Tortas su obuolių kremu
Tešlai
200 g sviesto ar margarino
200 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g krakmolo
100 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
Įdarui
750 g obuolių
50 g cukraus
250 g riebios grietinėlės
½ a. š. malto cinamono
1 citrinos sultys
cukraus pudros
Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo (apie 5 min.). Po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant (~ 1 min.). Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais, ir atsargiai išmaišyti.
Ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti penkis 22 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 1/5 tešlos. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 9 - 10 min. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.
Obuolius nulupti, supjaustyti į skilteles. Skilteles sudėti į puodą, užpilti trupučiu vandens, suberti cukrų ir virti, kol obuoliai suminkštės. Blenderiu sutrinti į tyrę. Tyrę atsargiai pakaitinti, nuolat maišant, kol masė labai sutirštės (išgaruos vanduo). Ataušinti.
Grietinėlę išplakti ir įmaišyti į obuolių tyrę. Kremą pagardinti cinamonu ir, jei obuoliai nebuvo pakankamai gardūs, įpilti vienos citrinos sultis.
Biskvitus pertepti obuoliniu kremu ir sudėti vieną ant kito. Tortą lengvai paslėgti ir kelias valandas pašaldyti. Aplyginti kraštus, viršų pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
P. S. dar karštus biskvito lakštus apipjoviau uždėjusi 22 cm skersmens torto formos dugną, todėl sutepto torto kraštų lyginti nebereikėjo. Citrinos sulčių į kremą nepyliau, nes jis ir taip buvo pakankamai saldžiarūgštis... Cukraus kiekį obuolių tyrėje reikėtų pasireguliuoti pagal obuolių rūgštumą - gali prireikti ir daugiau. Labai gaivus, drėgnas ir skanus tortas :)
Šaltinis Kepimo paslaptys Nr. 1
Net seilę nurijau aprašymą perskaičiusi. :) Dėl kremo - neparašyta, bet, kaip suprantu, obuolių masę reikia pilnai atšaldyti prieš įmaišant plaktą grietinėlę, taip?
AtsakytiPanaikintiKitas klausimas dėl "Kepimo paslapčių" - koks čia žurnalas? Matau, kad jau cituoji ne vieną numerį, bet aš nieko panašaus spaudos skyriuose nematau... Žinoma, gal blogai ieškau, bet būtų labai smagu jei "pirštu parodytum". :D
Vilma, tu tikrai teisi - obuolių tyrę būtina atšaldyti. Ketinau, bet pamiršau parašyti :)
AtsakytiPanaikintiO žurnalai tai labai seni - 1993 - 1994 metų... Kadaise teko prisidėti juos leidžiant, tad turiu namie visą kolekciją :)
Ech... :) Nieko nuostabaus, kad spaudoje nemačiau. Visa laimė, kad mėgsti saldumynus gaminti, tad Tavo bloge tikrai yra iš ko rinktis, nereikia nė žurnalų! :D
AtsakytiPanaikintiLabas vakaras :)
AtsakytiPanaikintiAs is tikro neitema paklausiu, taciau galbut jus zinote Draugystes pyrago recepta? :)
As labai noreciau ji iskepti :) Kai gryztu i Lietuva visada perku si pyraga, tai man kazkas nearelaus, ir butu saunu zinoti sio pyrago receptuka :) Aciu :) Jusu receptukai super super nuostabus :) Sekmes
Tešlai:
AtsakytiPanaikinti450g miltų
2 kiaušiniai
200g cukraus
200g margarino
2 arb.š. kepimo miltelių
Obuolių įdaras:
300g tarkuotų obuolių
3 arb.š. cukraus
1 arb.š. cinamono
Varškės įdaras:
500g varškės
1 kiaušinis
1,5 arb.š. vanilinio cukraus
Aptepimui:
1 kiaušinis
Tešlai skirtus kiaušinius išplakti su cukrumi. Sudėti sutarkuotą margariną, kepimo miltelius, miltus ir gerai išminkyti. Masė turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų.
Obuolių įdarui obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir sutarkuoti. Sumaišyti su cukrumi ir cinamonu.
Varškės įdarui varškę ištrinti su kiaušiniu ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės (geriausia - su blenderiu).
Tešlą padalinti į dvi dalis. Vieną dalį įtiesti į kepimo indą, subadyti šakute ir apkepti vidutinio karštumo orkaitėje, kol pusiau iškeps. Tuomet, ištraukus iš orkaitės, ant viršaus paskleisti obuolių įdarą, ant jo - varškės įdarą. Pyrago viršų užkloti likusia dalimi tešlos, ją subadyti šakute ir aptepti plaktu kiaušiniu. Pyragą kišti atgal į orkaitę ir kepti, kol kepinio viršus gražiai paruduos.
Šaltinis: http://skanumynai.blogspot.com/2008/08/pyragas-draugyst.html
Velniškai saldžiai rūgščiai skanu! nors biskvitai ir neiskilo kaip reikiant......
AtsakytiPanaikintiO, matau, kad Anonimiškas Rūtai nukopijavo iš mano blog'o receptuką, tačiau, DĖMESIO, įspėjimas, jau rašiau ir dar kartą parašysiu - tai nėra ta tikroji "Draugystė" iš parduotuvės :0 Deja deja... Nors panašus pyragas trupučiuką, tačiau ne toks.. Bet skanus :))
AtsakytiPanaikintiSonatina, niami niami... Įdėtas šitas tortukas į mano favoritus, bet kaip - pasakykit man paslaptį, prašau - spėti viską išmėginti??? :D
Tortas tikrai skanus. Tik apsigavau - kremas buvo toks rūgštokas ir įdėjau papildomai cukraus. Kai atrodė kad kremas maloniai saldžiarūgtis, galvojau bus viskas gerai, bet pasirodo reikėjo palikti tą rūgtesnį variantą, nes valgant tortą rūgštelės truputį trūko. Sakiau kitą kartą nedėsiu papildomai cukraus. Bet kaip bebūtų tortas labai greitai dingo nuo stalo ir nukeliavo į pilvukus :)
AtsakytiPanaikintiAčiū už nuostabų tortuką... Tirpo ne tik burnoje, ale ir akyse :D
AtsakytiPanaikintilaurechka
Deja, aš Draugystės recepto neturiu, nors šis pyragas man patinka :)
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad tortas gaunasi skanus :) Ačiū!
O dėl neišbandytų receptų... Šį receptą ruošiausi išbandyti jau nuo 1993 metų ir tik dabar prisiruošiau :)
Kai pamačiau šį receptuką, norėjau greičiau išbandyti, jau taip gundančiai atrodė aprašymas ir nuotrauka. Beje visi čia mano randami receptai puikūs. Net trūksta žodžių susižavėjimui išreikšti. Vis pritrūkdavo laiko, todėl išbandžiau šį tortuką tik dabar. Bet man atrodo papločiai išėjo per ploni, arba mažai iškilo. O jeigu tešlos daryti dvigubą porciją?
AtsakytiPanaikintiO ar tikrai tokio pat skersmens, kaip nurodyta, papločius darėte? Man papločiai iškilo tikrai puikiai. Žinoma, jie neturi gautis labai stori...
AtsakytiPanaikintiAš iš panašaus tešlos kiekio iškepu ir daugiau kaip 10 paplotėlių - tuomet jie tikrai būna plonyčiai...
Vakar gaminau šį tortuką, bet va susidūriau su nesklandumu... Papločiai puikūs, viskas čiki, bet man obuoliai niekaip nesutirštėjo, nors kaitinau ilgai ir kankinaus didvyriškai - ir rankos nusiplikymą ištvėriau, ir nykščio, bet kai užtiško visai šalia akies, šitą reikalą mečiau ir pertepiau savo svarainių džemu. Klausimas - ką aš blogai dariau? Kiek laiko maždaug reikėtų kaitinti trintus obuolius ir kokio tirštumo jie turėtų būti? Rūpi, nes aš nepasiduosiu :D
AtsakytiPanaikintiAčiū :)
Asta, obuoliai ir man nelabai stipriai sutirštėjo, todėl, manau, ir tortas gavosi labai drėgnas ir skanus... Tad gal vis tik vertėjo pabandyti ir tau ruošti kremą toliau?..
AtsakytiPanaikintiLaba, ketinu iškepti šį tortą savo uošviui gimtadienio proga, taigi, norėjau paklausti dėl krakmolo, ar tu turėjai omeny bulvių krakmolą ar kitokį? Tiesa, jei tai bulvių krakmolas, ar tada biskvitai neįgauna jo atskonios? Aciu labai
AtsakytiPanaikintiLaura :)
Laura, krakmolą naudoju ir kukurūzų, ir bulvių, tiesiog, tą, kurio to metu turiu... Bulvių krakmolas tikrai nesuteikia jokio prieskonio :)
AtsakytiPanaikintiSonatina,
AtsakytiPanaikintiTiesiog DIDELIS aciu uz visus receptus :) Jau i eile statau visus receptus, kad spet bent jau kelis isbandyt :)
Si savaitgali kepiau obuoliu torta, tiktai tiek, kad dejau siek tiek daugiau obuoliu i pertepima :)! Visi sveciai ivertino 10 balu! O siandien kadangi dar liko gabaliukas, galiu pasakyti, kad i antra diena, dar labiau ismirkes, sis tortas dar skanesnis!
Dar dariau baltojo sokolado torta, irgi superinis, tiktai vietoj abrikosu dzemo (jeigu neklystu) dejau zalias vysnias, nes tuo metu ju perteklius buvo :) Irgi gavosi superinis! Nors ir turejau siek tiek problemu su stingimu... I mase zelatinos dejau gal tris kartus :(
Tortas "Menulis" irgi buvo ivertintas 10 balu visu sveciu, kaip ir Vienos sausainiai :)
Dabar va ruosiuosi kepti rumuniska varskes pyraga, o sia savaite lauksiu sveciu, tai jau issirinkau obuoliu pyraga su aguonom :)
Tikrai labai labai labai aciu! Uz nuostabius receptus su taikliais komentarais, bei labai "apetitingas" nuotraukas :)
O man gavosi jau per drėgnas, manau todėl, kad lakštus kepiau kiek didesnio skersmens, nei recepte ir valgėme tik beveik po paros. Kitąkart žinosiu, jog reikia valgyti greitai. :) Bet kad ir šlapias, vis tiek buvo skanus. Beje, man įdaro pritrūko, tai vieną sluoksnį pertepiau sena mamos obuoliene su cinamonu - tiko puikiai. :)
AtsakytiPanaikintiLabukas, pyragas labai šauniai atrodo :) Noriu, Sonatina, paklausti, ar į grietinėlę nebėrei standiklio? man kažkodėl baisu, kad be standiklio grietinėlė su obuolių masę neištištų :) O taip pat turiu tokią mintį, gal nebūtina obuolių maišyti į grietinėlę, o tiesiog obuolių masę tepti tiesiai ant biskvito bei ant viršaus užtepant grietinėlę :) Gal visai nieko būtų :)
AtsakytiPanaikintiNa ką gi, vakar ragavau šį tortuką. Išties skanu. Tik aš dariau šiek tiek kitaip. Ant lakštų tepiau obuolienę, tada grietinėlės kremą, kurį dariau irgi kitokį (tai buvo greičiau grietinėlės ir varškės kremas :) ). Nors kitą kartą darysiu su svarainių džemu, manau skonis bus geresnis. Bet šiaip gan gaivus ir lengvas tortukas. Ačiū už idėjas.
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū už šiltus žodžius!
AtsakytiPanaikintiMažulėle, ir man vienam sluoksniui pritrūko kremo, tad aš jam sumaišiau naminės obuolienės su plakta grietinėle :) Nemanau, kad kas nors pastebėjo skirtumą :)
Simona, kremas su varške skamba labai viliojančiai... :)
Labas, aš norėjau paklausti ar viršų torto irgi aptepei su kremu ir su kuo geriausia slėgti tortą?:)
AtsakytiPanaikintiKą tik įdėjau į šaldytuvą šitą tortuką. Kadangi buvo pageidavimas daryti nelabai riebų, kepiau tik 3 biskvitus (24 cm formoje), o pertepo užteko su kaupu. pamiršau įdėti cinamoną į kremą, bet jis man toks net skanesnis - primena darželyje tiektą švelnią pienišką obuolių košę.
AtsakytiPanaikintiAčiū už receptuką, turėtų gautis šaunus dovanų tortas. Dėl obuolienės sutirštinimo: aš jau dedama į blenderį obuolius nukošiau, todėl tyrė gavosi neskysta, ir dar šiek tiek sutirštėjo per kažkur 7-8 stipraus kaitinimo minutes. Aišku, karštų spjūvių teko pasisaugot.
Tikiuosi, tortas patiks gavėjams. Tiktai šiek tiek baugu, ar nesušlaps per daug - šitiek visos komentuojat, kad šlapias... Gal mano trys storesni lakštai tiek nepermirks. :)
Laižau kremo likučius ir svajoju apie patenkintų būsimų torto valgytojų šypsenas.
Kadangi privirtos obuolienės žiemai pas mane perteklius, tai man šis receptukas labai tinka...indelį (0.5 l)jau paruoštos obuolienės pakaitinu kol sutirštėja,....toliau viskas pagal receptą......taip sutaupau laiko ruošdama obuolių pertepimą (nei citrinos, nei cukraus nebededu)...o skonis gaunasi labai geras....Jau trimis puslitriniais obuolienės stiklainiais atsargu mažiau :))(trys tortai jau mūsų pilvuose)...
AtsakytiPanaikintina pabandziau sita torciuka.. tikrai labai skanus
AtsakytiPanaikintiKapiau si torta. Biskvitai gavos kaip blynai, storumas gal 2 mm. Pirma partija kremo ispyliau, nes ismaisius grietinele atsiskyre sau, obuoliai sau. Dariau is naujo. Pastebejau - kuo ilgiau maisai, tuo labiau grietinele sukrenta i kruopeles. Nelabai isivaizduoju, kaip jus be zelatinos daret krema, nes sutept man jo tikrai nebutu iseje, jei nebuciau ipylius zelatinos ir palaikius saldytuv - nes kremas skystokas. Nebent daret formoje. Dariau viska idealiai pagal recepta. Nesupratau, kodel neiskilo biskvitai. Tortas skanus. Tik aisku su zelatina kremas jau ne toks purus. Jei buciau zinojus, buciau surinkinejus ji formoje ir nepylus zelatinos.
AtsakytiPanaikintiViskas gavosi puikiai ir valgytoju puikiai ivertinta! Tik leidaus sau virsu patepti plonu balto Lind sokolado kremu, tai salia to gaivumo, obuoliu rugsteles, tas saldus mazytis akcentas labai tiko! :)
AtsakytiPanaikintiAciu uz recepta! :)
Viskas gavosi puikiai...skanus tortukas=)
AtsakytiPanaikintiAš jau kurį laiką lankausi čia. Vis seilę pavarvinu,ir drįstu papriekaištaut- Jūs, Sonatina, begėdė viliokė:). Tik ką sutepiau šį tortuką. Kviesiu komisiją įvertint. O obuolienę gaminau mikrobangėje. Naudojau alyvinius obuolius- sukepė, kaip reikia!
AtsakytiPanaikintiLabai aciu uz puiku receptuka! Kol obuoliai vesta nusprendziau prisesti ir padekoti;) Pirma karta gyvenime kepiau "tikra" torta ir kaip sakoma blynas neprisvilo:D.Si salta sekmadienio vakara puikiai tiks po keptos vistos pietu. Siandien tikiuosi nustebinti savo seimyna, o pabandzius viena karta nebaisu bus ir kitus esant progai pavaisinti. Labai Aciu!;)
AtsakytiPanaikintiLabai skanus ir lengvai gaminamas tortas , dar
AtsakytiPanaikintiapipyliau tirpintu šokoladu, tiesiog tobulas rudeninis tortas
Ačiū
Sonatina, o ar tiktu tiesiog obuoliene ziemai uzvakauota paimti ir sudeti net nekaitinus, nes ji pries vakuojant jau buvo kaitinta :) labai laukiu atsakymo, ruosiuosi daryti si torta :)
AtsakytiPanaikintiBe abejo, tinka ir jau paruošta obuolienė :)
Panaikintio torta plakta grietinėle iš vakaro galima pasipuošti ar geriau prieš patiekiant? :) ačiū už atsakymus :)
AtsakytiPanaikintiViskas labai priklauso nuo grietinėlės kokybės. Aš naudoju UHT 36% riebumo grietinėlę, kuri ir kitą dieną atrodo lygiai taip pat, kaip ką tik užtepta. Bet su paprasta grietinėle iš prekybos centro taip nerizikuočiau - kitą dieną ji ant torto bus pageltusi... Geriau jau papuošti prieš patiekiant :)
PanaikintiSonatina, o is kur tu gauni UHT ( net nezinau ka tai reiskia :D ) grietinele :) maciau norfoj pirkti 36 procentu tai gal tiktu su tokia is vakaro papuosti :) na bus matyt kaip darysiu :)o tu biskvitu nereikia sulaistyti labai bijau, kad nesigautu sausas tortukas :)
AtsakytiPanaikintiTortas gavosi nuostabus.Naudojau savo obuoliene, taigi susitaupe daug laiko. Idomu suzinoti ,kodel daugelyje receptu patariama kepti ant popieriaus, o ne kepimo formoje. Paprastai vengiu biskvitiniu receptu su krakmolu, nes man jie nepakyla, arba apacioje buna susmege. Gal yra kokia iseitis, kaip to isvengti?
AtsakytiPanaikinti10 balu...
AtsakytiPanaikinti. Nors jau beveik vasara vis dar naikinu rudens derliu- obuolius. Mamos dienai ieskojau ikvepimo. Pyragai su obuoliais baigia igryst. Tai radau si receptuka ir nenusivyliau. Patiko ir sensm ir mazam. Aciu uz receptuka!!!!!
Pasaka!!!! Naudojau dar užsilikusią obuolienę, tad spėju dėl jos gavosi kiek per saldus, nors ir citrinos nepagailėjau į kremą. Užtat papuošimui naudojau serbentus (bordinius), tai išvis nerealus derinukas gavosi :) Dėkui už nuostabų receptuką!
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
PanaikintiKai paragavau krema, maniau, kad bus per rugstus, bet surizikavau ir palikau koks yra.
AtsakytiPanaikintiGalutinis rezultatas buvo stulbinantis :)) Tikrai nemaniau, kad sitaip visi girs torta! Tikriausiai saldus biskvitai skoni subalamsavo :)
Dekoju Sonatina uz SUPERINI torciuka ;)
sveiki, man nesigavo biskvitu tiek is paruostos mases :( idkepe kaip vafliai, ploni ir susvilusiais krastais. Antra karta kepant padariau tik 3 biskvitus, gavos geriau bet ir tai nepalyginsi su Jusu putliais minkstais, ka galiu daryt ne taip? skonis tai pasakiskas pacio laksto, bet kiekis juokingas...
AtsakytiPanaikintiLabai skanus, lengvai pasigamino. Visi išgyrė! Labai ačiū už tokį puikų receptą :)
AtsakytiPanaikintiDariau sunaus gimtadieniui. Buvau nusiteikusi siek tiek pesimistiskai... nu ka, galvojau, obuoliene visgi... Galvojau dar parugs anoji man per nakti, todel pertepiau is ryto, o valgem popiet. Tai galiu drasiai sakyti, kad sitas tortas pranoko visus mano lukescius - tiesiog super. O skaniausias buvo ant rytojaus, vaikas valge kaip ledus... super skanus tortas. Is vis, kiek esu dariusi tortu, tai geriausi yra Sonatinos - geresniu tiesiog ne-bu-na!
AtsakytiPanaikintiSonatina!Kur pradingai?Laukiam nauju ,lengvu ir preinamu musu lietuviskom kisenem skanumynu!:))pasiilgom jau tikrai taves :-( o sitas tortas NUOSTABUS!
AtsakytiPanaikinti