiPanaikintigalvoju, gal kitakart pabandyti su mazesniu kiekiu miltu? na, kaip medaus tortui - kad lakstai iseitu pokieciai, bet ne visiski dziuvesiai? gal, sakau, kietumas dar ir nuo paciu miltu priklauso?..
bandysiu dar karta tikrai, aciu uz puikia pyrago ideja :)
Galiu patarti kaip lengviau iskocioti tokia tesla, padalynus I 4 dalis tuos gabaliukus sudekite ant apversto puodo dangcio su verdanciu vandeniu tada bus lengva iskocioti labai plonus paplocius.
AtsakytiPanaikintiSveiki o sodos nereikia nugesinti, ar vietoi sodos galima kepimo miltelius?
AtsakytiPanaikintiAciu.
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiThe information you've shared is both innovative and enlightening. I'm eagerly looking forward to more articles from this author. Siding Replacement Richmond, BC
AtsakytiPanaikinti