2009 m. rugpjūčio 17 d., pirmadienis

Mėlynių pyragas su varške

P81602021-1 copy
Tešlai
1,5 puodelio (210 g) miltų
¼ a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. sodos
¼ a. š. druskos
2 v. š. sviesto ar margarino
2 v. š. aliejaus
½ puodelio (100 g) cukraus
1 kiaušinis
1 a. š. vanilės

Įdarui
370 g kreminės varškės
½ puodelio (100 g) cukraus
1 v. š. krakmolo
2 kiaušiniai
4 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
1,5 a. š. vanilės
3 puodeliai šviežių (ar šaldytų ir iš dalies atšildytų) mėlynių

Tešlai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Mikseriu išplakti sviestą, aliejų ir cukrų iki vientisos masės. Dėti kiaušinį, vanilę ir gerai išplakti. Suberti miltų mišinį ir maišyti, kol nebesimatys sausų miltų. Tešlą sudėti į riebalais pateptą kepimo skardą ir paskleisti lygiu sluoksniu. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 20 minučių, kol kraštai ims rusti.

Tuo metu paruošti įdarą: mikseriu maišyti varškę, cukrų ir krakmolą, kol cukrus visiškai ištirps. Sudėti kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę ir gerai išmaišyti.

Mėlynes suberti lygiu sluoksniu ant apkepto pagrindo. Ant viršaus sukrėsti varškės masę ir išlyginti.

Kepti 35 – 40 minutes, kol įdaras sustandės. Prieš patiekiant būtina visiškai ataušinti. Skanaus!

P. S. puodelis - 250 ml. Labai skanus pyragas :)

Šaltinis Vegetarian Times

46 komentarai:

  1. labai noriu sio pyrago bet pas mus UK nera melyniu, na jos tokios be skonios (ir labai brangios), kazin ka galima butu deti vietoj ju, gal kokiu konservuotu abrikosu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man asmeniskai melynes nekabai patinka, tai as kepu su saldytom avietem ir gervuogem.ziauriai skanu. Pas mus tradiciija namie kept kiekviena sekmadieni,

      Panaikinti
  2. o gal melyniu uogienes? bet turbut nelabai.... :( noriu to pyrago nors uzmuskit :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ieva, siūlyčiau pabandyti su šaldytomis mėlynėmis (jų tikrai turi būti ir nebrangiai). Ir pas mus mėlynės nėra labai saldžios ir ypač skanios... Bet paskaninus cukrumi ir citrina gaunasi visai skanu :) Blogiausiu atveju tiktų ir uogienė, bet tada mažink cukraus kiekį varškės įdare...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Noriu pasidalinti patirtimi, šiuo metu kaip tik kepu šį pyragą ir turiu tokius pastebėjimus:
    1. Kepkite tik sandarioje skardoje arba iškloję kepimo popieriumi, nes aš šį kartą klaidingai pasirinkau apvalią susegamą formą ir dabar riebaliukai iš tešlos sunkiasi ir tykšdami svyla, namai skendi sudegusių riebalų kamuolyje, ir net atviri langai ir dūmtraukis negelbsti :(
    2. pakpepus tešlą (pagrindą) 20 minučių jis labai iškilo, kraštai parudavo, todėl ištraukiau, kad subert uogas ir varškytę, tačiau tešla buvo vis dar "liulanti", taigi subėrus uogas žinoma subliuško, o čia jau aiškus ženklas, kad pyragas bus, deja, nepavykęs.. matyt reikia pakepti ilgėliau.
    Labai gaila, nes tai turėjo būt pirmasis, pavėluotas, šios vasaros išsvajotasis mano mėlynių pyragas. Na tikuosi bent neprisigers degančių riebaliukų kvapo. Et:( o virtuvėje toli gražu neesu naujoke ir instrukcijų laikiausi griežtai, taip, kad atkreipkit dėmesį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. o man puikiai pavyko ir labai skanu buvo. o del teslos ir riebalu - tai labai viskas priklauso nuo orkaites - kai kurios kazkaip ne taip kepa kaip kitos:) as irgi pagrinda kepiau tik 10 minuciu ir buvo kaip tik. ir sviesta namini dejau, tai tikrai riebu buvo, bet kazkaip nevarvejo. gal miltai kokie ne tokie buvo?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, tai gi, tą kart pyragas nepavyko, skaniausia dalis buvo mėlynės ir varškytė:) šį karta vėl bandau, tik nusprendžiau pagrindui naudoti trapąa tešlą, manau bus geriau, bet kokiu atveju, matyt ne ta mėnulio fazė buvo, nes ir orkaitė niekada nenuvylė, ir miltai aukščiausios rūšies ir sviestas geras, na bet :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kotryna, tikrai labai gaila, kad pyragas nepavyko... Man kaip tik pagrindas gavosi visiškai neriebus... keista, kad po 10 minučių tešla buvo liulanti... Gal naudojai mažesnę formą ir tešlą pylei storesniu sluoksniu? Tikrai nereikėjo pilti įdaro ant liulančio pagrindo - reikėjo jį dar pakepti...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Antruoju kartu pavyko, na bet pagrindui, naudojau 50 g sviesto, 1 kiaušinį, šiek tiek daugiau nei stiklinę miltų, tešlą lengvai paminkiau ir truputi pašaldžiau. Viskas super.
    Tą kartą degantis sviestas apsuko galvą, nebegalėjau ilgiau kept (ir taip 20 min.), nes kaimynai būtų gaisrininkus kvietę :) Ilgai teko orkaitę šveist paskui..

    AtsakytiPanaikinti
  9. As si pyraga kepiau ne su melynemis, o su juodausiais serbentais ir dejau siek tiek daugiau varskes, kad virsutinis sluoksnis storesnis butu. Labai labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sonatina, ar galima naudoti philadelfija tepama sureli sitam pyragui, ar geriau paprasta varske?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kotryna, Rūta, labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko :)

    Ieva, su Philadelphia turėtų gautis autentiškesnis skonis, nes recepte ir naudojamas cream cheese. Su varške gaunasi tiesiog liesesnis ir gal ne toks kreminis įdaras...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vis skaitau si recepta ir nerandu kokios formos ir dydzio skardoj kepti.... Sonatina, parasyk, prasau.
    Beje, vakar man PUIKIAI gavosi tavo tortas "Triufelis", labai didziuojuosi savimi :)))). Aciu uz receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Puikus pyragas! Apatinis sluoksnis gavosi visiškai neskystas, net lengvai minkomas, tad puikiai iškepė išardomoje formoje. Vietoje mėlynių naudojau mažais kubeliais supjaustytus obuolius, pabarstytus cinamonu, o varškę naudojau vanilinę Valio, iš tokio indelio kaip Valio jogurtai, sudėjau visus 400 g. Varškės sluoksnis gavosi pasakiškas! Nešiau į darbą tam tikra proga, tai buvo sutaršytas per 10 min. prie mano akių. :D Planuoju išbandyti su vyšniomis ir su mėlynėmis, nes receptas labai universalus. Manau labai skanu būtų naudoti tokią pat Valio varškę su kakava ir įdėti džiovintų, konjake mirkytų slyvų... Žodžiu, įsisvajojau. :D
    Ačiū, Sonatina, už puikų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Monika, labai džiaugiuosi, kad "Triufelis" pavyko :) O šį pyragą kepiau 20 x 20 cm formoje.

    Vilma, labai ačiū! Oho kiek idėjų vienam pyragui :) Parašyk, kai įgyvendinsi savo svajones :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na žinote - nuo tokių receptų nesinori net miegot eiti, tik stovėt prie viryklės visą naktį :))) Ar tikrai gaunasi toks skanus pyragas kaip nuotraukoje? Būtinai išbandysiu - jei ne su mėlynėm, tai su bet kuo kitu, matau, čia daugybė vietos eksperimentams. Ačiū už įkvėpimą!

    AtsakytiPanaikinti
  16. O įdomu ar tiktų šiam pyragui ricota?

    AtsakytiPanaikinti
  17. sveiki :) kuo galima pakeisti krakmola? Gal zelatina tinka?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Kristina, tik pati iškepusi sužinosi, ar skonis toks, koks ir vaizdas :)

    Rikota, manau, turėtų tikti.

    Rozmarinai, gal mėlynės tiesiog buvo itin rūgščios?..

    O kodėl norite pakeisti krakmolą? Želatina tikrai netiks, nes pyragą gi reikia kepti, o ne šaldyti. Iš principo galima būti įberti tiek pat miltų arba kažkokio pudingo miltelių...

    AtsakytiPanaikinti
  19. nes tuo tarpu neturejau jo krakmolo po ranka :) tai ir nieko nedejau, pasakiskai skanus, net nesitikejau kad man gausis, SUPERINIS.
    Aciu tau uz pastangas ieskant sauniu receptuku!

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki,

    Kepiau siandien ir as si skanumyna - gavosi laaabai skanus :) Tik.. keletas klausimu:
    1. Ar tesla turi gautis tupiniu konsistencijos, ar vientisa? Man gavosi tokia daugiau trupinine, tad barsciau ja i forma ir rankomis apspaudziau, kad uzdengtu visa dugna.
    2. Man kazkodel apkepe virsus (parudavo), nieko tame blogo nematau, bet siek tiek nuliudau, kad nesigavo toks kaip nuotraukoje - baltuteliu virsumi... :) Ar per ilgai kepiau (33min), ar reikejo pridengti folija?

    Beje, dariau su Rama Creme Bonjour ir kepiau 28 cm skersmens formoje, nes pabijojau, kad mazesneje gali gautis per storas pado sluoksnis :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Viską dariau kaip nurodyta, gavosi puikiai :) labai skanus pyragas, patiko ne tik man bet ir visai mano šeimai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Turiu klausima, mat planuoju siandien kept - o tai kaip ten su tais puodeliais, kiek miltu det? jei puodelis 250g, tai 1,5 puodelio bus 375g. o cia raso, kad 210g. tai kaip cia yra? skirtumas kaip ir nemazas... Labai lauksiu atsakymo :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Kristina, puodelio talpa yra 250 mililitrų, o ne 250 gramų. 250 ml miltų sveria tik ~140 g, todėl 1,5 puodelio miltų svers tik ~210 g.

    Kristina, iš tiesų jau ir nebepamenu, kokios konsistencijos gavosi tešla, bet manau, kad tau viskas tikrai pavyko :) O dėl to, kad apkepė viršus - tiesiog reikia stebėti kepant. Visos orkaitės skirtingos - vienose kepa greičiau, kitose lėčiau... Buvo galima mėginti uždengti folija, jei įdaras dar nebuvo pakankamai sutirštėjęs, arba galima buvo ir šiek tiek trumpiau kepti, jei įdaras jau buvo standus...

    Džiaugiuosi, kad pyragas gaunasi skanus!

    AtsakytiPanaikinti
  24. MM nuostabus pyragas! bandziau kept gavos nuostabiai! aciu, siandien isbandysiu kita:)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Be galo skanus pyragas.Siandien kepsiu jau trecia karta ir tikrai dar daug daug kartu ateityje:) Dekui Sonatina uz nuostabius receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  26. Kepiau šitą skanėstą...NERALUS SKONIS.....kepiau su šaldytomis mėlynėmis (prisišaldžiau pati vasarą, tai dabar reikia jas naikinti:))...Negavau aš "Rama" kremo....tai nupirkau Lietuvišką desertinį vanilinį varškės desertą vaikams (maži geltoni indeliai po 130g.5 proc.varškės. taip pat yra jogurto)....pavadinimo nepamenu:))) Įtarkavau tik cintinos žievelės, nes ir taip ten labai visokių kvapų pridėta:)))......Gavosi labai puikiai,sugaišau minimaliai laiko.....šeimyna pusė suvalgė dar labai karšto (nors karštas jis labai minkštas, bet jiems sakė labai skanu).....Likusią dalį pyrago suvalgė,kaip tik atšalo:)))...........Nors aš dažnai kepu įvairius tortus, pyragus, bandeles ir pan......šis vienbalsiai šeimos narių ir draugų nuomone buvo išrinktas pačiu pačiausiu!!!! (skonio atžvilgiu)....Pati nesu saldumynų megėja...todėl viską degustuoja šeimos nariai ir draugai.:)
    Dabar skaitinėju kitus čia pateiktus receptus.....gaminsiu kažką vėl...
    Dėkoju už puikias maisto ruošimo įdėjas.....tokie kulinariniai puslapiai palaima mano sielai:)))

    AtsakytiPanaikinti
  27. Super, super, super. Gavosi lygiai toks pat kaip paveiklsiuke,o skonis nepakartojamas, dariau viska tiksliai pagal recepta ir gavau puiku rezultata :) ivertino ir seima ir kaimynai :) tik gaila melyniu neturejau tiek kiek reikejo tai dejau maziau, bet skonis tikrai nerealus :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Kepiau ir aš šį pyragą. Labai patiko. Tešla gavosi neskysta, labiau panaši į trupinius, kuriuos aš išbarsčiau ant kepimo formos ir paskui suspaudžiau. Vietoj varškės naudojau 250 g rikotos ir 250 g fromage frais (kas yra labai tolimas prancūziškas varškės atitikmuo).

    AtsakytiPanaikinti
  29. Fantastiškas pyragas!!! Per paskutinį mėnesį ketvirtas mano keptas pyragas su varške ir pats skaniausias!

    AtsakytiPanaikinti
  30. Aciu uz recepta. Kepiau savo seimai,, tetis uzsiprase jau per kokias progas gausiu kept ;D
    Labai patiko. Dariau dviguba porcija, kad isitektu i didele skarda. Galvojau kad kas nesigaus, bet buvo super , gavos kaip paveiksliuke!!

    AtsakytiPanaikinti
  31. kepiau kepiau pyraga...o kai priejau prie antros-surio maisymo dalies,pamaciau kad krakmolo neturim.Turbut be krakmolo negerai bus? teks kita diena pabaigt tada kept pyraga:(

    AtsakytiPanaikinti
  32. Dėkui už dar vieną puikų receptą.
    Kepiau du kartus - pirmą kartą su vyšniomis, antrą - su mėlynėmis. Dariau viską tiksliai pagal receptą, abu kartus gavosi viskas kuo puikiausiai - ir skonis, ir išvaizda.

    AtsakytiPanaikinti
  33. noriu paklausti vanilinas ar vanilininis cukrus?
    Nijole

    AtsakytiPanaikinti
  34. Nijole, iš principo reikėtų vanilės ekstrakto, bet puikiai tinka ir tiek pat vanilinio cukraus.

    AtsakytiPanaikinti
  35. Sveiki,
    Kepiau, patiko, jau įpusėjau valgyti, tiesiog turiu klausimuką... Kepiau be uogų, vyras jų nemėgsta, bet jam patinka varškės pyragai, tai va, sakykit, gal turit patarimų, kaip kepant be uogų padaryti pagrindą šlapesnį, nes vien tik varškės viršaus neužteko gerai sudrėkinti pagrindą... Dėti į tešla daugiau riebalų, mažiau miltų?
    Daiva

    AtsakytiPanaikinti
  36. Dejau saldytas spanguoles (kitokiu uogu neturejau), tai gavosi super, aciu uz recepta;)

    AtsakytiPanaikinti
  37. Labai skanus pyragas.Neturejau i varske krakmolo,bet ir taip puikiai gavosi.Sianiden desiu saldytu avieciu,tikiuosi bus nuostabus skonis.Aciu uz ideja!

    AtsakytiPanaikinti
  38. labas sonatina,o as norejau suzinoti kokios konsistencijos turi buti idaras?man gavosi skystas kaip grietinele...varske naudojau drOetker specialia kepti pyragam,kremines konsistencijos.

    AtsakytiPanaikinti
  39. Gaspadyne Sonatina, noreciau paklausti kaip atrodo ta kremine varske? :) nesusiduriau.. parduotuvej sukiojaus sukiojaus, bet neradau

    AtsakytiPanaikinti
  40. Labai skanu ir su saldytom avietem.Dar net aromatingesis pyragas gavosi.ciu Sonatina.

    AtsakytiPanaikinti
  41. Tikrai puikus pyragas. 10 balu!!

    AtsakytiPanaikinti
  42. Rasa Kikilaite-Vadeikiene2014 m. birželio 29 d. 23:02

    Aciu Sonatina, tavo receptukai nenustoja mano seimos stebinti...

    AtsakytiPanaikinti
  43. jau kepsiu penktaji karta, tai labai ji dievinu! ketinu isbandyti su avietemis bei braskemis

    AtsakytiPanaikinti