2007 m. lapkričio 15 d., ketvirtadienis

Tiramisu sūrio tortas (Tiramisu cheesecake)

PICT82320 copy
¼ puodelio maltos netirpios kavos
1 puodelis verdančio vandens
1/3 puodelio marsalos (itališko spirituoto vyno)
2 v. š. smulkaus cukraus

250 g biskvitinių pirštelių

2 a. š. želatinos
150 g kreminio sūrio
1/3 puodelio cukraus pudros
250 g maskarponės
2 v. š. marsalos
300 ml riebios grietinėlės

100 g kavos pupelių, dengtų šokoladu

Kavą užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti 4 minutes ir nukošti. Sumaišyti paruoštą kavą su cukrumi ir marsala. Aušinti apie 10 minučių. 80 ml gauto skysčio supilti į nedidelį puodą ir pavirti, kol skysčio liks apie 1 v. š. Ataušinti.

Želatiną užbarstyti ant 2 v. š. šalto vandens, išbrinkinti ir pakaitinus ant vandens garų ištirpinti. Aušinti 5 min.

Kreminį sūrį išplakti su cukraus pudra iki vientisos masės. Sudėti maskarponę, supilti marsalą, želatiną ir viską gerai išmaišyti. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į sūrio masę.

22 cm skersmens torto formą šiek tiek patepti riebalais. Biskvitinių pirštelių galus nupjauti taip, kad sausainiai liktų 7 cm ilgio. Sausainių plokščiąsias puses pamirkyti likusioje kavoje ir sustatyti paruoštoje formoje nupjautais galais žemys pagal formos sieneles. Likusius sausainių galiukus taip pat pamirkyti kavoje ir sudėti ant formos dugno. Sukrėsti sūrio masę. Šaukštą tirštojo kavos sirupo pašlakstyti ant sūrio masės ir mediniu pagaliuku lengvai pamaišyti.

Tortą per naktį pašaldyti. Prieš patiekiant pabarstyti šokoladu dengtomis kavos pupelėmis.

P. S. puodelis - 237 ml. Aš kepiau biskvitinius pirštelius ir biskvitą pati, kaip ir šiame recepte. Ant lėkštės dėjau vieną biskvito sluoksnį, jį sulaisčiau paruoštu kavos sirupu, aplinkui sustačiau padrėkintus pirštelius. Tada sudėjau pusę sūrio masės. Ant viršaus dėjau iš abiejų pusių padrėkintą antrąjį biskvito sluoksnį ir likusią sūrio masę. Vietoje marsalos naudojau Cointreau (stiprų apelsinų likerį). Tikrai labai skanu!..

PICT82500 copy copy  
Šaltinis Cheesecakes: Chilled and Baked ("Australian Women's Weekly")

27 komentarai:

  1. sveika, noriu paklausti o koki kremini suri galima butu naudoti? kokia philadelfija? ir koks tas torto skonis? panasus i tiramisu?
    didelis aciu
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš naudojau kažkokią naują Kelmės pieninės grietinėlės skonio varškę (maniau, kad gal ji nebus sūdyta, kaip Mūsų tepamas varškės sūrelis), bet jos skonis lygiai toks pats, kaip to sūrelio... Teoriškai, Philadelphia tiktų geriausiai :)
    O skonis visiems tikrai patiko :) Tortas gavosi pakankamai drėgnas ir tirpstantis burnoje :) Tikrojo tiramisu niekada neragavau, tad negaliu atsakyti, ar panašu, ar ne :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pabandžiau ir as sita tortą. Nepaprastai skanus, visi gyrė. Dariau kaip Sonatina - kepiau biskvitą, kurį perpjoviau per pusę ir pertepiau kremu. tik kraštus padariau iš sausainių. Tik kitą kartą vietoje kreminio sūrio dėsiu kokią "mūsų švelniąją varškę', nes tas kreminis sūris sūrumo tortui duoda...
    Gilutė

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gilute, labai džiaugiuosi, kad tortą visi gyrė :)
    Maniškiams būtent tas pikantiškas vos jaučiamas sūrumas labiausiai ir patiko :) Įdomu, ar tikroji Philadelphia yra sūdyta ar ne...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikroji Philadelphia yra nesudyta ir tinka daugeliui saldziuju patiekalu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, kada nors pamėginsiu su Philadelphia :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kur galima isigyti to surio Philadelphia?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai mačiau pirkti didžiosiose Maximose. Pakelis (200 - 250 g)kainuoja apie 8 - 9 Lt :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sonatina, o kokiu alkoholiu galima keisti ta "marsala", gal tiktu raudonas vynas?

    AtsakytiPanaikinti
  10. ir dar, neradau to surio philadelphia, ka patartum naudoti vietoj jo? Kazkaip net neisivaizduoju kaip atrodo "kreminis suris" cia kazkas panasaus kaip buna tepamas pwz zemaitijos pieno mildute ar koks?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš vietoje Philadelphios naudojau tepamą varškės sūrelį, bet kitą kartą naudočiau tiesiog kreminę varškę (pvz., Mūsų švelnioji). Abejoju, ar Mildutė tiktų, nes tai, man regis, yra lydytas sūris...
    Kaip jau rašiau, vietoje Marsalos naudojau stiprų apelsinų likerį.
    Dar tiktų saldus vermutas ar šeris :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gal vietoj kreminio sūrio tikrų separuoota varškė?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai skaniai atrodo tortas,noreciau ji issikept ar galite parasyti biskvito ir biskvitiniu pirsteliu recepta kaip juos issikept.aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Biskvitiniu pirsteliu gali nusipirkti didziosiose Maximose. Manau nelabai iseitu juos tokius pagaminti kaip pirktinius.

    AtsakytiPanaikinti
  15. O kaip šonus aplipdyti tais sausainiais,juos drėkinti kad jie liptų ? man jie nelimpa :((((

    AtsakytiPanaikinti
  16. Viktorija, sausainiai aplinkui nelipinami. Gi recepte nurodyta: Sausainių plokščiąsias puses pamirkyti likusioje kavoje ir sustatyti paruoštoje formoje nupjautais galais žemyn pagal formos sieneles. Tada sukrėsti sūrio masę. Masei sustingus tuo pačiu ir sausainiai nebejuda :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Norėjau paklausti ar šiame recepte būtina želatina? Nes tiek maskarponės sūris tiek philadelfija jie sušalę pakankamai gerai sustingsta..sakau gal kartais bandėt be želatinos?:)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Be želatinos šio recepto nebandžiau, bet teoriškai turėtų pavykti ir be jos :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gaminau šį gėrį gavosi be galo skanus:)) Tik aišku biskvito nekepiau, laiką taupiau vietoje jo naudojau tuos pačius lady fingerius:) Tik vat man kilo toks klausimėlis kodėl reikia: 80 ml gauto skysčio supilti į nedidelį puodą ir pavirti, kol skysčio liks apie 1 v. š.?? aš nė nekaitinau man pasirodė ta kava su Contreau tokia skani kad pagalvojau, jau geriau aš tą skirtumą suvartosiu, bet nekaitinsiu kad išgaruotų :) Aš mat nelabai suprantu ką tai duoda tas skyčio pakaitinimas..pagal idėja turėtų išgaruoti visas alkoholis..hmm sakyčiau pats tas pyrago skanumas:)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai džiaugiuosi, kad tortas patiko :) O kaitinti skystį reikia tam, kad jis labai sutirštėtų bei tiesiog ryškiau ir gražiau papuoštų torto viršų :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Labutis, gaminau šį šedevrą, mums labai labai patiko. Biskvitą ir pirštelius kepiau pati, galvojau kad su piršteliais bus fiasko, bet kai jie iškepė buvo pakenčiami :) (formą turiu omenyje) Vietoje marsalos naudojau Vana Tallinn labai tiko. Galiu pasakyti kad tas alkoholis ir duoda tam tikrą skonį. Labai įdomu su ta marsala koks skonis, į ką ji kažin panaši?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Ir aš kepiau šitą tortą, pirmą tortą savo gyvenime :) Puikaus skonio, tipstantis burnoje. Vietoj marsalos naudojau paprasčiausio balzamo likučius:) Skonio tikrai nepagadino! Į pertepimo masę įspaudžiau citrinos sulčių. Žodžiu super gaminys:)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sonatina, brūkštelkit jei nesunku kaip kepėt biskvitą ir biskvitinius pirštelius, nes pagal nuorodą recepte į supermamas nieko neradau...
    Pirktinius kepinius kuo toliau, tuo mažiau mėgstu, namie kepti būna nepalyginamai skanesni, net ir nelabai pavykę :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveika, Sonatina. Norėčiau paklausti, kuo galima būtų pakeisti vyną, kadangi šeimoje alkoholio visiškai nevartojame, o be to, šį šedevrą norėčiau pagaminti mažosios gimimo dienos proga ir maloniai nustebinti susirinkusius. Dėkoju už atsakymą!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Jeigu kam nors iškyla sunkumu surasti biskvito ir pirštelių receptą:) :

    Įkaitinti orkaitę iki 170C.
    Skardą ir išardomą torto formą (20cm) iškloti kepimo popieriumi.
    Baltymus išplakti su vyno akmeniu nedideliu greičiu, kol susidarys putos, palaipsniui pilant pusę cukraus. Padidinti greitį ir plakti baltymus iki standumo.
    Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps beveik balta, įdėti vanilę.
    Miltus ir krakmolą užsijoti ant trynių masės, sudėti 1/3 išplaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Sudėti likusius baltymus, taip pat atsargiai išmaišyti.
    1/3 tešlos sudėti į konditerinį maišą ir ant skardos išspausti eilę „damų pirštelių“, kad jie vos vos liestųsi vienas su kitu. Juos apibarstyti cukraus pudra (nepagailėti).
    Likusią tešlą sudėti į paruoštą kepimo formą. Jeigu yra galimybė, damų pirštelius ir biskvitą kepti vienu metu. Piršteliai iškepa per 15min, o biskvitas per 30-40min. Jeigu ne, tada pirmiausia iškepti pirštelius, o tada biskvitą.
    Ataušinti.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Ingridientai:
    6 kiaušiniai
    1 stiklinė cukraus
    1 arb. š. vanilino
    ¼ šaukštelio vyno akmens
    1 stiklinė miltų
    ¼ stiklinės krakmolo
    Cukraus pudros

    AtsakytiPanaikinti