2007 m. gruodžio 2 d., sekmadienis

Imbieriniai sausainiai su medumi

 PICT84121 copy
1/2 puodelio (100 g) cukraus
3 puodeliai (450 g) persijotų miltų
2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
2 a. š. malto imbiero
2 a. š. cinamono
½ a. š. maltų gvazdikėlių
½ a. š. malto muskato riešuto
225 g sviesto, supjaustyto kubeliais
1/2 puodelio skysto medaus

Sumaišyti cukrų, miltus, sodą, druską, imbierą, cinamoną, gvazdikėlius ir muskatą. Sudėti sviestą ir pirštais trinti, kol susidarys smulkūs tešlos trupinėliai. Supilti medų ir gerai išmaišyti, paminkyti, kol susiformuos tešla. Pašaldyti tešlą šaldytuve bent valandą.

Tešlą iškočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki 3 mm storio. Išpjauti norimos formos sausainius. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 minučių. Išimti iš orkaitės, o po minutės perkelti ant grotelių ir ataušinti.

P. S. puodelis – 237 ml. Sausainiai labai skanūs :) Tik prieskonių bėriau mažiau, ypač sumažinau imbiero (jo bėriau gal ½ a. š. )... Vietoje gvazdikėlių įbėriau kardamono... Tešla gavosi gana trapi (gal dėl to, kad sviesto turėjau tik 200 g...), bet pakankamai neblogai kočiojosi tarp popieriaus lakštų. Glajų padariau iš 1 puodelio cukraus pudros, sumaišytos su 1 a. š. vanilinio cukraus miltelių ir 2 – 3 v. š. vandens.... 

PICT84203 copy

Šaltinis The Perfect Pantry

91 komentaras:

  1. Ačiū už receptą. Būtinai bandysiu. Nėra nuostabesnių sausainių nei imbieriniai iš Alkavos. Tikiuosi, skonis bus panašus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai siandien apsidziaugiau, kai radau sito sausainiuko formele toj parduotuvej, kur tu, Sonatina, anksciau rekomenduodavai. Dar norejau paklausti, ar ruosiant įta glaju ji reikia pavirti, ar tiesiog sumaisuti produktus ir puosti sausainiuka?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, sausainių iš Alkavos neragavau, bet tikiuosi, kad receptas patiks :)

    Glajaus virti tikrai nereikia - tereikia viską gerai išmaišyti iki vientisos masės :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šitie cookies būtinai bus ant mano Kalėdinio stalo, ačiū, Sonatina! :)Tik vienas klausimėlis - o kaip glajui suteikti skirtingas spalvas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tiesiog paruoštą glajų padalinti į kelias dalis ir kiekvieną nuspalvinti maistiniais dažais :)

    Beje, Gyteni, labai ačiū už dažus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačių už atsakymą :) Taip ir maniau, bet surasti tų maistinių dažų - misija neįmanoma :( Na, nieko, nepasiduosiu, šturmuosiu parduotuves toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sonatina,
    ačiū! Nuostabūs sausainiai - išbandyta :-)Su vaikais jau pirmą kartą iškepėme - sužavėti visi. Prieskonius bėriau tokiais kiekiais, kurie nurodyti recepte (esu imbiero gerbėja, gal todėl man nepasirodė jo perdaug). Dabar kartosim kepimą ir vėl (tik gal iš dvigubos porcijos).
    O maistinių dažų šiandien nusispirkau Ukmergės g-je Maximoje (Vilnius). Tiesa, paėmiau paskutinį pakelį, jie buvo prie tortų papuošimų, bet reikia giliau pasikasti. Manau, dar tikrai gausite ir kitose parduotuvėse.

    AtsakytiPanaikinti
  8. noriu paklausti- kiek deti kepimo milteliu i tesla?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puikūs sausainėliai. Kaip tik kalėdiniai, jau antra porcija užmaišyta stovi šaldymo kameroj, bus kaip tik po švenčių ir svečiams palepinti. Iš tešlos net konstrukciją meduolių nameliui iškepiau. Kas mėgsta imbierą, tai tie 2 a.š. tikrai neperdaug. Gerų švenčių:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mamiliuk, labai smagu, kad sausainiai patiko :)

    Kepimo miltelių išvis nereikia, vietoje dedama soda. Jau pataisiau recepte, atsiprašau :)

    Sainara, ačiū už linkėjimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sonatina,
    Vakar išbandėme šiuos sausainukus. Super! Šitas receptas jau įtrauktas į mano favoritus ir tikrai kartosime. O kalėdoms būtinai papiešime su glazūra.
    Svarbu neiškočioti per plonai :) Tiesa, gal išduosi paslaptį kaip greitai ir kokybiškai suformuotus sausainukus perkelti į skardą. Viena iš minčių, kurią įgyvendinom: iškočiojam didelį didelį lakštą, suformuojam sausainukus ir su tuo pačiu popieriumi keliame į skardą :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O gal galima kocioti paprastai?Ne tarp tu popieriaus lakstu?O tinka dirbtinis medus?Nes skysto ne dirbtinio neturiu...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Vilma, labai džiaugiuosi, kad sausainiai patiko :) O dėl perkėlimo man problemų lyg ir nekilo... Tiesiog reikia ne per plonai iškočioti ir su mentele perkelti. Žinoma, galima ir su pačiu kepimo popieriumi, ant kurio iškočiota, perkelti :)

    Kočioti ne tarp popieriaus lakštų tikrai galima, jei tik tešla nelimpa prie kočėlo ir stalo. Tiesiog nesinori berti papildomai miltų, kad sausainiai nepasidarytų kieti, todėl man patogiau kočioti tarp dviejų popieriaus lakštų :)
    Galima naudoti ir dirbtinį medų. Tačiau galima suskystinti ir natūralų - tiesiog jį šiek tiek pašildyti mikrobangų krosnelėje ar ant vandens garų vonelės...

    AtsakytiPanaikinti
  14. na isbandziau ir as si receptuka, tik man jis nenusiseke, kazkodel tesla buvo labai trapi, sunkiai kociojosi, tiesa sakant nesikociojo, teko rankom formeles lipdyt :( kai sausainiai iskepe, juose labai jautesi cukrus, ta prasme jis neistirpo....nesuprantu ka padariau ne taip :(

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kai pamatau tokio grozio sausainiukus, tai atrodo kaip is Sreko atgims sausainiukas ir verks jei kojyte nukasi :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Na, labai sunku kažką atsakyti, nemačius viso proceso... Ar tiksliai pamatavote ir pasvėrėte visus produktus? Ar pakankamai atšaldėte tešlą?..

    AtsakytiPanaikinti
  17. o sodos nereikia "nugesinti"? jei reikia tai su kuo geriau?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Būtent šiame recepte sodos niekuo negesinau.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Kur galima rasti tokių žmogeliukų formelių? Jau galvoju apie Kalėdas :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. O kažin, panašūs į Presto sausainiukus? :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Norėčiau paklausti ar būtų galima kuo kitu pakeisti medų?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nuostabus sausainiai, fantastiskas skonis, praeitais metais kepiau ir visiem pridalinau, siais metais taip pat pries kucias ruosiuosi kepti, imbieriniai sausainiukai neatsiejami su kuciu ir sv. kaledu sventemis.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Tokių formelių yra pirkti šioje parduotuvėje...

    Indre, Presto sausainių neragavau, tad negaliu palyginti...

    Medų galima pakeisti klevų sirupu, kukurūzų sirupu, ruduoju cukrumi ar tiesiog paprastu cukrumi (kepiniuose norint pakeisti medų cukrumi vietoje kiekvieno puodelio medaus reikėtų naudoti 1,5 puodelio cukraus, naudojamo skysčio kiekį padidinti 1/4 puodelio ir jei recepte naudojama soda, jos berti 1/2 šaukštelio mažiau...
    Beje, vietoje medaus naudojant cukrų, sausainiais bus minkštesni ir ne tokie traškūs :)

    Wilmute, džiaugiuosi, kad sausainiai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. ar tikrai reikia pilti 711g miltu? nes jei puodelis 237ml...??

    AtsakytiPanaikinti
  25. Miltų svoris gramais tikrai neatitinka mililitrų. Tiesiog užsienietiškuose receptuose dažnai viskas matuojama puodeliais, kad nereikėtų sverti...
    237 ml puodelis miltų sveria ~140 g. Todėl čia miltų iš viso reikia ~420 g.
    237 ml puodelis cukraus sveria ~200 g, tad cukraus čia reikia ~100 g...

    AtsakytiPanaikinti
  26. o gal kas zino kur yra pikrti tokiu formeliu vilniuje?
    achiu

    AtsakytiPanaikinti
  27. dabar aiskiau negu aisku. aciu Sonatina.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Labai skanūs sausainiukai išėjo. Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  29. Alina, blogiausiu atveju galima užsisakyti iš tos parduotuvės - jie prekes siunčia ir į kitus miestus...

    Džiaugiuosi, kad sausainiai patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  30. noriu išbandyti, beet: ar negalėčiau nedėti gvazdikėlių, nes tokių neturiu? ar labai keistus skonis? o gauti skystą medų, galima kažkaip kaitinti kietą, ar teks ieškoti jau parduodamo skysto? dėkui už atsakymą :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Jogaile, aš ir pati nedėjau gvazdikėlių (tą jau rašiau po receptu). Galima juos pakeisti kitais mėgstamais ar turimais prieskoniais, o galima ir iš vis nieko vietoje jų neberti...
    O medų aš pašildau mikrobangų krosnelėje arba ant vandens garų vonelės - jis kaip mat suskystėja :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. o is kokios is tos?:)

    AtsakytiPanaikinti
  33. o kiek dienų jie gali būti iškepti? norėčiau anksčiau prieš kalėdas iškepti, bet įdomu kiek jie stovi...

    AtsakytiPanaikinti
  34. Labas vakaras, būkite gera, iš kur pirkote šitas formeles? Būčiau be galo dėkinga;)

    AtsakytiPanaikinti
  35. Zadu isbandyti si receptuka.Bet va su maistiniais dazais tai didele problema!!!(cia,Kaune)Taip norisi padaryti graziai!Nei Hypermaximoje,nei Hyperrimi tokiu dazu nera!Kur dar butu galima ieskoti?

    AtsakytiPanaikinti
  36. Skanumelis gerumelis ;) Tris vakarus is eiles bandziau skirtingus receptus, bet vis gaudavosi neskanus, kol pagaliau atradau sita :) Dar kepsiu, desiu gal net dar daugiau prieskoniu, ir vos vos maziau sviesto ir druskos.

    AtsakytiPanaikinti
  37. Nu, moteriškės, pavarysiu ir aš tų sausainukų. Nežinau kaip gausis, bet bandysiu iškept.
    Man tik neaišku ar ir KEPTI TARP TŲ POPIERIŲ???

    AtsakytiPanaikinti
  38. Nea, tarp popieriu kepti nereikia :-)

    AtsakytiPanaikinti
  39. O tuos spalvotus papuosalus pries kepant uzraityti? Ir kokiu budu ta padaryti?

    AtsakytiPanaikinti
  40. As tesla padariau su visais prieskoniais, isejo labai skani, saldau. Bet tos grazios formeles - berniuko - meduoliuko tai neturiu, be to, neturiu kepimo popieriaus, tai gal uzteks iskocioti su miltais pabarscius?

    AtsakytiPanaikinti
  41. Sausainiukai labai skanus!
    Dariau ir be to kepimo popieriaus, kociojosi ir spaudesi salta tesla neblogai.
    Skanus ir be glaisto, jauciu, Kaledu nesulauks niekaip.

    AtsakytiPanaikinti
  42. pagal taip kaip ignoruojamas klausimas del formeliu-itariu, kad tai valstybine paslaptis :)

    AtsakytiPanaikinti
  43. Atleiskite, kad pasijutote ignoruojami - tiesiog visiškai neturiu laiko atsakinėti į klausimus... Beje, į šį klausimą buvo atsakyta keliais komentarais aukščiau, lapkričio 30 d. - šių formelių yra pirkti parduotuvėje "Kepėjas", Kaune, Šv. Gertrūdos g. 39 (www.arevitosiranga.lt)

    Audriau, puošti sausainius reikia jau iškeptus ir ataušintus :) Ir tai daryti galima labai įvairiai - šokoladu, cukraus pudros glaistu ir t. t.

    Giedre, bandyk dažų ieškoti www.delona.lt

    Manau, kad sausainius galima laikyti ir kelias savaites, jeigu į juos dedamas natūralus konservantas - medus :)

    AtsakytiPanaikinti
  44. DEKUJ..
    tikrai..labai...
    tiesiog-raset "is tos parduotuves" o is kokios nebuvo aisku

    AtsakytiPanaikinti
  45. Paspaudus ant PARYŠKINTŲ KITA SPALVA ŽODŽIŲ "šioje parduotuvėje", atsidaro informacija su parduotuvės adresu.

    AtsakytiPanaikinti
  46. tikrai ne...
    pas mane nektyvuota si nuoroda-nieko nesispaudžia

    AtsakytiPanaikinti
  47. Na, ką gi, šiandien greit pamėginsiu ir pats pereiti į veiksmą. Nors kaip bebūtų gaila, panašu, kad formelių ir dažų rasti neišeis. Na, bet dar ginklų nenuleisiu, pasiimsiu nuolatinį ir vyksiu į kelionę! :D. Iš anksto ačiū už receptą, Sonatina :D. Manęs dar nė karto nenuvylė, nematau priežasties, kodėl taip turėtų nutikti šįkart.

    AtsakytiPanaikinti
  48. del formeliu - esam ne karta is nenaudojamos skardos gabaliuku issilankste paciu ivairiausiu - ir egluciu, meskiuku, zmogeliuku. Paieskokite, vyrai, sandeliuke, gal pavyks rasti kazka tinkamo ir pritaikomo siam atvejui :D

    AtsakytiPanaikinti
  49. Vakar išmėginau. Sonatina - GĖRIS :D. New favourite food.

    AtsakytiPanaikinti
  50. Kepiau pries savaite, nerealus sausainiai!!! Tik kepti man reikejo trumpiau - gal tik 10 minuciu, nes pradejo degti. Dabar vel einu teslos maisyti :) Sonatina, tu tikra pasaka, aciu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  51. Jei kas dar ieškote formelių - radau kaip tik kalėdinių formelių rinkinį (angeliukas, žvaigždutė, eglutė, širdutė etc - iš viso 8 skirtingos) Kaune Pramonės Maximoje. :)

    AtsakytiPanaikinti
  52. Labai ačiū, džiaugiuosi, kad patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  53. skanumelis! :))) kepsiu ryt dar :D

    AtsakytiPanaikinti
  54. Vakar naktį iškepiau dvigubą porciją, gavosi virš pusantro kilogramo. Ariau iki antros nakties, but buvo verta. Kalėdinis maistas prie karšto vyno. Tai yra gerai :>.

    AtsakytiPanaikinti
  55. Sveiki,

    man kyla klausimas, ar tikrai reikia du šaukštelius sodos, ir ar gesinama ji ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  56. beje, pratęsiant mintį apie tešlą:
    ar galima palikti ją per naktį ar ilgiau šaldiklyje?
    ar nieko neatsitinka?
    Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  57. Skonis super,labai skanu.Tesla aisku,trapi,jau galvojau,kad bus sunku kocioti,bet viskas gavosi puikiai.Tik va kepti tai reikejo zymiai trumpiau nei Sonatina parase.Gal cia nuo orkaites priklauso?Vos nesudeginau savo grazuoliu...

    AtsakytiPanaikinti
  58. o man jautėsi soda, kad ją kur... šiaip jie tikrai skanūs, traškūs..:)

    AtsakytiPanaikinti
  59. Iš visų nete rastų imbierinių sausainių receptų pasirinkau šitą, ir manau neapsirikau :) Visi gyrė šiuos kalėdinius sausainukus.:)

    AtsakytiPanaikinti
  60. Genialu!!!!super!!! aciu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  61. O galima sausainius daryt is dalies teslos o likusia tesla uzsaldyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  62. Mantai, tešlą, žinoma, galima užšaldyti. Tik ją atšildyti reikėtų per naktį palikus šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
  63. kas iesko formeliu- esu ju macius ir "thomas phillips". dazu problema galvoju galima isspresti panaudojus pvz juodu serbentu uogienes sirupa, pacio imbiero miltelius, manau, tikrai dar galima prigalvoti. bandysiu ir as :)

    AtsakytiPanaikinti
  64. Gal toks blondiniskas klausimas-o jeigu sodos deciau maziau-kazin kaip sodos kiekis itakoja sausainius :)

    AtsakytiPanaikinti
  65. Kepiau siuos sausainukus, gavosi super! Aciu uz receptuka!
    Tik turiu klausima: kaip padaryti, kad sustinges glajus butu kietesnis? Nes jis kaip ir sustingsta ant tu sausainuku, bet lieka toks ne itin kietas: jei uzdedu sausaini kita salia ant virsaus, tai glajus susipaudzia.. :(

    AtsakytiPanaikinti
  66. Aurelija – jeigu norisi, tiesiog pamėginkite berti mažiau sodos… Soda iškelia tešlą ir kepinys gaunasi puresnis.


    Lora, siūlau glajų daryti tirštesnį – berti daugiau cukraus pudros. Tuomet jis neturėtų susispausti…

    AtsakytiPanaikinti
  67. labas, sonatina, ar galetum patarti, kokius sausainius kepti kad jie issilaikytu kuo minkstesni bent 3 dienas :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  68. Labas, planuoju išbandyti šiuos sausainukus, tik niekaip nesuprantu, ką su ta tešla daryt: užšaldyt ir vėl atlaidinti ar tiesiog šaldytuve palaikyt?:)

    AtsakytiPanaikinti
  69. Įvairūs sviestiniai sausainiai, laikomi sandariai, pakankamai ilgai išlieka minkšti.

    Tešlą reikia palaikyti šaldytuve mažiausiai valandą. Patikslinau recepte, kad nebekiltų klausimų :)

    AtsakytiPanaikinti
  70. Nežinau kodėl, bet sausainiai prarado savo formą, labai išsiplėtė, nors skanumo tai skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  71. labai megstu imbierinius sausainius,ypac pries kaledas,kepame kelias dienas is eiles visa seima.bet vis pamirstu produktu proporcijas...ir dar labai patinka kaip namai kvepia sventemis.o kaip vaikams patinka kartu su mamyte daryti sausainiukus,o jeigu dar ir tevelis prisideda.tokios akimirkos islieka visa gyvenima,patikekite,as jau pagyvenus.

    AtsakytiPanaikinti
  72. Sveika Sonata, skaiciau komentarus bet neatsakyta, ka daryti, kad nesijaustu soda, mes jau antras Kaledas juos kepsime, skanus, bet man vis vien soda jauciasi, gal ja galima pakeisti kepimo milteliai, nes sakei, jog gesinti nereikia. Aciu Olga

    AtsakytiPanaikinti
  73. Laba diena, kur rasti maistiniu dazu?? Labai noriu graziai papuost isausainukus, bet niekur nerandu maistiniu dazu :/ o uzmusti sodzos skoni patarciau dedant daugiau imbiero, cinamono, bei maltu gvazdikeliu

    AtsakytiPanaikinti
  74. Olga, aš ne Sonatina, bet mane irgi tas sodos skonis nervino, todėl aš ją išmaišiau šaukšte grietinės ir tik tada dėjau į sausainių masę. Sodos skonis dingo, o sausainukai pakilo. Mano močiutė visada taip sodą nugesindavo, pabandykite ir Jūs.

    Sonatina, labai skanūs sausainiai :)

    Dėkui,
    Giedrė

    AtsakytiPanaikinti
  75. O man keistoki tie sausainėliai išėjo. Tešlą sunkiai sekės užminkyt - labai trapi išėjo. Sausainėliai kepant labai išsipūtė - padvigubėjo vos ne. Ir yra labai labai saldūs. Nors šiaip skonis lyg ir neblogas. Bet man niekada sausainių kept nesisekė, tai čia jau mano bėdos matyt, ne recepto :P

    Vika

    AtsakytiPanaikinti
  76. O skonis...!!! Kepiau 3 "blietas" visa šeima buvo tokia patenkinta, jog kitas 2 pamiršom ir sudeginom :D Saunainiai super, tik glajus man gavos kažkoks ne toks. Nėišėjo man jo užtept, bet net ir nebuvo ką nes po kokių 5min. atėjus į virtuvę lėkštėje radau tik vieną sausainį :D

    AtsakytiPanaikinti
  77. O kaip paruošti spalvotą glajų? :)

    AtsakytiPanaikinti
  78. Spalvotas glajus padaromas nudažant maistiniais dažais baltą glajų :)

    Deja, dažų rasti Lietuvoje nėra labai paprasta. Nebent internetu čia, čia arba čia

    AtsakytiPanaikinti
  79. Jau kepu ir tikiuosi gausis:)

    AtsakytiPanaikinti
  80. Labai geri, kepsiu dar :) Spaudziu patinka:)

    AtsakytiPanaikinti
  81. Kiek maždaug sausainių gaunasi?

    AtsakytiPanaikinti
  82. Originaliame recepte nurodoma, kad gaunasi apie trisdešimt 7,5 cm skersmens apvalių sausainių.

    O šiaip labai priklauso nuo to, kaip plonai iškočiosite tešlą – kuo ploniau, tuo daugiau sausainių gausis.

    AtsakytiPanaikinti
  83. superiniai sausainiai, jau gal pora metu kepiau,ir siemet situos kepsiu :) ir namukus is sitos teslos darau :)

    AtsakytiPanaikinti
  84. O sodos nereikia gesint su actu? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ką tik perskaičiau, kad nereikia :D

      Panaikinti
  85. Ar labai trapūs būna iškepę? Jei mes juos ant eglutės kabinsim?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad sausainiai ganėtinai trapūs. Bet bandykite storiau iškočioti tešlą ir skylutę padaryti dar neiškeptuose sausainiuose - turėtų viskas būti gerai :)

      Panaikinti
    2. Ačiū, pabandysim. Labai skaniai sausainėliai skamba ;)

      Panaikinti
  86. Labai skanus sausainukai, bet darbas prie ju "juvelyrinis" :)

    AtsakytiPanaikinti
  87. sveiki,

    padariau vakar tesla, pasaldziau ir jau norejau kociot, bet labai labai trapi..ka reiketu dabar daryti?

    Aciu:)

    AtsakytiPanaikinti