2009 m. rugpjūčio 4 d., antradienis

Trupininis mėlynių pyragas

P80405151-1 copy
1 puodelis (200 g) cukraus
3 puodeliai (420 g) miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
220 g šalto sviesto
1 kiaušinis
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys
4 puodeliai (1 l) šviežių mėlynių
½ puodelio (100 g) cukraus
4 a. š. krakmolo

Sumaišyti 1 puodelį cukraus, 3 puodelius miltų, kepimo miltelius, druską ir citrinos žievelę. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar mikseriu, kol gausis trupiniai.

Pusę tešlos sukrėsti į riebalais pateptą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą ir suspausti.

Sumaišyti 1/2 puodelio cukraus, krakmolą ir citrinos sultis. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Uogas lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.

Kepti iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes ar kol paviršius gražiai apkeps. Prieš pjaustant pyragą būtina visiškai ataušinti. Skanaus!

P. S. puodelis - 250 ml. Labai paprastas, bet labai skanus pyragas! Tešlą ypač pagardina citrinos žievelė...

Šaltinis All Recipes

44 komentarai:

  1. Šiandien kepiau šitą pyragą. Iš tiesų, paprasta ir be galo skanu ;-)
    Ačiū už receptuką :-0

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sonatina, ačiū už receptą, šiandien kepiau gavosi puikus mėlyninis pyragas, visi gyrė. Tik norėjau paklausti - jei pvz norėčiau padaryti tokį ar panašų pyragą, bet su minkštesne, puresne tešla (čia man gavosi kieta ji), kokią tešlą reiktų naudoti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. labai labai skanus pyragas. tik turiu klausimuka toki: ar galima vietoj melyniu deti kokia uogiene (daug ju turiu) sumaisyta su krakmolu? ar taip pat gautuos?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, merginos, man šis pyragas irgi labai patiko :)

    aplsncks, man tešla tikrai nesigavo kieta (jau kepiau ne kartą). Gal kartais tešlą minkei? Tokios tešlos nereikėtų minkyti, nes iškepusi ji bus kieta... Ar gal netiksliai pamatavai produktus? Bet kokiu atveju, tikrai galima naudoti ir kitokią tešlą. Galbūt tiktų šio pyrago tešla?..

    Voveriau, uogienę naudoti tikrai galima, tik dėl krakmolo reikėtų atsižvelgti į uogienės tirštumą... Jei ji pakankamai tiršta – manau, galima krakmolo ir visai nedėti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sonatina, na lyg ir neminkiau tešlos, tik kai reikėjo trupinius jau daryt, labai privargau su šakute ir tada rankomis, tiksliau pirštais ėmiau trupint. Gal tas ir įtakojo.. Bet kokiu atveju skanu :) dabar bandysiu naujai įdėtą mėlyninį :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O as sviesta sutarkuoju, tai nereikia ilgai vargti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai labai geras patarimas - sutarkuoti sviestą :) Trupiniai gausis žymiai lengviau ir greičiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. jau uzsirasiau recepta ir saunu virtuven, laukit, kol pakvips. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. pyragas gavosi be priekaistu, tikrai pavykes receptas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nija, labai smagu, kad pyragas pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vakar kepiau, labai skanus pyragas isejo:) Paprasta, greita ir skanumelis! Aciu uz toki puiku recepta:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Siandien iskepiau sita pyraga-gavosi tirpstantis burnoje :) Sviesta tarkavau ir tesla trupinau pirstais-gavosi purus... Aciu Sonatina!!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ech, ne pyragas, o burnoje tirpstanti pasaka. Turėjau stiklainį nelabai saldžios bruknių-kriaušių uogienės, kurį ir sudėjau į šitą kepinuką, o vietoj citrinos žievelės į trupinius įbėriau vanilinio cukraus . Kvepia taip, kad tuoj ateis kaimynai reikalauti savo dalies. :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Oi kaip ačiū ūž šį receptuką, pyragas išėjo puikiai :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai ačiū, tikrai džiaugiuosi, kad pyragas patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Aciu uz puiku recepta.Tik as ji truputi pakoregavau,vietoj uogienes dejau varskyte(i ja dejau cukru,isplaktus kiausiniu baltymus ir keletas saukstu manu).Ant virsaus uzbarsciau graikiniu riesutu.Skanumelis.
    PS.Dauguma mano gaminamu patiekalu is jusu sveitaines,dekoju jums uz nuostabaus skonio receptus.
    Asta

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jau pyragas pasautas i orkaite,laukiu nesulaukiu rezultato.Labai megstu trupininius pyragus,bet va gero recepto kazkaip nepasitaike,tai labai tikiuosil,kad sis bus geras.:)

    AtsakytiPanaikinti
  18. aciu uz puiku recepteli:)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki. Bandau ir aš daryti pyragą, bet va sudėjus visus komponentus ir išmaišius su mikseriu (sraigtinėm mentelėm), man trupiniai nesigavo. Gaunasi sunki tešla, kurios net neįsivaizduoju kaip reikėtu sudėti į formą, nebent tokias plastais ir sudėlioti. Bijau tik, kad neišsikeps.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nesigavo man nei trupiniai, nei pats pyragas. Nuo mėlynių pilna forma pribėgo sulčių, viršutinis sluoksnis pyrago ant to įdaro sukinėjasi į visas puses. Nieko nesuprantu kodėl taip atsitiko.

    Aš viska matavausi ne puodelių, o stiklinę - 250 ml. Netgi patikrinau ir gramais, ar atitinka. Sudėjau absoliučiai viska pagal receptą ir tokių pat eiliškumų. Nesigavo niekas.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Svetlana, manau, kad per ilgai maišėte tešlą mikseriu. Reikėjo maišyti tik tol, kol gaunasi trupiniai. Šiaip tešlą į formą ir iškloju gabaliukais, o tada suploju ranka.
    Kad sultys išsiskyrė - visiškai normalu. Ir kad viršutinis sluoksnis juda - taip pat normalu. Rašiau, kad šį pyragą prieš pjaustant būtina visiškai ataušinti - tuomet ir išsiskyrusios sultys sustandėja, ir viršutinis sluoksnis neslankioja :)
    O šiaip tai skaniausias mėlynių pyragas, kokį esu valgiusi, todėl dažnai jį kepu ir visuomet viskas puikiai gaunasi...

    AtsakytiPanaikinti
  22. Dėkui už atsakymą Sonatina.

    Tikiuosi, kai pyragas visiškai atauš, jis pasidarys standesnis. Kai trumpai pamaišius trupinių dar nebuvo matyti, tai pasakymą "maišyti kol gausis trupiniai" supratau tiesiogiai - maišiau iki pažaliavimo :)

    Gal kitas kartas nemeluos. O jei nebus jau mėlynių, suprantu, kad tinka ir uogienė ir kitos uogos? O kokiose proporcijose?

    AtsakytiPanaikinti
  23. padariau pyraga ir jau ydejau y orkaite.ziuresiu kas gausis..gal truputi busiu miltu per daug ydejusi,bet tesla gawosi labai gera ir kwepejo skanei..

    AtsakytiPanaikinti
  24. o siaubas....buwau pajungusi temperatura 290...gerai kad dar laiku pamaciau...na ir buciau pyraga issikepusi greitai

    AtsakytiPanaikinti
  25. nu galiu pasigirti kad tas pyragas ir keptas pradzioje laaabai auksta temperatura,gawosi skanus.tik as nespaudziau citrinos sulciu,o dejau juoduju serbentu su melynemis,tai truputi man per rugstus gawosi,na bet tai tik mano zioplumas.kita kart desiu maziau.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Kepiau šį pyragą. Viskas gavosi labai puikiai.
    Tik trupinius tešlai dariau ne su mikseriu, o rankomis. Naudojau šviežias mėlynes. Kai iškepė pyragas iš tiesų visas liūliavo - bet atvėso ir viskas super.
    Tobulas receptas, bandysiu ir su kitokiomis uogomis.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Labai skanus pyragas gavosi. Pirma karta maigiau sviesta su miltais sakute. Super, nes anksciau tiesiog kapodavau ant stalo dideliu peiliu. Su sakute gavosi idealiai, visa tesla trupinine ir rankomis nieko daryti nebereikejo. Naudojau trintu melyniu uogiene.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Na laaaabai skanus pyragas.. Ką tik su šeima sunaikinom pusę. Tik kitą kartą dėčiau mažiau cukraus ir mažiau mėlynių. Pabandyti - verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Siap Sonatina noreciau padekoti uz toki "skanu" saita. Esu patenkinta be galo ir vis bandau naujus Tavo receptukus.LABAI ACIU !!! :)) SAUNUOLE!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Puikus pyragas. Labai ačiū už receptus - tai jau ketvirtas mano pyragas - ir kaip ne keista - visi gavosi (paprastai nelabai gaunasi). Kepiau vakar tik vietoje mėlynių naudojau šaldytus juoduosius serbentus - šiek tiek rūgštoka, bet tikrai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Sis nuostabus pyragas laukia mano griztanciu vyru :) Tikras skanumelis! Man asmeniskai, saldokas jis, tad kitakart desiu maziau cukraus :) Beje, ruosiausi ji kepti gal 3 dienas, kol prisiruosiau, o begamindama supratau, kad cia nera ko ruostis - vienas du, pasauta ir gatava! Ilgiausias - laukimo, kol ataus, procesas :D

    AtsakytiPanaikinti
  32. Labai skanus pyragas, kadangi palikom ir kitai dienai, tai man kitą dieną jis dar skanesnis pasirodė. Visgi kitąkart bandysim ne su mėlynėmis, o su juodaisiais serbentais - kažkaip jų skonis man labiau priimtinas pyraguose :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. Šis pyragas tiesiog TOBULAS. Mūsų šeima jį įsimylėjo dar prieš porą metų, šiandien ir vėl pradėsim savaitgalinę šio pyrago įvairių variantų ( vis skirtingas uogas dedam) tradiciją. Nuoširdžiausias ačiū už nuostabų receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Gavosi toks didokas kiekis teslos, kad net issigandau is pradziu :) Bet iskepe neblogai, galima bus badndyti dar.

    AtsakytiPanaikinti
  35. Labai skanus pyragas gavosi! Kadangi melyniu daug neturejau o siuo metu sunku rasti ir labai brangios tai maisiau 150 gr melyniu uogu su melyniu uogiene. Aciu uz recepta! mano seimai labai patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  36. o jei desiu melyniu uogiene tai deti to krakmolo ar jau ne?! prasau atsakykit kas nors, ka daryt kitaip kepant su uogiene...

    AtsakytiPanaikinti
  37. vienas cukraus puodelis yra 200 gr., o trys miltų puodeliai 420 gr?

    AtsakytiPanaikinti
  38. Superinis pyragas. Lengvai pagaminamas ir nerealiai skanus. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  39. Nuostabus pyragas:) puikiai gavosi, nekietas, pagrindas minstutelis tirpsta burnoje, virsus traskus..
    vaikai suvalge puse lekstes:) pasizymesiu sau si nuostabu deserta:)
    As gaminau su margarinu, man tesla gavosi riebios grietines konstistencijos:)
    Aciu Sonatina!!

    AtsakytiPanaikinti
  40. Vietoj krakmolo į skystesnę uogienę įberiu manų. Iškepus pyragui jų nesimato, o uogienės sluoksnis gražiai "stovi".

    AtsakytiPanaikinti
  41. kepimo miltelius, druską ir citrinos žievelę. Sudėti Buy Essay Online gabaliukais supjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar mikseriu, kol gausis trupiniai.

    AtsakytiPanaikinti