2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Suši rutuliukai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 puodeliams ryžių
2 puodeliai suši ryžių
2 puodeliai vandens
4 v. š. ryžių acto
3 v. š. cukraus
2 a. š. druskos
2 v. š. sakės arba šerio (nebūtinai)

plonai supjaustytos rūkytos arba sūdytos lašišos
virtų krevečių
ikrų
avokado griežinėlių
plonai pjaustytų šviežių agurkų
vasabio
citrinos

Ryžius 3 – 5 kartus perplauti šaltu vandeniu, sudėti į sietą ir palikti, kad nuvarvėtų vanduo (vasarą – 30 minučių, žiemą – 1 valandai). Tuo tarpu į ryžių actą suberti cukrų, druską, supilti vyną ir maišyti, kol cukrus visiškai ištirps.

Ryžius suberti į puodą storu dugnu, užpilti vandeniu ir užvirti. Prisukti viryklę, uždengti puodą ir virti ant vidutinės ugnies 15 minučių, neatidengiant ir nemaišant. Po 15 minučių puodą nukelti nuo viryklės, palikti brinkti 10 minučių ir tik tuomet nukelti dangtį. Ryžius suberti į stiklinį indą ir maišant supilti paruoštą acto tirpalą. Atsargiai išmaišyti ir ataušinti iki kūno temperatūros.

Drėgnomis rankomis iš ryžių suformuoti ~3 cm skersmens rutuliukus. Ant maistinės plėvelės gabalo dėti lašišos, krevečių, ikrų arba daržovių, ant viršaus uždėti ryžių rutuliuką. Plėvelės galus suimti ir standžiai susukti. Taip paruošti kiekvieną ryžių rutuliuką. Ant rutuliukų viršaus uždėti šiek tiek vasabio ar nedidelį citrinos gabalėlį. Skanaus!

P. S. puodelis - ~250 ml. Labai mėgstu sušius, bet nelabai mėgstu nori lapų, tad tokie rutuliukai puiki išeitis :) Šį kartą dariau tik su lašiša, bet galima derinti ir žuvį su daržovėmis, naudoti bet kokius kitus mėgstamus ingredientus. Beje, ryžių receptas be galo vykęs – iki šiol nebuvo pavykę išvirti tokių skanių suši ryžių :)

Idėja iš knygos Canapés, ryžių receptas

7 komentarai:

  1. sushi skanu! Labai gražūs pas Jus išėjo :) Toks sushi yra vadinamas Temari sushi (tiksliau rašosi Temarizushi), vienas iš Nigirizushi tipų. Aš acto tirpalą (jap. awasezu) gaminu be sakės (jap. nihonshu) ir actą (jap. su) iš pradžių pašildau - taip lengviau ištirpsta cukrus bei druska.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokie tobuli rutuliukai:)) IŠ kur tiek kantrybės?:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Geras ryžių receptas. Acto galima ir daugiau, bet šiaip viskas labai proporcinga :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip įdomu :) Kadangi dirbu japonų restorane, mes gaminame ganėtinai panašius taip vadinamus Nigiri su krevetėmis, žaliu tunu arba lašiša. Čia kažkas panašaus, tik viskas viename ir nieko žalio :)) labiau pritaikyta lietuviškam skoniui :) Įdomu būtų paragauti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. kelis kartus bandziau daryti, taciau ryziai gaunasi nekibus, lyg ir sukimba, bet idejus i sojos padaza viskas pasileidzia. kazin ka darau blogai?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gardu ir įdomiau negu paprasti sušiai :)

    AtsakytiPanaikinti