2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Krepšeliai su riešutais ir karamele

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tešlai
175 g persijotų miltų
¼ a. š. druskos
1 ½ a. š. cukraus
90 g atšaldyto sviesto, supjaustyto kubeliais
1 kiaušinio trynys
2 v. š. vandens

Karameliniam padažui
1 puodelis (200 g) cukraus
6 v. š. vandens
4 v. š. (60 g) sviesto
¼ puodelio (60 ml) riebios grietinėlės
1/4 a. š. druskos (nebūtinai)

~200 g paskrudintų ir pasmulkintų riešutų

Paruošti trapią tešlą – miltus sumaišyti su druska ir cukrumi ir suberti į didelį dubenį. Sudėti kubeliais supjaustytą sviestą ir dviem peiliais kapoti, kol pasidarys stambūs trupiniai. Įdėti kiaušinio trynį ir išmaišyti. Supilti vandenį ir rankomis greitai suminkyti tešlą, kol ji taps vientisa ir lygi. Kad tešla gautųsi tikrai trapi, miltus, sviestą ir vandenį patartina prieš tai bent 5 minutes palaikyti šaldiklyje. Galima tešlą paruošti ir virtuviniu kombainu – į kombaino indą suberti miltus, druską, cukrų, sudėti kubeliais supjaustytą sviestą ir maišyti, kol gausis trupiniai. Įdėti kiaušinio trynį, supilti vandenį ir dar pamaišyti, kol gausis tešla.

Orkaitę įkaitinti iki 200º C. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti 3 mm storio tešlos lakštą. Rantuota 6,5 cm skersmens formele išspausti 20 apskritimų. Sudėti tešlos diskus į mini keksiukų formeles ir po vieną kartą perdurti šakute. 30 min. pašaldyti šaldytuve. Iš kepimo popieriaus išsikirpti dvidešimt 7 x 7 cm dydžio kvadratų. Juos dėti ant tešlos ir formeles pripildyti sausų pupelių ar avinžirnių. Kepti krepšelius 10 min., tada išimti popierių ir pupeles bei dar kepti 10 min., kol gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių.

Į puodą storu dugnu suberti cukrų, supilti vandenį ir kaitinti ant silpnos ugnies maišant, kol cukrus visiškai ištirps. Drėgnu šepetėliu vis nubraukti nuo puodo sienelių susidariusius cukraus kristalus. Kai cukrus visiškai ištirps, padidinti kaitrą iki maksimalios. Dabar maišyti sirupo nebegalima. Tik retkarčiais galima pajudinti puodą, kad masė pasimaišytų. Po kelių minučių cukraus sirupas turi užvirti. Po 3 – 4 minučių sirupas ims keisti spalvą. Kai jis bus norimos gintaro spalvos, puodą nukelti nuo viryklės, sudėti sviestą ir supilti grietinėlę. Masė labai stipriai suputos! Išmaišyti šluotele ir palikti, kad karamelė atauštų.

Į ataušusią karamelę įmaišyti riešutus ir paruoštą masę šaukšteliu sudėti į krepšelius. Palaukti, kol karamelė sustings. Skanaus!

P. S. be abejo, krepšelius galite išsikepti ir pagal savo mėgstamą receptą. Tačiau ši tešla labai universali – tinka ir saldiems, ir nesaldiems krepšeliams. Ją galima pagardinti sezamo sėklomis, aguonomis ar smulkintais žalumynais. Karamelė man ėmė keisti spalvą ne po 3 – 4 minučių, o gerokai vėliau. Tiesiog neišsigąskite ir virkite iki  norimos spalvos :) Riešutus galima naudoti įvairius. Šį kartą turėjau tik graikinių riešutų, bet skaniausia būtų pamaišyti įvairių riešutų. Labai skanūs pyragaičiai – išsikepkite ir mėgaukitės!

Šaltinis Krepšeliai, karamelinis padažas

12 komentarų:

  1. Tu skaitai mano mintis! Kaip tik ieškojau gero patikrinto karamelinių krepšelių su riešutais recepto. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ojej Sonatina, vos iš kėdės neišvirtau, ta karamelė, pasaka...Kopijuojuosi receptą, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skamba labai skaniai. Norėčiau tokio dabar prie naktinės kavos puodelio :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena,
    o kažin jei šiuos pyragėlius kepčiau kaip pyragą, vientisą, ar pavyktų dėl tešlos? Ar tinkama tešla būtų? Ir dar ar jie gali pastovėti, ar jie skaniausi kol švieži?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, merginos :)

    Sarmite, manau drąsiai galima kepti ir vieną didelį pyragą. Kita dieną likę keli pyragaičiai buvo tokie pat skanūs, kaip ir kepimo dieną :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. ačiū už atsakymą, kepsiu Kalėdoms ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Va siandien ka tik padariau ir jau viena suvalgiau...tikrai labai skanus, taciau si karteli biskiuka per daug ta cukru padeginau tai gavosi tokie biskiuka kartoki, bet vistiek labai skanus!:D Beje, sie pyragaiciai, ganetinai greit pasidaro ir nereik daug produktu ir terliones...rekomenduoju visiems

    AtsakytiPanaikinti
  8. Trečius metus kepu pyragą pagal šį receptą. Nuostabus! Nebeįsivaizduoju be jo Kalėdų. Ačiū, Sonatina.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nuostabus receptas! 10 balų! :) Pyragėliai pasigamina ne ypač sunkiai, o pyragas mano nuomone iš viso lengvai pasigamintų :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O gal kas galite pasidalinti mintimis kur jūs paskui dedate avinžirnius ar pupeles, pakeptus orkaitėje? Gal dedate ką nors vietoje jų ar visai nededate?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš avinžirnius laikau dėžutėje ir naudoju tuos pačius kiekvieną kartą, kai reikia prispausti tešlą :)

      Panaikinti