2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Ploni švediški imbieriniai sausainiai

PC1900791copy-1 copy
3 puodeliai miltų
1,5 a. š. sodos
1,5 a. š. malto cinamono
1,5 a. š. malto imbiero
1,5 a. š. maltų gvazdikėlių
½ puodelio gerai atšaldytos riebios grietinėlės
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis cukraus
½ puodelio tamsaus kukurūzų sirupo (medaus)

Į didelį dubenį kartu persijoti miltus, sodą ir prieskonius. Mikseriu iki standumo išplakti grietinėlę. Kitame dubenyje mikseriu išplakti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės, nedideliu greičiu plakant įmaišyti sirupą ar medų ir išplaktą grietinėlę, kad ingredientai tik susimaišytų. Suberti miltus ir gerai išmaišyti.

Tešlą padalinti į 4 dalis, iš kiekvienos suformuoti diską, suvynioti į plėvelę ir šaldyti, kol sustings, mažiausiai 2 valandas (galima šaldyti iki 2 dienų).

Kiekvieną tešlos diską kuo ploniau iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos storis neturėtų būti didesnis kaip 3 mm. Išpjauti įvairių formelių sausainius ir atsargiai perkelti į kepimo popieriumi išklotas skardas paliekant tarpelius.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 6 minutes, po trijų minučių apsukant skardas, kad sausainiai tolygiai apskrustų. Minutę aušinti skardoje, tuomet perkelti ant grotelių ir visiškai ataušinti. Sausainius sandariose dėžutėse kambario temperatūroje galima laikyti apie savaitę. Skanaus!

P. S. puodelis - 237 ml. Iš šio produktų kiekio gaunasi apie 150 sausainių. Gvazdikėlių, kaip visuomet, nebėriau. Nepaprastai skanūs sausainiai, tik būtina tešlą iškočioti kuo ploniau ir stebėti, kad kepdami sausainiai nesudegtų, nes tuomet jie apkarsta :)

Šaltinis Epicurious

PC1900851copy-1 copy

28 komentarai:

  1. aš dabar taip prie visų prieskoninių sausainių kabinėjuosi -- ar panašūs į tuos žymiuosius plonuosius skonio-ir-kvapo imbierinius? tupėdama šitoj svečioj šaly taip jų užsimaniau, kad oi!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau, kad labai panašūs, nes šio recepto ieškojau būtent paragavusi tikrųjų plonųjų imbierinių sausainių :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gal galite patikslinti koks kiekis grietineles reikalingas - puse puodelio ar 1-2 puodeliai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabioji Sonatina.... tik neprisėdau keletą dienelių prie kompiuterio, ir žiū, jau krūva naujų receptukų....kaip koks narkotikas tapo pasileisti Jūsų puslapį - ką naujo turime:):)
    Ačiū!
    Kol viena mažylė miega, o kita piešia, keliauju minkyti imbierinius sausainius...:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o jeigu nedeciau medaus? ka tik baigesi :(

    AtsakytiPanaikinti
  6. Irena, labai ačiū!

    Nemanau, kad be medaus sausainiai pavyktų, nes medus čia kaip ir "suriša" tešlą...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dieviskas skonis. Siandien kaip tik su suneliu juos isbandeme. Vietoj medaus naudojau savo daryta pieniu galvuciu sirupa. Jis cia labai tiko. Tik kita karta gal cukraus kieki pamazinciau. Bet siaip labai skanus, ypac tie, kur plonyciai krastuose gavosi. Tirpsta burnoje. Aciu uz recepta. Nors man ir senieji zmogeliukai skanus buvo. Bet as jau kap ligone visus imbieriniu receptus turiu pabandyti...........

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vakar iskepiau puse teslos, kita puse laukia, nes turiu labai mazas formeles, tai terliones per akis, o kai vienas tepamiega vos pusvalandi, o kitas is vis nemiega pietu miego, tai teko tenkintis trimis skardomis... bet Dzievuliau kaip jie tirpsta! akyse! dar sirdele, dar zvaigzdute, dar varpeli... dar dar dar... sumazinau cukraus kieki ir tiek medaus nedejau - vistiek labai saldu. Aciu uz recepciuka!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Noreciau pasiklausti, kaip kocioti tesla. Isemus ja is saldytuvo ji labai kieta, todel manau, kad ja reiktu atitirpinti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laurindre, Lu, ačiū!

    Na, jei tešla stipriai sukietėjo - ją reikia palaikyti kambario temperatūroje, kol jau bus kočiojama. Nors aš šią tešlą laikiau nulinėje zonoje kelias paras ir išėmusi iš šaldytuvo iškart galėjau nesunkiai kočioti...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kai pradejau daryti, tesla rankose atitirpo ir su ja nebuvo jokiu bedu. O sausianiai gavosi nuostabus ;-) Aciu, Sonatina! As kaip ir viena pries tai rasiusioji, dejau maziau cukraus - pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
  12. siai metais isbandysiu si recepteli(tik idomu ar man pavyks nes niekada nekepiau sausainiu is savo uzmaisytos teslos)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nuostabus sausainiai :) Labai aciu uz receptuka :) Beje, as kepdavau juos apie 4-5 min... cia gal nuo orkaites priklauso?... :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. kiek cia tu sausainiu gaunasi? 150 tai cia pvz sriubos dubenis? ar pan...:))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Puikumėlis! Išbandėm šį savaitgalį - tiesiog nuostabūs sausainiai, man skanesni net už žymiuosius "skonio ir kvapo" :) Tiesa, aš du-tris sykius didinau cinamono ir imbiero kiekį.. Ir buvo pats tas.
    Ačiū už puikų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Norejau paklausti: kiek laiko pries Kaledas
    (tarkim pries savaite) galeciau isikepti siu sausainiu ir kur juos laikyti, nes labai daug darbu buna pries sventes, tai nelieka laiko sausainiu kepimui???

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sausainius kambario temperatūroje sandariame indelyje galima laikyti savaitę :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. kažin, vietoj svisto galima dėti margariną?

    AtsakytiPanaikinti
  19. sveiki, norėčiau išbandyti šį receptą, bet galvoju ar pavyktų gerai jai dėčiau dirbtinį medų? kaip manot?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Beja, o grietinėlė tai tą kur plakti reikia ar kur į kavą pilama?

    AtsakytiPanaikinti
  21. O jei be grietinėlės daryčiau, ar gautųsi?

    AtsakytiPanaikinti
  22. nuostabus sausainiai!!! :) aciu Jums, Sonatina, dar ne karto nenusivyliau Jusu receptais!:)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Nerealiai skanus sausainukai! :)Esu bandziusi kitokius, bet si receptuka viskas pasilieku, o tuos braukiu is savo saraso! :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveiki, norejau paklausti jei pasidaryciau tesla is vakaro tai ar galeciau ja laikyti saldytuve iki ryto ir issikepti sausainukus tik kita diena?

    AtsakytiPanaikinti
  25. Tai ir rekomenduojama tešlą laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Tik iškart išėmus iš šaldytuvo gali būti sunku kočioti - teks šiek tiek palaukti, kol tešla paminkštės.

    AtsakytiPanaikinti
  26. sveiki, ar gautusi sie sausainiukai su viso grudo miltais, ar kokiais kitokiais, ne kvietiniais?

    AtsakytiPanaikinti