2007 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Tortas "Mėnulis"

PICT84981 copy

Tešlai
250 g sviesto arba margarino
250 g cukraus
6 kiaušiniai
150 g miltų
100 g krakmolo
1 v. š. kakavos
1,5 a. š. kepimo miltelių
romo ir apelsinų esencijos

Kremui
250 g sviesto
citrinų esencijos
100 g kreminės varškės
250 g cukraus pudros
2 - 3 v. š. žemuogių sirupo

Tortui papuošti
šokolado drožlių

Paruošti trapią tešlą - minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo (apie 5 minutes). Po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant (~ 1 minutę). Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, kakava ir kepimo milteliais, supilti esencijas ir atsargiai išmaišyti.

Ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti 26 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 2 - 3 v. š. tešlos. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 5 - 7 minutes. Taip iškepti 8 - 10 torto lakštų. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.

Kremui nešaltą kambario temperatūros sviestą išsukti iki purumo. Sudėti citrinų esenciją, varškę, cukraus pudrą ir viską gerai išmaišyti. Galiausiai po šaukštą pilti žemuogių sirupą.

Kiekvieną lakštą aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Torto viršų pabarstyti šokolado drožlėmis. Tortą apie 1 val. palaikyti šaldytuve, kad tešlos lakštai sudrėktų ir suminkštėtų.

P. S. į tešlą nepyliau jokių esencijų. Man gavosi apie vienuolika 22 cm skersmens lakštų. Pirmuosius lakštus perkepiau, tad jie labai trupėjo, todėl juos sumaliau blenderiu ir panaudojau torto šonams pabarstyti... Kremą dariau kitokį - išplakiau 2,5 indelio Mūsų švelniosios varškės su 130 g cukraus pudros ir 2 v. š. apelsinų likerio. Atskirai išplakiau 400 ml grietinėlės ir ją įmaišiau į varškę. Tortas gavosi labai skanus ir tirpstantis burnoje...

PICT85151 copy copy 

Šaltinis Kepimo paslaptys Nr. 6

51 komentaras:

  1. Labas, Sonatina :). Artėjančių Naujųjų proga nutariau pasigaminti šį tortą, ką tik baigiau pertepti. Na pas mane gavosi ne mėnulis, o pusmėnulis, nes dariau iš pusės normos, tai lakštų gavosi nedaug. Tai pjoviau perpus, ir gavosi puikus pusmėnulis. Paabejojau dėl kremo, dariau jį pagal tavo receptą. Jis be jokio standiklio, ar nesusmegs visas tortas? Na bet atrodo gražiai, kremas ir lakštai skanūs, tikiuosi galutinis rezultatas taip pat bus ok. ryt ragausim! Ačiū už receptą, gerų Naujųjų metų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. as irgi kepiau sita torta tik i grietinele pertepimui dar dejau standikli ir ant lakstu pabarsciau brukniu. sake kad buvo labai skanu, nors as pati neragauju. aciu uz puiku recepta ir laukiameir toliau paprastu receptuku suprantamu visoms pradedancioms. sekmes tau Sonatina

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tikrai nedėjau į kremą jokio standiklio ir niekas nesusmego ;) Manau, kad čia jo tikrai nereikia, nes lakštai gaunasi gana kieti, beveik kaip medaus torto, todėl visa drėgmė iš kremo puikiai susigeria ir tortas nesigauna sausas :) Tikiuosi, tortas gavosi skanus...

    Džiaugiuosi, kad patiko :) O bruknių pabarstyti - labai įdomi mintis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai labai skaniai gavosi ir nesusmuko :), o aš dar abejojau ar tikrai tokie kieti lakštai turi būti kai iškepa. Kai sutepiau kremu iš pradžių jo atrodė labai daug, po to susigėrė ir buvo pats tas. Būtinai pabandysiu dėti bruknių, rūgštelė turėtų labai tikti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai smagu, kad tortas gavosi skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sonatina,as gyvenu ne Lietuvoj,bet tavo receptai tai tikrai puikus,esu daug daug isbandziusi!!O kokia yra ta kremine varske,ar ji panasi i liesa varske ar daugiau i "mascarpones" suri,nes sis tortas tai labai viliojanciai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš dažniausiai naudoju liesą kreminę varškę. Kreminė varškė - tai tiesiog labai gerai pertrinta varškė, visiškai be gumuliukų. Su Mascarpone, manau, būtų per riebu. Gal galima mėginti naudoti kokį liesesnį cream cheese ar rikotą...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas Sonatina.
    Išbandžiau pagaliau mėnulį ir aš :) Liuks torčiukas gavos, anytai su MB močiute labai patiko. Tik man nesigavo tie lakštai trapūs kažkodėl??? Šį kart be jokių improvizacijų dariau... Kaži kodėl taip? Gal reikėjo tik ilgiau pakepti? Na, bet tortas tai liuksiškas gavos.
    Ačiū, kaip ir visada ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveika, Sonatina,
    Jau trečią kartą kepu šitą torčiuką ir manau, kad tai toks tortas, kuris negali nesigauti:) O šiaip fantastika: labai greitai išsikepa lakštai, pertepu kartais vien grietinėle su varškyte, kitą kartą dar į kas trečią sluoksnį rūgščios uogienės užtepu, patinka, kad galimą kokį nutrupėjusį lakštą panaudoti papuošimui. Tiesiog didelis dėkui už puikų receptą, kuriuo galiu pasididžiuoti ir prieš svečią, ir šeimyną savaitgalį palepinti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. nuostabus tortas, ka cia bepridursi. Dariau pirma torta isvis gyvenime ir viskas pavyko!! Saunus receptas, visiems labai patiko. Jums, Sonatina, didziule padeka uz tai, kad dalinates virtuves paslaptimis.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū! Ir man dažnai tenka šį tortą kepti, nes visiems labai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveika Sonatina,

    aš taip pat gyvenu ne LT, tad norėčiau paklausti, o kiek, maždaug, gramais reikėtų kreminės varškytės?

    Dėkui už idėjas :).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kreminės varškės reikėtų apie 450 g...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū už atsakymą.
    Tu "išvarysi visus iš proto" su savo grožybėmis :).

    AtsakytiPanaikinti
  15. Tai buvo mano pats pirmas tortas )
    Visi tiesiog pamilo tada jį )

    AtsakytiPanaikinti
  16. labutis:)norejau paklausti,ka butu galima naudoti vietoje apelsinu likerio?aciu

    AtsakytiPanaikinti
  17. Vietoje apelsinų likerio galima pilti bet kokio kito likerio ar romo. O galima ir visai nepilti alkoholio ir tik pagardinti vanile ar citrinos žievele...

    AtsakytiPanaikinti
  18. dvejoju del kremo -kuri gaminti...?Sonatina,o abu isbandet?:)aciu

    AtsakytiPanaikinti
  19. Dariau sita torta.Nepasakyciau,kad tai kazkas stebuklingo.Gavosi viskas gerai,nesudetingas,slapias,nesusmego,bet va skonio tai truksta.Tikrai reiketu deti kokios uogienes ar brukniu.Krema dariau pagal Sonatina.Turiu ta zurnaliuka"Kepimo paslaptys",tai tortas gavosi toks,kokia ten nuotrauka ideta,ne toks kaip Sonatinos.Jos tai atrodo,kad biskvitas trapus,o man gavosi toks mikstas.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Originalaus kremo nebandžiau - nelabai mėgstame riebius kremus...

    Giedre, mano biskvitai tikrai nebūna trapūs - jie puikiai persigeria kremu ir būna minkštučiai.. O šiaip tai, nors ir ne stebuklingas, tai vienas mėgiamiausių, mūsų tortų :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. As kremine varskyte pati pasidarau. Nusiperku parduotuveje kefyro, ji uzsaldai kameroje, tada istrauki, isimi is pakuotes (todel geriau, kad pakeliai butu popieriniai) idedi i merle ir pakabini (as tai darau virs virtuves kriaukles)per nakti atitirpti. Iseinai labai skani, kremine varskyte ale "ricota".

    AtsakytiPanaikinti
  22. skaityti buvo skaniau, nei valgyti... per sausas gavosi, labai toks sunkus, norejosi kazko tirpstancio burnoje, kaip skaityta buvo :) kita karta tepciau biskvita su kokiu jogurtu ar grietinele...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Julija, ačiū, reikės išbandyti pasidaryti varškę :)

    Živile, gaila, kad nusivylei, na bet visų skoniai skirtingi :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveika,

    noriu paklausti, o lakštus kepei su ventiliavimo funkcija ar be jos?
    Aš pirmąjį kartą kepiau be, tai man nelabai vienodai kepė, pats viršutinis greičiausiai, kiti atitinkamai vėlavo :). Ir kažkodėl susimąsčiau, gal ventiliavimas suvienodintų.

    Iš anksto dėkui už atsakymą :).

    Neringa

    AtsakytiPanaikinti
  25. As pirmakart sitame puslapyje ir apskritai neturiu nieko bendro su virtuve,maisto gaminimu ir pan,bet perziurejusi daugeli situ receptu turejau sedeti uzspaudusi lupas,nes seile jau palegva vis tyso ir tyso...manau raitosiu rankoves ir kaledoms ka nors is jusu receptu tikrai pagaminsiu. Pasaka...:)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Laba diena,

    aš taip pat kepiau šį tortą. Paprasta, lengva, labaaaai skanu. Ir visiems valgantiems labai patiko. Naudojau Jūsų nurodytą varškės kremą, į kurį ipyliau 2 šaukštus citrinos sulčių ir dėjau pusės citrinos nutarkuotos žievelės.

    Dar kartą dėkui už įkvėpimą bei receptus.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Laba diena, norėčiau sužinoti, ar lakštai turėtų būti kaip biskvitinės tešlos ar trapesni pvz, kaip medaus torto ir kokio tirstumo tešla. Nes aš gaminau šį tortą ir man jis nepavyko, buvo gana sausas. Tešla buvo gana tirštoka, aš ją su šaukštu išvarinėjau antkepimo popieriaus, ir po to niekuo nepašlaksčiau lakštų o tik užtepiau kremą. Tai gal dėl to ir gavosi tortas toks sausas. Na ir dar neradau parduotuvėj švelniosios varškės pirkt, tai dėjau desertinę varškę, tai gal dar ir dėl šitos priežasties tortas gavosi nelabai skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Labas

    Kepiau si torta Kaledom, isejo neblogas, bet gaivumo jame truksta, dariau su varskes kremu, manyciau idejus kazkokiu vaisiu jis skanesnis butu.

    AtsakytiPanaikinti
  29. Kepiau šį tortą du kartus. Pirmą kartą gavosi sausokas. Antrą kartą liuks. Pirmą kartą perkepiau lakštus, apie 8-10 min, nes atrodė kad dar neišsikepę. Antrą kartą kepiau 6 min. Labai skanus torčiukas gavos. Krema dariau varškės. Visiems labai patiko. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  30. Pagaliau atėjo eilė šiam tortukui. Į tešlą vietoje kepimo miltelių dėjau nugęsintos sodos. Kremą gaminau pagal Sonatinos variaciją, kreminę varškytę pasigaminau sutrynusi kombainu riebią naminę varškę su šiek tiek grietinėlės. Mums patiko. Tik kitąkart kepdama į tešlą dėsiu daugiau kakavos, nes man nesigavo toks rudumas kaip nuotraukoje, ir nesudėsiu visų lakštų, kiek iškepa, tuomet geriau jausis pertepimo skonis.
    Beje, Sonatina, taviškis pertepimas sukėlė man nostalgiją, prisiminiau plikytinių, įdarytų varškės kremu skonį, o jų nevalgiau jau beveik 10 metų, nes išvažiavusi iš Šiaulių į Kauną paprasčiausiai niekur tokių neradau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Sveikuciai,
    Turiu pradzioje pasakyti, kad sis puslapis geriausias, visoms savo draugems rekomendavau.:)Super. O dabar apie si DIEVISKA TORTA: kepiau ji uzvakar savo vaikinui gimtadienio proga...ir neliko nei gabalelio, visi kartojo du kartus.:))Pertepima dariau pagal Sonatos pasiulyma, varske parduotuveje vos ne vos radau.:)As dejau dar siek tiek grietineles standiklio, nenorejau rizikuoti:) Bet su tesla turejau problemu: nezinau, kaip kitiems, bet man labai prilipo prie kepimo popieriaus ir turejau daug vargo ir tik i pabaiga susipratau patepti kepimo popieriu sviestu. Ir dar turiu kl.: cia miltu ne per mazai? Tesla gaunasi tirsta, bet ne traski, kaip rase Sonatina...

    AtsakytiPanaikinti
  32. Iš principo lakštai prilimpa prie kepimo popieriaus, bet gerą popierių nesunku nuplėšti nuo lakšto. jei popierius prastas - to padaryti gali ir nepavykti...
    Aš perku kokybišką popierių ir niekuomet jo netepu sviestu.
    Miltų tikrai ne per mažai. Tešla gaunasi tokio tirštumo, kad ją lengva šaukštu ar peiliu paskleisti ant kepimo popieriaus. Traškūs lakštai bus juos perkepus. O normaliai iškepus šiek tiek traškūs tik lakšto krašteliai.
    Standiklį dedu tik į grietinėlę puošdama tortus... Į kremus tortams pertepti niekuomet jos nededu.
    Lakštus kepu iškart tris ir būtinai su ventiliavimo funkcija.

    O šiaip labai visiems ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. Surizikavau ir iskepiau gimtadieniui si torta - bandymas pavyko! Visi prase antro gabaliuko ir recepto! Aciu, Sonatina! Beje, naudojau paprasta, kaimiska varske, kuria gerai sutryniau su mikseriu ir maisiau kartu su ispkata grietinele. Zinoma, kol iskepiau tuos lakstus ... :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Sonatina, ar bandėte pasigaminti švelnią varškę iš kefyro? Kiek jos iš 1l gaunasi?

    AtsakytiPanaikinti
  35. Kelis kartus dariau. Reikėtų daryti tik iš labai gero kefyro. Varškės gaunasi apie 250 - 300 g.

    AtsakytiPanaikinti
  36. Ar galima iškeptus lakštus laikyti, tarkim, savaitę, ar geriau kepti prieš pat gaminant tortą?

    AtsakytiPanaikinti
  37. Savaitę nerizikuočiau - daugiausiai 2 - 3 dienas. Čia ne medaus torto lakštai, kuriuos galima mėnesį laikyti...

    AtsakytiPanaikinti
  38. Nesuprantu kiek reikia varskes i krema? Tai ar 100g (recepte)ar 450g (komentaruose) ???

    AtsakytiPanaikinti
  39. Originaliame recepte dedama 100 g varškės, tačiau po receptu aš esu parašiusi, kad dariau kitokį kremą, kuriam naudojau 450 g varškės, 130 g cukraus, kelis šaukštus likerio ir 400 ml grietinėlės.

    AtsakytiPanaikinti
  40. deja, ir man tortas nesigavo. Tešla labai keista, tikrai nelengva ją ant kepimo popieriaus išlyginti. Todėl gavosi tik 5 lakštai iš pilnos porcijos. Liūdna. Svečiam tikrai tokio torto neparodysi. O pačiai tiek kalorijų irgi nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
  41. labai skanus torciukas. lengva pagaminti, negali nesigauti. kepu ji vel ir vel :)

    AtsakytiPanaikinti
  42. Dariau šį tortuką. Nelabai gavosi kaip parodyta. Lakštų nesigavo tiek, kiek čia parašyta, gal per storus padariau. Kremą dariau pagal originalų receptą, bet jo mažokai buvo. Tai viršų ir kraštus aptepiau šokoladiniu glajumi. Į kremą dar vaisių dėjau :) Šiaip labai skanus tortas, kiek saldokas, ir tikrai nesudėtingas gaminimas.

    AtsakytiPanaikinti
  43. Gana dažnai kepu šį tortą ir iš nurodyto tešlos kiekio man gaunasi 11 lakštų. Tiesiog aš iškart pasiruošiu 11 kepimo popieriaus lapų su nubrėžtu apskritimu, ir visą tešlą iškart po lygiai padalinu ant visų lapų. Tik tuomet tešlą tolygiai paskirstau mentele. Gaunasi plonas tešlos sluoksnis, bet kepdama tešla šiek tiek pakyla. Darant 11 lakštų, vienam lakštui susinaudoja 2 šaukštai tešlos.

    AtsakytiPanaikinti
  44. Ruosiuosi kepti si isgirta tortuka. Krema darysiu pagal Sonatinos recepta. Iskilo klausimas del grietineles, kokio riebumo grietineles reikia ir iki kokio lygio ja isplakti, iki purumo?

    AtsakytiPanaikinti
  45. Sveiki,tai ir as ismeginau jusu gamini,pries tai perskaiciusi dar visus komentarus kaip jis isgirtas - ispuikintas visu,bet tikrai atsiprasau dar prastesnio nieko nesu valgiusi kaip sita teko valgyti. Tesla gera,kepimas geras,o iskeptus ir sutepus su kremu gavosi netik slapi, lakstai,bet ir be skonio,nors kremas mano pacios variacija. Jei kas giria tai puiku,bet as tai niekam nesiulyciau jo gaminti is savo puses. Bet noreciau tyketi,kad kiti bus tikrai geresnio skonio ir tikrai dar matau,kad turite skaniu nuotrauku,bet noretusi paragauti ir ne tik nuotrauka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nelabai supratau priekaištų - Jūs sakote, kad kremas buvo Jūsų pačios variacija... Gal todėl tortas ir gavosi be skonio? Man šio torto privalumas ir yra tas, kad lakštai puikiai sudrėksta ir suminkštėja :) Na bet dėl skonio nesiginčijama :)

      Panaikinti
  46. Nuostabus receptas. Abiejų vaikų gimtadieniams vėl kepsiu. Atradimas buvo "Pieno žvaigždžių" varškė Rytas http://www.pienozvaigzdes.lt/uploads/images/dir278/dir13/6_1.php
    Tortas gavosi tikrai tirpstantis burnoje :)
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  47. Nuostabus receptas, labai lengvai pagaminamas ir labai skanus, aciu. Butinai kartosiu

    AtsakytiPanaikinti