2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Šveicariška pynė Zopf

Ši švytinti auksinė pieniška pynė jau nuo 15 amžiaus vidurio kepama visoje Šveicarijoje, bet sakoma, kad ji kilusi Ementalio regione, kur dar vadinama Züpfe. Šveicarai ją ypač mėgsta kepti ir valgyti sekmadienio rytą...

PB0800361-1 copy
2 a. š. sausų mielių
300 ml pieno
500 g miltų
1,5 a. š. druskos
60 g minkšto sviesto
1 a. š. cukraus
2 v. š. vyšnių užpiltinės ar brendžio
kiaušinio plakinys, paruoštas iš 1 kiaušinio trynio ir 1 v. š. pieno

Mieles užberti ant 100 ml pieno. Palikti 5 minutėms, išmaišyti, kad mielės ištirptų. Į didelį dubenį suberti miltus. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieną su mielėmis.

Mediniu šaukštu įmaišyti šiek tiek miltų, kad gautųsi minkšta tyrė. Uždengti rankšluosčiu ir palikti, kol suputos ir pakils, apie 20 minučių.

Supilti pusę likusio pieno, įmaišyti miltus. Sudėti druską, sviestą, cukrų ir užpiltinę. Įmaišyti likusį pieną, jei reikės, kad gautųsi minkšta drėgna tešla.

Tešlą išversti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti apie 10 minučių, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga.

Dėti tešlą į švarų dubenį, uždengti ir kildinti, kol padvigubės, apie 1,5 - 2 val. Paminkyti ir leisti pastovėti 10 minučių.

Padalinti tešlą į tris dalis, iš kiekvienos dalies suvynioti apie 40 cm ilgio volelį ir iš jų supinti pynę.

Dėti pynę į sviestu pateptą skardą, uždengti ir dar kartą kildinti, kol padvigubės, apie 35 - 45 minutes. Viršų patepti kiaušinio ir pieno plakiniu.

Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

P. S. vietoje vyšnių užpiltinės įpyliau apelsinų likerio Cointreau. Tešlą ruošiau ir kildinau duonkepėje. Be galo aromatinga, minkšta ir labai skani pynė...

PB0800181-1 copy

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine

12 komentarų:

  1. Šią knygą turiu ir aš, bet pamačiusi Tavo duonas supratau, kad per retai ja naudojuosi. :) Pynės minkštimas atrodo taip skaniai, kad net dantys panižo. :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,
    Vakar kepiau sia (atsip. neturiu lietuvybes) duona - laaabai skanus vidus, bet man plutele per kieta ir stora isejo. As galvoju, gal ne su tokia programa kepiau orkaiteje (ventiliatorius ir apacia), va butu idomu suzinoti orkaites programas ir ar tai turi reiksmes.
    Ir viiiisai ne i tema, bet dabar tiek leidzianciu savo knygas, nuosirdziausiai linkiu isleisti Sonatinos receptus, manau butu isgraibyta knyga, jeigu redaktoriai ne kvaili - turetu patys jums pasiulyti :)Jums net reklamos nereiktu, pats vardas savo darba padarytu :) Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  3. gaminau, patiko:) tik as daugiau cukraus dejau ir virsu barsciau aguonomis. puiki ideja sekmadienio vakarienei su stikline pieno :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vilma, ačiū, knyga tikrai nebloga :)

    Anafora, labai ačiū!
    Jei jungiamas ventiliatorius, paprastai orkaitės temperatūrą reikia sumažinti 20 laipsnių. Aš ventiliatorių jungiu tik tuomet, kai dedu kepti iškart kelias skardas. O paprastai jungiu tik kaitinimą iš viršaus ir iš apačios. Pluta greičiausiai todėl ir gavosi kietoka, kad orkaitė buvo per karšta...

    Živile, džiaugiuosi, kad pynė gavosi skani :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Supratau dėl orkaitės, labai ačiū - bandysiu kepti taip.Anafora.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sonatina, kreipiuosi pagalbos - man labai patiko tavo mintis del duonos teslos minkymo ir kildinimo duonkepeje, bet jos kepimo orkaiteje. Taciau susiduriu su viena problema - isemus is duonkepes ir suformavus duonos forma bei pasovus i orkaite, ji man nebeskyla...Lieka plokscia ir pakyla labai nezenkliai, nors duonkepeje tesla buna iskildint kaip rekalas...Ka sugadinu? isemus ir suformavus duonos forma ja gal reikia pakildinti?..Kazkaip nesekasi viska perprasti is karto :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Net, tikrai taip - suformuotą kepalą būtina prieš kepant pakildinti, nes kol formuoji - tešla subliūkšta :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mdaaaa...supratau...Aciu, Sonatina, ir neklausk, kodel pati susiprotejau ale neigyvendinau :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sonatina, labai labai ačiū už šį receptą. Super pynutė, nors ir nebuvo saldoka, bet tirkai greit namiškiai sukramsnojo :) dar kartą ačiū (Ugnė)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ka tik iskepiau sia pynute seimynai. Super! Daugiau pyragu parduotuvej nebepirksim :) Maisiau pynute duonkepej: pyliau piena, siek tiek patirpdyta sviestuka, dejau druskyte, cukru, miltus ir mieles. Dar po pirmo kildinimo idejau aguonu ir kildinimo programa paleidau dar kart. Veliau formavau pynute ir, kaip receptukyje parasyta, dar kart kildinau. Gavos itin gardi, minksta. O su svieziai virta uogiene bei pienu greitai sulapnota buvo:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Siandiena ismeginau sita recepta, nereali, labai labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tikrai labai skanu, jau kelint diena is eiles kepu:)

    AtsakytiPanaikinti