2009 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Senamadiška duona su pienu

PB0300241-1 copy
350 ml šilto pieno
500 g miltų
2 a. š. sausų mielių
1,5 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
1 kiaušinis ir 1 v. š. pieno duonai aptepti

Į dubenį supilti 125 ml pieno, ant viršaus užberti cukrų bei mieles. Palaikyti 5 minutes, išmaišyti, kol mielės ir cukrus ištirps. Įmaišyti pusę likusio pieno. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieno mišinį. Išmaišyti, supilti likusį pieną, kad gautųsi lipni tešla. Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi ir elastinga, apie 10 minučių.

Dėti tešlą į švarų dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Kildinti 45 minutes. Paminkyti ir vėl leisti pakilti, kol padvigubės, dar apie 45 minutes.

Kepimo formą patepti riebalais. Iš tešlos suformuoti ilgą ritinį ir S forma įdėti į paruoštą formą. Uždengti rankšluosčiu ir dar kartą pakildinti, kol iki formos viršaus liks apie 2,5 cm, apie 1 val.

Duoną aptepti kiaušinio bei pieno plakiniu ir kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol gražiai apskrus. Skanaus!

P. S. tešlą ruošiau ir kildinau duonkepėje. Labai skani duona su ypač traškia pluta...

Šaltinis Bread: Baking by Hand or Bread Machine

10 komentarų:

  1. Sonatina, butinai isbandysiu sita duona, tik norejau pasitikslinti, ar naudojant self-raising miltus gausis tokia pati skani minksta duona, gal mazinti mieliu kieki?? o gal vistik palaukti kol i musu maza lietuviska parduotuvele atves lietuvisku kvietiniu miltu ? ir beje, neturint duonkepes, kepti paprastoje orkaites skardoje tinka? tik nesupratau kaip ja ssuvynioti S raide (geda).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ieva, jei tik turi galimybę, naudok Bread flour. Aš naudojau lenkiškus 605 tipo miltus, kurie ir atitinka duonos miltus. O ir originaliame recepte rekomenduojami duonos miltai :) Self - rising tikrai netinka...
    Aš duonkepėje tik paruošiu ir pakildinu tešlą, o kepu visuomet orkaitėje. Tešlą iškočiok į ilgoką ritinėlį ir iš jo suformuok S raidę. Tada įkelk į paruoštą kepimo formą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sinatina, o ar yra lietuviškų 605 miltų? Kepu duoną su paprasčiausiais kvietiniais miltais, kuriuos randu parduotuvėse ir tai turbūt darau ne visai teisingai...Kaip sužinoti, kokius miltus kuriai duonai naudoti?
    Dar vienas klausimėlis - o kodėl nekepi duonkepėje? Aš irgi turiu duonkepę, bet kažkaip viską ten darau ir nesuku galvos - aišku, man dar toli iki tavo gebėjimų, bet vis dėlto? Dėl formos ar dėl ko?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atsiprašau, kad padariau gramatinę klaidą jau pačiame kreipinyje....

    AtsakytiPanaikinti
  5. Net, lietuviškų tokių miltų nemačiau... Iki šiol ir aš naudodavau paprastus miltus. Šiaip recepte nurodoma, kokių būtent miltų reikia, ypač užsienietiškuose receptuose pabrėžiama, ar įprastų, ar duonos miltų.
    O nekepu duonkepėje tik dėl formos :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tavo pavyzdžiu duoną tik maišyti duonkepėje, o kepti orkaitėje susigundžiau. Kepalas tikrai skaniau atrodo, namiškesnis vaizdelis masina daugiau valgyti aišku, tačiau turiu ir itarimą, kad ekonomiškumo prasme orkaitei taip pat dėčiau pliusą jau neskaitant apskrudimo..Dėkui už gerą idėją :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vakar pasibandžiau išsikepti duonelę pagal šį receptą, norėjau panaudoti ją šiandien mažosios gimtadieniniams sumuštinukams. Gavosi labai skanus kepaliukas, tad daugiau nei pusės neliko visai. Tikrai rekomenduoju pasibandyt visoms :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Išbandžiau ir aš šią duoną - tikrai labai skani. Maišiau ir kildinau duonkepėje, paskui išėmiau tešlą, suformavau kepaliuką ir vėl įdėjau į duonkepę be maišymo peiliukų. Iškepė per pusvalandį. Tad kas čia rašot, jog duonkepėje neekonomiška kepti, labai klystate. Kas geriau: iškepti duonkepėje per pusvalandį, ar įkaitinti orkaitę ir dar kepti apie valandą? Be to, vieną dieną mes paskaičiavom kiek srebia duonkepė pagrindine programa (maišymas, kildinimas, kepimas). Tai su padidėjusiu tarifu vienos duonos iškepimas duonkepėje mums kainavo 0,36Lt. Kažkaip manau, kad orkaitėje kepant tikrai nėra ekonomiškiau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū už nuostabų receptą! Labai skani duona! Kepiau duonkepėje ir neaptepiau kiaušiniu, bet šeimyna sušlamštė pusę per pirmą valandą( nors duoną kepame jau seniai ir namiškiai jau gana išrankūs). Fantastika su sviestu ar kokiu tepalu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. senia domiuosi tavo receptais ir jais uzsiminejhu savo virtuveje,tik visada uzmirstu padekoti,va ka tik iskepiau duonyte ,jos jau ir nebeliko.sakykite kokia forma geriausia naudoti turiu omenyje dydi.jau planuoju i kitoms duonytems isbandyti.aciu uz geras virtuvines idejas.

    AtsakytiPanaikinti