2010 m. sausio 18 d., pirmadienis

Moliūgų duona

P11700081-1 copy
500 g moliūgo gabaliukų arba 300 g moliūgų tyrės
2 a. š. sausų mielių
2 a. š. skysto medaus
500 g miltų
2 a. š. druskos
1 kiaušinio trynys + 1 v. š. pieno
2 v. š. moliūgų sėklų duonai pabarstyti

Užvirti didelį puodą pasūdyto vandens. Suberti moliūgo gabaliukus ir virti, kol suminkštės, apie 20 minučių. Nuvarvinti (skysčio neišpilti) ir pertrinti per sietelį ar sutrinti blenderiu. Tyrę ir paliktą nuovirą ataušinti iki kambario temperatūros.

Mieles suberti į 60 ml palikto nuoviro (ar vandens, jei naudojate moliūgų tyrę). Palaukti 5 minutes. Supilti medų ir maišyti, kol ištirps.

Dideliame dubenyje miltus sumaišyti su druska. Viduryje padaryti duobutę ir supilti mielių mišinį, tuomet moliūgų tyrę.

Po truputį nuo kraštų įmaišyti miltus, kol gausis pakankamai standi lipni tešla. Jei tešla per kieta, įpilti kelis šaukštus moliūgų nuoviro (ar vandens).

Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti apie 10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga.

Dėti tešlą į švarų dubenį, uždengti rankšluosčiu ir kildinti, kol padvigubės, apie 1,5 valandos. Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių.

Suformuoti duonos kepalą, dėti į aliejumi pateptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir uždengti rankšluosčiu. Kildinti, kol padvigubės, apie 1 valandą.

Patepti duoną kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti moliūgų sėklomis. Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, kol gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. moliūgų tyrės turėjau šiek tiek mažiau, tad iki reikiamo svorio įpyliau pieno. Tešlą ruošiau ir kildinau duonkepėje. Kai duona apskrudo, maždaug po 10 minučių, orkaitės temperatūrą sumažinau iki 180° C. Vietoje moliūgų sėklų pabarsčiau kmynų. Labai skani duona!

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine

22 komentarai:

  1. Kepiau sita duona, bet kadangi dariau pirma karta su mielem - nesigavo viskas gerai :(
    Visu pirma nekilo man visai - pakilo tik jau orkaitej ir tai tik truputeli, tai gavosi tokia sunki... Antra - gavosi kieta stora pluta...
    Gal zinai ka padariau ne taip? Skonis puikus, net ir nepavykusios puse suvalgem vienu kartu :)
    Jei gauciau patarima - bandyciau gamint dar karta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dongtam
      game mu
      http://nhatroso.net/
      http://nhatroso.com/
      nhạc sàn
      tư vấn luật
      dịch vụ thành lập công ty trọn gói
      công ty luật
      tổng đài tư vấn pháp luật
      thành lập công ty
      http://we-cooking.com/
      chém gió
      trung tâm ngoại ngữ

      Tiêu Viêm cười cười, cũng không có nói cái gì, chỉ là ngẩng đầu nhìn kia bay về phía trước nhất phương này thân ảnh, trong mắt có hứa ta nhiệt lượng bắt đầu khởi động, này trời giá rét cốc Đấu Tổ bảo tàng, cư nhiên hấp dẫn nhiều người như vậy, xem ra rất có cảo đầu, hắn cũng là tình thế bắt buộc a...

      Theo đại bộ đội xông vào, khổng lồ phong rừng núi non đó là chưa từng an giấc quá, mà ở này Chủng Ma thú không ngừng quấy rầy hạ, mọi người tốc độ đều là chậm lại một ít, đồng thời gian, sắc trời, cũng là tại rất nhiều người khẩn trương trong ánh mắt, lặng yên tới.

      Đương đỏ đậm mặt trời chiều gần triệt để không xuống đất bình tuyến giờ, mọi người nhân hầu như đều là ngừng cước bộ, sau đó các vòng tròn cấp tốc phân khai, bằng khoái tốc độ, vây thành một vòng, bọn họ đều rõ ràng, tại đây Ma thú đông đảo địa phương, buổi tối, là bọn hắn hiểu rõ cái thứ nhất khảo nghiệm, nếu là ngay cả tối nay đều không qua được, kia cũng cũng đừng vọng

      Panaikinti
  2. sveika biski susipainiojau tai kokiame kiekyje reikia virti ta moliuga, ar cia jokio skirtumo tik tam akd suminkstyti mase.aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Moliūgą pakeitus cukinija nieko baisaus nenutiktų turbūt? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta, manau, kad blogo tai tikrai nieko nenutiktų :) Jeigu išbandysite, parašykite, kaip pavyko...

    Ineta, moliūgą reikia virti tokiame vandens kiekyje, kad jį apsemtų, o tik nuoviro reikėtų pasilikti ~ 60 ml.

    Jeigu duona nekilo, vadinasi mielės galėjo būti nebeaktyvios (pasenusios) arba gal jas užpylėte per karštu skysčiu ir jos tiesiog žuvo... Duona gavosi sunki, nes ji nebuvo kaip reikiant pakilusi. Pluta gaunasi stora, jei duona per ilgai kepama, nustatyta neteisinga orkaitės temperatūra ar pati tešla prastai išminkyta...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laaabai susigundziau situo duonos receptuku, baisiai skaniai ir viliojanciai atrodo. Taigi vakar velai vakare PIRMAKART gyvenime bandziau kepti duonyte. Tik dar i tesla imaisiau 4 valgomus saukstus saulegrazu seklu, o virsu pabarsciau kuminu bei saulegrazomis. Pavyko kuo puikiausiai!!! :) Namai nakti pakvipo gardziu namines duonytes kvapu! Neiskente sukirtom dar siltos su sviestu pries miega :)) niam! Kepsiu duona dabar drasiai :) P.S. siandien galvoju toki pat receptuka isbandyti, tik su papriku/pomidoru tyrele, manau, taip pat turetu gautis kitoks, bet geras skonis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai skani duona, ačiū, Sonatina. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. aciu uz recepta ,dar karsta ,bet jau baigiam suvalgyti . Tikrai labai skani ,tik dar i tesla moliugu seklu idejau .Gal kokia nors parekomenduosit kaip favorite ,buciau dekinga .

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, merginos!

    Jurgita, kita mūsų labai mėgstama - Vokiška šventinė duona. Kepu gana dažnai ir nebūtinai tokios formos. Kartais darau paprastą kepalą, kartais atskiras bandeles…

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nuostabi duona! Iskart puse su seimyna suvalgem!Sonatina..as bandau visus tavo receptus!Aciu tau uz toki lobyna;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tkrai puiki duonelė - minkštutė, puri, labai švelnaus skonio, tiesiog valgai neatsivalgai... Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai skani duona,bet man tokia isiputusi nesigavo, bet visvien tikiu ,kad kitasyk pavyks! Geras receptas!!! Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. mann duonele ir labai patiko,bet gal perkepinau,nors temepretura reguliavau,nes apacia labai kieta gavosi ir virsus siek tiek minkstesnis bet siaip kietas,valgem iskart isimta is orkaites,bijau ,kad likusi atvesti bus dar kietesne...:( namiskiams duonele patiko labai :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. labai skani duona, as dariau su kvietiniu raugu, ir minkiau rankomis, nors turiu duonkepe, bet duona tokia skani neiseina isminkyta kaip savom rankom minkai, bet tikrai duonele liuks.

    AtsakytiPanaikinti
  14. ai tiesa as dar maisiau miltus pirmos rusies su speltos miltais ir idejau visokiu rusiu seklu, kaip linu, saulegrazu, moliugo, o ant virsau pabarsciau sezamu pakepintu seklu, tikrai labai skani.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Gavosi duona super... Tik sugebėjau prasūdyti...

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sveiki,
    dekoju uz puiku recepta, kaip sunaudot skaniai moliugus.. tik as irgi prikraunu visko dar: razinu, riesutu, moliugu ir saulegrazu seklu, apibarstau virsu sezamu... jau kepiau ne karta ir ne du :d
    toks klausimas iskilo, bet bijau rizikuoti: o jei i tesla deti, ne tyre ar virta moliuga, o smulkiai sutarkuota zalia moliuga? nekiltu? liktu siek tiek daugiau vitaminu, o ir darbo maziau... kaip manot? aciu..

    AtsakytiPanaikinti
  17. O kai minkot, tai iki kiek reikia minkyt? Ta prasme, tešla turi nelipti prie rankų? Nes man tai tešla ir liko lipni, nors mažiau, minkant ji keitėsi, bet kad visai neliptų, tai man neužteko sveikatos:)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš mielines tešlas ruošiu duonkepėje. Duonkepė tešlą minko 20 minučių, tad rankomis irgi panašiai tiek reikėtų minkyti... Bet jeigu tešla liko labai lipni, galbūt derėjo įberti šiek tiek daugiau miltų...

    AtsakytiPanaikinti
  19. skani duonyte, si receptuka senai esu radusi kazkur kitur, kai ieskojau kazkokiu receptu su moliugu, as tik druskos maziau dedu, man pagal si kieki siek tiek per daug, nes nesu didele druskos megeja, o siemet teks daznokai ja kept, nes moliugu turiu tiek, kad uzteks viskam ir duonai ir uogienem ir sriubom, bei troskiniams...kepu 180 laipsniu temperaturoj apie pusvalandi, funkcija naudoju kaitinimas is virsaus bei apacios plius ventiliatorius, kazkaip viska su ta funkcija kepu greitesnis procesas

    AtsakytiPanaikinti
  20. skaitau komentarus ir stebiuosi, kokia skani duona. kepiau is as. iskilo, labai grazi, kvapas nuostabus. tik gaila kad neimanoma valgyti, nes duona siaubingai suri. man jau buvo keista, kad recepte nurodytas druskos kiekis didelis, bet pamaniau, kad gal moliugai savaip veikia. sakyciau vietoj 2 a.s,pilnai pakaktu ziupsnelio. duona teko ismesti. iki siol labai pasitikedavau pasidalintais receptais, bet dabar busiu atsargesne

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki, o kiek slapiu mieliu cia gautusi?

    AtsakytiPanaikinti